Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   669 / 2208
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Aug 22, 2009
Köszönöm! Ennek megfelelően szeretném a HIRAGA-t is átdobozolni.
A privát sorrended melyik irányból értelmezzem?
A sokat próbált füled szerint az SE vagy a PP a zeneibb, most a teljesítménnyel ne foglalkozzunk...
(#) lpcollector válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 22, 2009
Köszönöm! Homokszort ez is, de Te is tudod milyen nehéz valósághű színre fényképezni (a zöld gombod sem úgy néz ki a fényképeken mint a valóságban).
Előre tervezett és párhuzamosan készülő dobozokról van szó. Majd teszek fel néhány képet a képtárba róluk.
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Aug 22, 2009
Zenei ízléstől is függ , de az SE megfelelő hangsugárzóval verhetetlen , szerintem .
PP előnye , hogy kevésbé válogatós a ráakasztott hangsugárzóra ..
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Aug 22, 2009
A 6C33C SE-ről az a hír járja, hogy a kevésbé érzékeny hangdobozokkal is jól megbirkózik. És ez még mindig nem a max. SE-ben, bár a következő csövek már annyival drágábbak és nehezebben meghajthatók, hogy akkor már inkább egy érzékenyebb hangsugárzóba invesztálnék. De ez nem mostanában fog megvalósulni...
(#) Ricsi89 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 22, 2009
Az a legnagyobb gondom, hogy ennek már megvan a primerje, ami elvileg 380V-os volt. Ezért át akartam tekerni 230V-ra, de ehhez tudnom kellett a menetenkénti feszt. Ezért, mivel nálunk nincs 3 fázis, így egy 220/380-as trafóra kötöttem rá. Így nem is zúgott semmit. Utána letekertem 230V-ra, de itt már zúg. Próbáltam, hogy feltekerek rá még 50 menetet, de változatlanul még mindig zúg, de a menetenkénti feszültség már 1 tized voltot esett. Sokat nem akarok már rá tekerni, mert akkor már sok menet kellene a többihez is. Pont azért akartam ezt a hiperszilt táptrafónak, mert egyrész nagyobb ablakmérettel rendelkezik és jobban gerjeszthető, mint egy normál EI trafó.
(#) CHZ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 22, 2009
A zúgás nem feltétlenül a túlzott gerjesztéstől van .
Szétszedés alkalmával , sérülés , esetleg piszok került az illesztések közé . Jártam már úgy , hogy elsőre összerakva semmi zúgás , majd csak a szek . tekercset kellett módosítanom és a szétszedés miatt zúgott nagyon ....
Mag tipusát ha ismernénk , akkor menetszámokról is beszélhetnénk ,[OFF]
Mag típusát nem tudom, mert nincs odaírva sehová, viszont lemértem egy C elemet, ami 16X40mm átmérőjű és kb 44mm magas. Amúgy 380V-ról mérve 0,468V/menet jött ki.
(#) mayky válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 22, 2009
ITT minden megvan ami Neked kell, persze, ha szabvány magról van szó.
(#) Ricsi89 válasza mayky hozzászólására (») Aug 22, 2009
Hát legjobban az Sm102a-ra hasonlít bár egy picit eltérőek az adatai. Azért leírom az ottani jelzésekhez tartozó adatokat, hátha úgy tudtok valamit mondani. a=90mm; b=51mm, c=16mm; e=56mm; f=40mm; g=18mm A szorító bilincsre 0,16kVA van írva. Az oroszok nem szórakoztak kV-ra írták.
Lusta vagyok most számolni mekkora a vaskeresztmetszet ? Hány volt a 230 V nálad ?

Nálam nem ritka a 238-240 V is mert közel vagyok a trafóhoz. Erre szoktam méretezni a hálózatit.
Egy képet tudnál mutatni .
Valami nem stimmel , 0,5 menet/V , az sokkal nagyobb magot feltételezne .
SM102B min. 1,63V/menet
(#) mayky válasza CHZ hozzászólására (») Aug 22, 2009
Hát igen egy SU168b 46 cm^2 es vassal
(#) CHZ válasza mayky hozzászólására (») Aug 22, 2009
Biztos , hogy azok a menetszámok nem jók .
Látni kellene a vasmagot , csak akkor tudnánk további tanácsot adni .
Imént én is elírtam 1,63 menet/V lene helyesen .
(#) Ricsi89 hozzászólása Aug 22, 2009
A keresztmetszet kb 12,8cm2. Hát itt is kicsit magasabb a hálózati fesz, mint 230V kb 5-6V-al több. Rakok fel két képet. Az elsőn ott vannak az adatok is.
Ha kb. 12 cm2 a vas akkor kb tényleg az sm102a lehet az irányadó.
2,45 menet/V * 235 V = 576 menet minimálisan.
Így egy picit alul is lesz gerjesztve de ugye az nem baj.
Nekem mivel már adott volt a primer, ami380V-os volt, így tekertem 10menetet szekundernek és megmértem rajta a feszt. Így 4,68V-ot mértem. Ez így 2,14menet/V. Ha kiszámolom, hogy kb 145V-al kevesebb kell nekem, mint eredetileg, akkor kb 310 menetet kell letekerni, hogy 235V-ról járjon ugyanolyan körülmények között. Amit ezzel az értékkel számoltam, kb 500 menet jött ki 235V-ra és én erre még most tekertem 50 menetet. Még ekkor is zúgott. Akkor már csak az összeszorítással lehet gond. Szerintem letekerem vissza az 50 menetet, mert így sem lett csendesebb, de úgy viszont kevesebb menet kellene a szekundereknek. Majd próbálkozok még valahogy jobban összeszorítani.
Ja szig. szalagot nem használnék trafóban, főleg primer-szek szigetelésre, 2 réteg triflexil kell oda.
Legrosszabb esetben keményen impregnálni kell pl. műgyantával. Akkor befogja a száját
(#) lapose válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 22, 2009
Szia!

Nem lesz vékony a huzal 230V-ra? Mekkorával van tekerve?
ÖÖ. Ilyen állatról még nem hallottam.
Lapose: Kb 0,45mm átmérőjű a huzal.
(#) lapose válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 22, 2009
Ha nem alumínium akkor kb. 130VA-ig elég.
Hát 2 réteg 0,1-es prespán is megteszi:

Szigetelő anyagok

(#) rhesus23 válasza lapose hozzászólására (») Aug 22, 2009
Inkább csak olyan 95VA körül, ha jól számolok.
(#) lapose válasza (») Aug 22, 2009
Szia!

Hiperszilnél szélső tekercseknél nyugodtan lehet 3.2-3.5 A/mm2-el számolni.
Szerintem nem 380V-ra tekerték a trafód primerjét , mert ahhoz a vashoz pontosan 230V -nak megfelelő menetszám volt rajta , tekerd vissza a vezetéket és jó lesz. Valamit elnézhettél ...
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Aug 22, 2009
Nekem is volt ilyen trafóm. Ez egy orosz akkutöltőben volt. Az volt ráírva hogy 0,16kVA. Szétszedtem hogy áttekerem a szekundert de utána búgott. Egyébként a primerje 220-ra van tekerve.
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Aug 22, 2009
Nem tudom miből gondolta a 380V-os primert , azokkal az adatokkal nem jöhet össze ..
Szétszedést követően , finoman fel kell csiszolni (1000 papír) a vasak felületét és ügyelni kell rá , hogy semmi kosz ne kerülhessen közéjük az összerakásuk során
.
Csak azért mondtam, hogy 380V-os, mert egy háromfázisú marógépből lett kiszedve és ott nem használják a nullát. Van rengeteg olyan trafóm ,ami 380/24-es, és hasonlók. Ezek mind ipari cnc, maró és egyéb gépekből bontódtak.
[OFF]Ez a trafó ott nem kaphatott 380V feszültséget , a primerjét nem kellett volna bántani .
Szerintem tekerd vissza és teljesen jó lesz . A 2,14 menet /V a vas méretének kb. megfelel Meg lehetett volna mérni szétszedését megelőzően , hogy mekkora a primer árama és mekkora szek. feszültséget ad le 230V-ról.
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Aug 22, 2009
Egyébként az oroszok az akksi töltőik hiperszil trafóit hajlamosak túlgerjeszteni, hogy több kakaót lehessen kivenni. Ott nem számít hogy búg és hogy szór rendesen. Erősítőben történő felhesználásnál növelni kell picit a primer menetszámot a teljesítmény rovására.
Következő: »»   669 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem