Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   111 / 274
(#) danodano hozzászólása Júl 25, 2009 /

Na végre megszólalt !! Igaz még csak nyák nélkül de ez már ígéretes )
(#) nikolatesla válasza danodano hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

ez nekem szolt?
(#) mindenes válasza danodano hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Na végre, ennek örülünk !
Ha még be is tudod majd a későbbiekben dobozolni , akkor van egy egész szépen szóló kis erősitőd .
Üdv Sanyi. :yes:
(#) LANDAU hozzászólása Júl 26, 2009 /

HELLO MINDENKINEK!

Bocsi de lenne egy olyan kérdésem hogy valaki nem ismeri véletlen ezt az erősítő kapcsolást???
Egy régi barátomtól kaptam és kicsit kikészült ,viszont nem biztos hogy jók az ellenálás értékek mert azok némelyike megsült ennyit tudtam megmenteni...
Egyébként kb 120w és meghalgatva majdnem olyan szép a hangja (volt) mint egy csövesé....
Ajánlom mindenkinek az utánépítést. (megéri)
Rajz mellékelve.

Előre is köszike!
(#) danodano válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Szia.
Ugyanazokkal az alkatrészekkel raktam össze. Biztos hogy a nyákkal van valami, de még nem volt időm jobban átnézni.
(#) highand válasza LANDAU hozzászólására (») Júl 26, 2009 / 1

Hello

szerintem D3, D4, D5 diódák fordítva vannak kötve, ( és talán nem is szükségesek) ami miatt megint el fog füstölni, ha bekapcsolod.

R27-el lehet beállítani, hogy a nagyBD-k mikor lépjenek be én olyan 50mA-nél léptetém be, ehhez olyan 18-22 ohm kell.
(#) highand válasza LANDAU hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

azt hiszem R21 és a kimenet közé még kellene egy kb 39K-os ellenállás.

nem nézem tovább mert még mondtok valami csúnyát...
(#) _JANI_ válasza danodano hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Szia!
Türelem!
Meg lesz az a hiba.
A többi meg majd kialakul!
S az már fél siker ha a deszkamodell működőképes! Mert van egy referencia áramköröd a mérésekhez...
(#) LANDAU válasza highand hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Na hali! miért mondanál csúnyát???
ez a kapcsolás így ahogy van eddig totál jól müxött
egyébként a védelmi cuccokat direkt nem vettem fel a rajzra
Csak az a bökkenő hogy dunsztom sincs hogy ez név szerint milyen erősítő lehetett valaha.
És szeretném újra megépíteni csak egy félig szénné égett panelról elég nehéz kisirabizálni hogy mi micsoda lehetett valaha... ezért kérdeztem hogy láttatok e ilyet valaha valahol...
Ja egyébként a diódák így voltak bekötve és a hűtőre keményen fel voltak szilikonozva.
(#) lamalas válasza LANDAU hozzászólására (») Júl 27, 2009 / 1

Udv,

Elnezest, de az a kapcsolas amit mellekeltel hogy jon a TDA2030-as topikba?

Egyebkent a rajz tenyleg hibas, ahogy highand is irta forditva vannak a diodak es hianyzik a visszacsatolo halozatbol 1 ellenallas.
(#) LANDAU válasza lamalas hozzászólására (») Júl 27, 2009 /

Hi
Oké bocsi de más topit hirtelen nem találtam ,és itt láttam a legértelmesebb dolgokat ahogy végigolvastam a dolgokat.
És mert nekem is van egy ilyen 200w-nak titulált TDA-m
de a mérések alapján max 140w-jön ki torz:5% , ezért ez lett volna a kövi kérdésem hogy az eredeti rajzon lehet valamit változtatni szerintetek?
Egyébként köszi a tanácsokat a tranyósra!
(#) desz hozzászólása Júl 29, 2009 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a tda2030 IC alapkapcsolásában a bemeneten szereplő 22k-s potmétert el lehet -e hagyni?
(#) desz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Sejtettem, hogy nem fog hiányozni A hangerőszabályzás a végfok előtt lesz. Kösz szépen!
(#) pityuwc00 hozzászólása Júl 30, 2009 /

szeretnék segitséget kérni még csak most tanulom az elektronikát.Volt egy 5.1-es házimozi szettem amiben találtam egy TDA2030A-ast .A cuccnak annyi volt a baja mikor kimúlt,hogy nem jött belle más csak iszinyatos búgás.Mi szálhatott el mert ha ha az ic még jó akkor felhasználnám egy másik erősitőhöz.Erre gondoltam.
(#) punkkazy válasza pityuwc00 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Üdv!
Nekem is van egy 5.1-esem, egy Trust 4000P. Abban a "mélynyomót" TDA hajtja. Ha a búgást a TDA adta, akkor annak valószínűleg lőttek.
(#) mindenes válasza pityuwc00 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Helló!
Lehet, hogy a kicsatoló kondi szált ell benne anno (innen a búgás), ebben az esetben a Tda2030 még nem feltétlen halt meg . A kapcsolás pedig amit kinéztél nem más mint a tda egyik alapkapcsolása azt bátran megépítheted ..
(#) isti014 hozzászólása Júl 30, 2009 /

hát nagyon megköszöném ha tudna nekem segiteni valahogy mivel még én is csak kezdö vagyok

a történet a következö épitetem egy kapcsolást a kapcsolási rajzot melékeltem
egyen 16v rol hajtom szolni szol azal nem is lene gond deh nyugalmi árama 1.5A
a hangszoro kimeneten pedig fix 7.8 voltot mérek ami szerintem nem kéne h ott legyen a kapcsolást ugyan ugy raktam ösze ahogy a rajzon van anyi külömbségel h a két tranzisztor nem 711/712 hanem 911-912 adatlapján megnéztem nem térnek el egymástol csak teljesitményben nagyobb 3A ral tud töbet vezérelni
ha valaki segitene vagy tanácsot adna azt nagyon tudnám értékelni elöre is köszöntem minden egy lelkes kezdö :eek2:
(#) mindenes válasza isti014 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Üdv!
A kicsatoló kondi állapottát nézted ?, meg kellene vizsgálni rövidzárra . Ha az zárlatos akkor innen származhat egyenfesz....
(#) isti014 válasza mindenes hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

hát a kondit nincs 1 hete h vetem deh az elöbb néztem, mértem semi baja sincs

(#) pimi9 válasza isti014 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

A 7.8V-ot úgy mérted hogy volt rajta hangszóró?
Ha volt rajta, akkor nem füstölt el? Mer 7.8V DC-től elszál.

A nyugalmi áram viszont aggasztó, nyilván beleszól az hogy más tranzisztorokat raktál bele.
Próbáld meg változtatni Az E-B ellenálásokat, pl. köss velük párhuzamosan egy 2,2 ohmost.
(#) lapose válasza isti014 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Szia!

Ha a hangszórókimeneten ott figyel a 7.8V akkor a rákötött hangszórón lazán átfolyik az az 1,5A.
Bár nem tiszta, mert elméletileg van kicsatoló kondi..
(#) isti014 válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

a 7.8v ot ugy mértem h rajt volt a hangszoró és igen ot is mértem egy áramot szegény hangszoron is majdnem másfél amper szaladgált és melegedett is szegény ezért is irtam nektek mert amugy elég szépen szol
de ha nagyobb elenálásra cserérem akor nem fog elszálni az ic?? mert ugye a két tranyo a leirtak szerint arra hivatott h 1A res terhelés felett ugymond levegye a terhet az ic röl csak az a baj h hangszoro nélül is 1A a nyugalmi áram és az valahogy nagyon nem tetszös

deh amugy köszöntem a tanácsokat mindenkitöl
(#) lapose válasza isti014 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Szia!

A hangszórón nem folyhat egyenáram! Valamit elrontottál.
Vedd ki az elkót a panelból(C6), ha úgy is van feszültség a hangszórón, valami rossz a panelon, pl. összeér két forrasztás. Ha elkó nélkül nincs feszültség a hangszórón, lehet zárlatos az elkó, vagy fordítva raktad be.

Nem olvasol figyelmesen, én nem azt írtam hogy cseréld 2,2ohm-okra, hanem azt hogy köss velük párhuzamosan 2,2ohm-ot.

Ha pedig a kimenetre tényleg kijut a DC akkor ott valamit nagyon elkötöttél, vagy a kicsatoló kondenzátorral hibádzik valami.
(Esetleg nem lehet hogy fordítva ültetted be? A hangszórót a kimenet és a negatív pólus közé kötötted?)

hát az elkot kiszedtem és még igy is ugyan az a hejzet a forasztásokat átnéztem /mértem nem érnek ösze egy potit kötötem párhuzamba az elenálásokal egy 150 ohm ost deh sok változás még igyse ugyh szerintem elöröl kezdem az egészet hátha téll elkötötem valamit deh köszöntem szépen a segitséget tiszteletre méltó nagy urak ha megint nem jön ösze akor maradok a sima verzionál a tranyo nélkülinél az is cépen col csak hét az mégse 40w

Idézet:
„egy potit kötötem párhuzamba az elenálásokal egy 150 Ω ost deh sok változás még igyse”

Ezen nem is csodálkozom. 2,2ohm-ot köss velük párhuzamosan, ne egy nagyságrendel nagyobb potit.

Tegyél fel egy fényképet ha tudsz, több szem többet lát.
És kezdj valamit az írásképeddel is...

hát kis értékü elenálást nem találtam meg nagyon nincs is a potit pedig 4 ohm ig tudom álitani képet sajna nem tok feltenih deh amint lex rá alkalmam potolom

öm iráskép azaz ??
(#) highand hozzászólása Aug 2, 2009 /

100w feletti erősítő fejlesztésébe kezdtem, kizárólag a TDA tokok használatával, azaz külső végtranzisztorok nélkül.

ha valakit érdekel, szívesen megosztom a tapasztalatokat már fejlesztés közben is.

Addig is javaslom, hogy a TDA 2030, 2040, 2050, stb tokokkal senki se építsen olyan hidat, amiben a tok egységerősítésre van visszacsatolva, mert sajnos ezek az áramkörök még pótlólagos kompenzálással is tudnak gerjedni, ami a tönkremenetelt jelenti.
(#) _JANI_ válasza isti014 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Idézet:
„öm iráskép azaz ??”

A mondat elejét nagybetűvel kezd és a végére tegyél pontot.
Persze a hosszú mondat elválasztására, használj vesszőt.

Szerintem (#483744) pimi9 valami hasonlóra :gun: célzott.

(#) Moderátor hozzászólása isti014 hozzászólására (») Aug 2, 2009

Az írásképedre valóban figyelj oda!

Írásjelek a mondat közben, végén... ha fiatal vagy, meg is értjük, de semmire sem magyarázat, csak egy kicsit kellene odafigyelni, hogy ne az egyik legrosszabb, chat-es, MSN-es rövidítgetős stílus kerüljön előtérbe...

A hasonló stílusjegyeket sem szeretjük, sokaknak a háta borsózik az ilyenektől:

- deh
- h
- hejzet
- ugyh
- téll
- cépen col
- tok
- lex
- öm

Szóval ezeket erőteljesen hanyagolni kéne a jövőben!

Ja, és vannak szavak, amelyekben egy betűt kettőzve kell leírni. Abból is írhatnék egy legalább ennyire szép, hosszú listát...

Az egész a lustaságra vezethető vissza; ha csak 1-1 betű kimaradna véletlenül, senki semmit nem szólna...
Következő: »»   111 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem