Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   129 / 507
(#) hacsi66 válasza patexati hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

Szia

Van egy 5Kw os inverterem és ahhoz szeretném használni de az 24 voltról müködik de akkor lehet hogy 48 voltal töltöm az akksikat és megcsapolom 24voltnál
(#) mjoy válasza SZIA hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

Szélbeállás 4 féle képpen történik .
1-pici szél van ,3km/h körül .Hogyha nem állt irányban elötte , és oldalba kapta a szél szépen fujja ugy ahogy van .a kerék párhuzamosan áll a szélben és lasan pörög.
2- nagyobb szél jön 4-5 km/h óránál átlöki és szembe fordul vele .Beálll irányba és termelni kezd majd .
Ez az üzemi állapot .
3- hogyha a kerék pont szélirányban volt de háttal a széllel ,elkezd pörögni visszafelé .Ez csak pici szelőknél fordult elő eddig .
4- a telkmen sok a kisebb forgószél . Legutobb elvitte a szalmakalapomat a fejemről vagy 50 m magasra ,a szomszédban dobta le . A szélkerekt is elkapta. A kerék pörgött rendesen-tengelye körül ,de a forgoponton is az oszlopon -körbe körbe . Nagyon szép látvány volt .

A generátotrom állandó mágneses forgórészü , 3 fázisu motor áttekercselve. Valamilyen szervo motor lehetett. 5:1 fogaskerék áttétel hajtja .
(#) ALI hozzászólása Aug 13, 2009 /

Üdv mindenkinek. Én is szeretnék épiteni egy szélgenerátort csak nem tudom eldönteni visszintes vagy függőleges tengelyű legyen. Szerintem a függőlegest egyszerűbb megépiteni és a szélirány se lényeg. Csak azt nem tudom milyenek a hatásfokok. Ha tudtok segitsetek. Köszi mindenkitől.
(#) deyan hozzászólása Aug 13, 2009 /

sziasztok! egy nagyon egyszerű és tömör kérdéssel fordulok hozzátok.
Hogyan kell ezt csinálni? Van vmi leírott magyar anyag, mondjuk olyan szinten mintha egy békát akarnál megtanítani az űrhalyózásra.
(#) SZIA válasza mjoy hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

Hmm, érdekes!
Ez az önbeállás úgy is működik, ha a szél nem az oszlop felől fúj?!
Mert ahogy nézem a lapátjaid, meg néhány hozzászólást az oszlop okozta turbulenciáról, neked "hátulról" fújja a szél a rotort.
Ha jól érzem az arányokat, akkor olyan 3 méteres a rotor átmérőd ?!
Mennyit termel neked átlagba?
És még egy utolsó
Hány pólusú a a generátor?

Köszi!
(#) patexati válasza hacsi66 hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Az nem egészséges megoldás! Inkább az invertert kéne átalakítani a primer oldalon 48V-os ra! Ehhez kéne a rajza és talán valaki segít (esetleg én is) itt a fórumon. Ha sajnálod az invertert babrálni akkor kell egyet építeni mi 48/230-as.Azért kérdeztem,hogy milyen fogyasztó lesz róla használva mert ha invertert építesz nem mindegy,hogy színusz vagy fűrészjel van a kimeneten! Az utóbbi jóval könnyebb csak nem minden fogyasztó szereti (Ohmikus fogyasztók és kapcsolóüzemű tápok megbírkóznak vele)!
(#) hacsi66 válasza patexati hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Szia

Az a baj hogy az inverter 10000W os és nem szeretném megbabrálni mert nagyon össze van rakva és ahogy belenéztem a rácsokon keresztül eléggé tömve van elektronikával.
(#) zolika60 válasza deyan hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Szerintem csak olvass vissza, szinte minden kérdésedre lesz válasz. Ne rettenj meg a topc hosszától. Ha még lesz kérdésed azt tedd fel. Úgy könnyebben tudunk segíteni neked.
(#) Thomm válasza hacsi66 hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Szia
Nyugodtan használhatod úgy, csak kell 2db nagyon bivaj, mondjuk mozdony dióda az inzerter oldalba. Nállam is hasonlóképp müködik csak /10. ekkora teljesítményben.
Vagy megoldás lehet a kettős Schottky diódák párhuzamosan, ki kell számolni a szükséges áramerősséget és erre méretezni. A Schottkyk könnyen beszerezhető relatív olcsó alkatrészek.
Ha kell rajz írj.
(#) Thomm válasza Thomm hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

(#) hacsi66 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Szia

Köszönöm a segitséget ha tudnál rajzot mellékelni az nagyon jó volna. Előre is köszi.
(#) Thomm válasza hacsi66 hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Szia
Este megcsinálom.
(#) mjoy válasza SZIA hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Az önbeállás müködik .
Hogy mennyit termel ? Nem mérem konkrétan . Voltak a multhéten a kisebbb szelek ,szinte egész nap termelt . Persze nam száz vattokról beszélünk kis szeleknél :
13 V -nál 3-8 A ,aztán jön egy kisebb lökés és mindjárt 30 A .
A napelemmel jól kiegészitik egymást .
A "napraforgó " 13 V 8,5 A ,de ez folyamatos -ha süt a napocska .
A lapáthossz 1 méter . kerékagy átmérő 60 CM .
Generátor : 18 polusu állórész . Forgórészen 7 polus .(7X6 pici mágnesből kirakva )
(#) ecostar válasza mjoy hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Erről a generátorról írnál bővebben? képeknek is örülnénk szerintem többen! milyen motort alakítottál át milyen mekkora mágnest használva? Mivel én is most próbálkozok egy autó generátorból a lehető legtöbbet kihozni és örülnék a tapasztalatnak!
(#) hacsi66 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Oks

Köszi
(#) athor77 válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Szia Pudding1.

A két kép közül melyik verzióval működött jobban a szerkezet?

Ill. ha jól láttam a lapátok felületét is megnövelted?
(#) pudding1 válasza athor77 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

üdv! A képeken ugyanazon az abroncson ugyanazok a lapátok vannak, csak egyszer belül egyszer meg kívülről felcsavarozva.(Elbaszarintottam a vágást és nem félcsöveket hanem negyedeket ágtam, ezért látszik rajta a toldás, de alapvetően félcsövek akartak lenni) Amikor kívülről volt akkor jobb volt, mert nagyobb lett azt átmérő, és kifelé volt fordulva a csövek íve. Igazán akkor lett volna jó ha az abroncs felől "bedeszkáztam" volna a lapátok közötti hézagot, mert akkor nem megy ott át a szél hanem a lapátokba kényszeríti. (Képzeld úgy el mintha egy 200 literes hordó külső felületére rögzítetted volna a lapátokat. Olyan módon terelné bele a hordó a lapátokba a szelet mint a lenz turbina lapátjai, csak azok azt hiszem 3 vagy 5 lapátosak szoktak lenni, ez meg kb 20.) Azért nem csináltam tovább, mert én rögtön az elején elszúrtam azzal hogy a váz iszonyatosan nehéz lett és ráadásul hatalmas dupla soros görgős csapágyakat használtam. Emiatt nagyon nehezen indult meg és semmi értelme nem lett volna tovább kínlódni. Később még visszatérek erre, mert a hibáim ellenére is látszott hogy lehet csinálni jól termelő függőleges tengelyű generátort, csak figyelni kell rá hogy könnyű legyen a szerkezet és "kicsi" golyós csapágyakon fusson. A fordulatszámokkal meg úgy kell játszani, hogy ugyanaz a generátor ami vízszintes tengelyű gépen remekül üzemel az a függőleges tengelyű gépre szerelve kb 10-szeres gyorsító áttételt kíván.(De legalábbis nagyobbat mint ötszörös, mert azzal még éppen hogy csak termelt.) Ha nekiállsz, sok sikert hozzá! Ja és valószínűleg erre a célra is remekül megfelelne a légmagos generátor, annak nem kell akkora gyorsító áttétel.
(#) athor77 válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Ez a verziójú füg. tengelyű egységnek van fékezőrendszere?
Vagy egy bizonyos fordulat után már nem tud többet?

Azért kérdezem mert kb. 3 hónapja mérem a szélsebességat és ritka az a amiben már termelne rendesen a vízszintes tengelyű légmagos.
kb. 3-3.5 km/h átlag.

Ha a vízszintesre tennék olyan áttételt ami már megfelelő sebességet adna a légmagosnak, akkor már kisebb szélben is tudna termelni

skicc2.jpg

(#) pudding1 válasza athor77 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Nem szokott lenni fékezése ezeknek, ill csak elektromos úton, azt meg könnyen meglehet oldani egy nagy fogyasztó rákapcsolásával.
Ha tényleg csak annyi nálad a szél akkor elég nehéz ügy lesz a szélgenerátor. Télen mi a helyzet? (Nálam alapvetően a téli időszakban van jó szél, nyáron nagyon ritkán) Még nem jutottam el odáig hogy 3-5km/h-tól tudjak termelni, de szerintem ebből a tartományból érdemi teljesítményt kivenni csak olyan szélkerékkel lehet aminek nagyon sok lapátja van. (pl. mint a vízszintes tengelyűek közül a vízhúzó szélkerék.) Vagy a nagyon nagy lapátok, de az házilag macerás. Ha a függőleges tengelyűben gondolkodsz akkor meg olyat csinálj ami körül terelő lapok vezetik rá a szelet a kerékre. Jelentősen nő a teljesítmény. (A csatolt kép csak egy példa, van ennek sok verziója, és a külső terelő lapoknak sem kell ívesnek lennie, az egyenes lap éppolyan jó lehet.)
(#) peto1 válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Érdekes lene ez a fügöleges tengely is.
http://www.gual-industrie.com/english/defaultang.html
(#) Thomm válasza hacsi66 hozzászólására (») Aug 16, 2009 / 4

SZia
Szerintem a képen látható mód a legegyszerübb megoldás.
Diódának használszhatsz sok kicsit sorba kötve.
Vagy valami bazerályt. Vagy kettős tokozásút.
Üdv: Th.

48-24.jpg

(#) hacsi66 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Szia

Nagyon remek a rajz ki is fogom próbálni !!

Köszi
(#) Thomm válasza hacsi66 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

csak elirtam, nem 24 hanem 48v az akkumulátorok bemenő feszültsége.
(#) athor77 válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Az első link az áttételt mutatja( 7 perc 20 másodperctől)

Link 1

A második a lehetséges verziót ami meghajtaná az áttételen keresztül a légmagos generátort.

Link 2

Így kis a szelet is munkára lehetne bírni "talán".

Azért optimista vagyok.
(#) rossman9999 válasza lehar hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Hello . Én is gondolkodom szélgenerátor épitésben. Ha megkérlek nekem is el küldenéd a rajzot a ferrit mágneses generátorról. Nagyon jó lenne tapasztalat szerzés céljára.
Előre is köszi szépen.
Gratula a rendszeredhez és bátorságodhoz.
Üdv Binya.
(#) zolika60 válasza athor77 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Azt nem hiszem, hogy jelentős mennyiségű energiát lehet kinyerni a két félbevágott hordóból, de a kutya jól néz ki.
(#) athor77 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Azon a videón csak az áttétel volt a lényeg (mint ahogy írtam is).
A másik videón a szerkezet egy változata és az áttételen keresztül a légmagos generátor.

Ez lenne az elképzelés.

"A kutya tényleg aranyos"
(#) Tirex válasza athor77 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

Sziasztok!
Én is egy vertikális megoldást akarok létrehozni. Készítettem is egy teszt jellegű turbinát, amin a generátor még nincs rajt és el kezdtem méréseket végezni különböző erősségű szeleknél.
A tapasztalat: A legkisebb szellő képes megforgatni. A szerkezetnek könnyűszerkezetesnek kell lennie. A megfelelő nyomaték érdekében minimum 1.5m átmérő kell. Ahhoz, hogy kis szellőben is lehessen kivenni belőle valamit, 7x-es áttétellel kell a generátort meghajtani (légmagost).
Viharos szél még nem volt, de szerintem képtelen túlpörögni.
(max. elfújja a teljes hobelebancot)
Az áttételezést érdemes lánckerékkel megoldani. Szerintem így a legkisebb a veszteség.

Mi a véleményetek?
(#) pudding1 válasza Tirex hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

(Csak egy kis "segítség". Minden a generátortól függ, tehát úgy kísérletezz ha van rá lehetőség hogy legyen rajta generátor. Főleg a vertikálisnál a generátornak és a szélkeréknek passzolnia kell egymáshoz. Egy tökéletes felépítmény is hasznavehetetlen ha nem a megfelelő generátor van rákötve..........Nagyon sokat számít ha olyan generátor van rajt ami áttétel nélkül képes hasznosítani a szelet. Nem kritika amit bírtam, csak a saját tapasztalatom. Csak az a szándék vezetett hogy elkerüld a felesleges munkát, amin én már túl vagyok.)Ha valaki úgy érzi marhaságot írtam, akkor nyugodtan cáfoljon, nincs harag.
(#) pudding1 hozzászólása Aug 22, 2009 /

az fd 1.5-300 szélgenerátor 6 lapátos verziójával bíbelődtem, mert ránézésre nem lehetett megállapítani hogy mennyivel termel többet. Sikerült beüzemelni egy adat rekordert amivel már számszerűsíthető a különbség. 1309 mérésből a 6 lapátos 996-szor míg a 3 lapátos csak 484-szer volt 12V felett.

6-3.JPG

Következő: »»   129 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem