Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   296 / 2500
(#) Mayan válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Helló, Varttina jókat mond, a fet nyitófeszültsége tényleg nem úgy a legjobb ahogy én csináltam, mert úgy gyakorlatilag mindenképpen teljesen nyitva van, és csak a munkaellenállás korlátozza az áramot. Meg lehet csinálni sokkal jobban is csak én ilyen minimalista-megoldás-mániás vagyok... Amúgy persze hogy hamar torzítani kezd ha túl kevés az áram ahhoz a teljesítményhez amit szeretnél. Nekem most 7 volt a tápfesz a terheléssel együtt, így nem is tud túl sokat de nekem ez is elegendő, nem csavarom fel annyira hogy betorzítson. Amikor 13 voltról próbáltam akkor már 4,6 ampert vett fel, nade akkor már nem is volt torzítás nagyon komoly hangerőnél sem. Természetesen elegendő áram kell neki és akkor nem torzít. Ahhoz pedig kisebb ellenállású tekercs kell. Ja nekem így most a tekercsen 3,5 V esik.
(#) Tomy27 válasza varttina hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Megcsináltam az általad javasolt változtatásokat és a következőket tapasztalom.Nem volt kéznél csak 47k trimmer így azt tettem be, illetve a + elé tettem egy 10K ellenállást, hogy még véletlenül se égjen ki a poti.
A trafót átkötöttem a szekunder oldalra ami kb 0,8Ohm és azt tapasztalom hogy a nyugalmi áramot szabályozom akkor 500-600mA-tól tisztán szól kis kivezérlésen, 800mA-1.0A-ig kisebb torzítással, na de viszont 1,0A felett megváltozik a hangkép.Mégpedig olyan formában hogy a mély hangok erezhetően csökkennek, a magas hangok viszont erősödnek.
De a torzítás teljesen még 2.0A-nál sem szünik meg teljesen,bár azt hozzá teszem hogy a lejátszó 2V rms kimenet ad le ami már lehet hogy túlvezérli és azért is torzíthat gondolom.Még megpróbálom tranzisztorral is hogy mi a különbség.Meg azt kérdezném hogy egy kidolgozott A osztályú erősítő mint pl a klasszikus 10W-os JLH szebben,tisztábban szólhat mint egy ilyen egy tranyós megoldás?Mert ha igen akkor lehet hogy inkább azt csinálnám meg.
(#) Mayan válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Könnyen meglehet hogy a JLH jobban szól, de talán abból hiányzik ez a jellegzetesen életszerű "single ended" hang. De mindenképp jobban kidolgozott és megbízhatóbb. Viszont jó lenne ha kísérleteznénk ezzel az egy fetessel még páran, és hátha tudnánk tökéletesíteni.

Persze meg lehet csinálni ellenállással is mint a ZCA, ahol pl. 15ohm 40W, csak én próbálkoztam ezzel a fojtós megoldással és nekem így bevált és nagyon szépen szól. Azóta is csak ezt hallgatom. Csak megfelelő táp és munkaellenállás kérdése a szükséges kimenő teljesítmény. Nekem egy 12V 5amperes kapcsitáppal már nagyon komoly kimenőt adott, persze akkor már 4-5 ampert evett.

Ja és 2V bemenő szerintem sok, tegyél oda is egy potit és próbáld meg úgy is.

http://diyaudioprojects.com/Solid/ZCA/ZCA.htm
(#) WaRL0 válasza (») Máj 17, 2009 /
 
Szia. Megepitettem mar en is ezt az erosittot de csak 60W-os egovel .probaltam 12V-al is meg 20V al is olyan 20V al olyan 3A korul eleg jol szold de 12V-al nagyon torz hangja volt. IRF540-es fetttel probaltam.De meg azt elmagyarazhatnad nekem hogy minek kell az a ego/ellenallas az erositto "ele" ?

Szia
(#) Mayan válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Minden erősítőelem, tranzisztor, fet, cső, stb. mindíg valamilyen munkaellenállásra dolgozik. Itt az ízzó vagy az ellenállás, vagy a fojtótekercs a munkaellenállás. Azon folyik át a tápáram, és annak csak egy kis része a hangfrekvenciás jel ami a kimenő kondin át a hangszóróra megy. A munkaellenállás és a fet közös pontján lehet szétválasztani a hangfrekvenciát és az egyenáramot. Ha nem lenne ott a munkaellenállás akkor az olyan mintha rövidrezárnád a tápon át a fetet, és az szépen szétdurran... Hagyományos ellenütemű erősítőknél a munkaellenállás maga a hangszóró. Itt azt nem lehet megcsinálni mert a rajta átfolyó egyenáramtól akkor meg az égne szét.
(#) CHZ válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Nagyobb árammal már teljesen felmágneseződik a vasmag és lecsökken a tekercs induktivitása , ez gyengíti a mély hangok átvitelét.
Ellenütemben ez a probléma nem jelentkezne ..
Bővebben: Link

(#) WaRL0 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Peldaul a JLH ha jol tudom az ne ellenutemu.Es akkor ott mi a munka ellenallas?

Koszi
(#) Mayan válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
A JLH az ellenütemű. Mindkét végtranyó NPN ugyan, de ellentétes fázisban kapja a jelet.
(#) Tomy27 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Sajna tönkrement a fet ráadásul nem is tudom hogy miért,egyszer csak azt vettem észre hogy nem jó.
Mindenesetre még nem adom fel, megpróbálom tranyóval is meg van még egy fet is de mára már berekesztettem a forraszgatást.
(#) Szegedi Sándor válasza Mayan hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Helló
Én egy Irf 830-al kisérletezem egy 21 wattos 12 voltos égővel.
Nekem az a problémám hogy visszafele is jön áram az erősítőn, méghozzá a bemenetén. 12 voltos akkuról üzemeltetem, a bemeneten kb 1-3 volt jön vissza.
A fet G és D lába között 10kOhm a G és S lába közt meg egy 20 kOhmos ellenállás van.
Miért jön vissza feszültség és ráadásul a kondin keresztül ?
A kondi jó és más kondival is próbáltam.
(#) CHZ válasza Mayan hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Szerintem együtemű , nagyon hasonlít az ellenüteműre, de az a felső 2N3055 egy aktív munkaellenállás. Persze lehet kissé másként is magyarázni a működését , leményes kapcsolás, nem vitás .
(#) Tomy27 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Szerinted szebb hangja lehet a JLH-nak mint az egy tranyós megoldásnak, vagy nem feltétlenül?
(#) david71 hozzászólása Máj 17, 2009 /
 
Üdvözletem!
van itt olyan aki megépítette az oldalon található tda2030-as ic-jű erősítőt?
az lenne a problémám, hogy elég halkan szól és oldalanként max 200mA-t vesz fel.
a képen látható kész panelon nem látok kerámiakondit, pedig tudtommal nincs elektrolit kondi 0.1 mikróban meg 100 nanoban. én kerámiát használtam. ez lehet baj? 17V-ról táplálom. várom az ötleteket és ha bármilyen kérdés van írják( írjátok) meg!
******@freemail.hu
köszönöm!Bővebben: Link

Üdv.
Látom új vagy az oldalon. Van néhány dolog amit kérnék tőled.
1. Használj nagybetűket mondat kezdéshor.
2. A hozzászóláskor ha linket szúrsz be, használd a link gombot ehhez.
3. Nem privátban kérjük a probléma megoldására a társakat, mert abból nem tanulnak a többiek.
4. A fórum szabályzatát illő elolvasni.
szamóca
(#) CHZ válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Ez nem is lehet kérdés , tuti , hogy jobb a hangja és a kivehető teljesítmény nagyobb .
Ezek az 1 tranyós megoldások nagyon jók , főleg tanulás céljából . Amivel próbálkoztok azt lehetne kicsit még javítgatni , jobb méretezéssel , nagyobb táppal , megfelelő , ide méretezett fojtó használatával , de akkor sem lenne jobb a JLH-nál .
(#) Tomy27 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Akkor lehet hogy mégis a JLH-nál maradok, mert azt már sokan megcsinálták meg nem kell vesződni kisérletezgetni vele mert egy tuti bevált kapcsolásról van szó.Viszont azért előtte még szétnézek hogy milyen A osztályú kapcsolások vannak hátha találok valamit ami megtetszik esetleg.Ez az egy tranyós mindenesetre arra jó volt hogy meghaljam a különbséget az A illetve az AB hangja közt.
Ha esetleg tudsz valami jó kis A osztályú kapcsolást ajánlani akkor ne fogd vissza magad.
(#) Mayan válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Lehet hogy a jelforrásból jön. Kondin nem mehet át egyenáram, semmilyen kapcsolásban... :no:
(#) CHZ válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Death of Zen ami majdnem azonos a JLH-val .
Itt oldalakat találsz arról is . Vélemények nagyon megoszlanak , ki melyiket kedveli , az is nagyon jó .
ALEPH 3
Ez sem rossz .
(#) Tomy27 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Köszi a gyors ajánlást,közben én is találtam pár elég egyszerű kapcsolást.Szerintem valami egyszerű néhány watt teljesítményű lesz a kiválasztott,de egyenlőre még szemezgetek. Úgyis a hangja ami most mérvadó, nem a kimenő teljesítmény.
(#) Szegedi Sándor válasza Mayan hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Semmi nem volt a bemenetre kötve és rámértem az erősítő negatív ágára és a bemenetre a kondi pozitív azaz nem a fetes oldalán és ott feszültséget mutatott.
Én arra gondoltam hogy elég magas frekvencián gerjedhet a fet és az ellenálláson jön vissza valamennyi váltó feszültség amit valahogy kijelezett a multiméter.
(#) CHZ válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Talán nézd meg ezt :
Bővebben: Link
(#) varttina válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Elore is elnezest kerek, hogy ekezetek nelkul irok.
Ugyanazt a jelenseget tapasztaltam, mint Te, csak en 3 A-nel. Folytotekercsnek mikrotrafo primer tekercset hasznaltam, ami kb. 100 V feszultsegre van meretezve. Ha a fele huzalt letekernem, hasznalhatnam 6A-ral is, viszont akkor mar keves lenne egy-egy 2SK1058. Ugyhogy a mikrotrafo ugy jo ahogy van.

Egyenlore IRF540-nel hajtom, 2.5A-rel, 15V tapfeszrol, egy 8 ohm-os hangfallal. Tobbfele zenevel teszteltem, termeszetes meleg hangzasa van. A trafo meg teljes kivezerlesnel sem szolal meg. Mindenkinek csak ajanlani tudom.
Egy ilyen trafot akar ingyen is beszerezhetsz, legrosszabb esetben 2000Ft-ert veszel egyet a Vateran.
(#) Tomy27 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Nem rossz még kinézetre sem,biztos szép hangja lehet ha már ennyire ügyeltek a kivitelezésre.
(#) ngyzoli válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Kondin keresztül semmiképp nem folyhat egyenáram,tehát feszültség sem mehet vissza sehová.Valami más probléma lesz ott...
(#) ngyzoli válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
A JLH-t valóban inkább együteműnek kell tekinteni,függetlenül attól,h két telj-tranzisztor dolgozik a kapcsolásban.Pont ezért olyan a hangja,amilyen...de valószínűleg szebben zenél ennél az "egytranyós"végfoknál.
(#) ngyzoli válasza varttina hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Az ilyen rém-egyszerű(már-már primitív)kapcsolásokkal az a baj,h bár működőképesek lehetnek,de az alapvető minőségi kritériumokat,-és itt most elsősorban különböző torzítási komponensekre gondolok,-nem mindig tudják teljesíteni.Az együtemű(ha úgy tetszik:single-end)kapcsolásnál mindenképp jobb munkaellenállás gyanánt a fojtó,viszont egyéb műszaki problémákat vet fel,sajnos.És a tekercs konkrét kivitele teljes mértékben benne van a hangképben.Vagyis ahány féle tekercs,annyi hangzás...Erre a helyre a minél nagyobb értékű,akár 40-50Henry-s tekercs lenne ideális,h még 20Hz körül is meglegyen a kellő induktivitás(különben elfogynak a mélyhangok),az pedig már jelentős önkapacitással is bír,továbbá elengedhetetlen a kellő légrés alkalmazása,mert az amper nagyságú áramok kivédhetetlenül telítésbe viszik a legjobb vasanyagokat is.Az"egyszerű",lehet,h nem is annyira egyszerű...
(#) varttina válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Fogalmam sincs, mekkora induktivitást képviselhet egy ilyen tekercs, de a mély hangokat is tökéletesen átviszi. Sokkal kellemesebb a hangzása, mint izzóval. Nincsenek komoly műszereim, fülre megvan minden a hangjában.
3 ilyen trafóm van, szerzek még egyet, és nekilátok a végleges verziónak. Kettőt áttekercselek hálózati trafónak, kettő pedig folytótekrcsként funkcionál majd. Van néhány 8x8x10 cm-es hűtőbordám, diódákon voltak, a egy-egy ilyen lenne a két FET-en.
(#) Mayan válasza varttina hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Ez a vízhűtés... nagyon ott van ! Hajrá. Én most teszek bele az enyémbe egy 15 amperes diódahidat hűtéssel, és felveszem a tápot a maxra, kb. 13V/5A lesz sztereóban. Nekem ami egyből feltűnt az ízzóshoz képest mikor kipróbáltam fojtóval, hogy dinamikusabb lett a hang. Ízzóval olyan lágyabb, csövesebb jellegű volt a hang. Fojtóval valahogy élettelibb. És a mély is jobb lett.
(#) varttina válasza Mayan hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Ez csak egy ideiglenes verzió, nem volt itthon megfelelő méretű hűtőbordám, ezért lett vízhűtéses. Remélem beválnak a nagyobb méretű dióda-hűtők, így a végleges verzió már folyadék nélkül fog működni. Egyébként 15 perc alatt kézhőmérsékletűre melegíti a kb. 25°C-os vizet, ezalatt a hálózati tápegység stabilizátora tűzforróra hevül, a folytótekercs még ilyenkor is jéghideg. Akusztikus zenénél és női énekhangnál lehet leginkább észrevenni a különbséget a lámpás verzióhoz képest.
(#) CIROKL válasza varttina hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Ez a vizhűtés ám nem semmi ! még ilyet sosem láttam , De viszont arról a bordáról már tudok mondani véleményt . Az tuti jó lessz én is ugyan ilyeneket használtam föl anno .Csak egy kicsit többet ITT láthatod !
(#) varttina válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Szép munka! Nem sajnáltad belőle az anyagot. Mind kívülről, mint belülről kifogástalan, gondolom a hangja is hasonlóképpen jó. Főként a faragás tetszik rajta.
Következő: »»   296 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem