Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Alakul, de még nem az igazi. Ott bal alsó részen egy kissé kicsi forrszem van a tranzisztoroknak. :yes: Tegyél nagyobbat, mert simán lefúrja a fúró.
Köszi!
Már én is ugy látom,hogy lessz belőlle valami!
Viszont ahogy gondolkoztam eszembe jutott, hogy nekem hasonlóan akkor nézett ki a rajzolat, amikor nem volt rendesen megszáradva a lakk a nyákon. Gyári nyákot használsz, vagy te fújod? Nekem úgy tűnik, hogy házi fújás.
Ha ez az idő 2:20, akkor olyan hatásfoka lehet, mint az én levilágítóm. Nálam 2 perc a világítási idő.
Üdv!
Sziasztok!
Próbáltam odafigyelni, hogy ne kérdezzek olyat, ami már volt téma, de hatalmas ez a topic... Szóval most először szeretnék NYÁK-ot fotolitográfiával készíteni. Már vasaltam, szóval vas-kloridom van. Azért akarok váltani, mert nagyobb rajzolatfinomságot szeretnék elérni, valamint (ha már megvannak a szükséges eszközök), kevésbé tűnik macerásnak. Eredetileg gyártatni akartam NYÁK-ot, így a terv már megvan, csak kényszerű költségcsökkentés miatt végül házilag fogom elkészíteni, ha sikerül. Csak kérdés, hogy mekkora rajzolatfinomság érhető el? Ti milyen részletességű NYÁK-ot szoktatok gyártani? A tervben 0.4mm-es vezetékezést használok, min. 0.25mm-es távolságokkal, és 1206-os, illetve 0805-ös alkatrészekkel (és TQFP, SO IC-k). Elég meredek kezdés, de rögtön kétoldalas NYÁKot csinálnék (a már meglévő tervek miatt)... Fél éve - éve olvastam erről valahol tippeket a pozícionáláshoz itt a hobbielektronikán, már nem tudom hol. Egyébként szeretném viszonylag olcsón, de lehetőleg olcsón megúszni. Ezért tintasugaras nyomtatóval nyomtatnék (az van itthon). Mivel nem fogok rendszeresen NYÁK-ot készíteni, így fotoszenzitív bevonattal ellátott NYÁK-ot vennék, és napfénnyel világítanám le. Szerintetek ez az egész így működőképes? Kérdés még, hogy honnan szerezzek kvarcüveg-lapot, és mivel szorítsam rá a NYÁK+fólia szendvicsre. Bár ha vízszintesen teszem ki, akkor lehet súllyal. Napfényes nyári napon kb. mennyi időre kell kitenni? És az nem probléma, ha pl. a szükséges időnél tovább van a napon? Valamint az, hogy a két oldal külön-külön van megvilágítva?
Szia!
Én csak egy dolgot javasolnék, de azt tényleg a figyelmedbe ajánlom. Ha ilyen bonyolult nyákot szeretnél készíteni, ráadásul kétoldalast, akkor a jó minőség érdekében szerintem felejtsd el a tintasugaras nyomtatót, sőt még a lézer nyomtatót is. A helyedben, persze csak az ilyen bonyolultságú panelek esetén nyomdai lézerplotteres filmet készíttetnék. Az tuti hogy 100-szor jobb bármilyen házi megoldásnál. Ár minőség tekintetében pedig nem rossz. Persze ezeket én is csak az igen bonyolult kétoldalas nyákok esetén alkalmazom. Az egyszerű egyoldalasokat lézerrel nyomtatom fóliára. Üdv!
Igen, ez tényleg megfontolandó, ennek a költsége még tán nem túl magas. Te már csináltad így: hol készíttetsz ilyen lézerplotteres filmet?
Egyébkénti az a bonyolultság, amit még otthoni nyomtatással is el lehet készíteni? Illetve bp-i fénymásoldák vállalnak írásvetítő fóliára nyomtatást lézerrel? Gondolom igen, hőnyomó papírra már tudtam nyomtatni így. Idézet: „A tervben 0.4mm-es vezetékezést használok, min. 0.25mm-es távolságokkal, és 1206-os, illetve 0805-ös alkatrészeket” Szerintem ez menni fog,mert én pl. hibátlanul tudom kivasalni az ilyeket már és minden egyebet is .Valamelyik nap PCM2902-nek vasaltam foglalatot.Hibátlan lett. No,de nem akarok vitát nyitni a két technikáról. Az a lényeg,hogy szerintem menni fog.
A lakóhelyemhez közel van olyan nyomda, ahol ezt a technológiát alkalmazzák. Pont olyan filmet kapok, mint anno a hobbi elektronka újság mellékletében szereplő filmek. Olyan nyomda, ahol reklámgrafikával is foglalkoznak. Ez tulajdonképpen egy fényérzékeny transzparens fólia, amit lézerrel aktiválnak, majd előhívják.
Üdv! Bővebben: Link Számla nélkül megcsinálja olcsón, csak legyen a terven egy felirat, hogy melyik a top és a bottom, hogy az emulziót jó helyre tudja tenni. Gerber file-ból is tud nyomni, és a múltkor nekem pdf-ből is nyomtatott, mind a kettő nagyon szép lett, arra figyelj, hogy ha pdf-et akarsz akkor vektorosat csinálj ne raszteres.
Megérkeztek a nyáklapok, négy darabot vihetek el belőlük, ez 60db kb A4-es "kis" lap. Ebből 15db lesz az enyém, a maradék 45db-ot tehát oda tudom nektek adni. Ez csak kb fele annak amennyire eddig jelentkeztek, tehát sajnos nem mindenkinek jut. A szerencsés "nyerteseket" privát üzenetben értesítem hogy mennyit és hova kell utalniuk.
Ha rajtam múlik akkor még nincs ám vége a dolognak, megpróbálok még beszerezni ilyen nyákokat...
Ha a fele akkor mindenki aki jelentkezett fele annyit kap, mint amennyit kért. Ez nem jó?
Közben beszéltem az emberkével, és most azt mondta hogy még nem tudja pontosan hogy hány darab lapot vihetek el. Most megszámolja hogy mennyi van aztán visszahív. Úgyhogy lehet hogy több lesz...
Emiatt privát üzenetet még nem írtam senkinek, majd később amikor többet tudok.
Ezt ne tőlem kérdezd!
Nekem egyébként az csak bonyolítja a dolgot mert több csomagot kell feladnom stb. De mindegy, találjátok ki hogy mi legyen. Csak az emberek fele kapjon nyákot vagy mindenki kapjon de csak a felét annak amennyit eredetileg kért. A postaköltség 975Ft 2kg-ig ajánlva és elsőbbségivel, szóval minél többet küldök valakinek egyszerre annál jobb neki is. Apropó, jó nagyon lenne tudni hogy mekkora súlya van mondjuk 10db A4-es FR4-es nyáknak. Idézet: „Apropó, jó nagyon lenne tudni hogy mekkora súlya van mondjuk 10db A4-es FR4-es nyáknak.” Konyhamérleg?
Gondolom nem ezen akadt fenn, hanem még nincsenek nála a nyákok
A baj az, hogy még nincsenek nálam a nyákok. Csak azután kerülnek hozzám, miután kifizetem. Az után tudom kifizetni, ha megérkeztek az átutalások. Na de az átutalandó összeg kiszámításához tudni kellene a pontos postaköltséget, ahhoz pedig a súlyt.
Ráadásul most apáméknál tetőteret építek így most nincsenek nálam nyáklapok (otthon vannak). Így lemérni sem tudom őket.
Hát nem tudom mennyire lesz pontos de ha akarod le mérek egy darabot itthon és a kiszámolom hogy 1 négyzetcenti hány gramm és akkor fel lehet szorozni.
Sajnos csak nagyon kicsike üvegszálast találtam itthon de azért megmértem. 9,2cm2 és 2,95g a súlya.
szerk.: találtam egy másikat ez 31,5cm2 és 9.10g a súlya, ezen viszont nincs réz.
Szia
Nekem van otthonmég egyben A4-es 1 oldalas nyáklemez, ha déklután hazaérem (kb 18h) szívesen megmérem neked.
Volt szó Budapesti személyes átvételről, ez nem járható? Persze akinek postán kell és a fele csak egy darab lesz ott már nem éri meg a postaköltség, de pont ezért 2db-ot postás feladással biztos nem kér senki. Ha tudni fogjuk a pontos súlyt akkor meg lehet kérdezni azokat akik postával kérték, hogy így is kérik e.
Egy kis infó! Ha jól számoltam, akkor ez egy kb 35X40cm-es nyák és kb 300g lehet. Nem sok ez egy kicsit?
Nem, szerintem nem sok. Ezzel az adattal számolva durván 145 gramm egy darab lap. Azért durván, mert egyenlőre nem tudom a milliméterre pontos méretet.
Szóval úgy néz ki hogy marad a 2kg-os határhoz tartozó 975Ft-os ár. 4db lapig viszont elvileg 750gramm alatt van a csomag, ahhoz csak 800Ft-ba kerül a posta. Sajnos 750gramm és 2kg közt nincs más súlyhatár. Ha valaki átveszi személyesen akkor természetesen nincs postaköltség, de ez gondolom evidens.
Szia!
Nálam lemérve egy 4070 cm2-es darab 2 oldalas lemez 1.27KG. Ebből egy 210*300-as A4-es lap súlya közel 0.2KG.
Köszönöm! Akkor 10db nyák már épp a 2kg-os határon van. Ez felett viszont már csomagként kell elküldeni. Annál elvileg már az is számít hogy honnan hová küldöm.
Szia, lehet még jelentkezni nyáklap rendelésre? A3-as lapka (egyben) kellene ha lesz. Pesti átvéttel.
Szia
Lemértem az itthon még egyben lévő 20×30cm-es 1 és 2 oldalas nyáklemezeket konyhai mérlegen Az 1 oldalas 182g, a 2 oldalas 196g-os. A postázással kapcsolatban: 2kg-ig feladható levélként, nagyméretű szabvány borítékban akár 4-5 lap is belefér. 4db a csomagolással szerintem már éppen túllépi a 750g-os határt, 750-től 2000g-ig 615ft a feladási díj + ajánlott levélként 200ft, ezt érdemes kifizetni aki postázással kéri, mert így nyomon követhető a levél. 250g-ig 165Ft, 500g-ig 295Ft, 750g-ig 480Ft a feladási díj, elsőbbségi kezelés nélkül Az infót innen vettem az első oldalról, az ajánlási díjat pedig a 8. oldalról. Utánvét felejtős mert iszonyat drága a küldendő cucc értékéhez képest, mint többen említették az átutalás a járható út, vagy a személyes átvétel. Bari Idézet: „No,de nem akarok vitát nyitni a két technikáról.” Hát szerintem sem érdemes vitát nyitni, mindenkinek más a jó. Hogyan tudtál vasalással SMD pontosságot megvalósítani? Mire nyomtatsz? Mennyire kell pl. ügyelni a vasalás hőfokára? De minden más hasznos tippet szívesen fogadok. Amit én nagyon utálok, az a vasalás után a be nem égetett részek leáztatása, levakarása. Nehezen is jön le, és itt lehet a leginkább hibát elkövetni. Bár én eddig csak két nyákot vasaltam: Az első szörnyű lett, a második sztem egész jó, igaz, ott csak furatszerelt alkatrészeket használtam, és egyoldalas volt. És jó vastag vezetékekkel.
Szia!
Tudnál erről linket, cégnevet, vagy más infót adni? És hogy mennyibe kerül. Először azt hittem, a következő hozzászólás ide kapcsolódik, de más a felhasználónév. (ManGroove vs. gulasoft). |
Bejelentkezés
Hirdetés |