Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7293 végerősítő
 
Témaindító: m.joco, idő: Szept 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 75
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 43164) hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
Én is faluban lakok, 15km-ra a "nagyvárostól" . Rossz lehet ez az elzártság :no:
(#) djgaby válasza (Felhasználó 43164) hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
oké
(#) (Felhasználó 43164) válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
tőlem 15 km-re Marcali van ami város de ott se lehet ezeket beszerezni,ugy hogy maradna Nagykanizsa vagy Kaposvár de azok már 50-60km
Szeretem az elzártságot
(#) szucsip válasza djgaby hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Hello.

Én ezt nem így kötném, mert ebben az esetben 50Hz -es AC fog ráülni a kipufferelt tápfeszekre. 2 diódahíd alkalmazása esetén viszont már 100Hz, tehát utóbbi esetben kisebb a "búgófeszültség" értéke.
(#) djgaby válasza szucsip hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Hello!
Én így kötöttem be, és nem hallok semmi búgó hangot...
(#) szucsip válasza djgaby hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Üdv!

Örülök, hogy nem lehet hallani. De attól még a jelenség fennáll. Azért nem hallod, mert az IC 75dB -vel elnyomja.
(#) lapose válasza szucsip hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„Én ezt nem így kötném, mert ebben az esetben 50Hz -es AC fog ráülni a kipufferelt tápfeszekre. 2 diódahíd alkalmazása esetén viszont már 100Hz, tehát utóbbi esetben kisebb a "búgófeszültség" értéke.”


Mindkét esetben kétutas egyenirányítás történik, sőt dupla diódahíd esetén léphet föl sok kellemetlen földhurok(lásd hapro vs. gainclone).
(#) (Felhasználó 43164) hozzászólása Júl 13, 2009 /
 
hát én össze raktam az egyenirányítást és a puffer-t de ennek búgnia kellene?mert nekem búg.Nem merem bedugva hagyni mert hangosan búg.
A trafróbol kijön fehér-piros,fehér-piros.Ebből én rákötöm a bal fehér és jobb pirosat a graetz-re
Majd a másik két szálat kössem össze vagy hogy?
Ez nekem nem megy
(#) (Felhasználó 43164) hozzászólása Júl 13, 2009 /
 
Valaki bekötözné nekem hogy hogyan is kell?!Mert összeraktam az előző alapján de ugy csak búg valami nem jó.De nem tudom hogy mi .Kezdem feladni

Névtelen.jpg
    
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 43164) hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Ugyanazt rajzoljuk le neked? Ha nem megy a táp összeállítása (mert ennél egyszerűbben csak úgy lehet elmagyarázni, ha összerakom neked helyben...), akkor keress rá a tápegység, puffer, egyenirányító, toroid szavakra, olvasd el az alapismeretekről szóló cikkeket, és akkor menni fog. És ha ennyire nem érted a dolgokat, akkor először ne TDA7293-at rakj össze, hanem valami egyszerűbbet. Pl. két ledes villogó volt már (remélem, igen!) ?
(#) szucsip válasza lapose hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Hupsz bocsánat. Nem gondoltam végig, de ránézésre 1 utasnak láttam
(#) szucsip válasza (Felhasználó 43164) hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Hello!

Szerintem így kéne bekötni (lsd fájlmelléklet). Esetleg arról még meggyőződhetnél, hogy a két középső (szóval az 1 piros és 1 fehér) kivezetés között mekkora feszültség van. (ha csak 1-2V, akkor gond van)
Ha sikerült bekötni, akkor ne tedd rá egyből az erősítőt!!!, hanem mérd meg a közös pont, és a +táp, illetve a közös pont (föld) és a -táp között a feszültségeket. A -táp és a +táp között is mérheted, ekkor éppen 2× annyit kell mérned, mint a föld , és a +táp között.

És mégvalami: Érdemes lenne oldalanként 1-1 zavarszűrő kondenzátort betenni, ami álltalában 100nF szokott lenni.

Utóirat: Különösen legyél tekintettel arra, hogy mikor mit mérsz, és aszerint állítsd a műszeredet AC vagy DC állásba, mert különben sok csodát fogsz látni

bekötés.PNG
    
(#) Einstein válasza (Felhasználó 43164) hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Üdv!
Szerintem végevan a TDA IC-nek és azért búghat vagy mert a kondenzátor amit betettél az kis kapacitású. Minimum 10 000µF-kell hogy legyen egy kondenzátor és a diódahídnak is kellően nagynak kell lennie különben kiég az eggyik és késsz a baj.
(#) Einstein válasza Einstein hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Az IC-t amikor a hűtőbordára szerelted akkor szigetelve és potenciál nem érinti? Ha hídba kötötted akkor mind a kettőnek a hűtőfelületét el kell egymástól kölüníteni mármint mehet egy hűtőbordára csak normálisan kell felszerelni. (csillám stb)
(#) Kovidivi válasza Einstein hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Kisebb pufferrel sem fog kiégni semmi...
(#) szucsip hozzászólása Júl 15, 2009 /
 
Sziasztok!

AZt szeretném kérdezni, hogy az adatlapon szereplő nyákterven az a +5V az ott micsoda? (az 5 ös lábról jön le a 6-os ellenálláson keresztül) Oda nekem kell 5V-ot tennem? És az R6 mennyi? Illetve a "TP1" az egy kivezetés? De akkor a clip ledet hova tegyem? TP1 -ről vigyel le egy fetet, ami majd világíttatja nekem a LED-et?

Előre is köszönöm a segítséget

Amúgy a teljesen gyári kapcsolást megépítette már valaki?
(#) lapose válasza szucsip hozzászólására (») Júl 15, 2009 / 1
 
Szia!

Itt egy megvalósítás.
(#) szucsip válasza lapose hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Köszönöm.

Szóval akkor közvetlenül mehet az 5-ös kivezetésre?
Ha kihagynám a stabilizátort, és helyette zener diódát használnék, akkor is működne? (Mert 25V-nál jóval több lenne a tápfesz)
(#) lapose válasza szucsip hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Szia!

Igen, működik egy jól méretezett zener diódás stabilizátorral.
(#) kinaino55 hozzászólása Júl 26, 2009 /
 
Sziasztok!
Régen építettem ezzel az IC-vel erősítőt, a gyári ajánlást használva.
Az a baj mindenhol (többnyire) az adatlapban felsorolt értékeket használják. jóllehet az IC így mőködik helyesen és hozza a katalógusban leírt értékeket.
Én arra lennék kíváncsi hogyan lehet a TDA7294-es IC alapkapcsolását kicsit feldobni és finomítani ami a hangzás előnyére válna.
Például gondolok itt a visszacsatolás megoldására, frekvencia függö elem (kondi) beiktatására a visszacsatolo ellenállás lábai közé,
invertáló és nem invertáló bemenet közé néhány pikofarados kondi elhelyezésére stb.
milyen hatást vált ki a negatív visszacsatolás ha a Rv ellenállást a mellékelt kép kondenzátor és az Rn ellenállás közé kapcsoljuk,
hogyan viselkedik az erösítő ha a Ccs kondi értékét növeljük vagy csökentjük netán elhagyuk,
hogyan hat az erősítőre ha a visszacsatolást az ellenállások arányában megváltoztatjuk de a számolt erősités mégis ugyan akkora? R2 22K-ról 220K-ra, R1 680ohm-ról 10k-ra.
(#) gb197 válasza kinaino55 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Szia!
A kapcsolás hangján lehet csiszolgatni, nem is kell nagyon kisérletezni, mivel néhány oldallal korábban sok fontos infót leírtam. Sajnos a kapcsolás alpvető hibáját, amit az integrált mosfet okoz, nem lehet kiküszöbölni, talán csak csökkenteni. A mély tartomány kicsit lágy és pontatlan. Ettől eltekintve még gyári beállításban is meglepően jó hangja van.
(#) szucsip válasza kinaino55 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Üdv!

Szerintem a két bemenet (+) , (-) közé kondenzátort tenni értelmetlen, mert a két bemenet elméletileg azonos potenciálon van mindig.

Visszacsatoló ellenállás beiktatása az RV -vel párhuzamosan (asszem azt írtad) : A frekvencia növekedésével csökkenne az erősítés, ERGO a magasakat levagdosnád.

Ha növeled a Ccs -t akkor az alsó határfrekvencia lejebb megy, ha csökkented Ccs-t akkor az alsó határfrekvencia föntebbre tevődik. Ha elhagyod, akkor pedig (a kapcsolási RÉSZLET alapján DC erősítőt csinálsz belőle)

A számolós dolgot nem értem, azaz értem, de nem tudom hogy melyik az R2 meg R1. Egyébként ha azok Rv és Rn akkor sztem az erősítés megváltozik, mert nem jól számoltál. (Az erősítés itt Rv/Rn) A szimmetriát eltolná, mert Rv×Rn -nek egyenlőnek kell lennie a bemeneti ellenállással (szóval amit a nem invertáló bemenet és a föld közé kapcsolsz ellenállás értékkel)

És ha pedig az Rv bekötését módosítanád a képen bemutatott szerint, akkor nem tudom mi lenne, de biztos, hogy semmi jó! Legvalószínübb: Felüláteresztő szűrőt csinálnál vele, aminek a határfrekvencia után sem állna be az erősítése fix értékre, hanem menne el a nyilthurkú erősítésig, vagy még azon is túl
(#) kinaino55 válasza szucsip hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
hello!
Lehet néhol pontatlanul és nem egyértelműen fogalmaztam de ezeket a kapcsolási megoldásokat nem én találtam ki hanem IC-k adatlapjából néztem ki.
TDA2003,TDA2030,LM3886 stb.
Esetleg ezeket a dolgokat lehetne a TDA 7294-nél is alkalmazni?
(#) gb197 válasza kinaino55 hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Ezek az ic-k nem ekvivalensek egymással, főként pl. a TDA2003. Ami az egyiknél működik, az a másiknál instabilitás okozhat és okoz is!
Az RC tag a visszacsatolásban csak minőség romlást okoz, a bemenetre viszont szükséges az LP filter, a nagyfrekis jelek levágása végett.
Tehát ha már minden áron jobbat akarsz építeni a "gyáritól", az alábbiak szerint kell összerakni a kapcsolást. A kimenetről a busover cella még elhagyható minden gond nélkül, avval is csak jobb lesz a hangja. Bővebben: Link
(#) kinaino55 válasza gb197 hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Szeva!
Na igen, jó hogy belinkelted ezt a rajzot úgy látom itt az IC stabilizált tápról működik. ezt szeretném megkérdezni hogy akkor a stabilizálástól jobb lesz az erősítő hangja, mert az egyik forumozó társ szerint visszafogja az IC-t meg nem ildomos így járatni. linkelek egy oldalt ahol ezt alkalmazzák. Szerinted vane ennek érelme és ajánlotte ez?(Igaz már megint más Ic-röl van szó)

Stab.táp
(#) highand válasza szucsip hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
hello

"Üdv! Szerintem a két bemenet (+) , (-) közé kondenzátort tenni értelmetlen, mert a két bemenet elméletileg azonos potenciálon van mindig"


világért sem szeretnék beleszólni, de a két bemenet közé kötött kondenzátornak van célja. Egy áramsöntöt hoz létre a differősítő bemenetei között, ezzel gyakorlatilag egy plusz fázistolást, ami alkalmas plusz kompenzálásnak.
(#) kinaino55 válasza highand hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Szerintem is van értelme hiszen akkor a mérnökök sem tették volna rá a gyári doksira.
(#) gb197 válasza kinaino55 hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Szia!
Ha jól megfigyeled a kapcsolást, az ic két helyen kap +- tápot. A gyári aplikációban ezeket a pontokat összekötik, én nem. Külön ki van vezetve az integrált végfeteknek a nagyáramú része, és ez nincs stabilizálva, csak a többi fokozat. Ebből következik, hogy pl. az általad belinkelt kapcsolás nem így működik, azokkal az ickkel nem lehet ezt megcsinálni például. Fogalmazhatunk úgy is, hogy visszafogja a kapcsolás hangját, persze ez csak megkötésekkel igaz. Én inkább azt mondanám, nem érdemes a nagyáramú tápot stabilizálni, mivel az átfolyó nagy csúcsáramok helyes kezelése nem egyszerű feladat. Egyébként meg a stabil táp az ideális, nem a simán egyenirányított, amit csak esetleg akkuból lehetne kinyerni.
(#) highand válasza kinaino55 hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
A 7294 adatlapján van egy kapcsolás, ahol a gyár maga ajánlja az IC tápjaira a szűrt tápokat ( stabilizáltnak én nem nevezném, mert minimum kapcsolás) .

Azt nézd meg, ha azt megépíted az működni fog, ajánlanak hozzá Nyák-ot is.

Mindez gyári adatlapon.

A 7293-ra is alkalmazható.
(#) gb197 válasza highand hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Üdv!
"Egy áramsöntöt hoz létre a differősítő bemenetei között, ezzel gyakorlatilag egy plusz fázistolást, ami alkalmas plusz kompenzálásnak." Ez ebben a formában igaz is, csak az a kondi nem kell oda, a rajzon is csak opcionális. Sőt, ha elhagyom a busover cellát a kimenetről (2,7ohm+100nF) akkor sem fog gerjedni egy jól megtervezett nyákban. Ezek a gerjedést kompenzáló C és RC tagok - a rajzon 3 is van belőle- hallhatóan vissza rontják a minőséget. Az LM3886-tal és társaival 25- 30 végfokot raktam össze kb., de hibátlanul , stabilan működik mind a mai napig.
Fontosabbnak tartom a helyes nyáktervet, ill. az egész erősítő belső huzalozását, mert egy földhurok okozta gerjedést, semmilyen kompenzáló tag nem tud megfogni.
Következő: »»   10 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem