Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy Sony G500-as monitorom van. A fényereje abnormálisan megnőtt. Ez egy viszonylag hosszú folyamat eredménye. (kb. 2 év) Most már a fényerő 0 értéke mellett is "világít". Visszafutási csíkok láthatók a képernyőn. A segéd rácson 620 voltot mértem 522 volt helyett. Mi lehet a gondja?
Talán rohad a segédrács (G2) feszültség beállító potija.
Ez a sorkimenővel egybeöntve, annak oldalán található - általában SCREEN felirattal (alsó poti). Ezzel be kell tudni állítani a G2 feszt úgy, hogy levett fényerőnél - sötét szobában - a raszter épp hogy derengjen.
Én megnézném a G1 feszültségét... -100...-150 volt nagyságrendben kell lenni és mennyire állítható.
Jó lenne hozzá rajz, mert a "blanking and spot killer" rész is rossz lehet.
Szia !
Idézet: „fényerő 0 értéke mellett is "világít". Visszafutási csíkok láthatók a képernyőn.” G2 feszt vissza kell venni ! Üdv!
Szia Sebi!
A gond az, hogy a sorkimenőn valóban két poti van, de az egyik a focus 1, a másik a focus 2. Mindkettőre elmászik a focus drasztikusan.
Szia Ferci!
A G1 a testen van. Rajzot sikerült szereznem róla, csak túl nagy a mérete, ezért nem tudom feltenni.
G1 persze hogy testen van.A G2 viszont nincs.Egyébként még kétfókuszos sorkimenöt a Sony nem gyártott .Az alsónak a G2(segédrács)-ot kellene szabályozni.Ha viszi a fókuszt is, akkor nézd meg hogy a potik hidegpontja nincs-e megszakadva.(lehet a poti alja belül is szétégve).Monitoroknál egyébként egy sugár-áram stabilizátoron megy át a potik kivezetése legtöbbször.
Szia Masi1!
Nem tudom, lehet én értek valamit félre. Csatoltam három rajz részletet.
OK... ezt a fajta megoldást nem ismerem, régebben nem így volt.. ... viszont akkor a katódfeszeket ellenőrizted a rajz alapján? Ha túl kicsik ( 60..75V ), az is fényerőnövekedést produkálhat.
Az 522V G2-t te írtad rá? masi1: nem is gondoltam G2 testre....
Szia Ferci!
Igen ellenőriztem. A katód feszültségek nem alacsonyabbak. Van amelyik 5-10 volttal több. A feszültség értékeket nem én írtam bele, gyáriak.
Ha a piros írás gyári, akkor viszont a 620 volt G2 sokkal több, mint az 522... talán a Q508-as környékén csúszott meg valami.. passz.
Sajna tényleg 2 fokuszos.Q406,Q407,Q410 körében kellene még szétnézni esetleg.
Sziasztok!
Q406,Q407,Q410 mindegyik azokat az értékeket adja, mint a kapcsolási rajzon. A Q508 viszont Gate és Source feszültségben ok, de Drain-en csak 53 V volt mérhető, legalábbis multiméterrel (nagyfrekis voltmérőm, vagy szkópom nincs).
A Q508 drainen nem értem, miért írták azt a feszt.. ez a fet impulzusvezérelt, tehát sima DC nem lehet ott - ha meg átlagfeszként értik, akkor lehet a bibi a drainköri alkatrészeknél... lehet a vezérlő IC is( Q501), a meghajtó páros Q504-505 és környékük. Az a baj, hogy pwm-ben megy sok minden és jelalakok és szkóp nélkül kicsi a remény...
Szia Ferci!
Köszönöm a kitartó segítséged! Az a helyzet, hogy igazából van szkópom, csak az kicsit korábban megadta magát.(Orosz C1-94-es) Így most egy "gyerekjáték" szkópot bányásztam elő, csak szegénykém feszültség és képernyő méretei igen végesek. Azért próbálkozom még, mert nagyon makacs fajta vagyok. Mostani állapot az az, hogy a Q502, Q503 bázisán 14 volt 75 KHz négyszögjel van. Lehet, hogy "túlhajtja" a FET-et?
Túl nem hajtja, az biztos... az emitterek utáni R520-on is nézd meg.
Ezután csinálhatsz egy 100:1-es osztót és a draint nézd meg, de ott már "ráz", arra figyelj. A vízszintes eltérítés OK? Azzal is kapcsolatban van, az nem teljesen világos... próbálj meg játszani a képmérettel, aztán közben nézd a G2 feszt, változik-e és hogyan.
Viszont a tápok nem szüretlenek?(+220v,+80v).
Sziasztok
Hasonló problémám van egy Compaq P1100-as monitorral (21-es Sony FD Trinitron flat képcső) Van a monitoron egy Light Sensor funkció is,be van kapcsolva rajta de a fényerő 0-án is soknak mondható és nekem is vannak ezek a csíkok vízszintesen Namost szétszedtem mondom majd a sorkimenő trafó screen-jén állítok ehelyett két db focussal találkoztam rajta Darabjai szedtem a monitort átnéztem a nyákokat nincs e forrasztási hiba és az összes potit megnéztem rajta,de csak RGB tudok állítani,egyedül azon a panelon ahol a sorkimenő trafó helyezkedik el ott találtam egy potit de gyárilag be volt öntve vmi anyaggal.Azt kikapargattam belőle hogy tudjak rajta lőni,ahogy tekergettem mintha zoom-olt volna a kép és csak egy picit sötétedett Elkeseredésembe összeraktam,de legalább kontakthibát ezzel ki tudom zárni.Kapcsolási rajzát nézegettem ,de nem sok mindenre jutottam.Ötleteket várok
Üdv
Nekem ugyanez a gondom a G400-asommal. A G2 fesz pontosan annyi ami a rajzon is fel van tüntetve (615V) Kérdésem az lenne, hogy jó megoldás lenne a feszültség csökkentésére, ha a mellékelt képen jelzett ellenállást növelném??? köszi
Megoldódott a probléma. Ha valakinek ilyesmi problémája van egy hasonló sony monitorral keresse a menüben az "Image restoration" opciót és láss csodát.....
Szia! Ismerem ezt az opciót és használtam is többször, de nem segített. igaz nekem nem a színeket "mutogatja" hanem sötétebből indulva egyre világosabb képet ad, aztán beáll egy pozicióba ami szétsüti a szemem.
Hűha ez érdekes. Akkor lehet, hogy nálad nem poénból nőtt a G2 fesz, de a feszültségosztóval próbálkozhatsz!
Az éppen még nálam is üzemben van, és amíg így megy marad is. Bár neked G500-as van, lehet a te monitorodnál ez a normális nem tudom, de én láttam YouTube-on bemutató videót a G400-ról (amikor még nagy csúcstechnika volt ), ott is ugyanezt csinálta a monitor mint az enyém és nálam valahogy a szarból kastélyt csinált! A fényerőszabályzás is ésszerü mértékek közök mozog azóta a színek tökéletesek, márpedig eddig vöröses volt a képe és nagyon sötét miután megbabráltam, pedig csak addig csökkentettem a feszt, hogy ne legyen túl erős az alapfénye, és a fekete fekete legyen ne barna!
Sziasztok
Adott egy monitor,ugyanez a probléma,nagy fényerő,sorkimenőn állítási lehetőség nincs A videopanelra megy be a G2 fesz.de van előtte egy 2.2M-ohmos ellenállás.Ha ennek értékét növelném,azzal tudnám orvosolni ezt a hibát,vagy nem igazán jó ötlet?
Az nem nagyon fog segíteni. a legjobb, ha egyszerűen építesz bele egy sok M.Ohmos ellenállás osztót.
Oké,tudnál ebben nekem segíteni mégis hogy legyen?
Üdv.
Üdv!
A képcsőáramköri lapon, ahová bemegy a G2 kábele, fórrasz egy ellenállást. (ellenállás egyik lába G2 kábelre, másik testre) Értéke:2,2M------XXXX Amúgy a SONY-knál típushiba! Szerintem a képcső változik meg az idő során, és mivel a G2 elektronikusan van szabályozva a procinál, epromnál általában csak az ellenállás berakása segít! Egyesek jobban tették volna amúgy, ha nem szoltak volna bele a témába! A 21"-os SONY monitorok G2-je elektronikusan vezérelt! A sorkimenők is kétfókuszosak voltak. Nem volt SONY 21"-os monitor olyan sorkimenővel amin 1 fókusz és G2 poti van! Azért én jópárat javítottam már. Előbb jó lenne belűlről látni, tapasztalat, stb, aztán találgatni. Tehát G2 áramkört nem érdemes nagyon méregetni ezeknél. Nagyon ritkán romlik el az a része. Az ellenállás segít. (esetleg poti sokszorózóból) Evvel le lehet szabályozni! Remélem tudtamsegíteni. Geri12
Én is valami ilyesmire,gondoltam ,köszi a segítséget.
A G2 áramkört már így úgy amúgy átnéztem de hibát nem találtam benne,szóval marad ez a megoldás,de volna egy kérdésem.A G2 kábelt tudom melyik,most a test az a G1-re gondolsz? Ebben viszont még nem vagyok jártas.És körülbelül hány wattos ellenállás menjen majd elé?
Egyik láb G2, másik test (GND). A g1-hez nem kell hozzányulni! Én úgy szoktam hogy az egyik ellenállás lábát közvetlen a kábelre fórrasztom, másikat a képcsőáramköri lap fémházára. Példa hogy pont tegnap csináltam egy G500-ast. 2,2M ment bele. 2 hónapja 2,2M+470K. Tehát akkor sorba kellett vele kötni még egy 470K-t is. Teljesítménybe én 2W-os ellenállást kötök. A 470K amúgy 1W-os volt. Minden moncsiba más ellenállás érték kell. Lehet sorba kell neked is még kötnőd pluszba. Ilyenkor közte szigeteld a lábakat.
Tehát:G2------2,2M-----------(470K)--------------GND
Oké,legközelebb vasárnap érek rá meló miatt,de beszámolok az eredményről.Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |