Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC + motorvezérlés segítség
Lapozás: OK   1 / 1
(#) xabi8500 hozzászólása Máj 9, 2009 /
 
Sziasztok!

A segitsegetekre lenne szuksegem. A problema eleg komplex es egyre inkabb kezdem ugy erezni hogy "tul nagy faba vagtam a fejszet". Az elejen eleg egyszerunek tunt de akadt egy kis gond idokozben.
Nos arrol lenne szo, hogy egy 220V valtoaramu motrot kellene vezerelni. A motor egy futoszalagot hajt meg. A motrot egy fenysorompo megszakitasa eseten meg kellene allitani majd ismet elinditani. Amikor a fenysorompo megszakad, a szalagon levo doboz szinet vizsgalna egy szinerzekelo. Az egyszeruseg kedveert fekete-feher szint vizsgal (pontosabba ezst mert alufoliat hasznalok mivel az jobban visszaveri a fenyt). A doboz szinetol fuggoen egy kar a szalag jobb illetve bal oldalara kellene leusse a dobozokat. Ezt sikerult megoldani egy 220V egyenaramu elektromagnessel illetve az elektromagnes behuzasa mukodesbe lepteti a "levero kart".
Es akkor jojjenek a kerdesek:
Eloszor is rendelkezesemre all egy Moeller Easy819-ac-rc PLC (control relay). Ezzel kellene megoldani.

1. Hogyan tudom megoldani a szalagot meghajto motor vezerleset? En arra gondoltam hogy siman taplalom 220 rol es a betapot megszakitom egy 24VDCvel vezerelheto 250VAC tekerccsel rendelkezo relevel. A rele a 24vdc-t az EASY egyik kimeneten keresztul kapna. Mit szoltok ehhez a megoldashoz?

2. Az elektromagnes kapcsolasat egy Moeller "kontaktorral" oldanam meg (a kodja: DILM9-10). Ez is vezerelheto 24 VDC-vel. (A 220V egyenaramma alakitasat mar megoldottam.)

3. Az EASY katalogusban ha jol olvastam az "1" 80V minimum. Milyen fenysorompot illetve hasonlo elven mukodo szinerzekelot tudnek epiteni, hogy ne kelljen esetleg meg egy transzformatort is beiktassak. A fenysorompo eddigi elkepzeles szerint egy fotodiodabol es egy fototranzisztorbol allna (barkacsolt optokapcsolo).


Az EASY819-ac-rc leirasa

Ha valamit kifelejtettem akkor majd kiegeszitem.
Holnap ha sikerul feltoltok egy par kepet, hogy lassatok eddig hogy nez ki a "szerkezet".
(#) bgsf válasza xabi8500 hozzászólására (») Máj 9, 2009 / 1
 
Szia!
Nem ismerem ezt a Moeller PLC-t, de mi hasonló feladatra SIEMENS LOGO! cuccot használunk. Ez a daru vezérlését működteti (le-fel, jobbra-balra, lassan gyorsan, tiltás olyan pozícióban ahol az áru beakadhat a kádakba) Van viszont a Moellertől egy könyvem de csak hétfőn tudom (bent van a munkahelyen) megnézni hogy az benne van-e amit említettél. Előnye a könyvnek hogy magyarnyelvű! Ha a programozása benne van akkor ide fölteszem.
Gondolom a PLC-nek is kell táp, általában 24-240V AC/DC-ről mennek ezek az ipari dolgok. Ha már úgy is kell neki 24V akkor arról egy optokaput simán meghajthatsz, de ha veszel gyárit (majd annak is megnézem a tipusát) az is 10-240V AC/DC-ről megy! Hátrányuk hogy az érzékenység nem állítható csak azt érzi hogy van e előtte valami vagy nincs.
(#) xabi8500 válasza bgsf hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
van egy tobb mint 300 oldalas leiras errol a PLC csaladrol ITT!!!

A taplalas 220 V AC, a kimenet 24 V DC.

Egy olyan optocuplort kellene epitenem, ami 80 V folotti feszultseget ad a kimeneten, mivel a katalogusban a logikai "1" erteket 80 V felettire definialja. Ez kellene egy bemeneten jelt adjon a PLC-nek, es az a kimenetre 24 V DC-t "kapcsolna". Ez lenne bekotve egy relebe es annak a zarasa nyitasa inditana illetve allitana meg a motrot.


Megj.: ha eltudnad kuldeni a magyar nyelvu leirast akkor nagyon megkoszonnem Nincs baj az angollal viszont az anyanyelvet mindenki jobban erti.
(#) jym válasza xabi8500 hozzászólására (») Máj 9, 2009 / 6
 
Szia.

Letöltöttem a katalógust, amit belinkeltél.

E szerint a "Easy819-ac-rc" 12 be/6ki, relés kimenetű, illetve AC 230 táplálású és AC 230 input-ot fogadó cucc. Tehát a 40-es oldalon leírt ON/OFF feszültségszintek váltóra vonatkoznak, tehát neked váltót kell bevinned az INx-be !

Ha igaz ez így, akkor vegyél 24V-os kész gyári OPTO-s kaput (van ilyen sok), azok általában 24V DC kimenetűek (esetleg direkt relés kimenetűek), azzal húzass meg egy 24 VDC relét, aminek a kontaktjával kapcsolj 230V AC-t a PLC Ix bemenetére. Ha ez a relé meghúz, akkor bemegy a 230V AC, ami logikai 1 a PLC-ben, ha ez a relé nem húz meg, akkor a bemenete lebeg, amit ú belül 0V-nak fog érzékelni, így minden rendben lesz. Nem kell 80V-okat neked előállítani.

Üdv.

Imi.
(#) jym válasza xabi8500 hozzászólására (») Máj 9, 2009 / 1
 
Üdv.

Motorvezérlés:

Ez a cucc relés kimenetű, az 51.-ik oldal szerint 2A-t tud 250V AC-ben kapcsolni ha a terhelés induktív. Függetlenól attól, hogy ez neked elég e, vagy nem, ne kapcsolj motort ezzel a relével, ezzel a relével kapcsolj egy külső (jócskán túlméretezett) relét vagy szilárdtestrelét, vagy ha valami komolyabb áramok kellenek, akkor mágneskapcsolót.

Azért nem javaslom a belső relét, mert:
- nem ismerjük a kapcsolási gyakoriságot, vannak 100.000-től 30.000.000-ig relék, ha neked ezt gyakran kell kapcsolgatni, és behal a relé emiatt, akkor nem cserélhető, de egy külső relé könnyen cserélhető
- ha az induktív terhelés miatt kikapcsoláskor ívet húz a relé, és emiatt beég (vagy ne adja Isten beragad), abból probléma lesz, ezért jobb a szilárdtestrelé, vagy egy jócskán túlméretezett relé

Imi.
(#) Marko Ramiusz válasza xabi8500 hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Szia! MoellerEasy-ket már programoztam és használunk. A következő oldalakon találsz sok magyar nyelvű leírást, sőt a relé szoftverét is, amit díjtalanul le is töltheted, ezzel tudod megírni vezérlőprogramot, amit szimulátorként is használhatsz. Mellesleg kell még programozókábel is, van Neked ilyen?Bővebben: moeller honlapBővebben: PLC leírások
Üdv.: Yoe
(#) xabi8500 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Idézet:
„Mellesleg kell még programozókábel is, van Neked ilyen?”


Egyelore nincs programozo kabel. Eloszor szimulalni szeretnem, viszont meglesz a programozo kabel is talan egy-ket heten belul. Akitol a PLC-t kaptam igert kabelt is csak amikor a PLC-t ideadta a kabel nem volt nala.

Idézet:
„Motorvezérlés:

Ez a cucc relés kimenetű, az 51.-ik oldal szerint 2A-t tud 250V AC-ben kapcsolni ha a terhelés induktív. Függetlenól attól, hogy ez neked elég e, vagy nem, ne kapcsolj motort ezzel a relével, ezzel a relével kapcsolj egy külső (jócskán túlméretezett) relét vagy szilárdtestrelét, vagy ha valami komolyabb áramok kellenek, akkor mágneskapcsolót.”


En is igy kepzeltem el a motor vezerleset. Belinkelem este a meglevo rele adatlapjat lassuk mitszoltok hozza. Szerintem jo lesz, de tapasztaltabb ember velemenye tobbet szamit.
(#) xabi8500 válasza xabi8500 hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Ha kivancsiak vagytok hogy nez ki a dolog (marmint az a resz ami eddig meg van csinalva) nezzetek meg a kepeket.
(#) (Felhasználó 1947) válasza xabi8500 hozzászólására (») Máj 10, 2009 / 1
 
Szia !

A legegyszerűbben egy megfelelő teljesitményű szilárdtestrelével tudod megoldani.
Ezek bemenete áramgenerátoros , a plc kimenetére közvetlen illeszthető.(10-30Vdc)
Szinte minden nevesebb cég tipusa megfelel a célra.
(Omron,Crydom stb)Pl:Omron G3PB-215B stb.
Ráadásul megbizhatóbb mint egy relé.

A kérdésed második részével kapcsolatban:
Az Omron gyárt profi száloptikás szenzorokat, amik
szinárnyalat megkülönböztetésére alkalmasak,
és "tanitható"tipusúak.(Omron E3X series)

Üdv! Luki
(#) xabi8500 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Idézet:
„Az Omron gyárt profi száloptikás szenzorokat, amik
szinárnyalat megkülönböztetésére alkalmasak,
és "tanitható"tipusúak.(Omron E3X series)”


Az Automation.com szerint $220-ba kerul az altalad emlitett szenzor. Remelem talalok egy megfelelo kapcsolasi rajzot, mert tul sokba kerul egy kesz szenzort megvenni, hacsak nem talalok valamit elfogadhatobb aron.

ITT talalhato az altalam valsztott rele. Nezzetek meg lassuk mit szoltok hozza. Azt mondtak hogy ez is jo lesz, mivel nagyon sok ipari alkalmazashoz hasznalnak ilyeneket. (Megj. a 24 VDC-st valasztottam)

A kepek amiket csatoltam egy kicsit sotetre sikerultek, de remelem igy is jol latszanak a dolgok

(#) (Felhasználó 1947) válasza xabi8500 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Szia !

Használtakat is lehet kapni,gondolom az nem kerül ennyibe.
Házilag nem hiszem hogy kifizetődő szenzort épiteni, de Te tudod.
A motort kapcsoltathatod relével is,vagy akár 24V-os mágneskapcsoló is megfelel a célra.
Én már csak ilyen "industrial "módon állok neki a problémáknak,a lehető legjobb minőséget kihozva a dolgokból.
Remélem elnézed ezt Nekem.

Üdv! Luki
(#) xabi8500 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Idézet:
„Szia !

Használtakat is lehet kapni,gondolom az nem kerül ennyibe.
Házilag nem hiszem hogy kifizetődő szenzort épiteni, de Te tudod.
A motort kapcsoltathatod relével is,vagy akár 24V-os mágneskapcsoló is megfelel a célra.
Én már csak ilyen "industrial "módon állok neki a problémáknak,a lehető legjobb minőséget kihozva a dolgokból.
Remélem elnézed ezt Nekem.

Üdv! Luki”



Persze hogy elnezem neked. Hogy tudjatok pontosan mirol is van szo: ez lenne az allamvizsga munkam. Elvileg masfel honap mulva mernok kellene hogy legyek, viszont az a keves gyakorlat amit az egyetemen vegeztunk nem eleg ahhoz hogy egyedul megcsinaljak mindent. Sajnos inkabb programozni tanultunk keszen osszeszerelt standokat es gepi szimulaciot. Az easy programozasa hasonlit az egyik laboron tanult programozashoz, ugyhogy remelem nem lesz gond vele. Hetvegere erkezik a programozo kabel es a relek, meg csak szenzorokat kellene addig beszerezni es akkor mar johet is a kemeny programozas es teszteles. Amugy neztetek a kepeket? Hogy tetszik???


U.I.: ha tudtok olyan ceget amelyik hasznalt szenzorokat arul, kerlek kuldjetek egy linket. Gugli nem igazan segitett nekem, de persze nem adom fel a keresgelest!
(#) (Felhasználó 1947) válasza xabi8500 hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Szia !

Igy már más a helyzet.
Gondolom az anyagi keret szűkös.
A képeket megnéztem, és csak gratulálni tudok,ügyes meló.
Szenzorként esetleg felhasználhatsz CNY70-et.
Ez fényvisszaverődést néz.Egy fénydióda és egy fototranzisztor van benne.
Egy műveleti erősitővel és egy ablakkomparátorral meg tudod oldani a dolgot.Esetleg A/D-zni,és mikrokontroller jöhet még szóba. A lényeg hogy a plc számára értelmezhető jelet produkálj.
Ez a szenzor a két szin(fekete és fehér)megkülönböztetésére bőven elég.
(Persze nem csúcsminőség, de megteszi.)

Üdv! Luki
(#) xabi8500 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Talaltam itt (Hobbielektronika) egy hasonlo szenzort, pontosabban nagyjabol ugyanaz mint amire nekem szuksegem van, viszont nekem kellene egy picit pontosabb rajz. Ha valaki tudna segiteni benne azt nagyon megkoszonnem. Azt kellene berajzolni, hogy melyik szalak erkeznek a taprol es pontosan melyiket kellene a relebe bekotnom. Mert ugye a kimenet egy relebe kotve kerulne a 230 VAC az Easy inputjara. Itt talalhato az a kep amit a masik temaban talaltam: LINK.

A beszelgetest olvasva es mivel ez volt elfogadva megoldasnak ugy gondoltam, hogy ez jo lenne nekem is, csak egy olyan formaban hogy egy magam fajta "kezdo" is megertse . Elore is koszi a segitseget!
(#) xabi8500 válasza xabi8500 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Na sziasztok! IGAZ hogy kozel egy eve lett felvetve ez a tema, de most volt idom visszanezni es a temat lezarni. Sajnos nem ugy alakultak a dolgok ahogy en szerettem volna, de mostanra minden osszejott.

Nem sikerult tavaly juniusban allamvizsgazni, ezert most februarban fogok.

Kesz a cucc, amit keszitettem, koszonom szepen mindenkinek a segitseget.

A szalagon levo dobozok erzekelesere a belinkelt Wenglor szenzort hasznaltam: YM22PA2

A doboz szinenek megallapitasara pedig a Luki altal javasolt OMRON szenzor lett beepitve. Az adatlapja itt van: E3M-VG16

Itt megtalaljatok az elkeszult aramutas rajzot, igaz nem a legjobb de ez az elso amit egyedul keszitettem: Aramutas Rajz

Es vegul itt egy rovid video az elkeszult geprol mukodes kozben: YouTube video

Megegyszer kosz szepen a segitseget!

Udv, Szabi
(#) baloghzoli1 válasza xabi8500 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Szia ezt a VG-16-t én is használtam de ettöl gyorsabban ment a szalag és nem kellet megállitani hogy fel ismerje a szineket,nekem vágójeleket figyel fólián
(#) xabi8500 válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Igazabol nalam sincs szukseg arra, hogy megalljon a szalag. Ez inkabb csak a dontesi folyamat kihangsulyozasara szolgal, illetve ara, hogy legyen benne motor "vezerles" is.
Ha nem kellene megallitani a motrot, akkor eleg lenne siman a kismegszakito utan levett fazis es null a motor mukodtetesehez.
(#) baloghzoli1 válasza xabi8500 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Vagy ha tele vannak a dobozok akkor kellene hogy meg álljon,de ezt be is épited vagy csak demo célra van?
(#) xabi8500 válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Ez egyelore igy marad. Ket het mulva kell majd bemutassam. Tovabbi fejlesztesek kozott szerepel a folyamat szinte teljes atalakitasa.

Tobbek kozott:
- megoldani, hogy ne kezzel legyenek felteve a dobozok
- esetleg tobb szin felismerese, ami a szetvalogato szerkezet kicsereleset eredmenyezi
- illetve szamolni, hogy hany darab lett szetvalogatva, es amikor az egyik doboz megtelik egy jelzest adni, hogy megtelt a szertar, es mindaddig nem indul ujra a folyamat amig nem erkezik visszajelzes hogy a szertar ki lett uritve
(#) vaszil29 hozzászólása Nov 16, 2010 /
 
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy csinált már e valaki szenzoros
pozicciónálót??
Én barkácsolgatok egy plottert és úgy szeretném megoldani, hogy kontúrvágós legyen, ehez kéne egy poziccionáló szenzor ami rá állítja a kést a passzer jelekre
és pontosan körbevágja az adott mintát elcsúszás mentesen. Sík asztalos plotter lessz és a fólia fixen lessz rögzitve.
Minden tanácsot, ötletet, esetleg kapcsolást
nagyon megköszönnék.
üdv vaszkó
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem