Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Hát nem igazán látszik, csak ha benézel az anódlemez kivágásain, akkor látszik a rácsok és az anód között egy kicsit, de elnyomja a katód izzása.
Zoli: Tettem be 2db 680 Ohm 8W-os ellenállást párhuzamosan, így kb 30V esik rajta. Így most kb a 90mA a katódáram. Most már tisztán szól, csak mintha kevés lenne egy picit a kimenő teljesítmény így fülre. De majd holnap bemérem, hogy mit produkál. Remélem csak az én fülem csal.
Ami bent van itt a szobámban, az elég jó, mert a kis PCl86 is szépen szól rajta és még hangos is. Majd holnap azt kiviszem hozzá és megnézem milyen vele. meg majd előtte még le is mérem műterheléssel, hogy hol kezd torzítani és mi a legnagyobb torzítás mentesen kivehető teljesítmény. Többi fejlemény holnap délután. Még van némi brumm is, mert csak a leválasztótrafóm adja neki az anódfeszt és ha berakom az RC tagot szűrésnek, akkor nincs brumm, de csak 210V anódfesz van belőle. Így amíg elkészül a hálótrafó, addig így marad. Úgyis csak próbára raktam össze, hogy ne porosodjon már a cső, ha már megkaptam.
Ne várj nagyobb teljesítményt , 1/2 ECC85 alkalmatlan a GU normális meghajtására .
igen a "kicsi jól teljesít. Bár múltkor kifehéredett az egyik cső. De ez is az én hibám volt. Azért azt hittem, hogy ez a több, mint dupla teljesítményével már meg bírja jobban is hajtani a kinti hangfalaimat. Akkor azok majd egyszer kapnak egy jó kis PP-t. Hátha azzal jó lesz.
Üdv. Mindenkinek
Nemrég összeraktam az ECl86PP erősítőt , meg is szólalt,de sajnos nagyon torzít, főleg a mélyhangok esetében. A tápfeszültség 330V, és az offszetfesz. 0V-ra van beállítva,2db 330ohmos ellenállás és egy 10Kohmos potméter segítségével. At alábbi kapcsolást építettem meg: PCL86PP
Kapcsolást nem lehet látni (X) , de az "offszet" sem világos számomra . Kicsit segíts a megértésében .
Talán tudnánk segíteni , ha láthatóbbá , érthetőbbé tennéd.
A kapcsolás:
Bővebben: Link Az offszetfeszültséget a 2 katód közötti egyenfeszültségre értettem,és ezt állítottam 0V-ra a poti segítségével.
Aki jól ismeri a TUNGSRAM EL84-et kérem segítsen.
Az lenne a kérdésem, hogy voltak-e olyan példányok amiken új korukban is volt az üvegen lerakódás a tején lévőn kívül? Ezeknek a csöveknek a tulajdonosa azt mondta, hogy ezek újak és nem voltak használva. A csövekhez megvan a doboz és a gyári garancialevél is amin megegyeznek a sorozatszámok a csöveken lévővel. A piros számok a csövön rajta vannak.Állítása szerint ha használva volt akkor ezek leégnek róla. Nekem van EL84-em de azok néznek ki így amiket valami készülékből szedtem ki. Tud valaki valami okosat?
Ha a feliratokat teljesen épnek látod akkor egész biztos. Képről nekem 100%-ig ujnak tűnnek.
üdv
Köszi , már látható és így könnyebb válaszolni .
A katódokon mért feszültség nagysága a munkapont szempontjából lényegesebb mint az "offszet" . A végcsövek szimmetrikus áramát a 100 Ω -os trimmerrel állíthatod , a 10K potit csak a negatív visszacsatolában látok az nem számít aebben beállításában , 330 ohm az nincs , vagy nem találom . Sok lesz a 330V táp is . Végcsövek katódján mérd meg a feszültségeket , abból megállapítható a nyugalmi áramuk . Méregetni kell , egy szkóp és generátor sokat segíthetne .
Köszönöm!
Ha esetleg tudod, hogy miért vannak olyan példányok amin van és amin nincs az érdekelne.
Nekem is van 8db Tungsram EL84-em, amik még nem voltak használva,és pontosan úgy néznek ki mint a képen.
Én 10Kohmos potit tettem a 100 ohmos helyett,valamint
a 2 100ohmosat is kocseréltem 330ohm-ra,mivel csak így tudtam beállítani a 0V-ot. Az egyik katódon 12V,a másikon 10,3V van.
Köszi!
Nem igazán ismerem ezeket a csöveket, meg nem is vagyok nagyon tisztában, hogy miből is látom ha használt. Majd talán ha ismét találkozunk a börzén akkor tarthatnál egy oktatást ebből.
Akkor már meg is találtuk a hibát .
Gyakorlatilag nem folyik áram a végcsöveken , a módosításod miatt , (C osztály ) Rakd be a rajz szerinti értékeket . A szimmetria hibát nem ezek okozzák , a két cső nem igazán egyforma . Lényegesebb a munkapont , a katódokon mért feszültség értéke , elsőre ezt kell beállítanod , a rajzon 8-9V látható , földponthoz mérve . A két cső közötti eltérés korrigálható a 100 ohm potival . Nagyobb eltérések esetén csak cső csere lehet a megoldás . Kisebb eltérés estén nem okozhat nagy torzítást , nagyobb hiba az amit elkövettél az "offset " elérése miatt .
akkor még 6L6-ot nem is láttál?
Ha az oldalán van "csillogó" réteg (getterkicsapódás), akkor biztos hazsnált. elég könnyen el lehet még dönteni a lábakról : ha nem egyenesek, vagy "karcosak", deformáltak, az oxidáció nem egyenletes rajtuk, (ha van egyáltalán), akkor biztos, hogy voltak foglalatban, innentől kezdve csak használt csőről lehet beszélni !
Üdv!
A cső oldalán rengeteg ezüstös réteg van, szinte a felület fele.Egy páran azt mondták, hogy akkor is újak. A lábak is oxidosak de a lábaknál az üvegfelület belül tisztának látszik. Az orosz megfelelőjéből /6P14P/-ből van új csövem, de azokon egyiken sincs lerakódás. EL84-ből tuti használtam van, azokon van ilyen lerakódás, de az se ilyen mértékű. Ezek nagyon csúnyán ezüstösek.Igazából, ha újak is lennének nem mutatnának jól egy erősítőben. A képen látszik valamennyire, de élőben még durvább.
[OFF]Semmi gond küld el nekem nálam szépen fognak mutatni ! De valóban olyan csúnyák ?[OFF]
Az oldálán is látható getterkicsapódás még nem jelenti , hogy használt .
Használat során a getter inkább elfogy .
hát nem tudom ... nekem gyanúsak azok a csövek .. a getternek felül kell lennie, nem oldalt ! felül az anódlemezre ponhegesztéssel van rögzítve egy kis karika alakú "váju". abban van a geter anyaga. a már kész , levegőmentesített csöveken indukciós fűtéssel elpárologtatják a "vájuban" lévő anyagot (különféle fémek "elegye", nem tudom pontosan, gugli meg wikipedia segítene ), és az kicsapódik a bura falára belül. Mivel a 2karika" fenn van így ott csapódik ki a getter is. A hazsnálat folyamán az az anyag "elfogy" megköti a maradék gázokat, de eközben az anódlemez furatain keresztül a katód kifúj az üveg falára. Szóval ha felül a getter kevésnek látszik (oldalról nézve nem szabadna látni tőle a karikát), akkor is használt a cső! Bár El84-ben én sem vagyok otthon. Egy ECC-ről bármikor megmondom, hogy használt-e, de erről biztosra nem tudom, pláne nem fényképen ...
Üdv
PCL85-nek elég 17V fűtőfesz? Az adatlapban 17.5V van megadva, de annyit nem tudok rákötni, csak 17Voltot.
Ha csak a fűtését akarod ellenőrizni . A 17volt az még nagy gázzal el is menne de mit akarsz a PCL85-el ? Nem igazán jó hangfrekvenciás alkalmazásra !
Igazad lett. A GU-ból csak közel 1W jön ki. :no: Esetleg mivel lehetne kihajtani? Nem sok használható csövem van. Esetleg EF80 vagy EBF89? Ezekből van egy pár darab. Tegnap este mintha láttam volna valahol egy ilyen kapcsolást EF80-al. Csak már ki emlékszik, hogy hol. Még utánajárok. Ezek már ki bírnák hajtani?
Passz! Inkább nem veszem meg.
Meg így nem is igazán tettszik.
Tudom hogy nem kifejezetten HF cső, de nekem megfelel. Egyelőre a triódájával akarok katódkövetőt csinálni. Úgy nem elég a 17V, ha csak a trióda van használva? Vagy így is ugyanakkora fűtőteljesítmény kell a csőnek?
De kisérletezés céljából tökéletesen megfelel a 17 Volt !
|
Bejelentkezés
Hirdetés |