Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   620 / 3994
(#) SKY válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Kösz a választ. Még egy kérdés: a feteknek a vezérlőfezsültsége külön trafó és egyenirányítással van megoldva, csak a fetek járnak róla, de hogyan kössek be egy zénert, a biztonság kedvéért? A fesz 9-12V 15V-os zénert gondoltam, vagy stab ict nem akarok használni.
(#) Horv válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Megnéztem a tranyó lábai jól vannak bekötve és a panel vezet ahol kell... NEm tudom mi lehet rossz
(#) steelbird válasza Horv hozzászólására (») Szept 8, 2009 / 1

Fényképezd le jól láthatóan az áramkört és tedd fel a képeket, meg linkeld be a rajzokat. Jól látható legyen az alkatrészek bekötése. Akkor tudunk segíteni.
(#) Rafael válasza hapro hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Köszi, így beszámozva tényleg ésszerűbb! Amit viszont még most sem értek, hogy az általad jelölt 2 és 5 lábakat miért köti össze szaggatott vonal? Azt Te nem kötötted össze... /Ez a szaggatás mit jelent? Vagy ez a sztereó poti jelzése és nem is kellett volna vele foglalkoznom? Hm, majdnem mindent összekötöttem /
Javítom a cuccost...
(#) Horv válasza steelbird hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Megcsináltam. Topi áramkörét használtam. ŐŐ bocsi de csak ilyen minőségbe tudtam megcsinálni (Igen tudom olvastam a cikket a jobb képről de a webkamerát nem tudom stabilan tartani)
(#) steelbird válasza Horv hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Ez sajna, nem segít... túl rosszak a képek, nem látszik a lényeg. A telód biztos fényképezős.. ha lehet állítani, válassz makrót és szöveg módot. (én tudok az enyémen, de nem minden teló tudja)
(#) MNX válasza K.Leslie hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Természetesen szegényíteni szeretném a keveréket, de a neten talált öldal szerint nem vált be.Igaz ott egy Mondeorol volt szó, az enyém pedig fiesta, de a szonda ugyanaz, kimértem.Kérlek, ha van valami jó ötleted, légyszi segíts.
(#) Horv válasza steelbird hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Hát a telefonom széttört De sikerült képeket csinálnom (marcot használva ) Remélem ezek átláthatóbbak
(#) hapro válasza Rafael hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Igen az a szaggatott vonal azt jelzi, hogy a két ellenálláspálya kényszerkapcsolatban van egymással, mivel ha tekered a tengelyt, akkor mindkét ellenálláspályán változik az ellenállás egyszerre.
Magyarul röviden, össze van kötve a két pálya fizikailag.
(#) steelbird válasza Horv hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

A 1205-ös képen a bal oldali két ellenállásnál jól látható, hogy a led-del sorban 150 kOhm (barna, zöld, citromsárga) van, a másik, jobbra lévő a kisebb értékű ellenállás. Ha C-B-E a tranzisztorok lábkiosztása, akkor az ellenállások vannak felcserélve a kollektor és a bázis körben, ha nem, akkor nem jó az egész.
A 150 kOhm melletti ellenállásnak nem egyértelmű a színe. Az barna-fekete-piros (1 kOhm), vagy barna-fekete-narancs (10 kOhm)?
Gondolom, a kék negatív vezeték direkt nincs bedugva a tranzisztorok emitterére...
(#) K.Leslie válasza MNX hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Üdv MNX
Összedobok neked egy dúsító és egy szegényítő nyáktervet. Ha kész küldöm PM-ben.
Üdv Leslie
(#) nagy hoho válasza c27 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Szevasz! A solomon pákának csábító az ára de sajnos csak forrasztó állomással működik. A fűtőbetétben van egy hőérzékelő és ez vezérli a hőfok szabályzó elektronikát.
(#) K.Leslie válasza MNX hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Üdv: MNX
Kész van, felelősséget nem vállalok!
De ahogy a pm ben eddig leírtad, hogy mennyire terhelted szegény szondát és az ECU-t, ezt észre sem fogja venni (terhelés szempontjából)
A lambdaszonda max 29 μAmper-ral és 350 μWattal van terhelve. Elméletileg 1V nál 1,2 vagy 0,7 V ot tudsz csinálni. Poti jobra le dúsít, balra le szegényít. 12V tápfeszel csináltam. Ami most jutott eszembe, hogy 5V os fesz.stabilizátorral kellett volna. . Mind1 nézd át. Holnap megcsinálom a fesz.stab. al és átmérétezem az ellenállásokat.
Mert így ha betölt a generátorod akkor 40% ot is szegényíthet az alap 20% helyett.
:zavart2:
ui.: Remélem tudtam segíteni. Csatoltam a nyák tervet csak ki kell marnod
(#) (Felhasználó 47190) hozzászólása Szept 9, 2009 /

sziasztok,

az "imént" vettem egy IC-s fejhallgató erősítőt a d-audiótól és egy tápot is hozzá.
Nos a tápot össze is dobtam, de olyan kezdő vagyok, hogy elakadtam a dobozolásnál.
a következő kérdések merültek fel:

lehet egy dobozban a táp az erőlködővel?
fém vagy műanyag doboz?
ha fém, akkor a 220-felől földeljem-e?
jelföld? mi az és hová kössem?

Köszi
Attila .
(#) K.Leslie válasza MNX hozzászólására (») Szept 9, 2009 / 1

Üdv MNX

Kész van. Benne van a 12V os fesz.stab és egy kondi. Megvettem hozzá mindent, csak össze kell rakjam és tesztelnem.
Üdv: Leslie

Ha valaki hibát talál benne kérem szóljon, köszönöm!

ui.: csatoltam a képeket
(#) slave557 hozzászólása Szept 9, 2009 /

Üdv!
Hogyan tudok felújítani foncsort?
(#) K.Leslie válasza slave557 hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Üdv Slave557

Vannak erre cégek akik profin foncsoroznak.
De mi a baja? Mert ha kopott akkor, kréta (morzsolt), puha rongy és simi simi.

Bővebben: Link
:google:
(#) Action2K válasza K.Leslie hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Szia! Igazán hibákat nem kerestem, mert van amit nem látok át. Ha a kapcsolási rajzát is feltennéd (a ki/be táp mi a közös pont..), ami alapján készítetted a nyákot, akkor érteném, hogy hogy gondolod. Sejtem de nem akarok rosszul ítélni. Ami viszont látatlanban is szemet szúr, az a nyákon nem eléggé optimálisan elhelyezett alkatrészek. Sőt, szerintem még kisebben is meglehet oldani, akár egyoldalasan is. Kétoldalas lehetne? (Bár én sem mindig rajongom, csak ha muszáj)
(#) Tama89 hozzászólása Szept 9, 2009 /

Sziasztok.
Szeretném megépíteni Vicsys által tervezett feledékeny ember óráját.kapcs. rajz
Viszont annyiban szeretném módosítani a kapcsolást, hogy nem led kijelzőket használnék hanem orosz IV-9 numitronokat. Na most ha jól értelmeztem a 74LS164 adatlapját akkor a maximális kimeneti árama 8mA ennek az IC-nek. Ezért támadt, azaz ötletem, hogy közbeiktatok minden csőnek 1-1 ULN2003-at. Csak nem vagyok benne biztos, hogy így ez működne. Esetleg milyen egyszerű megoldás van még a problémámra.
Előre is köszönöm a segítséget.

ULN2003.pdf

(#) MNX válasza K.Leslie hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Nagyon szépen köszi a segítséget, valahogy megpróbálom összeszerkeszteni, bár ez nekem nem tudom foge sikerülni, ugyanis itt Erdélyben nem tudok egy üzletet sem ahol nyáklapot lehet venni, a maratásról nem is beszélve.De nagyon hálás vagyok és köszönöm a fáradozásod.
(#) K.Leslie válasza Action2K hozzászólására (») Szept 10, 2009 / 1

Üdv!

Action2K
Ez 1 oldalas. Egy kicsit össze sűrítettem, így belefér egy műszerdobozba: 40x21x78mm. Ezt a típust szoktam venni, de a neten nem találom. Ez van ráírva: kódja: műszerdoboz 12024
származási hely: P.R.C.
Itt vannak a kész tervek és a kapcsolási ábra is.
A kapcsolási rajznál az uki a felső sor 2 db 10K-s ellenállás után van.

MNX
Ajánlom figyelmedbe: Bővebben: Link
És ahonnan mindent megvehetsz: SOS electronic
(#) K.Leslie válasza Tama89 hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

Üdv Tama89
Az első hajnali ötletem a relé.
(#) Journey hozzászólása Szept 10, 2009 /

Üdv.
Hogy kell megépíteni egy ventillátor fordulatszámmérőt ami egy led, vagy lcd kijelzőn megjelenítí az rpm-et.?
(#) Horv válasza Horv hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

Köszönöm köbzoli és steelbird a válaszaitokat
Előrébb jutottam ezzel az áramkörrel. Most mind a 2 led ég!! Csak az a baj hogy nem villog Van valakinek valami ötlete? :nemtudom:
(#) Joka hozzászólása Szept 10, 2009 /

Hello!
A következö dologba kérném a segitségeteket:
Meg szeretném épiteni az oldalon található inverter kapcsolást. De azt szeretném hogy ne 500 watt legyen a teljesitménye hanem 700. Akkor elég-e a négy pár teljesitmény tranzisztort még kiegésziteni kettö párral? És hogy kell-e még elébbük valami komolyabb tranzisztor ami meghajta öket, vagy az a rész maradhat igy?
(#) Action2K válasza Joka hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

Szerintem elég csak megduplázni őket, a meghajtás változatlan. Viszont a trafó terhelhetőségét is meg kell duplázni. Talán majd Topi is olvassa a kérdésed, s ő pontosan megmondja, hogyan változtass rajta.
(#) Joka válasza Action2K hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

Köszönöm! Akkor a meghajtás maradhat, csak a telj. tranyóknál kell izmosabbá tenni valahogy... De hogy pontosabb legyek nem 700 wattos fogyasztó lenne rajta hanem a trafó lenne ekkora hozzá. Azt is én akarom megtekerni. És csak annyi tranzisztort raknák bele ami szükséges ehhez.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

Idézet:
„nem baj ha nagyobb a vas.”
Cipeltél már ilyeneket? Nekem van egy 1200VA-es. Majd 20 kiló

Egyébként tényleg nem baj ha nagyobb, kevésbé fog melegedni.
(#) Joka válasza Action2K hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

Hüha. Nagyon megkavartam a dolgokat. Nem volt szandékomba. Elnézest a félreértésért. A 700 wattra igényt tartok ha már megvan a trafó akkora. De az az 500 wattnak nem a duplája. Ha nem kell a tranyó duplája bele (ezért gondoltam még plussz két pár tranzisztorra és nem dupla annyira) akkor nem raknám bele csak ami elég ahhoz a 700 watthoz.
(#) sector99 hozzászólása Szept 11, 2009 /

Sziasztok !

Van-e valamilyen módszer, lehetőség arra, hogy egy áramkörbe beforrasztott LM 324-et kimérjek ? 4 db van egy panelen és azt kellene eldönteni, hogy jó(k) vagy rossz(ak).
Köszönöm előre is !
Következő: »»   620 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem