Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Nagyon szépen összerakott cucc
A tápja is komoly. Milyen mag van benne? Talán ETD 59 ? Nincs nagyobb kép róla? Mennyiért vesztegetik? De jóóó is lenne egy ilyen kapcsolási rajzához hozzájutni. Jól elcsemegéznék rajta Építeni készülök egy 2x500 -as véget, IRFP 450 fetekkel és persze kapcsolótáppal, ezért lenne jó tanulmányozni egy gyári cuccot, az igényesebb fajtából.
Nagyon beindultak az RH cuccok. Ami nekem van végfok annak is nagyon szép tiszta hangja van. Ha erre jársz nyugodtan bejöhetsz meghallgatni, szívesen látlak. Rajzot nem tudok, ezt az az ismerősöm csinálta aki le is mérte. 4ohmon oldalanként 680w szinusznál még nem volt torzítás. Azért az elég jó sztem, főleg ahhoz képest, hogy a mostani erősítőke miket írnak rá.
Aztamindenit nem gyenge cucc!
Egy ilyen elég is lenne nekem. Végül is 2x 4 - 500W szinusz/8 Ohm a célom, remélem össze is jön. Egy egyszerűbb kapcsolótápos végfokot már csináltam (2x200W/8Ohm) és nagyon jók a tapasztalataim.
Maxim-tól rendelsz mintapéldányokat és már meg van a PWM meghajtásod. Már csak a fetek kellenek meg ami hajtja a feteket mondjuk ir2112.
Oké, köszi a tippet, de "analóg" véget fogok építeni, kapcsolótáppal. A PWM-végfok építésnek sok buktatója van, kisérletezni pedig nem szeretnék, mert az sok pénz és sok idő
Komplett bevált kapcsolások pedig egyenlőre nem nagyon forognak közkézen.
A 7294-ek párhuzamos kapcsolásával nagyon nagy kimenő áramokat is el lehet érni, és akkor sem a minőség miatt, sem a megbízhatóság miatt nem kell aggódnod.
Amit csak kevesen értenek meg, az az, hogy 3 dB teljesítmény növekedést alig hall meg az ember, vagyis füllel nehéz észlelni a 250W-ról 500W-ra áttérést, főleg akkor, ha egy super "soft clipping" áramkörön keresztül hajtod meg a hangszórókat. Magyarul, jobb egy szépen clippelő 250-es, mint egy keményen vágó 1000-res.
Oké, ezt vágom.
Nem is azért kell a kétszeres teljesítmény, hogy "kétszer nagyobbat szóljon" hanem azért, hogy az üzemszerű teljesítményszinten ne torzítson és legyen benne tartalék. Ugyan is totál máshogy szól egy teljesen kihajtott 200-as, mint egy ugyan olyan hangerővel dolgozó 400-as. Szerintem
No, pont ezt tudja a megduplázott kimenőáram.
Mert az ugye nem 2x-es, hanem --- 4x-es teljesítményt jelent! Nem akarok beleszólni a dolgodba, abból csinálsz kimenő áramot amiből akarsz. Nagy chip, nagy zene. Ez nem mai szlogen, az Androvics ( vajon él-e még?) már 1980-ban levagdosta a TO3 tokok kalapját, hogy megnézze mekkora lapkát kapott a pénzéért.
Bár ez az IC nem ebbe a topicba való, azért mégiscsak le kell írnom, hogy a gyári ajánlás szerint is tud 8 ohmra 240W-ot hídban.
Ezt párhuzamosítva, az 480W 4 ohmra. Sinus. 4 db tok. Koppanásgátlóval, mute-val, st-bay-al, tokkal -vonóval.
Ehez a magasvédő áramkörhöz tudna adni valaki egy nyáktervet? Nagyon megköszönném! Üdv
Ez egy nagyon egyszerű áramkör, kb 5 perc alatt lehet hozzá nyákot tervezni, de tudni kell a relé pontos méreteit hozzá. Csak akkor érdemes nekiállni tervezni, ha már megvan hozzá a relé. :yes:
Értem. És ebbe milyen diódák mennek meg milyen relét vegyek hozzá? Lehet hogy levan írva az oldalon de az angol nem az erősségem
inkább a 7293, annak talán van némi esélye.
Mindjárt megnézem a speckóját. Miért javaslod a 93-st? Az több áramot bír? Nem kötekedésből kérdem, érdekel tényleg.
Én ezt találtam a 7294 adatlapján, ebből indultam ki.
Párhuzamos kapcsolásra a 7293 való. A 7294-ben viszont sokkal hatékonyabb védelem van és hidalva is nagyon jó.
Nagyobb tápfesz, páhuzamosíthatóság, jóval kisebb torzítás, sokkal használhatóbb sztem, és valamivel nehezebben döglik meg.
Senki sem tud segíteni?
Diódák helyett jó a gratz is. A relé 12 V-osnál nem hiszem hogy nagyobb. A kapcsolás szerintem úgy rossz ahogy van.
Akkor milyen védelmet csináljak hozzá? Ez a szofita izzós védelem mitől védi meg a magasokat? Vagy te milyen védelmet javasolsz?
UF 4004-es diódákat tegyél bele, lassú diódákkal bizonytalanabb a működése. Ha kisebb elkót raksz bele, akkor gyorsabb lesz, többet fog kattogni a relé túlvezérléskor, ha nagyobbat, akkor lassabb lessz, túlvezérléskor nagyobb szünetet tart majd a magassugárzó. Relének minél kisebbet, max 12V-osat tegyél bele. A beállítását gondosan kell elvégezni, szigorúan az adott magassugárzó terhelhetőségének megfelelően, szinuszgenerátorral és egy végfokkal, mérve a kimenőjel feszültségét, hogy a kívánt szinten húzzon be a relé.
Szerintem az izzós védelem bőven jó. A relés kapcsolgat meg egyebek az izzó pedig ha felizzik már fogja visszább a magasat. Elvileg van tranzisztoros védelem is csak sajnos nem tudom a rajzát.
Az izzós megoldás is csak akkor jó, ha jól van méretezve és már a váltótervezéskor bele kell számítani a "hideg" ellenállását. Egy 12V/10W-os szofita izzó kb 1,5 Ohm-os. Egy db ilyen égővel egy 8 Ohm 20W-os vagy egy 4 Ohm 40W-os magassugárzó védhető eredményesen. Ez a módszer a hangzást hallhatóan befolyásolja, de ha jó van megválasztva az izzó, akkor hatékonyan védi a hangszórót.
Van ithon kettő rossz mnc dome magasom (ilyen) ezek le vannak égve de megjavítom így nem kell sokat költenem rá. Ezekhez kellene egy védelem, pl ez az izzós csak milyen izzót tegyek hozzá?
Nekem az íróasztali lámpába való 20 wattos kis halogén van a hangfalba. A magas hangváltó elé kell bekötni és akkor nem kell semmivel se számolni úgy mint egy előtét ellenállást.
Csak nekem nincsen benne hangváltó, aktív crossoverrel hajtom, vagy így is kellene hangváltó elé?
Ha aktiv crossover-t hasznalsz .Tehat nem engedhetsz ra tobbet mint kb. max 10W-ot ha nem kevesebbet . Valoszinuleg szukseged van egy vedelemre mert hallas utan nem tudod megitelni mikor fustol ki ha a kimenet nagyon meghajtja. Az a reklam 100/200W azt jelenti hogy kb.100W-os hangrendszerhez hasznalhato ha a magas sugarzo hatasfokat veszuk figyelembe .A tolcseres hangszoro hatasfoka konyen 10% -ot eleri .Ez azt jelentene hogy a 100W /1%-hatasfoku melyhangszorohoz eppen jo ez a10W es a kb. 10% hatasfoku magas. A 104 dB SPL -rol latszik hogy a varhato hatasfok nagy .
Szerintem próbálj meg egy 12V/10W-os szofita égőt. Ez jól tűri a rázkódást és az esetleges impulzus szerű túlterhelést is. Milyen végfokkal hajtod a magasakat? Szerintem nem ártana még egy szimpla kondival is leválasztani a végfokról, mert hiába van előtte aktív váltó, így akár egy hálózati zavar okozta reccsenés is kinyírhatja a magasakat.
100/200watt az duma. Bár nem tudom, hogy a többi adat nem-e az.
Az aktív crosi az kettő vagy három utas. Mert ha kettő akkor a közép hangokat is megkapja, ami nem tesz jót neki. Erre a hsz-re nem biztos, hogy jó lesz a védelem. mert a védelem csak 12V felett lép működésbe. Ehhez több mint 20 watt kell. Ha karpi kollégának igaza van és csak 10 watt körüli teljesítményű akkor füst.
Ezért lenne jó hozzá egy relés, mondjuk egy kis 5V-os relével. Ezt jól be lehetne állítani egy kb 150 Ohm-os heli potival. Ezt egyszer kell csak kikisérletezni és jól beállítani, aztán megbízhatóan teszi a dolgát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |