Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   157 / 842
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Én tudok. Toroidban a legolcsóbb "köztudottan" Kléh György. De nem reklámozom, mert egyrészt nem tartotta nekem a szavát (ígért határidőt), másrészt pedig a trafói minősége ugyan kielégítő, de szinte mindenki jobb trafót csinál mint ő. Pontosabban nem is a minőséggel van baj, hanem a túlméretezés hiányával...
Viszont nála olcsóbban sehol sem tekertetsz toroidot.
Megírjam a számát?
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Tőle kaptam az árajánlatot, a volt kollégám apja, én onnan ismerem. Szóval olcsóbb nincs.
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
200VA-es trafót ad neked 9000-ért, nekem meg 300VA-est tekert 7000-ért. Biztos mert válság van.
Hát igen, nála olcsóbb nincs.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Szia!

C9 jogos, fordítva van a polaritás! De a nyákon jó, csak a rajzon szúrtam el, ki fogom javítani.
C11 nekem is feltűnt. Rajta van az eredetin. Szerintem semmit nem csinál, vagy ha mégis, akkor R24-re is kéne belőle. Ha mindenképpen mondanom kéne valamit róla, akkor arra tippelnék, hogy ha relatíve nagyon hosszú a "mérővezeték-pár", akkor az abban esetleg indukálódó rádiófrekis zavarokat zárja rövidre. (az ilyen vezetékpár, gyakorlatilag egy hurok, ami antennaként is üzemel)
Megjegyzem, hogy ha kell, a nyákra az R24 mellé is elfér a kondi, csak a P1-et kicsit odébb kell tolni.

Alkotó

Természetesen minden javaslat viszi a dolgokat előrébb, szívesen várjuk azokat.
(#) Alkotó válasza pocok2000 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Már megtörtént. itt találod!
Annyi változás van csak, hogy azóta már ki is van próbálva, tehát már nem csak terv, már konkrét projekt.

Alkotó
(#) Alkotó válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Reális ár! E körül mozognak az ilyen trafók.

Trafóban én is tudok ajánlani egy céget: Elektris 2000. Neten fenn vannak, szinte mindent tudnak, és ha kell túlméreteznek, ha kell alulgerjesztenek, azt csinálják amit a vevő kér. Én abszolút meg vagyok velük elégedve.

Fontos!! ha valóban ki akarod használni tartósan a 40V/5A-es határt, akkor oda nem elég 200VA-es trafó. Minimum 250, de inkább 300 kell! Valamint a 40V-hoz kicsit nagyobb szekundert is javaslok, mondjuk 38V-ot. De azért gondold végig, minél feljebb tolod a bemenő feszültséget, annál többet kell hővé alakítani, ha kis értéket állítasz be, vagy esetleg tartósan rövidre zárod.

Alkotó
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Igen, C11 pontosan ezért kell oda. De szerintem kicsi az értéke. Mindegy, ez itt most nem is annyira fontos.

Idézet:
„Természetesen minden javaslat viszi a dolgokat előrébb, szívesen várjuk azokat.”


C1, C2, C1a és C2a kondenzátorokkal párhuzamosan kellene 1-1db 100nF-os kondi, lehetőleg fólia.
C1 és C2 kisebb értékű is lehet nyugodtan, de végülis elfér. Illetve a két stabkocka is lehet kisebb, TO92-es tokozású. Mindez azért, mert csekély a terhelése a segédtápnak. Az én tápjaimban azért van 1000µF és TO220-as stabkocka, mert én rendre kijelzőket is meghajtok a segédtáppal és oda kell már áram. De ebben a konstrukcióban ez nem szükséges. Még ha lenne is kijelző a táphoz, a negatív ágban akkor is elég lenne 100µF és 79L15. (Persze a +-15V a panelmérőknek sok lenne.)
A 7815 kimenetére én tennék egy alacsony nyitófeszültségű diófát a bekapcsoláskori tranziensek megakadályozására. Bár nem tudom hogy ezzel te eddig mennyire találkoztál.

A uA723 úgy rémlik hogy egy 14 lábú jószág. Nem lenne egyszerűbb csupán egy háromlábú TL431-et használni, ha már úgyis csak referenciaforrásként használod a 723-at? Ahhoz nem is kellene ennyi járulékos alkatrész sem, márpedig úgy vettem észre hogy igyekeztél az egyszerűségre.

Az áramgenerátoros üzemet jelző LED és vele együtt az R10, R11, R12, Z1, T1 felesleges, ennél sokkal egyszerűbben is megoldható az áramgenerátoros üzemmód indikálása: A LED-el köss sorba egy ellenállást, és ezt a két alkatrészből álló tagot kösd be az IC2 és az IC3 6-os lábai közé! Ha a LED-el párhuzamosan kötsz egy másik LED-et fordítva akkor az egyben a feszültség-generátoros üzemet is kijelzi.

C9-re is kellene egy párhuzamos 100nF-os fóliakondi, illetve egy izmos dióda záróirányban a kimenetre. Ja és persze a C10-re is.
Sőt, a C5-re is jó lenne, nálam sokat segített!

A főtáp útjába illene tenni egy olvadó biztosítót. Ha van hely, akkor a segédtáphoz is. Miért ne...

A pdf-ben azt írtad hogy 5A-re szánod a tápot. Ekkora áramnál a csatlakozók és a kimenetet kapcsoló kapcsoló érintkezői hamar elpárolognak. Ezért szerintem betehetnél egy elektronikus DC ON/OFF kapcsolót a P1-hez.

A P2-höz azt írtad pirossal, hogy "Iki max". De az az áramot állítja, nem a maximális áramot. Azt az R15-R16-al lehet beállítani.

Nem tudom hogy a nyákterv hogyan néz ki pontosan, de én megszokásból tennék 1-1db 100nF-os fóliakondit az IC2 és IC3 táplábaira a lehető legközelebb hozzájuk.

Van még egy marék jó dolog amit meg lehetne valósítani vagy másképp megoldani, de én is pont egy hasonló labortápon dolgozom (a kapcsolóüzemű labortápon kívül) és nem akarom "előre lelőni a poént".
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
300VA-st számolt hirtelen, ahhoz adta az árat, és gondolom Te még az alacsonyabb euróárnál tekertetted.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Huh... Ez így elsőre elég sok dolog.

Már említettem párszor, hogy az én elektronikai iskolázottságom hiányzik. Mindent autodidakta módon szedegetek magamra. Az "eredeti" rajzon csak annyit változtattam, hogy stabilizáltam a tápfeszt. Többet nem is mernék.

A kimenetre kötött biztosíték és a záróirányú dióda ami a fordított polaritástól véd nekem is eszembe jutott, de elbizonytalanodtam a mérőág miatt. Nem láttam át mi lesz ha a teljesítményág biztije kimegy, de a mérőágon továbbra is " bofolyhat" a fordított políritás.

Nagyon köszönjük a jobbító javaslatokat. Én addig tudom felvállalni ezt a tápot, hogy terveztem hozzá egy szerintem praktikus és jól használható nyákot, illetve csináltam egy próbapanelt, ami minden szempontból hibátlan.
Ettől függetlenül egészen biztos vagyok abban, hogy a kondik hidegítése, A DC-OFF kapcsoló, az IC-hidegítése, és a többi javaslat is csak használ ennek a kapcsolásnak. Mégegyszer köszönjük.

Alkotó
(#) Alkotó válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Kicsit OFF, bocsi érte.

Én kicsit privilegizált helyzetben vagyok az árképzésnél, mert jól ismerem a főnököt. Viszont ha már konkrétan beszélünk a financiális dolgokról, nálam elég sokszor kiakad tűréshatár.

Csak két példát engedjetek meg nekem:
1. Annyiba kerül 1 gombóc fagyi, mint egy 2N3055-ös tranzisztor, és kb 3 perc alatt úgy elnyalom, hogy csak az emlék marad utána.
2. A helyi strandra (nincs utiköltség) kimegyek a családdal, akkor az többe van, mint az általad említett toroid.

Akkor most hol az igazság? (tudom... odaát)

Alkotó
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Idézet:
„A kimenetre kötött biztosíték...”


Nem! Én az olvadó biztosítót nem a kimenetre hanem az elkó és az áteresztő fokozat közé gondoltam, vagy esetleg már közvetlen a graetz elé. A kimenetre én sem tenném.

Mindjárt berajzolom a dolgokat hogy érthetőbb legyen...
(#) gulasoft válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Kérhetnénk a nyákrajzot, a végleges elvi rajzot és az alkatrészlistát?
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Berajzoltam szinte mindent:
Bővebben: RAJZ

Ha a uA721-es referenciát kicserélted TL431-re ahogy rajzoltam, akkor R4, R5, R6, R7, P1, R16, R15 és P2 értékeit valószínűleg újra kell számolni kicsit. (Nem mindegyiket, csak ezek közül legalább kettőt-hármat.)

Még egy észrevétel: R17, R18, R19, R20, R20a, de még talán az R22 és az R11 is lehet sima 0,6W-os huzalellenállás. Persze az nem baj ha kicsit túl van méretezve mint most.

Ezt most vettem észre:
Az R21 a maximális 5A kimenő áram esetén 5,5W-ot disszipál. Tapasztalataim szerint az 5W-os huzalellenállások már 2,5-3W-on is nagyon forróak (valami vulgáris szót akartam írni "nagyon" helyett...). Én betennék legalább még egy 5W-os ellenállást vele párhuzamosan és/vagy csökkenteném az értékét.
Én 10A-re 2db 0,1Ohm-ot használok söntnek (párhuzamosan kötve), de azok is már olyannyira forróak max áramnál, hogy tényleg szinte egy pillanatra sem lehet hozzájuk érni.
(Ha csökkented a sönt értékét, akkor R16, R15 és P2 értékét is át kell számolni.)

Csak kérdem: miért kell 15V-nak lennie a segédtápnak? Ilyen trafód volt kéznél?
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
1. R21-el kapcsolatban tökéletesen igazad van. Hagy idézzem a 454095 hozzászólásom utolsó részét:
Idézet:
„Jobban aggódom az R21 miatt, félek az 5W nem lesz elég, hanem két darab 0,47ohm/5W kell majd párhuzamosan. Ha így lesz, akkor azt már egymás tetejére kell rakni, de mivel szögletesek, így ez sem túl nagy gond.

2. Az áramkorlátot jelző lednek ezt a megoldását még nem láttam, de ez semmit nem von le tőle. Csak annyit említek itt meg, hogy az eredeti rajz szerinti kialakításnál a LED nagyon meredeken kapcsol. Az eddigi tápjaimnál mindig volt egy kis "átmenet" mikor még nem égett igazán, de már kezdett derengeni. Itt viszont szinte bepattan, ami nekem nagyon szimpatikus működés.
3. A DC OFF megoldás szellemes, tetszik nekem.
4. A 15V-ot illetően semmi variálás nincs benne. Eredetileg 2x12V-os zsekunderről ment, grétz+ 1000+1000 mikrós pufferrel. E helyett gondoltam a 15V stabilizáló elemeket áganként. (egyébként ez szépen belül van az IC-k működési határain, de szinte biztos vagyok abban, hogy +-12V-ról is jól muzsikálna.

Más!
Beszéltem a trafógyártó céggel, ha igaz, akkor közvetlenül tőlem is lehet majd trafót kérni, de az árat még nem tudom.

Alkotó
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Idézet:
„1. R21-el kapcsolatban tökéletesen igazad van. Hagy idézzem a 454095 hozzászólásom...”


Na igen, ezt én nem olvastam eddig.

Idézet:
„3. A DC OFF megoldás szellemes, tetszik nekem.”


Valójában itt illene egy tranzisztorral kapcsolni és a mechanikus kapcsolóval a tranzisztor bázisára adni a feszültséget, mert a kapcsolót ha kivezeti az ember a panelról az előlapra, akkor az összeszed mindenféle zajt. A kapcsoló pedig közvetlen a feszültséget szabályozó OPA bemenetére van kötve, így a zaj gyönyörűen bejut a tápba.
Csak azért nem rajzoltam le így, hogy ne legyen annyira bonyolult.
(#) Alkotó válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Neked, és mindenki másnak is akit érdekel.

A most emlegetett 40V/5A-es tápot kiszolgáló trafót tőlem is kérhettek, vagy közvetlenül az Elektrik2000-től. Ennek ára 10.300Ft/db+Áfa.

Paraméterei:
Teljestmény 250VA
Up=230V
Usz1=38V-6,5A
Usz2=15V-0,3A
Usz3=15V-0,3A
Usz4=8V-0,5A

Ez teljesen hivatalos, számlával, garanciával, műbizonylattal értendő.
Az Usz4, a digitális kijelző tápfeszültsége.

Alkotó
(#) szabi83 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Lesz Kép!

Sikeresen szereztem 4 db hamis bd240-t..

Ha van mód rá szerintem másik bdxxx tranyót rakjatok bele
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Most vettem észre, hogy rossz helyre tettem a kapcsolót. Átrajzoltam és felülírtam, de itt van még egyszer a link:
Bővebben: RAJZ
(#) Attila86 válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Vagy fetet.
(#) Pioneer válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Szinte oda bármilyen hasonló, vagy nagyobb teljesítményű PNP tranzisztor jó.
(#) szabi83 válasza Pioneer hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
bd140 is még nem lesz bd240 ?
(#) Alkotó válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Esetleg nagyon ideiglenesen, a próbák idejére.
De ennek fordított a lábkiosztása! Ha esetleg az én nyáktervemmel dolgozol, akkor abba úgyis kell egy kis toldás, mert ennek a tranyónak nem fog elérni a lába a panelig. Azokkal megoldhatod a két szélső láb megfordítását.

Alkotó
(#) Pioneer válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Igen, még a BD140 is jó oda. Azért vigyázz, mert más a lábkiosztása!

Most vettem észre. hogy Alkotó már megelőzött
(#) nagy hoho válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Én csak mint információt közöltem a táp eredetét, mert a kapcs.rajz fejlécére azt írtad ,hogy az eredetije az RT...stb. Különben nekem az eredeti Elektoros nyák van beültetve de gondolkodom , hogy átrakom a Te nyákodra mert a módosítások jót tettek a tápnak. De nincs nyomtatom és így vasalni sem tudok.
(#) Alkotó válasza nagy hoho hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Nekem van nyomtatóm, sőt a sajátomon kívül még hozzáférek vagy további 20 típushoz is, mégis problémáim vannak a vasalásos technikával. Nem tudom mit rontok el, de mindig át kell festegetnem szinte az egész panelt, ami sokszor több órámba kerül.
Elnézést az OFF-ért.
Alkotó
(#) gulasoft válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
A nyákrajzot és pontosított végleges elvi rajzot az ellenállások értékeivel, (wattok is) tedd már fel légyszi.
Berakom eagle-be és az megadja az alkatrészlistát is.
(#) slogan válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Szia !

Én is ezt építem (Pioneer féle) és én is szívesen látnám a nyák+kapcsolási rajzot egy helyen !

Köszönettel !
(#) Alkotó válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Nekem nincs
Idézet:
„pontosított végleges elvi rajzom”
. Én az RT-ben megjelent kapcsoláshoz terveztem nyákot, azt lerajzoltam a saját ízlésem szerint, kiegészítve azokkal a részekkel, amit én fontosnak gondoltam. Ehhez illeszkedik a nyákterv. Bővebben: Link

Ehhez nem nagyon van mit hozzátenni. később leírtam, nálam milyen R4-R16 mellett jöttek a határadatok. És c9 a rajzon fordítva van, de a nyákon már jó.
Ezt így én kipróbáltam és tökéletes minden szempontból!

Attila86-nak vannak kiegészítő javaslatai, aki gondolja bátran indulhat azon az úton is.

Mi lenne még amit vársz tőlem?

Alkotó


(#) Alkotó válasza slogan hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Nyákterv a 2,3 és 2,4 hez van, azok csak ellnállásértékekben térnek el.
Bővebben: Link

Ezt viszonylag egyszerűen, a panel alján át lehet alakítani a 2.6-nak megfelelőre. Erről is van itt fent fotóm, nálam az jól működik.

Van saját átrajzolatom, de nem szeretném elvenni PIONEER érdemeit, használd az ő rajzát.

Alkotó
(#) Ktulu válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Legyen szives tegye fel valaki az eredeti RT-s cikket is beszkennelve, erdekelne.
Koszonom.
Következő: »»   157 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem