Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előerősítő

Témaindító: Bukall, idő: Feb 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 72
(#) Einstein válasza pb hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Helló!
Nekem van egy HI-FI szimmetrikus szintemelő erősítő kapcsolásom amit én is használok és nagyon jó! Holnap beszkennelem neked ha kell.
(tranyós)
(#) pb válasza Einstein hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

helló
köszi de szimetrikus nem nagyon lenn jó ha csak nem +-60voltról megy
meg valami egyszerű kellene amit gyorsan összetudok dobni.
(#) pb hozzászólása Júl 14, 2009 /

helló
szerintetek ez a kapcsolás jó lehet végfok elé?
mert az mp3 lejátszóm csak ~200mv-ot ad de nekem meg legalább 1 volt kéne
(#) Einstein válasza pb hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Meg is találtam, de +-12V-ról megy.
(#) pb válasza Einstein hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

hello most már mindegy hogy miről megy találtam trafót ha gondolod felteheted az oldalra a kapcsolást
(#) Einstein válasza pb hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Van hozzá NYÁK és beültetés is ha kell.
(#) Stefan válasza pb hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

bss.fw.hu > 3 tranzisztoros gitár előfok
Üdv
(#) pb hozzászólása Júl 20, 2009 /

helló
kösz a kapcsolásokat de találtam én is eggyet de nemtudom megnyitni eagle-vel mert hibát ir ki
valaki lenne lyan szives hogy átkovertáná nekem valami más formátumba?(jpeg jpg gif vagy valami)
(#) Kovidivi válasza pb hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

Invalid fájl, lehet nem is eagle-s!
(#) Silious hozzászólása Aug 11, 2009 /

Lenne nekem egy olyan problémám, hogy van egy pioneer mono erősítőm (csak mély) és az a probléma vele, hogy a fejegység túl kicsi jelet ad neki, és ezért az erősítő is gyengén szól. Múltkor rákötöttük a pc audio kimenetére, és olyat szól az erősítő, mint még soha.
Szóval nekem egy olyan kapcsolás kellene, ami a kis jelből tud akkora jelet csinálni, ami megfelel az erősítőnek, vagy a számítógép kimenetén lévőnek.
Sajnos nem tudom, hogy a fejegység mekkora kimentet ad, meg hogy az erősítőnek mekkora jel is kéne, de remélem, tudtok nekem segíteni.

És bocsi az új témáért...
(#) highand válasza Silious hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Szia!

Terveztem neked egy szintemelőt, ez gyakorlatilag mindegy, hogy mekkora tápról megy és hangot biztosan nem fogja rontani, mert a szimuláció szerint jobb mint 0,0003% a torzítása.

Több mint 20x-os az erősítése, és ha kell táptól-tápig megy a kimenete, érzéketlen a rövidzárra, stb, szóval pont jó lesz.
(#) Silious válasza highand hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Nagyon szépen köszönöm, főleg hogy külön nekem tervezted meg
Amit megvannak a cuccok építem is megfele
Még1x THX
(#) highand válasza Silious hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Ez nem véletlenül autóba kell neked? - a fejegység kifejezésből gondolom, mert akkor egy kicsit áttervezem 1x-es tápra.
(#) Silious válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Dede, sajnos a fejegység nem ad megfelelő jelet
Meg ha esetleg circuit makerrel csinálod, akkor úgyis küldheted...
THX
(#) Silious válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Hmm, ez eléggé jónak tűnik
Esetleg abban nem tudnátok segíteni, hogy hogyan tudnám megmérni a fejegység kimenő jeletét (osziloszkóp? az sajna nincs), vagy esetleg a bemenő jeltől fügettlenűl, a kimenű jel erősségét korlátozni...
(#) highand válasza Silious hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Alkalmas programmal csinálj egy CD lemezt, amin 50Hz és 1Khz sinus van -6dB-vel rögzítve váltakozva 10-10 sec-ig.

Ezután a legközönségesebb kis műszerrel is meg tudod mérni, hány milivoltot ad ki erre a szintre a fejegységed, mert a sinust azért általában jól mérik meg.

Hmmm, ez kezd bonyolúlt lenni nekem
Esetleg úgy nem oldható meg, hogy a kimenő jelet korlátozzuk le, a bemenő jeltől függetlenűl, és az erősítéstől is...
(#) highand válasza Silious hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Amit kérsz, azt dinamika kompresszornak hívják és azt tudja, hogy akár nagy a fejegység kimeneti jele, akár kicsi, mindig ugyan akkora jelet küld tovább a végfokok felé.

Van viszont hátrány is. Egy nagy dinamikájú zenében, azaz olyanban, ahol sokáig nagyon halkan szól a zene, de utána meg nagyon hangosan - pl Vangelis ilyen, és pl pont a tuc-tuc nem ilyen - ez a szerkezet képes kiegyenlíteni ezeket a hangerő különbségeket, hiszen "nem tudja", hogy nem egy kis kimenő jelű fejegység szól, hanem pl egy nagy kimenő jelű, de halk zenével!

Magyarul, a megoldás tuc-tucra tökéletes, Vangelisre meg nem az.

Hát igazából nem Vangelis-t fogunk hallgatni vele
Szóval akkor amit te készítettél kapcsolás, az én céljaimra tökéletesen megfelel?
Ha 12V-al működtettem, akkor is jó lesz?
Az erősítőnek ugyanúgy RCA bemenete van, szóval akkor ebből a kapcsolásból ugyebár 2 kell nekem...
(#) Kovidivi válasza Silious hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Nem csak Vangelis készít ilyen zenéket, hanem szinte minden előadó, nehogy általánosítva értsd
(#) Silious válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Értem én, hogy mit mondd, csak már aztnemtudom, hogy mi lenne a jó
Nem akarok nagy jelet, mert félek kisüti az erösítőt, viszont ha meg gyenge akkor, megint ugyanott vagyok
Annyi biztos, hogy a számítógépből kijövő jellel tökéletesen szól az erösítőm, ami pedig a fejegységből jön, az gyenge neki, nem erösíti olyan jól....
(#) Kovidivi válasza Silious hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Akkor készítesz egy sima állítható Ic-s előerősítőt, a végfoknál beállítod, hogy minimális hangerővel szóljon (már ha lehet :/ ) , és addig tekered az előerősítőt, amíg el nem kezd a végfok torzítani. Na onnan visszatekersz kb. 40%-nyit, és kész. A végfokon visszaállítod az erősítést (általában szokott lenni egy poti az hátulján, gain, vagy hasonló néven), és a fejegységgel szabályozod az egész rendszer hangerejét. És kisütni nem fogod tudni a végfokot, maximum ha rákötöd az autó akkumulátorára. De ha nagyon félsz, akkor rakj a fejegység kimenetével sorosan egy 10k-100k-s ellenállást, a jel-lel, és a gnd-vel is, és nem történhet baj.
Egyébként még annyit kérdeznék, hogy mi az erősítő típusa, elvileg hány W-os, és hogy a fejegység milyen kimenetére kötöd az erősítőt? Mert a legegyszerűbb talán egy feszültségosztó lenne a hangszórókimenetről. Nem kell torzításba vezérelni a fejegységet, és akkor nem lesz baj. Én biztosan így csinálnám.

Üdv.
(#) Silious válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

Pioneer GM-7100m, elvileg 800W, amúgy olyan 380W-ot ad le kb.
A fejegység pontos típusát nem tudom, de már 3 különböző kocsiban volt(1gyári fejegységes-autóhifisel bekötettve-, és 2 másik fejegységgel), de mindbe gyengén szólt.
Példáúl a SAL SAF 3070 (400W) simán odaverte
Visszont mikor a számítógép kimenetéről üzemeltettük, olyat szólt mint még soha
Szóval akkor tudnál nekem adni egy pontos kapcsolást, ami megfelelne az én igényeimnek
És köszi még1x
(#) Kovidivi válasza Silious hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

Kapcsolás nincsen, mert ez csak egy sima ellenállásos feszültségosztó a hangszórókimenetről. Legegyszerűbben kikísérletezni lehet. Ráraksz egy 100kohmos potit, és úgy tekered, hogy megfelelő legyen a hangerő, majd leméred, hogy milyen állásban van, és ellenállással helyettesíted. Sok sikert.
(#) Silious válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

De nekem valamiféle előerősítő kéne, mert csak azzal lehet a gond...
Mellékeltem egyet, azzal szerinted működne a dolog?
Egyébként próbáltunk már mindent állítani a fejegységen, erösítőn, és ugyanolyan gyenge
(#) Kovidivi válasza Silious hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

Nem érted, hogy mit mondok. A fejegységed le tud adni minimum +-5V-ot, amit akkorára osztasz le, amekkorára csak szeretnéd. A számítógép pedig 700mV-os jelet ad le. Szerinted akkor elég a fejegység hangszórókimenetéről lelopni a jelet? De ha ez a megoldás nem tetszik, akkor építs meg egy előerősítőt. Nézz szét a témában, kb. 30db biztosan van, és utána van írva, hogy múködik-e, vagy nem. Ennyi idő alatt, míg megkérdezed, hogy jó-e, vagy sem, már rengeteg darabot építhettél volna, és kipróbálhattad volna, egyébként meg az egész max. 500Ft potival, elemmel, dobozzal együtt!
(#) Mityu60 hozzászólása Aug 18, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy TDA 7294-es (mono) erősítőhöz milyen előerősítőt tudnátok ajánlani?
Hozzászólásaitokat előre is köszönöm.
(#) Bassmester válasza Mityu60 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

Hali! Mire fogod használni? Ha PA cucc lesz, akkor elég egy egyszerű szintemelő előfok, ha hifire csinálod akkor sokféle megoldás szóba jöhet, ícéstől akár a csövesig. Megint más a helyzet, ha szubládát akarsz hajtani vele. Talán ezért "mono" ? Vagy netán hangszer erősítő lesz? Tehát tömören, ez egy felhasználásfüggő dolog.
(#) Mityu60 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

Üdv Bassmester!

Na most jól megfogtál. Azért írtam a mono-t, mert nincs hidalva, meg semmi hókusz-pókusz.
Otthoni célra szeretném használni.
Ha minden jól megy akkor majd egy 2utas hangládát hajtana.
Köszi a hozzászólást.
(#) Mityu60 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 21, 2009 /

Üdv Bassmester!

Akkor ez azt jelenti, hogy nekem a 2. variációt kellene használni.
Esetleg tudnál/tudnátok valami konkrétumot mondani?
Ha jól látom akkor elég sokan használnak lm 1036-ost.
Vagy esetleg ha rosszul látom a dolgokat akkor van ellenvélemény?
Előre is köszi.
Következő: »»   11 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem