Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Épp Teslatrafót építek, és megvan minden, ami kell. Egy kérdésem van. Rá lehet kötni az ellenállást a hálózatra úgy, hogy nem robban föl? Az ellenállás 2x 100.000 ohm.
Lenne egy másik kérdésem is. Tudnátok valami váltakozó áramforrást javasolni a 220-on kívül, mert a szülők nem engedik hogy a konektort megközelítsem. (Még csak le se transzformálhatom.) Milyen váltakozó áramforrást javasoltok?
Szia!
Ez nem kontakt hibás volt, mert nyitó irányba a műszer mutatta a félvezetőkre jellemző ellenállás, záróirányba meg, hogy jó nagy az ellenállása, szóval nem mutatott semmit, a nyákba ültetve meg mégse jelenik meg rajta a feszültség, mintha zárlatos lenne.
kösz a segítséget. De még mindig nem ismerek olyan 20 V-os váltakozó áramforrást.Tudna nekem valaki valamit ajánlani?
Sziasztok!
Kaptam egy trafót a fiókomba, de nem nagyon tudom megsaccolni hány A-s lehet. Felteszek két képet, minden amit tudok róla fel van tüntetve, hja és 0,5 Kg. Én 1-1,5 A körüli értéket saccolok neki, szerintetek? Pont kéne egy táp egyik kapcsolásomhoz, és nem akarok ágyuval bolhára lőni se de azt se akarom hogy leégjen.
Ez azért lehet, mert a zenert záróirányban használjuk.
Ha az a pn átmenet ment tönkre, attól még nyitóirányban jó értéket mutathat a multi, bár ilyen dologgal még nem találkoztam.
Szerintem egyetlen megoldás a transzformátor. Ez pedig biztonságos is mert galvanikusan leválasztja a "220"-at. Más megoldást nem nagyon látok mi egyszerű, biztos lehet 12V-os akkumlátort is feltranszformálni 20 V-ra de ez már bonyolultabb és ha elnézünk valamit akkor a másik oldalon nem biztos hogy 20 V jelenik meg, hanem sokkal több . Szerintem szerezz be egy 220 V / 2 * 12 V-os transzformátort, és "nagyon" szigeteld le a 220V-os felét hogy biztos ne legyen baj, más egyszerű megoldást én nem látok, és szerintem nincs is
De neki 20V váltoáram kell s nem egyen, mondjuk a dugasztápból is az egyenirányítást ki lehet iktatni, de azok nagyrészt mind csak 12V-ig vannak tervezve. Vagy van alapból dugasztápból váltakozó áramú is?
Bocsánat csak azt néztem hogy 20V-os váltófeszültségre van szüksége. Elnézést.
Még a dugasztápot sem engedik meg. Úgy kell tennem, mintha nem is létezne hálózat. Valami nagyon nagy teljesítményű dinamó kellene. Egyébként már megvan a Tesla tekercs, csak áramforrás kéne.
Sziasztok!
Egy Nikon D70 D-SLR CF kártya adapterén az egyik tű el van törve, le is jött a panelről, próbáltam másikat sikerrel be is forrasztottam, de a kártya mindig vissza nyomja és kitöri a tűt. Hol lehet venni úgy ilyen adaptert, vagy megjavítani ha meglehet?
Ilyen javítására szerintem nem érdemes időt pazarolni, főleg ha mindig elgörbül. Venni kell egy normálisat. Google a barátod, igen sok műszaki webshop van ahol találsz ilyet.
Üdv.
Szia!
Műszerrel mérve mindig jónak mutatja magát!
Én is gondoltam erre, de nem találok megfelelő kulcs szavakat. Igazából nem tudom, h. hogy hívják azt a pici adaptert. Író/olvasó?
Szia!
Ez kb. egy 15VA-es trafó. ha a kimeneti feszültsége 13V AC, akkor kb. 1A tud.
A számítógéphez kéne neked egy USB-CF adapter? Ha igen akkor egy egyszerű memóriakártya olvasó kell neked.
Esetleg két sorbakötött autóakkumulátor és 1 áramkör ami váltóáramot csinál belőle?(ha jóltudom inverternek hívják )
A dinamó egyenáramot termel.
Köszi, én is így saccoltam, de azért jobbnak láttam megkérdezni.
Én is ezt írtam -előbb- de költséges, na és egyszer lemerülnek az akkumlátorok és az egész kezdődik előlről, mert azokat is fel kell tölteni, és a kereskedelemben kapható inverterek mind hálózati feszültséget állítanak elő, esetleg autós laptop töltő, de ez megint egyen
Bocsi, hogy beleszólok, de a trafók alapadatai nem voltra, amperra szólnak, hanem watt-ra. Hogy ki, milyen feszültséget és ampert akar levenni, az már más kérdés.
Hat az egyik dolog az az hogy én csak a feszültséget ismertem alapból, mert csak ez volt mérhető, a második meg az hogy ha már leaprózzuk akkor nem is watt-ban hanem mint lapose is írta VA-ban mérjük, és azért az adott áramerősséget se nagyon léphetem meg szerintem mert akkor már ég is a trafó, mert azért egy 15VA-s trafót nem mindegy hogy 1A-ra terhelek és 15V-ra vagy 15A-ra és 1V-ra (persze durván számítva) , mert ha így veszem akkor így is úgy is a teljesítmény ugyanannyi a végén. Mégis puszta VA-ból nemtudom hogy lehet számolni, mert muszály minimum két adat, legalább a feszültség még plusszba kell.
Hol tudnék egy nagyobb teljesítményű dinamót szerezni? Úgy sacc per kb 20V-ra és 0,1A kellene nekem. Hol kaphatok ilyet?
Előre is köszi!
Mire szeretnéd használni?
20V és 0,1A az 2W.2W szerinntem nem olyan nagy teljesitmény.
Azt írtad „ha már leaprózzuk akkor nem is watt-ban hanem mint lapose is írta VA-ban mérjük” Az elektromos teljesítmény jele a „P”, mértékegysége a watt, jele a „W”. Képlete P=U*I (feszültség szorozva áramerősséggel) Ha nekem nem hiszel, lásd:
Bővebben: Link A 15W-os trafónak teljesen mindegy, hogy 15V és 1A, vagy 1V és 15A. A vezetékek méretezett keresztmetszetével és menetszámával tudod kialakítani ami neked kell. Természetesen, egy kész, jól méretezett trafónál a feszültséget lemérve, a trafó teljesítményét megsaccolva megállapíthatod kb. a leadható áramerősséget. Álmoskönyvek szerint ha a moderátornak kell a LINK gombot használnia a felhasználó helyett, az rosszat jelent... Frankye
Sziasztok !
Van egy ilyen jelzesu fotoellenallas: FR28/500K. Most errol tobbet nem ir, es nem tudom hogy ez a sotet ellenallasa lehet, vagy a feny ellenallasa. (Ugy tudom a fenyellenallas nehany Ohm-tol nehany KOhm -ig terjed, fenyben. (vannak persze mas mas erzekenysegu, spektrumuak is))
Jól tudod, annak az ellenállásnak a sötétellenállása: 500K, a fényellenállása pedig: 12-36K.
Idézet: Ezzel én is teljesen egyetértek és abszalut nem vitatom ezt. Viszont szimplán telesítménnyel, feszültség nélkül nincs mit kezdeni. Amint példáloztunk ugyanarra a teljesítményre sokféleképpen meg lehet tekerni ugyanazt a vasmagot. De nekem egy kész transzformátorom volt miről csak annyit tudtam hogy 13V AC a szekunder tekercse, és lapose pedig egy 15VA-s transzformátornak saccolta meg, mit én alá is írtam. Nemtudom hogy te akkor hogy fogalmaztál volna másképpen. Te azt írtad hogy „A vezetékek méretezett keresztmetszetével és menetszámával tudod kialakítani ami neked kell. Természetesen, egy kész, jól méretezett trafónál a feszültséget lemérve, a trafó teljesítményét megsaccolva megállapíthatod kb. a leadható áramerősséget.” Idézet: . De akkor te nemtudom egy "kész legyártott trafót" hogyan használsz ha csak a VA-t nézed és szerinted feszültség pl nem fontos. Már eleve meg van tekercselve szóval egy adott feszültségre szól adott teljesítmény mellett, te azon nem változtathatsz és hiába akarod máskép hasznáni a másképp tekercselt transzformátort, és márpedi az én esetemben ez áll fenn. Hogyan fogalmaztad volna meg másképp lapose válaszát? Az üzletben kapható legyártott transzformátoroknál is nem csak a teljesítmény hanem a feszültség is fel van tüntetve, úgy hogy azt nem írom alá mit írtál, hogy pl a feszültség nem fontos, csak a watt, márpedig ezt írtad. Szerintem mi ugyanazt vitatjuk, és egyet gondolunk, csak valahol egymást férreértjük. „a trafók alapadatai nem voltra, amperra szólnak, hanem watt-ra” |
Bejelentkezés
Hirdetés |