Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   34 / 72
(#) CIROKL válasza bence192 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia : nos te saját magad adtad meg a választ a problémádra !
Idézet:
„a végtranyók nekem párhuzamosan 3-3 mj15003 tarnyó”
esetleg próbáld 1-1 darab végtranzisztorral ! Ez az alap kapcsolás nem hinném hogy 3-3 végtranzisztorral elbirna ? A BD-ék már 1-1 darab tranzisztorral is melegednek ha a nyugalmi áram 1,5 Amp följeb van ! Szerintem a mostani fölálásban neked erre a pozicióra valami vaskosabb tranzisztor fog kelleni. A nyugalmi áramot is pont ezért nem fogod tudni följebb tornászni ? Azt tudnám javasolni hogy próbáld 2-2 végtranzisztoral ! Ezt még talán a BD-ék is elviselik ? meg talán a nyugalmi áramot is föl tudod vinni legalább 2- 3 Amp ig is !
(#) bence192 válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
köszi a választ esetleg abban tudnál segíteni hogy a bd-k helyére akkor miféle tranyókat rakjak?

vagy esetleg azokat is többszörözzem meg
ezt csak viccnek szántam mind 1
tehát akkor a bd-k helyére mit tudnátok ajánlani.?

a mj-k számán már nem szeretnék változtani mert a bordám úgy van kialakítva hogy radikálisan szétkéne barmolnom hogy kiiktassak egyet vagy ketőt

sz hogy a végtranyókat töbszörözik azt már jópár helyen láttam illetve doz tuning változatban is!
bár az is igaz hogy abban a kapcsolásban csak 2 tranyó volt párhuzamosan..


meghajtótranyók radikálisabb hűtése gondolom emiatt kötelező lesz számomra..
(#) vendelkiraly válasza bence192 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Most mekkora hűtőborda van a bd tranzisztorokon?
Azért próbáld ki csak kettő végtranzisztorral is, hogy mit produkál, aztán ha úgy működik lehet kísérletezni a hárommal.
A bd139 helyett talán jó lenne a TIP122, ezt jobban lehet terhelni, de ebben én abszolút nem vagyok szakértő, csak adatlap alapján gondolom, illetve más erősítőkben is szeretik meghajtótranzisztorként használni. Aztán Jó lehet még az MJL15030-as is, ezt konkétan láttam már JLH kapcsolásban bd139 helyett, ezt is jobban lehetne terhelni.
Esetleg megpróbálhatod ezeket, de szerintem előbb köss ki egy-egy végtranzisztort, és úgy kísérletezz. Valamint még az emitterellenállások értékével is tehetsz pár kísérletet. Mondjuk úgy, hogy elhagyod őket, illetve növeled az értékét.
Mindkettő (azaz mind a hat) emitteréhez tettél ellenállásokat? Lehet elég lenne csak Q3-1, Q3-2 (lásd rajz) emitteréhez tenni ellenállást. Szerintem érdemes ezzel kicsit kísérletezgetni, mert konkrétan DoZ-re így még nincs konkrét recept.
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
No,ezért is problémás az A-osztály,bár a Te eseted már-már meglepő...
Az 51volt táp szerintem is kicsit sok,meg kellene célozni úgy 35-40V környékét.Esetleg az emitterellenállások növelése néhány tized ohm-mal,vagy ha nincs,akkor beépítésük talán segítene.Harmadikként ha így se oké,én lecserélném a végtranyókat TO 3-as kivitelűre,bár ez mech.átalakítást is kívánna.Egy jól konstruált végfoknak mennie kell nyers feszültségről is,még akkor is,ha az történetesen A-osztály.Az sztem nonszensz,h csak áramkorlátos tápról üzemeljen stabilan,a DoZ esetében ez annyit jelent,h szinte drágább lesz a leves,mint a hús...40 volton 4-5A terhelésre stabil áramkorlátot készíteni nem lehet két tranzisztorral.A veszteségekről nem is beszélve... :no:
(#) hapro válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Vendelkirállyal beszélgettünk élőben is erről, és arra jutottunk, hogy első körben a potit cserélem kisebbre, mert kb 23kohmos állásban áll, így beteszek egy 10-15K fix ellenállást, és azzal sorban egy 10 helitrimmert, így is könnyebb lesz beállítani, beteszem a 0,1ohmos ellenállást, aztán végszükség esetén kipróbálom a kisebb feszt is, mert nincs másik trafóm, azért csak vég esetén. Labortápról majd megnézem mit csinál kisebb tápról is, de remélem nem is fog rá sor kerülni, mert megjavul az emitter ellenállástól, és a kisebb potitól.
A TO-3 tokozású tranyót is gondoltam kipróbálom, mert pont úgy van kialakítva a doboz, hogy a hűtőbordái TO-3 fogadására alkalmasak, viszont így fölösleges volt készítenem új nyákot, ha attól megjavulna a helyzet.
Majd ha lesz időm dolgozok az ügyön és mindenképp beszámolok a fejleményekről, az okulás végett.
(#) bence192 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
köszi a segítséget!

megpróbálom kikötni az egyég végtranyót, most a bd-ken nincs túl nagy hűtőbord akkora ami a pc tápokben van abból szedtem ki,
az emitterellenállások mind a 6 tranyónál van kötve
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Vendel,

En a TIP122-ot nem ajanlanam ugyanis az darlington tr. es hogy oszinte legyek nem tudom mit muvelne a BD139 helyen Elkepzelhetonek tartom, hogy az oriasi beta miatt nehez lenne beallitani a nyugalmi aramot, mert kis poti tekeresre is igen nagyot valtozna a nyugalmi aram.

A masik dolog, hogy szinten nem ajanlom a vegtranyok emitter ellenallasainak az elhagyasat, foleg ugy nem, hogy egyikhez teszel masikhoz nem. Mindegyikhez kell emitter ellenallas, mert ez a helyi negativ vcs.-vel valamennyire kiegyenliti a tranyok kozti kulonbseget es igy mindegyiken sacc/kb. azonos nagysagu aram folyik. Ha elhagyod az ellenallasokat akkor a kulonbsegek miatt esetleg egyik tranyon nagyobb terheles lesz masikon kisebb ... nem tul szerencses dolog.

Ja es meg vmi: MJL helyett sztem MJE-t akartal irni, mert MJE15030-as tranyo letezik A TIP122 helyett ezt az MJE tranyot en is ajanlom kiprobalasra a BD139 helyere!
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Köszönöm a kiigazítást!

Az MJE15030 nem MJL...
A TIP tranzisztorok tényleg darlingtonok, mindent néztem az adatlapján, csak pont a legfőbb paraméterét nem.
Az emitterellenállásoknál én úgy gondoltam, hogy csak a Q3-1, Q3-2-höz tenni, a Q5-1, Q5-2-höz (lásd fentebbi rajz) pedig nem. Csak abból indultam, ki, hogy sima egytranzisztoros verziónál is csak Q3 kapott ellenállást, ami segíti beállítani az áramot. Ha te is így értetted, akkor miért is van ez így, mert nem teljesen értem, hogy akkor a sima verziónál, miért nincs Q5-ön is ilyen ellenállás?

(#) bence192 hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
kipróbáltam 1 tranyóval működik frankón... de akkor mindek vettem 12 tanyót ha elég 4 nah megkell oldani majd jólesz az..
de egyébként így 1 tranyóval sem tudtam 2 ampernál feljebb állítani az áramot és a 45 v tápfeszhez én 6 ohmon bekéne állítanom vagy 2.5 öt majdnem 3mat.. szerintem ..

ha abból indulok ki amit már egyszer leeszmefutattam korábban és ahogy számolgattam utána a teljesítmény tábla ia valamiféle hasonló számolással van számolva mert nekem is ezek az értékek jöttek ki 1-5 ig terjedő külömbségel..


+ módosítás és azt a rod eliott féle nyákot hogy lehet beszerezni ami olyan gyönyörűen szitázott és minden más egyéb.. én sajátot terveztem csak 5x5 centi az egész kicst zsúfolt de mindek megvan a hely és szépen működik nincs gerjedés vagy bármi zavar..
(#) hapro válasza bence192 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Hali!

45V tápfeszed van? A nyugalmit rendesen be tudtad állítani, nem mászkál el?
(#) hapro hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
Ma betettem a 0,1 ohm -ot, és végül 50K helitrimmer került be. Ami elértem, a nyugalmi nem mászkál, stabilan beállítható, ha meleg és már bemelegedett, de az alapprobléma megmaradt, miszerint a stabil nyugalmit nem veszi fel hideg indítás után. Beáll 0,09A-re és onnan nem mozdul el. Miközben ez a beállítás meleg bordáknál 1,3A nyugalmit eredményezett.

Most már csak a kisebb feszben bízok, azt is még ma kipróbálom.
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Tehát bekapcsolod az erősítőt, és csak 0.09A áramot vesz fel? Aztán gondolom a trimmerrel növelsz az áramon, ekkor bemelegszik, ezután visszaveszel és akkor úgymarad?
A trimmert úgy hagyod, ahogy melegen jó volt, kikapcsolod kihül, bekapcsolod, és nem veszi fel az áramot?
Arra tudok gondolni, hogy valamiért hidegen nagyon kicsi a bázisáramod, ami befolyásolja a CE áramot.
Pedig rögtön az elején bekapcsoláskor kéne felugrania az áramnak egy 0,6-0,8A-rel magasabbra, mint a névleges és annak magátol (kb. 1-2 perc alatt) vissza kéne esnie a névlegesre. Ez így felettéb különös és érthetetlen. Még kíváncsi leszek a kisebb feszültségre.
Ha azzal sem változik, én még annyit csinálnék, hogy mindennemű "változtatást" kiiktatnék, és az eredeti kapcsolást eredeti értékekkel hagynék bent, azért a 0,1Ohm bent maradna, mert ezek szerint annak van értelme.
(#) hapro válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Igen pontosan úgy van ahogy írtad. Bekapcsolom és olyan 0,6A-ra felmegy és vissza szép lassan 0,09A-ra.
Aztán onnan nincs menekvés.

No...alacsonyabb táppal minden rendben (sajnos). Úgyhogy kénytelen leszek egy másik trafót beszerezni, de átfutott a fejemen egy kapcsolóüzemű táp építési is hozzá, aztán majd meglátom mi lesz ebből.

Aztán azon is elfilóztam, hogy ha csak 1,5A-t állítok be oldalanként 50V X 1,5A akkor is elég sokat kéne elfűteni, na majd idővel folytatom, ha lesz trafó vagy tápom hozzá. Addig pihenni fog. Gyűjtöm az infót és az anyagot hozzá.

Egyébként én is a VR2 környéki alkatrészek ( C4, R6, R7, esetleg R8, de akkor talán R5 is) módosításán gondolkodtam, mert közvetve azok befolyásolják a nyugamit, de még nem jutottam konszenzusra magammal, melyiket is és merre felé kéne módosítani.
Ha ebbe tud valaki segíteni akkor azt megköszönném.
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
"No...alacsonyabb táppal minden rendben(sajnos)" (Vagy nem is annyira sajnos) No,akkor GRATULA! Én azért drukkoltam...
(#) bence192 válasza hapro hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
igen 45 volt a nyugalmi. a nyugalmi áramot 1 tranyóval tudom állítani 2.2 amper is de a többet nem bírja a meghajtó most ünnepek után veszek bele erősebb jobb meghajtókat és uatána megnézem hogy tudok állítgatni!

egyébként ha beállítotttam a nyugi áramot akkor az max 100mA -t változik de egyébként stabilnak tűnik! még nme üzemeltem fél óránál többet..
(#) bence192 hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
most hogy így írtam hogy nem változik módosítanék mert most üzemeltetem és kúszik felfele egy ideid de ha tójássütős hőmérsékleten beállítom az áramot most pl 0.88amper így frankón tartja most kikapcsolom de előtte állítok egy áramot megnézem hidegen indítva mit is mutat a rendszer..
hogy változik majd még írom mi volt a tapasztalat!
(#) ngyzoli hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
Azt hiszem,megvan a DoZ "lelke"...
Egy ősrégi philips vonali erősítőből sikerült megmenteni,ráadásul mono volt az istenadta',csak két-két tranzisztort alkalmaztak párhuzamosan,-szerencsémre... Gyakorlatilag megfelel a 2N3055-nek(80V,15A,117W),és biztosan nem hamis.Márcsak idő kérdése...

tranyók.jpg
    
(#) bence192 hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
kipróbáltam a meghajtó tranyót kicserélni most 2n3055 öt raktam be bekábelezve és frankón kihajtja és szépen is szól ha bekapcsolom kicsir mászkál az áram de amikor bemelegedeik akkor szépen tartja és stabil!

köszönöm a segítséget majd rakok fel képket!
szerintem elég szépre sikerült egyenlőre...

nagyon szépen szól tényleg érdemes megépíteni és a több végtranyó is csak javít a hangján!
tényleg fasza kis erősítő
(#) vendelkiraly válasza bence192 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Látom nem bíztad a véletrenre a meghajtó tranzisztort. . Hány darab végtranzisztort tettél így be, és mekkora lett a nyugalmi áramod? A képeket kíváncsian várom.
(#) bence192 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
az 5.kép külön

IMG_0001.JPG
    
(#) bence192 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
így 3-3 tranyóval 3.5 amper max áramot tudok neki állítani végre hálistennek működik!

még kicserélem a héten a 2neseket mje típusra és annak adok még 1 10 centis bordát..
(#) bence192 hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
és a képek mert a rendszer eddíg nem szerette őket ezért kicsínyítetem rajtuk
(#) CIROKL hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Sziasztok : Hapro mester problémáján ismételten fölbuzdulva tettem megint kisérleteket a DoZ - om mal ! A múltkor amikor méregettem akkor csak a környezeti hőmérsékleten volt az erősítő hűtőbordája ? Most előzőleg száműztem az erősítőt mintegy 3 egész napig a pincébe ahol 8celsius fok van tartósan . Tehát lehűtöttem az egéssz gépet mintegy 8 celsiusra ! Így beüzemelve előzőleg ráakasztva a multikat , bekapcsolás után 1.2 Amperral indult .Ami érték előzőleg szoba hőmérsékleten már a beállított 1,7 Amp volt ! Szóval az első megállapításom hogy a nyugami áram erősen hőmérséklet függű ! Eztán jött a türelemjáték vártam a szép lassan történő bemelegedést folyamatosan figyelve a műszereket ! 1órai járatásnál kezdődött igazából emelkedni a hő ekkor már olyan 30 C fok körül jártam és 1,5 Amper környékén . Az egéssz gép több mint 2 óra alatt érte el az előzőleg szoba hőmérsékleten beálított értékét ami olyan 1,7 körüli volt ? Erősen hőfügggő ez a beálítás , szóval erre érdemes odafigyelni !
(#) vendelkiraly válasza bence192 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Azoka a hűtőbordák hat db tranzisztorral, ekkora árammal nem melegednek túlságosan?
Ja és a diódaihidad hogy bírja?
Szép munka! Majd még számolj be a tapasztalatokról, ha esetleg más is ilyen megoldást választana, legyen ez számára segítség.

(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 1, 2009 / 1
 
Ezek valóban tanúlságos tesztelések! Igaz más A osztályú erősítőknél is hallottunk már ilyen hőmérsékletfüggő problémákról. Szerencsére azét szobahőmérsékleten viszonylag nem mászkál annyira az áram.
Összességében megállapíthatunk pár dolgot, amire ezentúl érdemes lesz odafigyelni mindenkinek, aki Doz-t szeretne építeni:

- A nyugalmi áram értéke hőmérsékletfüggő.
- Több végtranzisztor párhuzamosításakor a meghajtó tranziszorokat célszerű nagyobb teljesítményűre cserélni.
- Magas tápfeszültséggel az árambeálítás nehézkes, és eléggé furcsa dolgokat produkál az erősítő (módosított verzió). Az 51V már túl soknak bizonyul. Célszerű 40V környéki feszültséget alkalmazni.

A fentebbi hozzászólásokból és tapasztalatokból én ennyit szűrtem le. Persze ez csak egy megállapítás, ezek a dolgok sokmindentől függhetnek, de valamit azért csak mutatnak.
(#) bence192 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
a hűtőbordákra már előre megterveztem hogy veszek majd hűtőventillátorokat olyat amit a hdd-kre szoktak szerelni az méreteiben pont jó mert kettő rá is fér és az 4db ventillátor oldalanként
az áramot én most a tesztek alatt 1.8 amperre állítottam és így egy kicsit melegedik de elviselhető
mondjk biztosan több mint 40 fok de 50 már nincs..

tapasztalatokat majd természetesen megosztom mindenkivel ! írok róla valamiféle összegzőt és madj belinkelem. köszönöm a segítségeket mindenkinek!
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Udv,

En ugy gondoltam, hogy ha parhuzamosan kotsz 2 v. tobb vegtranyot akkor azokhoz kell az emitter ellenallas. Mivel az altalad csatolt rajzon mindket vegtranyo kapott 1-1 plusz tr.-t parhuzamosan ezert mindenhova kell emitter ellenallas pont ugy ahogy a rajzon is van. Ez a modszer (tranyok parhuzamositasa emitter ellenallassal) egyebkent minden vegfokra ervenyes, sot nem csak hangfrekis vegerositokre, hanem mas alkalmazasokra is ahol parhuzamosan kapcsolunk azonos tipusu tranzisztorokat. Persze kivetelek lehetnek de azoknak meg is van az oka.

Meg egy hozzafuznivalot tennek ehhez a mondathoz:

"
Idézet:
„- A nyugalmi áram értéke hőmérsékletfüggő.”
"
Tranzisztoros kapcsolasok eseteben mindenfele tranzisztor parameter es ebbol adodoan aramkori parameter homersekletfuggo! Ezert nem csak a DoZ eseteben hanem minden vegfok eseteben szamitasba kell venni a varhato kornyezeti homersekletet es az uzemi homersekletet is! Ez atlagos otthoni korulmenyek kozott nem szokott kulonosebb problemat jelenti (leginkabb csak A osztalyu erositoknel), sokkal inkabb akkor ha kulonleges, nem otthoni hasznalatra keszul egy aramkor (erosito). Pl. allando nagy terhelesen mukodik (diszko, zenekar), zart, meleg helyen, esetleg tuzo napfenyben varhato a mukodes, stb.
(#) DJ Szabcsa hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Üdv all. Találtam ebben a topicban egy layoutos nyáktervet. Kicsit alakítottam rajta az igényeimnek megfelelően. Sajnos van pár alkatrész a rajzon aminek nem tudom az értékét. Csatolom a nyáktervet, Sprint Layout 5.0-val készült. Aki kiegészítené a hiányzó értékekkel, annak nagyon hálás lennék.

nyak.LAY
    
(#) CIROKL válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Szia . ez az amit talán keresel nézd meg ha nem ez az akkor szólj!
(#) DJ Szabcsa válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Igen ez lenne az. Köszi szépen. Ez az alap kapcsolás lenne? Amit a topic legelső hozzászólásában találtam kapcsolási rajzot azon egy pár alkatrész nincs rajta.
Következő: »»   34 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem