Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Igazából én többnyire a RET cuccaiból dolgozom. Jó minőségű kábelt és vezetéket találni nagyon nehéz. Kevés kivételtől eltekintve csak a kommersz áru van mindenhol.
Találat esetén a kijelző felső sorában lévő bargráffal (és természetesen hanggal) jelzi a találat nagyságát (mélységét). A bargrafon a jelzés utolsó karaktere után egy függőleges vonalat tol maga előtt, ami a jelzés megszűnése után egy rövid ideig még a helyén marad, jelezve a maximális jelzés helyét a kijelzőn. A kijelző alsó sora a működési paramétereket jelzi: balról jobbra: korlátozás/szűrés (a kissebb vezetőképességű tárgyak jelének elnyomása, beállítható érték), hangerő, teljesítmény (1: 50%, 2: 100%), az aktuális telepfeszültség (a kiapcsolási feszültség, ahol a készülék automatikusan kikapcsol a menüben beállítható). Ezen felül ezzel a szoftverrel a készülék menüjében sok beállítási lehetőség van, amit a készülék tárol a memóriájában (nem kell minden egyes bekapcsoláskor beállítani mindent). Ternészetesen a különböző szofverekkel különbözőek a beállítási lehetőségek).
Előzőleg építettem egy Andy Flind féle Magnumot is. Erről is töltök fel néhány képet, hátha valakinek ötletül szolgál.
Helló! Te most már tudsz két kézzel keresni egyikben a Magnum másikban a Clone. Én a Minipuls 2-öt csinálom, talán egyszer kész lesz. Kösz a képeket értek mindent.
Az én PI- sgépem 1 eurot 22-23 egy eurocentet 14-15cm-ről érzékel. Ehhez a géphez valaki csinált egy lapos tekercset és kimérte a csillapító ellenálást, így az 1 eurót 37, az eurocentet 28 cm-ről, a kólásdobozt 1m-ről érzékeli.
A tekercsekkel érdemes próbálkozni a PI-s gépek esetén, ha valakinek van valami ötlete, honnan lehetne szerezni 60pF/m körüli sodrott belsejű koaxot, azt kérem ossza meg velem!
Szia előszőr is grat a keresőidhez,engem a Magnum érdekelne.Szerinted szkóp nélkűl megépíthető,hogyan kell használni mert azt olvastam a leírásban ,hogy találat után kell vele meghatározni,hogy vas vagy nem,ez nekem nem egészen világos,és milyen mélyen lehet egy érmet megtalálni vele?Egyenlőre ennyi de lehet lesz majd még pár kérdésem.
Szia!
A magnum mennyire érzékeny és mennyire különböztet meg? Van nekem egy leírásom, ha nem tévedek erről van szó. Egy az egyben, változtatás nélkül? Azt látom, hogy mechanikában jobb vagy Andynél.
Köszi szépen! Nekem az a véleményem, hogy szkóp nélkül beállítani nagyon nehéz. Utánépítő legyen a talpán, aki a leírásban szereplő segédáramkörrel be tudja állítani. Én először azzal hangoltam be, majd a kész (és véglegesen rögzített tekercsű) kapcsolást szkópra kapcsolva meglepődve tapasztaltam, hogy a jótól nagyon messze van. Persze azzal a beállítással a fémmegkülönböztetés sem működött megfelelően. A szkópos behangolás után természetesen jól működik. Keresni alapvetően GEB módban kell, és találat esetén kell átkapcsolni DISC üzemmódba. Ebben a módban a ferromágneses fémekre negatív, míg a nem ferromágneses fémekre pozitív irányú mutatókitéréssel (és hanggal) jelez a műszer. A készülék az új 1 Ft-os érmét 10 cm-ről érzékeli.
Igen arról a kapcsolásról van szó egy az egyben. A fémeket a próbák során véleményem szerint jól megkülönböztette. Bár olyan nagyon sok próbát nem végeztem DISC módban. A vasat, az alumíniumot, a rezet és az aranyat próbálgattam inkább. Ebből a szembpontból meg vagyok elégedve vele. Az érzékenységét tekintve persze nem veszi fel a versenyt egy PI készülékkel.
Köszi az infokat,az a helyzet ,hogy nincs szkópom ,esetleg tudsz ajánlani valami fémkiválasztós detektort amit szkóp nélkül is meg lehet építeni és beállítani?
Bár nem engem kérdeztél, engedj meg pár gondolatot.
A fémdetektor építés egyszerűnek látszó, igen bonyolult feladat, áramkörépítési tapasztalat nélkül rengeteg időpocsékolás, egyébként sem rentábilis, mert az otthon építhető, csúcs kategória rendszerint 100ezerFtkörnyékén beszerezhető újonnan, használt esetében kb 60ezer, ehhez képest ha 100óra alatt összehozod a sajátod, már ügyes vagy és az anyag költség így is vagy 20-30 ezer, mire fej, doboz stb is lesz. Más, aki azért épít detektort, mert szeret elektronikával bütykölni, nekik rendszerint az eszközeik is megvannak. Persze van azért megoldás. Vegyél kittet fejjel (egyébként ez is vagy 30 ezer, amiért már lehet gépet kapni, 30 ezret meg egy kis mellékmunkával össze lehet hozni pár nap alatt). Másik lehetőség egy jobb BFO. Nem kell lebecsülni ezt a típust. Nemrég olvastam, hogy tengerparton sokan csak ezt használják, mert jobban érzékeli a láncokat, mint a többi típus, ezt összehozhatod szkóp nélkül. Esetleg PI detector, bár én kettőt építettem, az Eqinoxot, meg egy whites-t egyikkel sem boldogultam volna szkóp hiányában, mégis, ezeket szókták úgy összerakni és azt állítják sikerül. Az Equinox egyébként nagyon bonyolult tudásához képest és nem discirminal, bár ezen lehetne segíteni, nem kedveltem meg annyira, hogy belebonyolódjak, és egy ismerős gyereknek pont jó lesz játszani így is. A discriminació, ber előnyös, de nem teljesen megbízható, föleg az egyszerűbb gépeknél. Vastárgyak bizonyos helyzetben, formában, méretben becsapnak. Talán Petike13 tud jobb tanácsot is adni. Sok sikert!
Az Equinox-ot már én is meg építettem de az eredmény rengeteg vasszeg volt Bfo-t is építettem már igaz egy egyszerűbbet ha visszább olvasol megtalálod,lehet megprobálkozok a DX 1000-el,erre gondoltamBővebben: Link
Teljes mértékben egyetértek Yowie hozzászólásával.
Én azért építgetem ezeket, mert nagyon érdekel a téma. (Megvan hozzá a megfelelő műszerpark.) De szkóp nélkül tényleg nagyon nehéz. Már egy egyszerűbb szkóp is nagy segítség lehet.
Hello!
Van egy tejesen kész Silver Star 3 elektronikám (Feritől vásárolt panel), de nem tudtam hozzá jó fejet csinálni. Szerintem is, nagyon meg kell gondolni az építést. A végén én meguntam és vettem egy Cobrát.
BFO gyakorlati tanácsom nincs, mert én ilyet nem építettem, így a DXet sem tudom véleményezni. Javaslom, itt nézz körül, meglehetősen sok rajzot találsz a fórumban is és ha elboldogulsz az angollal, elég segítőkészek:
Bővebben: Link Vasszeg sajnos mindig lesz dögivel, ez egy ilyen szegezős ország, lakott területek környékén szinte lehetetlen olyan helyet találni, ahol az elmúlt 100 évben ne állt volna bódé, kerítés, mifene. És a szelektálós gépek sem tudják egyértelműen kiszűrni a szeget bizonyos távolságban és helyzetben. A PI-sek egyik lehetséges szelektációja a kapuzó jel késleltetésének eltolása, mely az equinox esetén a 4093 módosítását tenné szükségessé, erre csatolok egy másik, hasoló gép rajzát, de a geon találsz sok hasonlót.
Szia! Teljesen eltűntél. Meg is van a Cobra? És mi a tapasztalat?
De csak diszkréten, horgászólom, kabátgomb.... földben is olyan érzékeny, hogy 30cmről látja az 1 forintot?
A földben nem olyan nagy az érzékenysége. Veszít az érzékenységéből a földhatás, és a diszkrimináció miatt.
A fémválasztása viszont tényleg jó (bár jó fül kell hozzá, és meg kell szokni). Nem túl rég volt egy fémkeresős találkozó amin én is ott voltam, itt szinte minden gép jelen volt, és a lényeg szerintem a következő: A tesztnél volt ásva egy árok szerű gödör, az oldalába lyukak voltak fúra vízszintesen a földben (a lyukak különböző mélységeknél voltak), kis vékony érme volt a teszt alany. 14-15 cm-nél a gépek többsége jól érzékelte, 17-18 cm-nél 50 % nem látta, 45 % "kétes" jelet adott, 5 % adott jó jelet. Tehát : (ez az én privát véleményem) a gépek nagy többsége között nincs számottevő különbség a mélység tekintetében, ami döntő az egyes gépek között az a fémválasztás, az egyszerűség, a súly, és az egyes márkák iránti szimpátia. Még valami: nehéz összehasonlítani a digitálist az analóggal, és az eltérő frekvenciám működő gépeket.
Ez elég érdekes lehetett, bár kb én is ezt látom, a belselyükön, amit Te tapasztaltál. A drágább gépek, sem látnak lényegesen mélyebbre, maximum satbilabbak, miután lényegesen bonyolutabb a jel feldolgozás, pl az én fisherem 2 fázishelyzetet hoz létre a bemenő jelből, és ezek inverzeit, ebből nyeri a 2 cstornát, vagyis 4 jelből, Az egyenfeszültségű rész sem egyszerű és ez kb a silver duplája, de nem számít bonyolult készüléknek. A fej viszont sokat számít, én néha 2-3mm-es fémszilánkokat szedek ki 10-15cm mélyrő, de egy egyforintost, a haverom gyári fishere kissé nagyobb fejjel messzebről érzékel (nem tudjuk csereberélni, mert nekem nem gyári a csatlakozóm, azt nem sikerült beszerezni). Egyébként nekem a földes ládámban kb 10 cm föld van, nem a ládába rakom a próbatárgyakat, hanem a láda alá tartom és mozgatom, tökéletesen imitálja a valóságot, sőt, pl vas esetén rosszab, mert szerintem a vas a környezö talajban eloszló oxid miatt nagyobb jelet kelt a valóságban.
Volt olyan gép is, ami kiírja a céltárgy távolságát meg anyagát? Ezek megbízhatóak? Na erre kíváncsi lennék, ezt hogy lehet megvalósítani,a távolságjelzést jónak tartom.
Persze, hogy voltak olyan gépek is, ezt már szinte minden digitális gép tudja, hogy milyen megbízhatósággal az más kérdés.
A lényeg szerinte: 1. Anyagelkülönítés: ha nem vas,akkor ásol mert kíváncsi vagy mi az. 2. Mélység: ha jó a jel, megtalálod, teljesen mindegy milyen mélyen van.
Engem a mélység azért érdekel, mert ha messzi a vas tárgy, olyan jelet ad, mint a nem vas (a fishernek nincs műszere, bár talán aplikálok bele). Mostanában azt csinálom, ha találok valamit és nem egyértelmű, átlengetem, majd az első irányra merőlegesen is átlengetem, majd megnézem, milyen magasról érzi még a gép. Ha még mindig nem vas, kiveszek pár adag földet (kapa, szántás, erdőt mezőt nem szeretem) és akkor is eljátszom több irányból a próbát, de még így is megviccel néha valami. Szóval a táv egy plusz infó, ami segít a megkülönböztetésben, bár lehet, ami ezt atudja, ott már jó a szelektáció.
Ha így csinálod tudsz mindent, a Cobránál ugyanígy kell csinálni.
Ezt is érdemes lenne megépíteni,de előbb veszek egy szkópot Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link ez az ALL-1 elég jónak tűnik.
Ezzel már én is szemeztem, kíváncsi lennék valójában mit tud. Építsd meg és számolj be róla!
Ez komoly, a videón nagyon jó! Azt azért ne felejtsük el, hogy egy dolog a levegő, egy másik a föld. Nincs ez valami más nyelven? Ezen elég nehezen megyek el. Érdekelne engem is.
nem találok kapcsolási rajzot, linkeld be légyszíves vagy akár tedd fel! Köszi!
A geon azt írták vagy 2 éve, ezek olyan 40-50dolláros kittek, de ahol rajz volt róla, az nem elérhető nekem, biztos csak ügyetlen vagyok
Kapcsolási rajz,nyákrajz beültetési rajz fej elkészítés mind megtalálható az előzőleg belinkelt fórumokon,más nyelven nem találtam eddig.Van hozzá egyoldalas nyákterv is.Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
Akkor ügyetlen vagyok. Köszi!
SZóval, ha ez a cucc, tudja, amit a videón mutogatnak, az igen meglepő volna. A beültetási rajz is gyanús volt kissé, de ez a rajz!? :eek2: Ami elgondolkodtató, az a fej és a meghajtó érzékelő rész, ilyennel még nem találkoztam, a tekercsek elég nagy menetszámúak lehetnek. De hogy ezzel a diszkriminációval nem szűr ki egy fogót, azt onnan tudom, hogy az én gépem a gyári diszrkrimináción kívűl, képes ugyan így tolni a kapuzó jelet, ezen túl viszont tudom csak az egyik csatornát is változtatni de fogót nem tudok kiszűrni. Ez a diszkrimináció azért problémás mert ennél a földhatás is elállítódik. Fel kéne dobni a geora, ott megcsinálta-e valaki, de ha menne és jólenne, szerintem lenne élő topikja ott.
Szerintem jó lehet elég sok video van a youtubon róla és a fórumon is elég sok megépített készülék van,de hát a puding próbája az evés.Lehet belefogok az építésébe.
Próba cseresznye, de azért kéne szólni pár cégnek, hogy kidobhatják már a sok ezer dolláros kütyüket mint pl. ez a minelab a képen, hiszen 741-ből meg stabicből csodákat lehet kihozni. Okvetlenül szólj ha elkészül, erre negyon kíváncsi vagyok.
Sziasztok!
Látom jó sok hozzászólás van fémkereső ügyben, nos én is rászántam magam hogy építsek egyet, de mikor kerestem rajzot égnek állt a hajam, vajon melyiket építsem? a rádiótechnika ÉK 1995-ben találtam rajzokat, már elkészült a tartó szerkezet, viszont a BFO keresőhöz nem találom a panel rajzot, tervezni meg nem szeretném, ha esetleg tudnátok komplett rajzot küldeni megköszönném, vagy amit már megépítettetek és működik arról, tapasztalat vélemény jól jönne! Előre is köszönöm a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |