Fórum témák
» Több friss téma |
Szia
Van egy 5Kw os inverterem és ahhoz szeretném használni de az 24 voltról müködik de akkor lehet hogy 48 voltal töltöm az akksikat és megcsapolom 24voltnál
Szélbeállás 4 féle képpen történik .
1-pici szél van ,3km/h körül .Hogyha nem állt irányban elötte , és oldalba kapta a szél szépen fujja ugy ahogy van .a kerék párhuzamosan áll a szélben és lasan pörög. 2- nagyobb szél jön 4-5 km/h óránál átlöki és szembe fordul vele .Beálll irányba és termelni kezd majd . Ez az üzemi állapot . 3- hogyha a kerék pont szélirányban volt de háttal a széllel ,elkezd pörögni visszafelé .Ez csak pici szelőknél fordult elő eddig . 4- a telkmen sok a kisebb forgószél . Legutobb elvitte a szalmakalapomat a fejemről vagy 50 m magasra ,a szomszédban dobta le . A szélkerekt is elkapta. A kerék pörgött rendesen-tengelye körül ,de a forgoponton is az oszlopon -körbe körbe . Nagyon szép látvány volt . A generátotrom állandó mágneses forgórészü , 3 fázisu motor áttekercselve. Valamilyen szervo motor lehetett. 5:1 fogaskerék áttétel hajtja .
Üdv mindenkinek. Én is szeretnék épiteni egy szélgenerátort csak nem tudom eldönteni visszintes vagy függőleges tengelyű legyen. Szerintem a függőlegest egyszerűbb megépiteni és a szélirány se lényeg. Csak azt nem tudom milyenek a hatásfokok. Ha tudtok segitsetek. Köszi mindenkitől.
![]()
sziasztok! egy nagyon egyszerű és tömör kérdéssel fordulok hozzátok.
Hogyan kell ezt csinálni? Van vmi leírott magyar anyag, mondjuk olyan szinten mintha egy békát akarnál megtanítani az űrhalyózásra.
Hmm, érdekes!
Ez az önbeállás úgy is működik, ha a szél nem az oszlop felől fúj?! Mert ahogy nézem a lapátjaid, meg néhány hozzászólást az oszlop okozta turbulenciáról, neked "hátulról" fújja a szél a rotort. Ha jól érzem az arányokat, akkor olyan 3 méteres a rotor átmérőd ?! Mennyit termel neked átlagba? És még egy utolsó ![]() Hány pólusú a a generátor? Köszi!
Az nem egészséges megoldás! Inkább az invertert kéne átalakítani a primer oldalon 48V-os ra! Ehhez kéne a rajza és talán valaki segít (esetleg én is) itt a fórumon. Ha sajnálod az invertert babrálni akkor kell egyet építeni mi 48/230-as.Azért kérdeztem,hogy milyen fogyasztó lesz róla használva mert ha invertert építesz nem mindegy,hogy színusz vagy fűrészjel van a kimeneten! Az utóbbi jóval könnyebb csak nem minden fogyasztó szereti (Ohmikus fogyasztók és kapcsolóüzemű tápok megbírkóznak vele)!
Szia
Az a baj hogy az inverter 10000W os és nem szeretném megbabrálni mert nagyon össze van rakva és ahogy belenéztem a rácsokon keresztül eléggé tömve van elektronikával.
Szerintem csak olvass vissza, szinte minden kérdésedre lesz válasz. Ne rettenj meg a topc hosszától. Ha még lesz kérdésed azt tedd fel. Úgy könnyebben tudunk segíteni neked.
![]()
Szia
Nyugodtan használhatod úgy, csak kell 2db nagyon bivaj, mondjuk mozdony dióda az inzerter oldalba. Nállam is hasonlóképp müködik csak /10. ekkora teljesítményben. Vagy megoldás lehet a kettős Schottky diódák párhuzamosan, ki kell számolni a szükséges áramerősséget és erre méretezni. A Schottkyk könnyen beszerezhető relatív olcsó alkatrészek. Ha kell rajz írj.
Pl:
Bővebben: Link
Szia
Köszönöm a segitséget ha tudnál rajzot mellékelni az nagyon jó volna. Előre is köszi.
Az önbeállás müködik .
Hogy mennyit termel ? Nem mérem konkrétan . Voltak a multhéten a kisebbb szelek ,szinte egész nap termelt . Persze nam száz vattokról beszélünk kis szeleknél : 13 V -nál 3-8 A ,aztán jön egy kisebb lökés és mindjárt 30 A . A napelemmel jól kiegészitik egymást . A "napraforgó " 13 V 8,5 A ,de ez folyamatos -ha süt a napocska . A lapáthossz 1 méter . kerékagy átmérő 60 CM . Generátor : 18 polusu állórész . Forgórészen 7 polus .(7X6 pici mágnesből kirakva )
Erről a generátorról írnál bővebben? képeknek is örülnénk szerintem többen! milyen motort alakítottál át milyen mekkora mágnest használva? Mivel én is most próbálkozok egy autó generátorból a lehető legtöbbet kihozni és örülnék a tapasztalatnak!
Szia Pudding1.
A két kép közül melyik verzióval működött jobban a szerkezet? Ill. ha jól láttam a lapátok felületét is megnövelted?
üdv! A képeken ugyanazon az abroncson ugyanazok a lapátok vannak, csak egyszer belül egyszer meg kívülről felcsavarozva.(Elbaszarintottam a vágást és nem félcsöveket hanem negyedeket ágtam, ezért látszik rajta a toldás, de alapvetően félcsövek akartak lenni) Amikor kívülről volt akkor jobb volt, mert nagyobb lett azt átmérő, és kifelé volt fordulva a csövek íve. Igazán akkor lett volna jó ha az abroncs felől "bedeszkáztam" volna a lapátok közötti hézagot, mert akkor nem megy ott át a szél hanem a lapátokba kényszeríti. (Képzeld úgy el mintha egy 200 literes hordó külső felületére rögzítetted volna a lapátokat. Olyan módon terelné bele a hordó a lapátokba a szelet mint a lenz turbina lapátjai, csak azok azt hiszem 3 vagy 5 lapátosak szoktak lenni, ez meg kb 20.) Azért nem csináltam tovább, mert én rögtön az elején elszúrtam azzal hogy a váz iszonyatosan nehéz lett és ráadásul hatalmas dupla soros görgős csapágyakat használtam. Emiatt nagyon nehezen indult meg és semmi értelme nem lett volna tovább kínlódni. Később még visszatérek erre, mert a hibáim ellenére is látszott hogy lehet csinálni jól termelő függőleges tengelyű generátort, csak figyelni kell rá hogy könnyű legyen a szerkezet és "kicsi" golyós csapágyakon fusson. A fordulatszámokkal meg úgy kell játszani, hogy ugyanaz a generátor ami vízszintes tengelyű gépen remekül üzemel az a függőleges tengelyű gépre szerelve kb 10-szeres gyorsító áttételt kíván.(De legalábbis nagyobbat mint ötszörös, mert azzal még éppen hogy csak termelt.) Ha nekiállsz, sok sikert hozzá! Ja és valószínűleg erre a célra is remekül megfelelne a légmagos generátor, annak nem kell akkora gyorsító áttétel.
![]()
Ez a verziójú füg. tengelyű egységnek van fékezőrendszere?
Vagy egy bizonyos fordulat után már nem tud többet? Azért kérdezem mert kb. 3 hónapja mérem a szélsebességat és ritka az a amiben már termelne rendesen a vízszintes tengelyű légmagos. kb. 3-3.5 km/h átlag. Ha a vízszintesre tennék olyan áttételt ami már megfelelő sebességet adna a légmagosnak, akkor már kisebb szélben is tudna termelni
Nem szokott lenni fékezése ezeknek, ill csak elektromos úton, azt meg könnyen meglehet oldani egy nagy fogyasztó rákapcsolásával.
Ha tényleg csak annyi nálad a szél akkor elég nehéz ügy lesz a szélgenerátor. Télen mi a helyzet? (Nálam alapvetően a téli időszakban van jó szél, nyáron nagyon ritkán) Még nem jutottam el odáig hogy 3-5km/h-tól tudjak termelni, de szerintem ebből a tartományból érdemi teljesítményt kivenni csak olyan szélkerékkel lehet aminek nagyon sok lapátja van. (pl. mint a vízszintes tengelyűek közül a vízhúzó szélkerék.) Vagy a nagyon nagy lapátok, de az házilag macerás. Ha a függőleges tengelyűben gondolkodsz akkor meg olyat csinálj ami körül terelő lapok vezetik rá a szelet a kerékre. Jelentősen nő a teljesítmény. (A csatolt kép csak egy példa, van ennek sok verziója, és a külső terelő lapoknak sem kell ívesnek lennie, az egyenes lap éppolyan jó lehet.) ![]()
Érdekes lene ez a fügöleges tengely is.
http://www.gual-industrie.com/english/defaultang.html
SZia
Szerintem a képen látható mód a legegyszerübb megoldás. Diódának használszhatsz sok kicsit sorba kötve. Vagy valami bazerályt. Vagy kettős tokozásút. Üdv: Th.
Szia
Nagyon remek a rajz ki is fogom próbálni !! Köszi
csak elirtam, nem 24 hanem 48v az akkumulátorok bemenő feszültsége.
Hello . Én is gondolkodom szélgenerátor épitésben. Ha megkérlek nekem is el küldenéd a rajzot a ferrit mágneses generátorról. Nagyon jó lenne tapasztalat szerzés céljára.
Előre is köszi szépen. Gratula a rendszeredhez és bátorságodhoz. Üdv Binya.
Azt nem hiszem, hogy jelentős mennyiségű energiát lehet kinyerni a két félbevágott hordóból, de a kutya jól néz ki.
Azon a videón csak az áttétel volt a lényeg (mint ahogy írtam is).
A másik videón a szerkezet egy változata és az áttételen keresztül a légmagos generátor. Ez lenne az elképzelés. "A kutya tényleg aranyos"
Sziasztok!
Én is egy vertikális megoldást akarok létrehozni. Készítettem is egy teszt jellegű turbinát, amin a generátor még nincs rajt és el kezdtem méréseket végezni különböző erősségű szeleknél. A tapasztalat: A legkisebb szellő képes megforgatni. A szerkezetnek könnyűszerkezetesnek kell lennie. A megfelelő nyomaték érdekében minimum 1.5m átmérő kell. Ahhoz, hogy kis szellőben is lehessen kivenni belőle valamit, 7x-es áttétellel kell a generátort meghajtani (légmagost). Viharos szél még nem volt, de szerintem képtelen túlpörögni. (max. elfújja a teljes hobelebancot) Az áttételezést érdemes lánckerékkel megoldani. Szerintem így a legkisebb a veszteség. Mi a véleményetek?
(Csak egy kis "segítség". Minden a generátortól függ, tehát úgy kísérletezz ha van rá lehetőség hogy legyen rajta generátor. Főleg a vertikálisnál a generátornak és a szélkeréknek passzolnia kell egymáshoz. Egy tökéletes felépítmény is hasznavehetetlen ha nem a megfelelő generátor van rákötve..........Nagyon sokat számít ha olyan generátor van rajt ami áttétel nélkül képes hasznosítani a szelet. Nem kritika amit bírtam, csak a saját tapasztalatom. Csak az a szándék vezetett hogy elkerüld a felesleges munkát, amin én már túl vagyok.)Ha valaki úgy érzi marhaságot írtam, akkor nyugodtan cáfoljon, nincs harag.
![]()
az fd 1.5-300 szélgenerátor 6 lapátos verziójával bíbelődtem, mert ránézésre nem lehetett megállapítani hogy mennyivel termel többet. Sikerült beüzemelni egy adat rekordert amivel már számszerűsíthető a különbség. 1309 mérésből a 6 lapátos 996-szor míg a 3 lapátos csak 484-szer volt 12V felett.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |