Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   41 / 244
(#) pl13 válasza djgombi hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

A 104 sincs meg tudtommal, csak csúcsban a kiemeléseknél.
(#) hüblerattila válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Általában egy Jaytech PAE 800-assal szoktuk hajtani őket, a crossover az 2 utas. Szóval akkor egy 12V/10W-os izzót kössek sorba vele meg egy kondit? De a kondi milyen legyen?
(#) Bassmester válasza hüblerattila hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Az egy 2x200-as végfok. Egy kicsit izmos ahoz hogy ezeket a magasakat hajtsd vele. Ami a kondit illeti, kb 2db 4,7µF /100V MKT vagy MKP párhuzamosítva és a hangszóróval sorba kötve jó lenne szerintem, de ezt is és az izzót is ki kell kisérletezni, mielőtt éles bevetésre vinnéd a cuccot.
(#) djgombi válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Én a nagy 2"-os driverre is csak 2db 3,3uf osat raktam párhuzamba ami így 6,6µF lesz. Szerintem azzal a magassal egy 3.3µF is elég lenne. De ti tudjátok.
(#) djgombi válasza hüblerattila hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Milyen a mély hsz van mellette?

Nem csak a magasat hajtom vele hanem a két közepet is, ahhoz meg szerintem kell ennyi.
(#) Bassmester válasza djgombi hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Persze, elvileg elég lenne, de az aktív crossover miatt jobb egy kicsit nagyobbat beletenni, hogy az elektronika végezze a szűrést és a kondi csak kevésbé számítson bele. A kondinak itt nem hangváltó szerepe lenne, hanem az esetleges alacsonyfrekis áramoktól óvná a magasakat, melyek áramkimaradás, véletlen ki-be kapcsolás vagy figyelmetlenségből eredő elkötés és hálózati zavarok miatt alakulhatnak ki a végfokban.

Jaaa... hogy a közepet is? Akkor kell hogy legyen valamilyen passzív váltód a közép-magas dobozban...nem?

Nekem egyre jobban úgy tűnik, hogy nálad nem a túlvezérlés a fő probléma, hanem a nem megfelelő hangváltó használata (vagy hiánya). Leírhatnád pontosan a rendszeredet, "töviről-hegyire" hogy képben legyünk.

Igen! Így már kívánja a legalább 6dB-es váltó meglétét.
3KHz-es keresztezéshez olyan 6.6µF-os kondi kell. Ez alá én nem nagyon engedném ezt a fajta magasat.

Nekem is ez jutott eszembe egyből amikor leírta, hogy crossoverről hajtja a cuccot. Szinte biztosra vettem, hogy a magasat nem külön vég hajtja.

Egyébként a legjobb megoldás az aktív cross de ezt az aktív hangfalaknál a legkönnyebb kivitelezni. A Behringer B-300-as aktív hangfalban pl: a magasat külön végfok hajtja és a mélyet is. Így a passzív váltó nehézségei és marhaságai kikerülhetőek
(#) Bassmester válasza djgombi hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Szerintem is jobb megoldás az aktív cross, ilyen célra, főleg többutas rendszernél. Jobban beállítható vele az átvitel, de azért nem árt észnél lenni vele
Ha mély és közép-magas ládákat hajt, kétutas crossoverrel, két végfokkal, akkor a közép-magas ládába kell egy passzív váltó is, de a megtervezéséhez nem árt ismerni az aktív szűrő tipusát, fáziseltolását stb-jét és ha szükséges akkor akár egy fázisszabályzó áramkörrel is finomhangolható a rendszer. De ez így már kezd bonyolódni.

Akkor leirom a rendszert. Mélynek van kettő reflex meg ha ugy van akkor kettő 50es ukrán egy 2X400 wattos épített végfokkal, középnek pedig somogyi+ ez az mnc magas az emlitett jaytech pae800-assal . Se a mélyládában se a középmagasokban nincsen hangváltó, az egész a crossoverrel van meghajtva. Ja és újabban mono/3 utasnak szoktam használni a crossovert így a középmagasról tudok levágni magas hangokat is. Ugy röviden ennyi.

Akkor a közép és a magassugárzó eddig úgy ment, hogy csak simán párhuzamosan voltak kötve? Még csak egy kondi sem volt a közép és a magas között?

Pontosan, és szerintem ez is volt a baj

Ez bizony :yes: A magasaid halálra voltak ítélve.
Csinálnod kéne egy egyszerű váltót a közép/magas ládáidba. Nézd át a hangváltós topikot, mivel a továbbiakban majd ott kell keresned a megoldást

A kondi meg az izzó nem elég neki?
(#) pl13 válasza hüblerattila hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Nem. Kivéve 10k körüli keresztezésnél.

Elég lehetne, de mivel közeped is van úgy már kissé hanyag megoldás lenne egy szimpla kondi. Sokkal jobb eredményt hozna egy egyszerű váltó és még izzó sem biztos hogy kéne bele. Ha a legegyszerűbb megoldást akarod elkövetni, akkor a közép és a magas közé tegyél egy 3,3-4,7 µF körüli min.100V-os MKT,MKP, vagy MKS kondit.
A magasak már enyivel is elkerülhetik a halálbüntetést

Írtam a hangváltós topikba. Köszi a segítséget!
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Idézet:
„A magasak már enyivel is elkerülhetik a halálbüntetést”

Hátttt, határeset nagyon, ezek nem dómok, nem is úgy kell bánni velük.
(#) slave557 hozzászólása Aug 18, 2009 /

Üdv!
Én szeretnék csinálni egy hangfalat, és elég kezdő vagyok, az a kérdésem, hogy ha a csatolt kép alapján csinálnék hangfalat az jó-e?, már maga az elmélet..
(#) PetAd válasza slave557 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Elég minimális a tudásom a témában, de ez így szerintem nem megoldható. Ha azt a tápot akarod használni az nem lesz jó, mert a teljesítménye túl kicsi, 12V*1.5A=18W, valamint 12V kevés annak az erősítőnek.
A magashsz elé is kell hangváltó ha jól tudom. A hangváltó nem igényel tápfeszültséget, mivel csak pár kondi meg tekercs. Majd jönnek a hozzáértők és elmagyarázzák mit hogyan kell.
(#) pl13 válasza slave557 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Nagyon nem. ÉS nem (csak) a táp miatt.
(#) slave557 hozzászólása Aug 18, 2009 /

Van erről valami cikk?, mert úgylátom rossz irányba kezdtem tapogatózni
(#) pl13 válasza slave557 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Mit szeretnél összerakni?
(#) slave557 válasza pl13 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

Egy hangrendszert, elég, ha 2.1-es, legyen benne mélyhangsugárzó, 2 magashangsugárzó, 1 stereo kivezetésmérő, egy grafikus hangszín szabályzó, és még legyen benne egy erősítő is, és akkor gondolom kell bele hangváltó.
Ha lehet csináljatok valami egyszerű rajzot, hogy milyen sorrendbe vannak ezek, köszi..

Én amúgy alig értek hozzá, úgyhogy a hestore-os kitekből raknám össze...
(#) Bassmester válasza slave557 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

Amit leírtál az sajnos nem kivitelezhető. Egy 2.1-es rendszerhez kell 1 pár kétutas doboz és egy szubláda, továbbá egy sztereó erősítő és egy szubszűrővel ellátott izmosabb monó erősítő. A kivezérlésjelző és a grafikus hangszínszabályzó pedig nyugodtan elhagyható egy ilyen rendszerből. Sokkal egyszerűbb, használhatóbb és olcsóbb megoldás lenne egy pár normális kétutas doboz és egy hozzájuk passzoló sztereó végfok, a szubrendszer meg a többi sallang nélkül :yes:
(#) slave557 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

Aha...
Igen, ez így jól hangzik..
(#) slave557 válasza slave557 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

És milyen sorba kell összekötni a dolgokat...
(#) Bassmester válasza slave557 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

Ha ez lenne az első projekted, akkor először egy egyszerűbb végfok megépítésének kéne hozzálátnod. Az erősítős témákban biztosan találnál megfelelő megoldást, itt inkább a hangosítás a legfőbb téma.
Ami a hangfalat illeti, nos azt inkább vegyél valami használtat a vaterán. Sokkal könnyebb egy erősítőt megépíteni, mint egy használható hangfalat.
Következő: »»   41 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem