Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Nem találtam még csak hasonlót se, ami dekatron spinnerrel foglalkozna, pedig minden hasonló dolgot átnéztem... Aki esetleg nem tudná, miről van szó: van egy speciális elektroncső, ami egy tulajdonképpeni kijelző, és ezt számlálgatni szokták használni. Adott egy frekvencia, amin körbe-körbe "szaladgál" a fény, és nyilván nagyobb frekvenciánál gyorsabban történik mindez. Nem gyerekjáték, cső lévén ez is nagyfeszültségű eszköz! Egy olyan kérésem lenne, hogy aki tud kapcsolási rajzot ehhez, tegye legyen szíves közkinccsé, mert "barátom a Google" ezen a téren nem volt annyira a barátom, és semmi jót nem találtam... (konkrét csőtípust nem tudok mondani, de nem is az a lényeg) Aki tud, segítsen! Köszi!
A "dekatron spinner" keresésre a google több mint 700 találatot ad és az első három komplett kapcsolási rajzzal, csőbekötéssel, nyáktervvel jön. Például ez: Bővebben: Link
Ismerős, de nekem "rendes" kellene, ahol nem hálózatról van lebatárkodva a frekvenciája, és kultúrált oszcillátorral van meghajtva...
Mert ilyet lehet néhányat találni, de normális négyszögjeles vezérlés kéne neki, amit meg is lehet állítani egy adott időpillanatban.
És mit vársz el a kapcsolástól ?
kb fél óra alatt meg lehet tervezni ! egy 555 egy 4017 és egy 74141 es ic kell hozzá .
Ezaz, hogy nincs semmi ötletem, hogy fussak neki
Nekem egy olyan alap kellene, ami nem hálózatról van meghajtva, tehát mondjuk egy 555-ös szolgáltatná neki a frekit (4017-esekkel), meg egy egyszerű kapcsolóüzemű táp a nagyfesz résznek... Ja, és kéne valami kapcsoló rá, ami "megfogja" egy adott állapotban (gondolom a clockot lekapcsolja, és úgymarad minden, ahogy épp akkor megszűnt létezni az órajel) Na ehhez kéne egy alapkapcsolás, amit én szépen bővítgetni tudnék
Elég hozzá egy darab 555 is. Két lábon kell hajtani a dekatront, attól függ az iránya, hogy melyik kap először jelet, a késleltetést a fenti linkeken is RC tagokkal oldják meg, precízebben lehet egy másik 555-öt belerakni monostabilban. Vagy egy D tárolót. Egy 555 astabil kapcsolást kell csinálni, tetszőlegesen változtatható frekivel, a reset lábát földre húzva pedig leállítható.
(nekem is van egy pár, órát akarok csinálni belőlük majd, ahol a világító pötty lesz a mutató. )
Felfüggesztettem az egész dolgot, de elfogadtam a válaszod, ezzel jutottam a legtöbbre, köszi!
Majd még jobban belemélyedek, ha a félbehagyott projektjeimet befejezem
Ilyen csőhöz hol lehet és mennyiért hozzájutni? :hide:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |