Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Amikor adott két pontunk, melyek potenciálja P1, P2 (P=potenciál jelölésére)
és megakarjuk mérni a kettő közötti feszültséget, egyszerűen odatesszük a voltmérőnket és leolvassuk az értéket: U=P2-P1 Mi a helyzet, akkor ha én konkrétan az P2 potenciálra vagyok kíváncsi? Nyilván veszek egy 0 potenciált és hozzámérem az P2 potenciálomat. Most képzeljük el, hogy kint vagyunk a mezőn, egymástól 10m-re megjelöljük a két mérési pontunkat, melyek potenciálja a fentiek alapján (P1 és P2) A két pont között ugyancsak feszültséget tudunk mérni P2-P1 és kíváncsi vagyunk P2 potenciál értékére. Honnét vegyük a 0V referenciapontot? Milyen megoldást tudtok javasolni erre?
A Greenwich-i obszervatóriumot ajánlom. Semmivel sem rosszabb hely, mint bármelyik másik az Univerzumban, viszont előnye, hogy odautazáskor meg lehet városnézni Londont.
Nem tudom ki helyezte át a témámat, de biztos tudja rá a választ, ha ilyen gyorsan áthelyezte kezdő kérdésnek.
Várom a megoldást Kedves Ismeretlen.
Mi a honlap tartalma, most hogy így felhoztad?
A talajfelszíni potenciálok egy érdekes témakörbe sorolhatók. A neve: katódos korrózióvédelem (cathodic protection) Bővebben keress rá.
Megpróbáltam közös GND-vel közös (5 V) ,és külön GND-vel külön tápon ( 5 & 9V),de a kapcsolás ugyanúgy nem csinál semmit,és pár másodperc múlva erősen melegedni kezd.
Rákötöttem a kapcsolás out-ja és GND-je közé egy ledet,de az folyamatosan világít,és pár másodperc múlva melegedni kezd az IC.
A témát én helyeztem át, nem az egyszerű válaszban való bizonyosság miatt, hanem azért, mert:
- ha ez házi feladat, ahhoz lett volna téma - ha csak úgy elmélkedsz pár alapdolgon, akkor pont itt a helye Egyébként a válasz: ahogy kijelölöd a két mérési pontot, úgy jelölj ki egy nullpotenciált is. Mindegy, hogy hol, mert a föltett kérdés (?) alapján legalább annyira igazad lesz, mint annak, aki a nullpotenciál önkényes kiválasztásába beleköt.
Értem, hogy mondod, így pedig működnie kellene...
Ha egy ledet rákötsz az 555-re, annak meg villogni kellene! >Nem lehet hogy az IC ment tönkre? Mekkora áramot vesz fel?
Az önkényes referencia pont is meghatározott értékű potenciál, mivel a talajban kóboráramoktól hemzsegő bonyolult gradiens potenciáltér létezik.
nos annyival folytatnám kérdésem(?): Van egy jeladóm, ami egy mért értéket (feszültség) egy távoli vevőbe küld (rádiófrekvencián). A vevő a kapott rádiós jelet egy kapcsoláson keresztül akkumulátor tápfeszültség segítségével a kimenetén megjeleníti (P1), így a kimenet és akku negatív pontja között mérhető a távoli feszültség. A konkrét mérésemet ezen a (P1) és talajfelszíni potenciál között akarom megmérni (P3), ahol P3 egy talajfelszíni pont. Mondhatni, hogy az akkumulátor negatív sarka a referencia pont, de nincs galvanikus kapcsolatban a talajjal. Ehhez az akkumulátor negatív sarkát le kell helyeznem egy pontba a talajra (P2), így már van galvanikus kapcsolat. Csakhogy a két talajfelszíni pont között egy feszültségforrás van (P3-P2 feszültséggel). Ez a forrás az, amit a földalatti létesítmények áramai és kóboráramok gerjesztenek. Arra van egyenlőre elméleti megoldásom, hogy a P2 függvényében változtatnom kell a P1 értékét P1+P2 eltolással, de hogyan? Tehát a kapcsolásom ne a kapott távoli P1 értéket, hanem a P1+P2 értéket adja a kimeneten. Ehhez figyelnem kell a bejövő jelet és annak értékét és a tápfeszültség értékét. Tudom elvont dolog ez és lehet nincs rá megoldás, de azért bizakodom. Az embernek ahhoz is meg kell világosodnia, hogy belássa valaminek nincs megoldása, vagy mégis?
Pedig egyiket se csinálja.Nem hiszem hogy tönkrement volna.Kicserélni már nem fogom mert foglalat nélkül forrasztottam be (gyorsan dolgoztam,a páka hője nem tehette tönkre).
Amúgy a kapcsolást innen vettem de sejthettem volna hogy nem lesz jó,mert:-a kapcsolási rajz kézzel rajzolt és ügyetlen kézre vall;-103-as értékű kondenzátort ír mellette pedig ott egy másik érték (0,1 u).Na és ugye a két érték nem egyezik mert az egyik 10n-t a másik 100n-t jelent.Szóval hagyjuk ezt a részét a dolognak. Megpróbálom inkább ezt. Valószínű holnap megépítem és kipróbálom.A fejleményekről (ha működik ha nem) tájékoztatlak ezen a fórumon.
Hali!
Annak a kapcsolásnak elvileg működnie kell! Nem nézted el az IC bekötését? Úgy értem, hogy jó irányból nézted a lábak sorrendjét? Egy fényképet küldhetnél arról az 555-ös kapcsolásról...
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget! Remek közösség vagytok. Azt hiszem, most el leszek egy darabig ezzel a sok imputtal. Teljes erőből nekifutok.
Azt az abszolút stabil pontot már keresik egy ideje, ha meglett volna, egy hallhatatlan, pár száz éve, már kimozdította volna a világot a sarkaiból
Nincs értelme abszolút nullpotenciált keresni, mert az mindig csak egy adott vonatkoztatási rendszerben lesz érvényes. Gondold át a feladatod, alkoss egy vonatkoztatási rendszert és mint már írták , önkényesen, válassz benne egy referenciapontot. Ehhez képest a két pont potenciálkülönbségét meg fogod tudni határozni. Azon a távoli ponton is a potenciál valamely referenciapont és a téged érdeklő pont potenciálkülönbségeként áll elő. Így ezt átmásolod az akkumulátor negatív pólusa és egy másik pont közé. Mi ezzel a baj?
Ha a páka hője nem tette tönkre és 15V-nál nem kapcsoltál rá nagyobb feszültséget, akkor biztosan jó! Általában 10n értékű kondi kell az 5ös lábra.
Mérd ki még egyszer az ellenállások és a kondik értékeit multiméterrel, ne csak a ráírt értékekre hagyatkozz!
Ezt az oldalt most találtam:Bővebben: Link
Innen olvashatsz ezernyit!
Üdv:gkariBővebben: Link
Hello!
Természetesen, én csak a hőre reagáltam. De az eredeti felállás, ez volt: Idézet: „Tehát: szükségem lenne egy kis bekapcsolási késleltetésre (kb. 1-2 perc). Külön trafót és áramkört (IC/tranzisztor) nem szívesen használnék mert kevés a hely a beépítésre.” Egy-két perc, és sehol egy tranyó sem! Most meg relénél és növelt kondinál vagyunk. Félvezető nélkül, elég szép méretű lesz a kondi.. üdv! proli007
Titi,Norby1! Meg van a hiba száma.Mégpedig: Lm393
Meg se fordult a fejemben hogy a sok IC között nem csak 555 van! Miután tegnap este megírtam ide az utolsó kommentemet,kikapcsoltam a gépet,és vetettem egy utolsó pillantást a kapcsolásra.Hát mit látok,az 555 helyén Lm393 van. Ma kiforrasztottam,betettem a helyére a jó IC-t,tökéletesen működik önmagában leddel is és a számlálóra kötve is. Probléma megoldva.Köszönöm a segítségeteket! Mindjárt elugrok a boltba alkatrészekért a másik kapcsoláshoz.Ha működik,azt ide meg fogom írni. Amúgy nem tökéletes 1 Hz-es jelet állít elő (de gondolom ilyen egyszerű kapcsolással kizárt a pontos 1 Hz),de nem baj a célnak tökéletes.Stopperrel mértem és mikor a stopper 60 sec-nél volt,a kapcsolás 58 körül. Minden jót!
Hello!
Ezt a problémát csak Te tudod megoldani, mert én tulajdon képen nem is jöttem rá, mit és hogyan szeretnél mérni. Lehet hogy én vagyok értetlen. (De, pld. a "távoli rádión érkező feszültséget" inkább egy feszültséggenerátor szimbólummal kellett volna helyettesíteni, mert látszatra ennek és az aksinak, semmi köze a problémához.) Talán célszerűbb lett volna a különböző potenciálú pontok között, áramköri rajzokkal (generátorokkal) helyettesíteni az ábrát. Azaz a kapcsolás helyettesítő képét kellene megrajzolni. A potenciál, egy vonatkoztatási ponthoz van definiálva. Ahogy írtad, két alap eset lehet. - Két különböző potenciálú pont különbsége, egyenlő a pontok közötti feszültséggel. - Vagy, két a különböző potenciálú pont között mérhető, ez a feszültség. De ha nem feszültséget, hanem potenciál különbséget mérünk (jobban mondva számolunk), akkor szükségszerűen az alappontnak vett pont potenciáljának azonosnak kell lenni. Avagy, ugyan azon alapponthoz kell a mérést elvégezni. Ezt megkerülni nem tudod, kivétel, ha ismered a két alappont egymáshoz képesti potenciálját. (De, akkor ez már nem is nevezhető alappontnak, hiszen a definíció feltételezi, hogy a vonatkoztatási pontból egy van.) üdv! proli007
Sziasztok!
Lenne egy valószínűleg nagyon hülye kérdésem! Olvasgattam annak idején a tuningnet.hu-n a fényhűtés c. cikksorozatot. Abban a parabolát a fickó úgy irányította a napra, hogy valami elektromos berendezés húzta-vonta a szerkezetet. Azt hiszem, kb. úgy nézett ki, mint pl. a markolók hidraulikus dugattyúi, egy fényes vékony rúd járt vezérléstől függően ki-be, csak elektromosság működtette. Sajnos nem tudom, hogy hívják ezt az eszközt, pedig most szükségem lenne rá. Ha valaki csak megmondaná a nevét, ami alapján már tudok keresni a neten róla infót, meg boltot, ahol kapni lehet, sokat tenne értem... Előre is köszönöm a segítséget! Üdv: FazksG
Köszönöm, ezzel megtaláltam. Egyébként úgy látom, az egészen egzakt neve lineáris aktuátor.
Üdv: FazksG
Ahogy az interneten keresgélek, nem találok sajnos semmi érdemlegeset . Ha esestleg valaki tuda elfogadható áron, kevésbé profi, kisteljesítményű lineáris aktuátort, azt megköszönném!
Üdv: FazksG
Hello!
Idézet: „Egyébként úgy látom, az egészen egzakt neve lineáris aktuátor.” Nem az a penyózós neve. Az iparban, mindenki munkahengernek hívja. Van pneumatikus, és hidraulikus. De nem értem, mit jelent, az, hogy nem találtál róla érdemleges infót. Szerintem tele van vele a háló, mert sokan gyártanak ilyen cuccot. Egy dugattyú és tömítése mindenképpen precíziós dolog, azt olcsón nem adják. A "kisteljesítményű" az nem műszaki paraméter. Nyomóerő és elmozdulási út, kétoldali, vagy egyoldali dugattyú... az már mondhat valamit. De ha "kevésbé profit" keresel, akkor ajánlom a pumpát, vagy a központi zár motorját, vagy motoros excentert ill. fogaslécet v. menetes orsót. Ez mind tud "lineáris aktuátor" lenni. (A "dugattyús kollégák amúgy, a "brikettáló gép házilag" topikban vannak.) üdv! proli007
Kedves fórumozók, hozzáértők!
Segítséget szeretnék tőletek kérni. Magam teljesen süket vagyok az elektronikához, de valaki ajánlotta, hogy itt talán kaphatok ötletet a problémámra. Egy dvd lejátszó bal-jobb audio csatornáját szeretném két 'erősítő' felé elvezetni, az egyik egy régi Fischer rádiósmagnó (1 pár rca bemenettel, ezután csak magnót írok), amire két Videoton hangfal van kötve (ő a zeneeszköz) és a másik pedig egy Creative 2.1-es hangfalszett, amely pedig a tv mellett helyezkedik el és teszi élvezhetőbbé a filmeket. Eddig csak ez utóbbi volt, de most szeretném a dvd hangját a magnó felé is elküldeni. Elsőként úgy oldottam meg, hogy mind a magnó, mind a dvd kapott 2-2 darab elosztót (1 papa->2 mama) s mindkét irányba sztereo rca kábelek vitték volna a jelet, de bazinagy alapzaj (inkább búgás) lett az eredménye, de ahogy lehúztam bármely eszközt a másik hangja kitisztult és felerősödött. Ezután vettem egy 4 in 1 out rca elosztót aminek kimenete a magnó egyetlen bemenetére került, de a dvd-n maradt a kábeles elosztás, a búgás pedig maradt. Érzésem szerint egy olyan elosztó, amely kapcsolhatóan kétfelé tudná vinni a jelet a dvd játszóról (1 pár rca be, 2 pár rca ki) megoldaná a problémát. Létezik-e készen ilyen eszköz esetleg valaki vállalja-e a megépítését? Köszönettel válaszaitokért, Gábor
Sziasztok!
Régebben kérdeztem Proli007-et az X2 kondiról, hogy mit jelent az, de nem találom azt a hozzászólást, így megint megkérdem, de már egy kicsit kibővítve: Mit jelent a kondiknál az X1, az X2, és az Y2? Ez valami minőséget jelent?
Sziasztok! Olvasom, hogy mindenki a munkahengert ajánlja elsődlegesen. Ezzel az a fő probléma, hogy tudomásom szerint nem létezik belőle kizárólagosan elektromossággal működő változat, pedig a kérdés erre irányult. Ez alapján a léptetőmotor tűnik a legközelibbnek, egy fogaskerekes-fogasléces kihajtással. Ha viszonylag kompakt, kész megoldás kell, érdemes lehet az antenna forgató, esetleg kapunyitó szerkezetek között szétnézni. Persze, én is csak találgatok, mivel a "kisteljesítményű", valamint a "kevésbé profi" mértékegységei enyhén szólva relatívak, és a felhasználás konkrét célját sem említetted... Amennyiben megfelelnek az előzőleg ajánlott munkahengerek hidraulikus és/vagy pneumatikus változatai is, akkor vegyétek úgy, hogy nem szóltam.
Üdv.: SzervízMacska
Tényleg jó lenne tudni mire kell, de ezen a linken van lineáris is, meg olyan ami képes a Nap pályáját is követni. És ezek elektromosak, jó áron.
Sziasztok!
Az alábbi kapcsolás, milyen feladatot láthat el? Bővebben: Link a; Egy képcsöves TV soreltérítése b; Egy készülék tápegysége c; Egy hangfrekvenciás erősítő A válaszokat előre is köszönöm!
Akkor várok még egy kicsit a válaszra.
A másik kérdés, ami a multkor kiejtett, most visszajött, de már tudom a választ, Norbertó pár napja beírta: Milyen modulációs eljárást láthatunk a képen? Bővebben: Link a; frekvencia moduláció (FM) b; amplitúdó moduláció (AM) c; impulzus-kód moduláció (PCM) d; impulzusszélesség moduláció (PWM) Norberto azt mondta, hogy PCM. Ezt jelöltem meg, de még nincs elküldve az előző kérdés miatt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |