Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   599 / 3976
(#) googa válasza vicsys hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Szerintem nincs, mert ez csak egy sima 7 szegmenses LCD, minden szegmenshez külön láb. Köszönöm szépen!
(#) Joka válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Hello!
Köszönöm szépen a rámforditott idöt és a kimeritö választ. Igy már kezdenek világossá válni a dolgok (azt hiszem). Az az igasság hogy nem 1 ampert hanem 3-at szerettem volna. De ezekkel a tranyókkal nem fog menni, mert a 2N3055-ös 115W-ot tud elfűteni. A 38Vx3A=114W lessz ez meg nagyon a határ vagy nem is képes rá a tranyó huzamosabb ideig? Ha lehet is vele valamit kezdeni akkor 150mA bázisáram kell majd neki. Igy a másik tranyónak 5,7 wattot kellene elfűtenie. Tehát ez figyelembe véve kell megválasztani a tranzisztort. Az ellenállást pedig ennek a bazisáramához kell méretezni majd.Ez a számitás jónak mondható vagy még mindig a sötét a dolog számomra?
(#) labu01wx hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudok építeni egy 663.25MHz-es kábeltv sávzáró szűrőt?
Az alatta lévő csatorna 655.25MHz, felette 671.25MHz <--ezeket még nem baj ha kicsit zavarja de a 2-vel mellette lévőket már nem szabadna.
A választ előre is köszönöm.>
(#) Vacok válasza moltam hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Szia!

Köszi, hogy szóltál, az előtétről meg is feledkeztem.
Az a baj, hogy én sem nagyon értek az OPAMP-okhoz, ezért kérdeztem meg, hogy jó-e ez így. De elméletileg ez úgy működne, hogy az IC az ellenállás két sarka közötti feszültséget figyeli, és ha az aksi vesz fel áramot, akkor esik akkora feszültség az ellenálláson, hogy az OPAMP L szintre billen, ha az aksi feltöltött kis áram halad át az ellenálláson, és mindkét sarkán a tápfesz mérhető, így a két bemeneten nagyjából egyenlő lesz a feszültség és H szintre billen.
Szerintem ez valahogy így működne, de javítson ki valaki, ha ez így nem jó.
(#) moltam válasza Vacok hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Én is igy gondoltam a működését csak nem tudtam hogyha a két bemenet egyenlő, tápra billen e a kimenet. Hogyha akkor is átbillen amikor a két bemenet egyenlő akkor szerintem tökéletes.
(#) csezoli21 hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
Helló
Azt szeretném kérdezni hogy a mellékelt kapcsolások pontosan hogyan működnek melyik mikor világit, vagy villog vagy egyáltalán mire jó ez a két kapcsolás? Válaszokat előre is köszönöm!
Helló

clip.jpg
    
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
Valaki segítene??: Bővebben: Link

Nem kell egyszerre az összesre... :help:
(#) zbiro válasza Stefan hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Igen, elbeszélünk egymás mellett, de egyre kevésbe
Itt a tízezer forintos kérdés: hogy lehet egy vektorról eldönteni, hogy negatív-e.
(#) elektroláma válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Tegyél rá egy fényérzékelőt, és PWM-el ki tudod hajtani pl a 74ls47 blank lábára(ha nagy kitöltéssel hajtod, akkor halványabb, ha nem, akkor erősebb), amiről el is tudod hajtani a ledeket direktben. 12V, és 25mA-t bír(per szegmens). Arra figyelj, hogy a negatív a közös a 74ls47-ben.
74ls47 az bcd dekóder, én pichez használtam.
(#) galzsolty78 hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
hali
Valaki tudna-e segiteni, van egy vw gamma rádiosmagnó
amit ki kellene kódolni
A sorozat szam: "VWZ3Z3B7878330"
Elöre is köszönöm
Zsolt
(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
Hello!
Ez a kérdés úgy látom eléggé feledésbe merült és megválaszolatlan maradt. Én is kíváncsi lennék egy konyhanyelvű magyarázatra és hogy mi miért jobb és miben különbözik, vagyis pont ugyanarra mint berkigyuri. Előre köszönöm én is és remélem immár nem merül feledésbe és ő is megkapja választ.
(#) zolika60 válasza galzsolty78 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Próbálkozz itt, több sikerre számíthatsz.Bővebben: Link
(#) Topi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Idézet:
„Azt szeretném kérdezni a hozzáértőktől,hogy mi az alapvető különbség a :6dB/oktáv a 12db/oktáv és a 18dB/okt. meredekségű keresztváltók között?
Milyen hangzásbéli különbség van a közöttük?”


Mint már többször mondottam, nem vagyok audiofil, de válaszolnék elektronikai szempontból:
Egy szűrő, sávszűrő esetén a vágási meredekség igen mérvadó. El kell képzelni egy Bode diagramot, ahol vízszintes tengelyen a frekvencia, függőleges tengelyen pedig az átviteli arány. A vágási meredekség annyit jelent, hogy mekkora az a frekvencia tartomány ami "áthallás". Ez persze nagyon lebutítottan igaz, de vegyük úgy, hogy minél meredekebb egy szűrő áramkör, annál érezhetőbb, annál határozottabb a szűrése. Egyértelmű, hogy minél meredekebb egy sávszűrő, annál kevésbé szűrődik át nem megfelelő frekvencia egy másik sávba.

Keresztváltó esetén ugye egy kevésbé meredek szűrő esetén mondjuk a mély hangok megjelennek a magas sugárzóban. Innentől kezdve, egyértelmű a dolog. A magas sugárzó a magas hangok kiadására lett tervezve, és azokat tudja csak megszólaltatni. Ha egy hangszórót pl KHz-es frekvenciák sugárzására tervezték, akkor az alacsonyabb frekvenciák ugyan megmozgatják a membránt, ám azzal hogy mélyhangok esetén nincs nyugalomban, ezáltal torzul a szűrő által a hangszóróra juttatott magas hang.

Egyszerű kis példa, a másik irány is. Ha a mély sugárzóra ráengedjük a magas hangokat, amik nem oda valók, akkor akaratlanul is a magas hangok megszólaltatása - részben - meg fog történni.

Ez teljesen egyértelmű, hogy durván rontja a hangminőséget. Így: El kell kerülni, hogy az adott frekvencia sávra tervezett hangszóróra nem oda való frekvenciájú jelek kerüljenek. Minden ilyen jel, rontja a hangminőséget, durván. (Arról nem is beszélve, hogy esetleg a mélyhangszórót megcélzó nagy amplitúdójú jelektől a magas sugárzó károsodhat is.)

Egy szó mint száz. Minnél meredekebb egy sávszűrő (vagy keresztváltó) annál jobb.
(#) Stefan válasza zbiro hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Ha a csomópontok potenciálját számoljuk és nem az elemen eső feszültséget, akkor könnyen.
A 3as-2es negatív, akkor rossz az irány.
(#) nagy_david1 válasza Topi hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Köszi szépen a konyhanyelvű, érthető fogalmazást. Remélem berkigyuri is megkapja majd ezt és ő is megérti. Mégegyszer köszönöm az ő nevében is.
(#) moltam válasza csezoli21 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Ez valami erősitőhöz való kapcsolás. Ha a bemeneti jel a felsőnél 2*0,7 V legalább akkor kinyit a tranyó és világit a led.
Az alsónál viszont be lehet állitani milyen feszszintnél kapcsoljon a led a feszosztó R6 al.
(#) pingvin23 hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
sziasztok nagyon kezdö vagyok a multiméteren hogyan kell ohmot mérni?és hogy jelzi hogy KOhmos az ellenállás? elöre is köszi mindenkinek köszönöm!
(#) wg_kezdo hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
Ismét tranyós kérdés.
A BD682 adatlapján találtam egy ilyet:
hFE* DC Current Gain
Ez, ha jól tudom a Bétája.
Itt Ic-re 750 van beírva vagyis akkor, ha a bázisra ráküldenék 1 A-t akkor ebből 750A-t tudna készíteni (már ha kibírná ).
Vagyis 750mA kéne nekem akkor 1mA-t kell a bázisra biztosítani.

Szó volt még a nyitó feszültségről amit viszont nem találtam meg az adatlapján.
Ebben kérnék segítséget:
BD682 adatlap

Én a Vce-re tippelek, de sajnos hiába fordítottam le az angol szavakat nem tudom megállapítani biztosan melyik is az ami alapján a bázis ellenállást kéne számolnom.
(#) arione hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
háájj

1generátort építenék(kis egyszerű pár száz forintból) és az lenne a kérdésem h hogyan fogjak bele

előre is köszi a választ
(#) moltam válasza pingvin23 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Küldj egy fotót a multidról. Analóg? Digitális?
(#) pingvin23 válasza moltam hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
ilyen a multi..
(#) nagy_david1 válasza arione hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Szia!
Hát előszőr is kicsit javíthatnál a stílusodon, másodszor meg pár 100 forintból generátort nemtudom hogy képzeltél el. A bicikli dinamó is egy generátor ha úgy vesszük de már csak az "pár 100 forint", de azt se tudjuk mihez akarod meg hasonlók.
(#) Vacok válasza moltam hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Én szimulációs programmal (EWB) néztem, és így történt, nemsokára a valóságban is kipróbálom, és kiderül.
Mindenesetre köszi a megerősítést.
(#) nagy_david1 válasza pingvin23 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Szia!
Ott az ohm tartomány a műszeren a bal alsó körcikkben. Illeszted az ellenállást a műszer érintkezőihez és aztán elkezded legkisebb értékre tenni a műszert, nem látom a kép minősége miatt hogy mennyit ír. Ez nem olyan mint az árammérés hogy ha rosz felölről közelited meg akkor baj lehet. Egyszerűen ameddig kisebb értéken vagy mint az ellenállás addig " 1. " jelenik meg a képernyőn mi a túlcsordulást jelzi vagyis nagyobb értékre kell kattints. A " . " előtt van az az érték min a műszerednél épp vagy Inkább példát írok me érthetőbb lesz: feltételezzük hogy az ellenállásod 25K8 (vagyis 25 kilo es 800 ohm), ekkor ha a mérőműszered a 20K tartományban van akkor látod az " 1. " feliratot, tehát átlépsz a 200K-ra a mérőműszereddel, ekkor a műszer kiírja hogy 25.8, vagyis a pont előtt a kiló van azutan meg az ohm, ha meg a " . " megelőz minden számot a képernyőn akkor az azt jelenti hogy kisebb értékre állíthatod a műszert vagyis nincs abban a tartományban az értéke az ellenállásnak, pl ha a 25k8-at 2M-ohmal mered akkor azt úgy fogja kiírni hogy " .025" vagyis ekkor nincs Mohm nagyságrendű az ellenállás hanem csak kohm, és mivel s pont után is 0 van ezért meg 100kohm nagyságrendű sincsen. Lehet kicsit bonyolultan írtam le, ha valami nem világos szolj nyugodtan.
(#) Topi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 19, 2009 / 1
 
Béta kérdés: Igen, elméletben így van. A valóságban viszont nincs olyan, hogy egy alkatrész bétája fix 750.
Valójában a béta a kollektor áramtól függ. Ez a Te adatlapodban nincs benne, de ebben például igen: Bővebben: Link

Jól látható (Figure 1) hogy kb. 1,5A után a béta rohamosan csökken lefelé. Tehát előbb a kollektor áramot határozd meg, és azután meg lehet nézni, hogy nagyjából mekkora ott a béta és mekkora áramot kell "belepumpálni".

Nyitófeszültség. Amit Te mondasz VCE az a teljesen nyitott állapotban a kollektor és az emitter között maradó feszültség. Disszipációs szempontból például ezt kell nézni. Mert ha 2,5V a VCE, akkor 1A esetén ez már 2,5W disszipációt fog jelenteni, ami a TO126 toknak még katalógus adatként elviselhető, de a valóságban már bordával is heves lesz. A valóságban ez is egy karakterisztika alapján alakul, melyre a fentebb linkelt adatlapon a Figure 2 ad választ. Ahogy nő az áram, itt is rohamosan nő a rajta eső feszültség.

Ami neked kell, az a rajzjeléből és működéséből is eredően az Emitter és a bázis közötti feszültség. Elméleti példaként akkor nyit ki a tranyó, ha ezt az adatlap szerint 2,5-2,8V-os "diódát" nyitó irányba elő tudod feszíteni. Tehát magyarul, 2,5-2,8V alatt ez a tranyó be sem kapcsol. (Persze mivel PNP ezért -2,5V, de ez most lényegtelen)
Ez az adat is karakterisztikus. Erre példa a Figure 3. Ahogy nő az áram, rohamosan nő a bázis-emitter feszültség is. Egyre "jobban" kell nyitnod.
(#) pingvin23 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
köszönöm s segítségedet hálás vagyok köszi mégegyszer!
(#) Dani494 hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
Sziasztok!
Szétszedtem egy scannert és a benne lévő ~30 cm hosszú fehér,fénycsőre emlékeztető vékony rudat szeretném világításra bírni.2 kivezetése van,azon kívül semmi nincs rajta.
Valaki meg tudná mondani hogy AC vagy DC és mekkora U ill. I kell neki?
Köszönöm.
(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Üdv!
Az, hogy hány dB/oktáv meredekségű a szűrő, az azzal van összefüggésben, hogy hány fokozatú a szűrő. A 6 dB/oktáv az azt jelenti, hogy egyfokozatú alluláteresztő szűrő esetén kétszeres, fellüláteresztő szűrő esetén fele frekvencián ekkora a csillapítása, magyarul, milyen meredek a szűrő. (12 dB/oktáv 2, a 18 db/oktáv 3 fokozatú, ennyi egyforma felépítésű szűrő van egymásután kapcsolva)
Hangváltóknál, pl. a kétutasnál két szűrőt alkalmaznak egy alluláteresztő, és egy fellüláteresztő szűrőt, a keresztezési frekvenciát pedig a használt hangszóróknak megfelelően kell megválasztani, úgy hogy a lesugárzandó teljesítmény egyenletesen oszoljon el. Ez nem egyszerű feladat, amit az is nehezít, hogy nemcsak az eredő átvitel amplitúdójának kell egyenletesnek lennie, hanem a fázisátvitelének is. Márpedig minél meredekebb a szűrő, annál rosszabb fázismenettel rendelkezik, ami igen jelentősen befolyásolja hangképet. Így a jó hangváltó szűrő elkészítése nem egyszerű feladat, gondos méretezés után jelentős finomításra szorul.
Leegyszerűsítve ennyi.
(#) nagy_david1 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Köszönöm neked is a válaszod, bár ez már sokkal tudományosabb volt mint Topi-e, így pár dolog kissé magas, de annyira még egyelőre nem érdekel hogy nagyon belemélyüljek ebbe, elég volt nekem a konyhanyelvi szint is mostanra.
(#) PetAd hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
Üdv
Graetz hídnál mind a négy diódának azonos típusúnak kell lennie?
Következő: »»   599 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem