Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mit nem szabad!? (kezdőknek se)
Ja és kézzel soha ne nézd meg a három fázist!!!
Höhö ez is tapasztalat még tanuló koromból igen voltam tanuló de szerencsére korom még nem voltam.
és nem szabad az adapter(ek) csatlakozóját vízbe dobni miközbe bevan dugva a 230ba, mert tönkre megy(mennek)!!
nem igazítom helyre csavarhúzóval a fénycső foglalatát.
És nem nézünk bele a lézerdióda fényébe, hogy "Jé, de szép pirosan (zölden, ...) világít!"
Frankye!!! Teljesen igazad van!! Inkább nézzen bele más! (csak vicc ként :yes: )
És ne próbálj meg egy autó feszültségszabályzójára szárnyakat ragasztani teknokollal és a pólusaira 230 voltot vezetni abban a reményben hogy az majd repülni fog mert nekem 13 éves koromban nem ment és mivel fémházas volt még régen a feszsabályzó én marha meg is fogtam hogy csak akkor repűljön ha én akarom de valahogy úgy meg B..szott hogy lemondtam a fesszabályzó röptetésről és inkább beiratkoztam a modellező szakkörbe.
Ha valamihez nem értesz és elég drága cucc akkor ne állj inkább neki mert nagy kárt tehetsz benn!Lehet,hogy egy szaki megoldja pillanatok alatt de te teljesen tönkreteszed. Már találkoztam "pillanatpákával" forrasztgatott telefon,laptop,stb-vel minek szinte reménytelen a javítása az elöttem próbálkozó "kollega"jóvoltából.
A pillanat pákáról melegítés közben és után legalább 2 percig ne érj hozzá a végéhez mert igen komoly égési sérüléseket tud okozni.
mielőtt szét szedsz valamit pl amiben kis csavarok vannak előbb szépen pakolj össze az asztalodon és készíts ki előre a csavaroknak és az alkatrészeknek dobozkákat mert könnyen lehet hogy elvész egy kettő vagy az asszony felporszívózza !!!!!! Én is így jártam amikor a projektoromat szét szedtem. Mikrosütő magnetronját ne tedd áram alá főleg a trafójára mert elég komolyan megégetheted magad nembeszélve hogy rákot is okozhat . Ha parabola antennából tükörkockákkal naptűzhelyet csinálsz tároláskor illik letakarni és nem a nap felé fordítani nehogy "felgyujtsa a disznóólat " nekem majdnem sikerült
Te jó ég, Te miket csinálsz/tál!
Jaja:
- csavarfelporszívózás - 230V-os repülő autóalkatrészek - 3 fázis - leégett a disznóól Szóval csak óvatosan!
fém fúrásnál ajánlatos védőszemüveget viselni mert belepattanhat egy 5×5 mm kis darabka és félév után se fog elmúlni!! (nekem szerintem már el se fog múlni)
Csavarok meglelése érdekébe:
(összeszerelési robbantott / rötgen stb. rajz hiányában) Ha vmit szétszedsz és sok csavar van benne és több időbe telik a javítása, nincs időd összeszerelni, vmi megszakítja a munkát stb. Érdemes a csavarokat helyükre vissza tenni. Ha nem is becsavarva de egy szigetelőszalag darabbal oda fogatni a kiesésük elhányódásuk ellen.
Vagy egy kis tálcába pakolászni....
vagy amit a barátom szokott, lefotózza minden komolyabb változás előtt szétszedésnél a cuccot.
Bár ezt is mindig kihangsúlyozzák minden áramkör építésénél de ismétlés a tudás anyja:
amikor beforrasztod az alkatrészeket, előbb az "érzéketlenekkel" kell kezdeni (ellenállás, kondenzátor) és nem pedig a legnagyobbal (általában az IC-k, vagy a teljesítmény trafók mivel akkor olyan látványosan halad a project) mert ha ne adj isten menet közben elbambulsz, és az egyik ellenállásod (történetesen, ami közvetlenül megy az IC-hez) beforrasztása "órákig" tart, akkor nyugodtan dobhatod el a méregdrága IC-t is, mert úgy kiég, mint kezdő villanyszerelő a fázis végén (tisztelet a kivételnek )
A Weller-páka felső fém részét kell megmarkolni mivel ugy könnyeb megfogni és pontosabban forrasztani az öcsém tapasztalata
de ha az alsórészét fogja meg valaki az meg még izgalmas is lehet
Teljesítmény IC befotrasztás nem szabad a hűtésre felcsavarozás elött elkezdeni, mert elhalálozhat. Persze sok pasztával, de az se jo ha tul sok, csak vékony rétegbe legyen.
Nekem sikerült, vagy nem volt jo gyárilag a 7294-es.
Jó tanács az elbambulással kapcsolatban: fáradtan ne kezdjetek neki semmilyen munkának, ez tapasztalat!!! Körültekintően dolgozzatok én amikor csináltam a strobit pont csöngettek és a a csavarhúzót a panel alatt felejtettem amikor visszajöttem ráadtam a tápot és szép kis izzó óngolyók repkedtek. Szóval csak körültekintően
Ne cseréljetek bizosítékot áram alatt; előbb jó tudni miért égett ki!
Ha több vezetéket kell elvágni, akkor soha ne egyszerre vágj el kettőt (hármat, négyet, ...), hanem egyesével!
Borzasztó hülyén tud kinézni a megolvadt élű csípőfogó!
Ha panelt akarsz takarítani foltbenzinnel , előbb nézd meg 'Hogy NEM E AKUMULÁTOR SAV " van benne mert elkezd fehéredni a kezed és marja de piszkosul ( Ez taopasztalat "
Hát igen Győzike sem használ CALGON-t legalább lett volna fesz a mosógépen és egyszerre nyirta volna el a kábeleket!!!! akkor megtanulta volna mi az a mosógépjavítás. De azért az orosz módszer is jó...
Az nekem is tetszik. Az a legjobb, hogy a mosógép szikrázik egy hatalmasat, levágja a biztit az egész házban, és ömlik belőle valami lé. BejaAsszony egy óráig vizsgálgatja, és végül megkérdezi: "Te, Győző, lehet, hogy ez elromlott?" Na...
De a zsebkéssel valő kiforrasztás sem egyszerű...
Ez annyira fáj hogy már tanítani kéne...
Ha érzékeny IC-t forraszt be valaki, először egy foglalatot ültessen be, abba tegye az IC-t
|
Bejelentkezés
Hirdetés |