Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   458 / 1679
(#) jdani válasza tbence3 hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Kösz. Egyébként PIC-vel, RS-232 keresztül. Röviden tömören. tápfesz USB-ről kap. Ha PC kábelja nincs rákötve, akkor egy bizonyos szöveget ír ki, ami a PIC-be van égetve. Ha csatlakoztatom a kábelt, 128 karakter hosszú szöveget tud kezelni. (ASCII)
....
Ez 384 LED-es. A kijelző 2 nyákból áll, és egyoldalas nyákok, így kis gond merült a mátrix összekötésében, így szinte majdnem minden ledhez + átkötések kellettek. Ha jól emlékszem csak a kijelzőbe megközelítőleg 1400 lyukat kellett fúrni. (1200-at minimum, már nem emlékszem pontosan, hogy mennyit) ennyi lyukat kifúrni, és forrasztani...
....
Az IC-k 4094. (7 darab)
MAX232 (1db)
PIC16F628A (1db)
(#) banyaiakos válasza jdani hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
1400 lyuk :eek2: Ez aztán a project. Kíváncsian várom a kész művet...
(#) klemo86 válasza levii hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Nem AVR-es, csak ilyen csóri...
556-ból, 4007-ből, 4583-ból, és egy néhány 4026-ból.
Digitálisnak digitális, de csak ilyen nagyon gyerekcucc.
(#) klemo86 válasza jdani hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Én a 400 LED-es spektrumanalizátornak majd tuti, hogy próbapanelt fogok venni, úgyse dolgoztam még olyannal, de hogy 800 lyukat kifúrjak neki, nincs az az isten
Időm sincs rá, meg energiám se (nekiálltam a múltkor fúrkálni, de 40 után azt mondtam, hogy ilyen mégegyzer fel se merül bennem ) Úgyhogy elismerésem!
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Mennyiből jön ki egy ilyen? Érdekelne az ár/érték arány.
Mit jelent az hogy a labortápod az utolsókat rúgja és azért ugrál, ezt nem értem pontosan.
(#) Attila86 válasza jdani hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Szia!
Nem hiszem, mert ezt úgysem építené után szerintem senki sem. Az anyagköltsége ugyanis igen magas. Van benne 11db ellenállás, melynek darabja 5000-6000Ft. Plusz olyan referencia és műveleti erősítők vannak benne amik egyrészt drágák, másrészt szinte beszerezhetetlenek. Plusz egy kb 3000Ft-os sönt is van benne, meg 11db jelfogó.
(#) vtsoftware válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Azért a kíváncsiaknak publikálhatnál egy kapcsrajzot...
Csak mert ez elég kemény... 1 db ellenállás 5-6 ropi... annyit tényleg nem adnék érte, de megnézném miből raktad össze.
(#) Attila86 válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Tessék, itt van egy kapcsolási rajz:
Bővebben: Link
(Persze ezen még sok hiba van...)
(#) Doncso válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
11db ellenállásért 66.000 Ft-ot? És akkor hol van a többi , én biztos nem építeném meg, és még ugrál is. Hát nem tudom, inkább vennék egy komoly műszert belőle.
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Idézet:
„és még ugrál is”


Mondtam, hogy a mérendő áram a ludas, ráadásul a videón folyamatosan növeltem az áramot, hát persze hogy nem stabil az érték.
(#) san398 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Szép munka! :kalap: Ha nem titok akkor áruld el légyszíves mire fogod használni ezt a precíz és drága árammérőt?
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Igen mondtad, én meg kérdeztem ,hogy mit jelent nálad ez hogy a végét rúgja a táp, nos erre nem jött válasz tőled.
Az ugrálás alatt azt értem, hogy például oké, felfelé tekered az áramot, rendben, de a kijelző le és fel is ugrál, sőt gondolom egyik kezedbe volt a kamera, a másikkal tekerted, a kisfilm legvégén már nem tekertél semmit sehová ez látszik, a kijelző mégis ugrált. Erre lettem volna kiváncsi miért.
(#) lidi válasza Doncso hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Nade abban mi a kihívás?
Attila: a nyomógombnál a kattogást arra értettem, hogy kattan-e ha benyomod (click). Az enyém nem. A tied egyébként másfajta ha jól látom 8x8mm. Az enyém a gagyi 7x7mm.
(#) vtsoftware válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Megépíteni úgysem fogom - itt a multi max. 10A méréshatárral, nekem az elég... nem használok "nagyáramot" - csak kíváncsi voltam

Amúgy tényleg, jobban jár az ember ha ilyesmit gyárit vesz, jobban megéri.

És ezt mindet megvetted vagy "összeszedted" különböző kütyükből? Mert ez tényleg nagyon drága lenne "csak úgy" építésre.

Tényleg, mi a célod vele? Rendszeresen használni akarod???
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
De, a videó legvégén is tekertem. Csak ugye ott már sokkal nagyobb a méréshatár és mivel a táp potija lineáris, ezért az alsó méréshatárokban nagyon gyorsan megy felfelé a kijelzett érték nagyon kis tekerés hatására, de a felsőbb méréshatárokban már jóval lassabban.

Én is vennék, csak 200 ezer felett kezdődnek azok a műszerek amik felérnek ennek a pontosságával. Mondjuk azok már true RMS-t is mérnek, az enyém sajnos nem. Viszont cserébe ezzel ha akarom akkor tíz órán át tudok hitelesen mérni 20A-t, a multiméterekkel csak 10 másodpercig.

A labortáp amiről kapta a mérendő áramot, fogalmam sincs mi a baja. Azt a tápot sok-sok évvel ezelőtt építettem és akkora kábeldzsumbuj van benne hogy már akkor megfogadtam hogy ha ez egyszer elromlik akkor tuti nem fogom megjavítani. Sajnos el is romlott egy ideje, azóta nagy hülyeségeket csinál. De nem is érdekel mi a baja, majd építek másikat. (Részben ezért kezdtem el komolyabban foglalkozni a labortápokkal.)
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Aha, így már érthető.
(#) Doncso válasza lidi hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
igaz , abban semmi kihívás, én csak az ár/érték arányra céloztam, sajnos én nem tehetem meg hogy ennyi pénzből egy panelmérőt építsek. Ezért ha ennyi pénzem lenne inkább egy komoly műszerre költeném. Leginkább így gondoltam.
(#) Attila86 válasza lidi hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Igen, nekem 8x8mm-esek a nyomógombok. Ezt a különbséget nem is vettem észre a fényképeden. A 7x7mm-eseket én nem próbáltam, de a 8x8-asokkal nekem még nem volt bajom. Sőt, kimondottan tetszenek mert két áramkörösek és morzésok. Plusz lehet kapni arettálósban meg nem arettálósban is.
(#) Attila86 válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Az a nagy baj a multikkal hogy nagy áramot csak pár másodpercig képesek mérni. És hát igazából az nem is tekinthető mérésnek...
Próbáld ki hogy sorba kötsz 2-3 digimultit árammérésben és átfolyatod mindegyiken ugyan azt az áramot (néhány ampert). Mindegyik multi más értéket fog mutatni és mindegyik elkezd pillanatok alatt elmászni, nem is kicsit. Ráadásul más irányba és más mértékben is!

Na elsősorban ezért kellett nekem ez a műszer.

Ha lenne annyi pénzem mint ennek az anyagköltsége, akkor inkább bringát vettem volna. Nekem szinte ingyen voltak ezeknek a speckó alkatrészeknek a nagy része.

Ja egyébként ez után építek két majdnem ugyan ilyen műszert, csak az egyik feszültséget, a másik ellenállást fog mérni.
(#) vtsoftware válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Értelek... nekem annyira nem lényeg, pár A-t mértem eddig, de az is csak erősség miatt, hogy ne haladjak meg egy bizonyos értéket.
Eddig baj nem volt belőle Ne is legyen, kopp...kopp...kopp.
(#) jdani válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Türelem, sok lyukat terem
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Hát ha ennyiből megúsztad az jó, nekem ezekre a célokra megfelel az OMH-s multiteszterem, az 15 pénzbe került és még tripla tápja és még sweep generátora illetve frekimérője is van. viszont érdekelne, hogy mihez van /lesznek hitelesítve a műszer (ek) nem kötekedés, csupán tapasztalat szerzés képpen érdekel, arra vagyok kíváncsi, hogy oké precíziós, de mennyire pontos, hiszen egyik vagy másik nélkül fabatkát sem ér az egész. Létezik e olyan megoldás, amivel amatőr körülmények között tudunk hitelesíteni, vagy marad a 7805 pontossága?
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Egyetlen nagy előnye ennek a műszernek (a négy és fél digites felbontáson kívül) hogy egy darab trimmer sincs benne. Azért nincs, mert olyannyira pontos alkatrészek vannak benne, hogy ezt egyszerűen nem kell hitelesíteni.
(#) jdani hozzászólása Aug 9, 2009 /
 
Mindenkinek szól, akivel az előző oldalon írtam...

Egyébként most számoltam meg, és a mátrixba (kijelző, és vezérlő), összesen az alkatrészeknek 1863 lyukat kellett fúrnom
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Ilyen létezik? Dehát valamihez csak hasonlítani kellene nem? Csak le kellene ellenőrizni hiszen most épül. De lehet ezt csak én gondolom így.
(#) Attila86 hozzászólása Aug 9, 2009 /
 
Persze hogy létezik...
Az A/D által kijelzett érték egy egyszerű képlettel számolható: 1000*(Ube/Uref)
Az Uref-et egy referenciaforrás adja amelynek van egy gyárilag specifikált maximális tűrése a névleges kimeneti feszültségéhez. Ezt leosztom két ellenállással amelyeknek szintén megvan a tűrése. Így kiszámolható az Uref tűrése. Az Ube tűrése a söntellenállás tűrésének, az utána levő műveleti erősítő offsetjének, és erősítést beállító ellenállások tűrésének ismeretével szintén kiszámítható. Végeredményben tehát ha ismerem a felhasznált alkatrészek tűrését, akkor kiszámítható az egész műszer pontossága.

És mivel ez a pontosság a méregdrága alkatrészek miatt bőven jobb bármelyik párszor tízezres digimultinál, ezért nem kell hitelesíteni. Végülis lehetne, de egyszerűen nincs mihez.
(#) peterpan válasza Doncso hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
"Létezik e olyan megoldás, amivel amatőr körülmények között tudunk hitelesíteni, vagy marad a 7805 pontossága?"
Azt hiszem ez a kérdés a kérdés. Másutt már olvastam róla (terminál fórum), de nem vagyok kielégítve. Lehet, hogy megérne egy topicot?!
(#) peterpan válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
"Végeredményben tehát ha ismerem a felhasznált alkatrészek tűrését, akkor kiszámítható az egész műszer pontossága."
Így könnyű!
(#) lidi válasza peterpan hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Ez a régi kártya micsoda ? Látom meg van szórva prec. ellenállásokkal.
(#) proli007 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Hello!
Az optimizmus, szép dolog és fiatalos. De mint tudod én a hitetlenek között nőttem fel.
üdv! proli007
Következő: »»   458 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem