Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Szia janocsi. Az előző oldalon írtad ill. írta Hp41C, hogy 550-et fordul a motor. Megkérdezhetném, hogy milyen motor és hogyan lehet kicentírozni a szerkezetet? Igazából én is szeretnék majd építeni egy ilyen órát, esetleg nyáron ha lesz sok időm, de ez a centírozás már más dolgoknál is okozott problémát nekem. Még azt szeretném tudni, hogy egy videomoci mennyit pörög azt valaki tudja fejből vagy ez az adatlapjáról kéne leszedni + milyen motorra érdemes tenni a panelt?
Szia!
Én egy kimustrált PC tápventillátort (8cm) használtam fel, 1360-1440 fordulatszámot el tud érni. Már a felépítésnél ügyelni kell a kiegyensúlyozásra. Az alkatrészeket alacsonyra kell ültetni - legjobb az smd. A kártyára felforrasztott két M3-as anyacsvarban egy-egy csavarral, alátét(ek)kel finoman lehet váltoszatni a tömegeloszlást. Szia
Értem kösz. De akkor a kiegyensúlyozás szemmértékre történik vagy ha üt egy kicsit akkor állítasz rajta de nem műszerrel csináltad akkor.
Szia C27!
Van a topikban több helyen is a kiegyensúlyozással kapcsolatos hozzászólás, (elmélet is). Itt: És a 85-ik oldaon is találsz hasonló egyensúlyozási magyarázatokat. Csak azt tudnám javasolni, keress rá a fórumon, és mindenre találsz leírást. - A propeller fordulata erősen függ a propeller méretétől, (3-510mm-es LED-el szerelt), a motor tipusától, és a kiegyensúlyozás mértékétől. Egy jó videófej-motor, terherlés nélkül 3000-3500 F/min is lehet. Szia.
Szia!
Ha már nem üt nagyon, és nem mászik le az asztalról 2 perc alatt, a fordulatszám mérés akkor mutatja a legnagyobb eredményt, ha sikeres a kiegyensúlyozás.
Szia!
Sikerült a szöveg léptetési sebesség állítását hathatósabbá tenni.
A kiemelt sorokat írd át erre:
A legkisebb értéknél már olvashatatlanul gyors... A sebességeket az állító gomb egymásutáni lenyomása lépteti. 16 fokozat lesz. Szia
Szia Hp41C!
Midjárt átírom, és megnézem hogyan működik. (Most ért ide a leveled is). Köszönöm, szia.
Szia Hp41C!
Átírtam, tesztelem. Valami oknál fogva nem hajlandó a szöveg sebessége változni. Megvízsgáltam a távi kódot újra, (itt az URC22B-ben ez most 352B). SET_SP EQU ADDR ->(0x2B) Még nézegetem hol lehet valami gond. Szia.
Sziasztok, köszönöm a válaszokat. Még egy kérdés csapágyakat hol lehet olcsón venni 2 féle méret kéne csak nem tudom melyik a jó minőségű és hol érdemes. A méretek: 607z (19x7x6 külső átmérő, belső és szélesség) 1350zz (13x5x4).
Sziasztok, szia Hp41C!
Arra gondoltam, praktikus lenne ha az óra fényerején távirányitóval lehetne változtatni. A ledek tranzisztorjaira egy négyszögjelet adna a pic, a kitöltést pedig távirányítóval lehetne állítani vagy akár egy fotoellenállás ellenállásától függően ami a környezet fényviszonyait nézi. Van esély rá, vagy túl sok helyet foglal a PIC-ben vagy más akadályba ütközik?
Szia!
Már én is gondolkodtam rajta... Két egyszerű megoldás biztosan nem használható: - Teljes fordulat kihagyása: A fényerőt úgy állítani, hogy pl. minden 10-edik fordulatnál nem villantjuk fel a led-eket. Sajnos a kijelzés villogásához vezet inkább. Csak nagyon gyors motoroknál lehet jó (>3000 R/m). Többen is a lassú motor fordulatszámmal küzködnek. - A led feszültség modulálása. A meghajtó a tranzisztokok áramgenerátoros üzemben dolgoznak, a led árama széles feszültség tartományban szinte állandó. (ld. van olyan tranzisztor, ami három sorosan kapcsolt led-et hajt és a fényereje nem különbözik a többiétől.) Szia
Szia Hp41C!
Légy szives, nézd már meg. Az a távi parancs amely a szövegsebességet állítja, jól tudom hogy a fent jelzett, (ADDR), vagy az egészen más? Köszönöm, szia.
Szia!
Két részlet a 2.22-ből: 1. A ProcessRC5 rutin elágazása a sebesség állításhoz:
2. Maga a sebesség állítása - a módosítás után:
A konkrét parancskód a keys628.asm-ben van. Az enyémben :
Szia.
Sziaszok!
Átírtam a távirányító programját. (Kihagytam a C-t, ez tiszta asm.) Bővítések: - Sokféle kontroller: már egy 4MHz-es PIC16C83 elég... Futtaható a 18 lábú egyedeken. - Látható led a parancsküldés és a lap kijelzésére. - 3 (4) parancslap: 48 - 64 féle kód küldése. - Külön címgomb a cél eszköz váltásához. (A címgombot lenyomva a 16 gomb egyikét kell lenyomni. A cím a gomb kódja + 0x10 lesz.) - Shift gomb a parancslap váltásához. (Minden lenyomása lépteti a kiválasztott lapot, a látható led a lapszámnak megfelelő számút villan.) - A Data EEPrommal a gombokhoz tetszőleges parancskód rendelhető a gombokhoz. - RC5X kódolás (a parancskód 7 bites lehet) Csak 6 RAM és <256 utasítás, a data EEProm csak opció. Továbbfejlesztési lehetőség: - További két gombsor (8 gomb) kezelésere a RA2, RA3 kimenettel. - Beső 4MHz oszcillátorral rendelkező títussal még két sor kezelhető a RA6 és RA7 port bitekkel. Sziasztok... >
Szia Hp41C!
ProcessRC5... ...... case SET_SP ; goto SetScrollSp ; Set Scrolling speed ....... SetScrollSp movlw 0xF0 ; Set scrolling speed addwf CCPR1H,w iorlw 0x0F ; Speeds are 0x0F, 0x1F,..., 0xEF, 0xFF movwf CCPR1H movlw RTC_ScrollSp movwf digitindex movf CCPR1H,w ; Get new speed to store call I2CByteWrite ; Store it in RTC goto ProcessRC5Done ; .... A Keys.asm-ben ... ADDR EQU 0x2B ... Mindenben megegyezik azzal, amit leírtál, de mégsem működik. Már csak arra tudok gondolni, a távi kiküldött parancsát, "2B", másként értelmezi a program, pl.: "0B"-nek veszi, amelyik parancskód sehol sem szerepel az URC-s Keys.asm-ben. Ez a hiba már máskor is megzavarta a távi parancskiosztását. - Mostmár meg kell építenem az újabb távirányítód, azzal biztosan menni fog. Szia.
Szia!
- Nézd meg mit vesz a bázis, amikor a sebességet állítod. Az infra fülön ott vana vett csomag címe és parancskódja. Ebből kiderül, hogy az adás jó-e. - Egy másik probléma, ha ez a kód egy másik funkcióhoz is hozzá van rendelve. Mivel a sebesség állítás az egyik utolsó, így mindig a másik hozzárendelés fut le. Szia.
Szia Hp41C!
Ott rendben van, "2B" a kód, mégsem megy a szöveggyorsítás. (Megnézem egy másik kódra átírással menni fog-e). Ezt a kódot semmilyen más funkció nem használja. A cimeket és kódokat egyébként az új bázissal nézegetem azóta, hogy megépült. Fogalmam nincs, mi lehet a gond. Köszönöm az infókat, szia.
Értem. Teljes fordulatot kihagyni tényleg nem jó ötlet.
És ha a tranyókat kis FET-ekre cserélnénk? Mondjuk nem sokat tudok se a fetekről se a tranzisztorokról nem akarok hülyeséget írni...
Szia!
Szimulátor stopperével szépen megy: 0x0f - 3.00 ms !!, 0xFF - 50.95 ms alatt ér vissza a ScrollText hívásához. A 2.22 csak 4 sebességet tudott. 0xCF -41.40, 0xDF - 44.60, 0xEF - 47.80, 0xFF - 50.95 ms. A módosításban maradt még egy dolog, az RTC-ből csak a négyet tudja felolvasni. Még egy kis javítani való az InitTime rutinban:
A 2.23 már 16 sebességet tud. A visszaolvasás is javítva. A sebesség állító gomb minden lenyomása egy fokozatot állít a sebességen, nagyobb mértékű változáshoz több lenyomás szükséges. A szimulációt a mellékelt verzióval végeztem. Készül a Középső Testvér (ugyan az a hardver, csak 16F648A kontroller), majdnem mindent tud, amit a Nagy (16F886), de a hőmérséklet, páratartalom és buffer feszültség méréseket sajnos kivezetés hiányában ki kellett vennem. Szia
Szia Hp41C!
Megy a szöveg gyors kiírása! (Ha elmondanám mi volt a baj, hmmm. Jobb, ha minden programon ugyanazon a gépen van). Tényleg nagyon gyors már a vége felé. Egy kis videó ilusztrációként. Köszönöm, most tényleg sokat tanultam. Szia.
Szia!
Örülök, hogy megy... Velem is megtörtént már, hogy egy hálózatban az egyik gépen javítottam a programot, a másodikon fordítottam, és a harmadikon próbáltam ki. Természetesen a program semmit sem változott. Több óra múlva jöttem rá, mit is csináltam igazából. Onnantól már könnyen ment. Az is előfordult, mint most a visszaolvasással, hogy akkor jöttem rá a hibára, amikor valakinek elmagyaráztam, mit is csinál a program. - A távirányító szépen megy 16C84-gyel és 16F628-cal is. Belső oszcillátoros kontrollerrel még 4 sor (16 gomb) is kezelhető. Szia.
Szia!
A kapcsolásban a FET is áramgenerátor lenne. Ugyanis a led áramának növekedése az emitter / source ellenálláson átfolyva csökkenti a bázis - emitter / gate - source feszültséget, ami az áram csökkenéséhez vezet. Legfeljebb más értékű áram állna be. Számolgattam egy kicsit: 1500 ford/perc-nél: A körbefordulás ideje timer0 megszakításban (~25us) mérve 1953. Egy kijelzési pozíció 16, a led bekapcsolás 10 megszakítás idejű. Ezek szerint az adatok szerint a timer0 megszakítással történő modulálás sem megy. A timer0 gyorsabb működésre való átkonfigurálása az egész programot érinti, mivel egyre több kapacitást köt le a megszakítási rutin. Még gondolkozom egy kicsit...
Szia Hp41C!
A fényerő változtatását én inkább a puffer tápfesz szabályozásával oldanám meg. Itt egy gond merül fel amit Te is emlitettél, hogy vannak soros LED-ek, (3-as), amelyek miatt nem igazán jól lehetne megoldani. Ha egységesen, minden LED-nek lenne külön tranyója, (miért ne), talán működhetne a fényerő szabályozás programból is. (A Wand Clock-ban ez lehetséges, ott kézi szab. van egy LM317-el). Szia.
Szia!
Azok az emitter ellenállások lennének inkább a kollektor körben, akkor menne a táppal való fényerő szabályozás, még a bázisból is... További - már nem annyira agyament - bővítés a Nagy verzióban. A mozgó szövegben sikerült megjeleníteni a dátumot, időt, a hét napjának nevét, a hőmérsékletet és a páratartalmat. Még van egy kicsi igazítani való, de már megy. A fordulatszám és feszültség mellé még kifért a display offset is. Szia...
Szia Hp41C!
Egy próbanyákot terveztem az új (f886) propellerhez, de az új módszer, a "vasalás" nem sikerült, nem jó az egész. Valamit nem jól csinálok! Ráadásul, csak kétoldalas nyákra lehetne kivitelezni, mert különben rengeteg átkötés lenne rajta. - Marad a kézi rajzolat, vagy a furatozott próbanyákra való építés. Sajna, rengeteg időt vesztettem ezzel az új módszerrel, ill. kipróbálásával. (A nyomtató lézer, (HP4), de szerintem nem alkalmas erre, mert halvány a nyomtatása). Egy-két felvétel erröl. Szia.
Szia
Jó látni, hogy hova jutott az óra. Irigylem a kitartásotokat! Miért nem próbálod ki a fotózást? Szerintem simán legyártanád, nem egy nagy durranás... Természetesen ha kell támogatás, segítek. Gondolom más is csatlokozik.
Szia! Szívesen segítek ha gondolod. Látom egri vagy, a szobatársam is az. Héten megy haza, ha gondolod megcsinálom neked a panelt, amennyiben elküldöd a tervet és a nyákot a sráccal...
Sziasztok!
Bocsánat, hogy én válaszolok... A fejlesztés még nem állt meg, ld. a fényerő szabályzás ötletét feljebb. Lehet, hogy az egészet át kell majd tervezni... Az áramkör nem végleges. A próba panelemet már vagy 8 -szor, 10 -szer átkötögettem, három új led meghajtó, a hőmérő, páraszenzor stb került még fel. A nyák már nem is bírná. Másokra is gondolva készül(t) a 628, 648A verzió, mely futtathatóvá tehető a régi paneleken, az RTC bővítést leszámítva. Fényerőszabályzás: A tranzisztorok áramgenerátorként működnek. Az áram értékét a pic kimenet feszültsége és az emitter ellenállás határozza meg. A szabályzás legkézenfekvőbb megoldásának a pic tápfeszültségének állítása látszik. Még meg kell vizsgálni a pic oszcillátor részét (pontosság) és többi elemet, hogy elviselik-e. Ha beválik már a 78L05 sem maradhat meg. Sziasztok...
Szia!
Szerintem a vasalás végén nem csináltad jól.A felvasalt papírt le kell ásztatni... A papír minőségén sok múlik. Mások azt ajánlják, hogy fénymásolón le kell másol(tatni) nagyon feketére... Magam még nem próbáltam.. Szia
Szia Hp41C!
Ez egy "próbanyák", semmi végleges kialakiíással. Azt szerettem volna kipróbálni, itthon működik-e a dolog, de bizony az nem hajlandó még. (Rengeteget kisérleteztem ezzel, egyszerübb nyákterveket meg tudtam csinálni a módszerrel). Vicsys ajánlott egy fotózásos eljárást, amit majd ki is fogok próbálni. Zole1209 is segítene a panel elkészítésében, amint az végleges lenne. Ez egy kisérlet volt arra, miként lehetne jó minőségű nyákot legyártani. Ha a programok már publikusak lesznek, akkor ehez az órához mindenképpen érdemes lesz majd megtervezni egy jól használható nyáktervet. A vasalással kapcsolatban minden topikban azt olvasom, tökéletesen meg lehet csinálni a jól megtervezett nyáklemezt. (Valóban nagyon "feketére" kell nyomtatni, vagy másolni a papirt). Szia. |
Bejelentkezés
Hirdetés |