Fórum témák
» Több friss téma |
Ez meg csak méretfüggő, tölcsérben rögtön megugrik az érzékenység, vele a hatásfok is. Persze nagy és nehéz lesz, de ezt a részét nem lehet kikerülni.
Szívesen elfogadok tanácsot ebben tőled.
Hol lehet venni olcsó és jó hangszórót? - ezt nem tudom kigooglizni, mert az hogy jó-e, az nincsen a neten fent.
Erre én is kíváncsi lennék. Nekem egy 30cm-es, érzékeny (90dB felett), és terhelhető hangszóró kellene (150W RMS), szubládába lenne. Ha tudsz ajánlani hangszórót, 10eFt alatt, akkor kérlek mondj néhány típusszámot! Köszönöm!
Nálam 96 dB-nél kezdődik a hangszóró :yes:
Nekem meg csak kicsik az igényeim... De azért 96dB a 90dB felett van, nem? Természetesen én is örülnék egy akár 103dB-es hangszórónak is, csak nem valószínű, hogy 10eFt alatt lenne
Nono, azért olyat ami nem létezik ne kérj. Ha érzékeny egy hsz, nem lesz jó mélyátvitele, szóval a szub, és az érzékeny kategória kizárják egymást.
Hja, attól függ mire akarod használni. Szóval hogy jó-e azt a felhasználási cél után lehet eldönteni.
az elimex honlapján a bazárholmiknát találsz Fane 12" 400 w zenei 4-8-16 ohm 200w-nak van hirdetve de a telefonos egyeztetéskor kiderült ez a színuszos terhelhetőség én 15800 körül vettem 97dB es és szépen dorombol a következő pedig egy 15"(18")zárójel ahogy lesz pénze a falunak. Azért rutse mert nem tucki-tucki-ra kell első lépésben 1850-et akartam csinálni de a 12"os prototípus iszonyú mélyeket produkált de csak azt (arra is tervezték) a Rutse viszont kvázi szélessávú és a beszédhangnál az élő éneknél ez fontos.
Üdv mrex
Hali all!
Hobbi célokra egy tölcséres mély és egy tölcséres közép ládából (azthiszem így hívják) jó hangrendszert lehetne csinálni? Mélynek gondoltam 200-300W-ot, középládába meg gondoltam 2x100W-os középet és egy 300W-os magasat. (természetesen olcsó hangszórókból aminek nagyából megfelelő hangja van) (az elképzelt ládák tervei mellékelve) ui.: A mélyből 2db-t, a középtölcsérből meg 4 db-t gondoltam a megfelelő szögbe állítva a nagyobb "hang szórás" miatt.
Nos én pont az MT102-t csináltam meg s leírom neked hogy a 4 db hangszóró 60 000 volt amivel igen jól szól 2x100w Quaddal ami tegnap kültéren is debütált a magas nekem ring de tölcséres is jó(bár a ring is az) de próbáltam beletenni olcsóbb hangszórót is csakhogy nem szólt sehogysem hiába a tölcsér a mély terved egy a speakersplans honlapon látható 1850 klónja. bátran mondhatom hogy erőteljes de nem segít be a középnek jobb a rutse ezügyben szólitsd meg soundman-t. Ha középből 4-et csinálsz akkor egy futballpályát ki tudsz hangosítani ezzel túllösz a célon. 2 untig elég 50m széles térben kültéren legalábbis elég volt.Amennyibe a láda anyaga kerülne annyiból megveheted a 4 közepet a 2 ládába a magasnak nem kell 100w-nál több a beyma ringje pl 80w-os gyakorlatilag kibírhatatlan erős lesz 300 W on
De ha vas megyéhez közel laksz meghagathatod az enyémet és eldöntheted a végleges konfigurációt. Üdv Mrex
Ha egy jó csomó munkát beleölsz a dobozokba az mt102 pl a 2 db megeszik 1.5 tábla 19mm es MDf-et a súlya több mint a rutse ami alatta van akkor mi a fenének rontanád el olcsó hangszórókkal
Mrex Idézet: „a Rutse viszont kvázi szélessávú és a beszédhangnál az élő éneknél ez fontos.” Má' mióta lett az szélessávú?
Az is, mert a 18"-os pl. jó, ha 80Hz-től megszólal ebben a formában.
Van olyan gyári rajzom ahol megvannak az átviteli karakterisztikák 2kHz ig átvisz így 2 utas kivitelben is elkészíthető.
De mivel soundman-tól kaptam a rajzokat és ő nem mondta hogy feltehetem ezért mondtam hogy rutse ügyben soundmant keressétek
Ok megnéztem az msn címed már lépek is a fórumból.
nálad jobban "senki" sem ért a hangszórókhoz bennem talán csak annyi az állandóság hogy legalább a saját nevem alatt fórumozok. Egypárszor már vitatkoztunk de neked csak annyit mondok kiszolgáltál és ki is fogsz még ha HSZ200 nél vásárolok. De inkább nekm ne is válaszolj nekem elég a 80 hz is még valami hogyan jut időd érdemi munkára ennyi hantechnikai fórum válaszolgatása mellett? Mrex
Annyira dühös vagyok hogy megüt a guta. Nem tudok nem elmenni a dolog mellett még ha kitiltanak a moderátorok akkor is.
pl13 =Shalafi66 ha shalafi66 ki van tiltva akkor? Miért?Miért kell mindig összefutni csak itt van az úrnak több ezrer hozzászólása minden hangosító fórumon ismét több ezer van ahol ő a moderátor itt hál isten nem bár annyi néven fut hogy hihetetlen.Ha valaki ennyre aktív akkor hogy tud effektíven a hangosítással foglalkozni 8-10ezer válasz mintha kissé sok lenne időben Már ne haragudj shala de bele bele néztem néhány fórumban és mintha nem igazán lennél elfogadott személy sehol sem .Biztos szaktekintély vagy de, minden tettrekész fiatalt inkább eltántorítasz az örökös furkálódással. Szomorú lehet az életed. mrex
Látom beváltak a rutse-k... Nem csak neked, nálam és működnek még. Nem győzöm felé pakolni a toppokat. A rajzokat nyugodtan felteheted, én is valahol a neten találtam, így másnak legalább nem kell túrkálni annyit mint nekem. Rutse viszont tényleg szélessávú egy magassal, úgy van benne a pdf-be is, sőt valaki így is használja. Viszont nekem a rutse bőven 80hz felé megy. Jah és pl13-hoz visszatérve... Nekem egy bajom van vele... Az, hogy mondja mindig például vannak olyan nyomók olcsóbban, de azt nem mondja, hogy melyik. Nah meg ha valamit írnak és nem úgy kéne csinálni akkor nem írja le azt, hogy mégis hogyan kéne, csak annyit, hogy nem így. Jah és Mrex, Neked milyen nyomó van a top-ba? Mert én is tervezek kettő tölcséreset, viszont én a Dynacord féléből, aztán valami jó nyomót illene beletenni, ha már felkutattam a tervét a ládának. Amúgy még annyit a rutse-val kapcsolatban, hogy utána jártam és a láda +6db-elt dob a hangszóró érzékenységéhez, ami szerintem elég szép, nem csoda, hogy mekkorát lök.
Köszi a választ és azért rontanám el olcsó hangszórókkal hogy legalább szóljon valami még össze nem gyűlik Gary-re vagy Reflexre
Maga a BL "tölcsér" ami idézőjeles tölcsér csak, a valósában nem az, és nem akként működik, elég szűk spektrumban üzemel csak (max. 2 oktáv), a legjellegzetesebb benne, hogy a szájnyílás és hossz miatt, igazából egy táguló TL-re hasonlít legjobban, és sajnos ez meg is látszik rajta, kiviteltől függően tele van mélytartományban rezonanciákkal, illetve ~80Hz alatt már esik az átvitele. A valódi tölcsérek, kissé másképp néznek ki.
A középtartomány pedig a hangszórótól függ, semmi köze a BL tölcsérhez.
Akár még olcsó hangszórókkal is működik, a "nagyágyú" is ment MNC-vel, épp azért van a tölcsér, hogy pótolja a hiányosságokat. Persze más kérdés, hogy hogyan működik, és hogy valójában milyen hsz való hozzá hangoskodásnál (magas EBP, kis membrántömeg, alacsony mech. csillapítás).
öööööööööööö, mi lett volna, ha átgondolod amit írsz, mert ebből az egészből egy szó nem sok, annyi sem igaz....
Pár apróság... A neten vadászott rajzok megépítése és különböző hangszórók belepróbálása nem tervezés, nem feltételez semmi hozzáértést, de még tanulni sm lehet belőle...
Hogy mik azok a nyomók, azt nem tudom. Ha beírom a gugliba, akkor présgépek jönnek ki találatként, amik ugyan hangsoak, de zenélni nehéz velük. Szóval ha felvilágosítanál, megköszönném. Egyébként az előbb azt hiszem, volt néhány megválaszolatlan kérdés. Hangszórót vaktában, próbálgatással ajánlani nem lehet, ez egy folyamat, elég sok kérdéssel, és a válaszok Csak utána jöhetnek. Idézet: „utána jártam és a láda +6db-elt dob a hangszóró érzékenységéhez” Öööööö, ezt merre mondták, a zöldségesnél?
Tudom, hogy nem értek hozzá, de ez nem HIFI hanem PA. Gúnyolódj nyugodtan.. ha olyan jó szakember lennél nem érnél rá egész nap a gép elött ülni és írkálni a fórumokba.
A hangszórókra és hangsugárzókra mindenütt ugyanazok a szabályok vonatkoznak, az északi sarkon, és Budapesten is, ilyen szempontból mindegy, hogy hol használják, az elektrodinamikus hangszóró ugyanolyan szabályrednszer szerint fog működni.
Idézet: „Gúnyolódj nyugodtan..” Én olyat nem tettem, te viszont velem szemben igen. Idézet: „ha olyan jó szakember lennél nem érnél rá egész nap a gép elött ülni és írkálni a fórumokba.” Egy újabb alaptalan feltételezés, kb. mint a netről levadászott tervek, a valóságtartalma a nullához erősen közelít. Nem hiszem hogy jó ez a write only mód, én úgy hiszem, kifizetődőbb még írás előtt gondolkodni.
átgondoltam de ha annyira kötöd az ebet a karóhoz az msn címnek shalafi66@hotmail.com van as profilodban megadva. A weboldalad ami szintén a profilodban van megadva egy olyan fórumra visz ahol shalafi a moderátor. de még nézhetnénk egy csomó fórumot etc, etc. Ha ennyire nem megy a bolt hogy az olcsó de jó hangszóróknak vadászol piacot amit a hsz2000 nél lehet kapni de csak hifibe jók mert még javítás címén sem vállalnak 100w felettit. Próbáltam Ők Javasolták KissIstvánt szombathelyen.Továbbá a stílusod körítve a szakértelemmel +a hozzászólásaid száma mindenhol nekem egyértelmű ki vagy. De gyanitom egy molekula fűrészport sem szippogattál még be kísérletezéskor.Nem harcoltál a táblaanyaggal a hidegben és a szűk helyen másodmagaddal nem vívtál harcot a derékszögekkel és a szögvágásokkal de a szőrszál kettéhasítását profin el tudod magyarázni.
Az amiről regélsz valóban a hifi annak is a csúcsa. Soundman:szia! A topokban Eminence beta 10" van ehhez lett hozzáalakítva a doboz hogy illeszkedjen méretben a 12" rutse-ra
Hja persze az nyilvánvaló hogy ki vagyok, nem is ez volt a kérdés, de ha már te kötötd ennnyire az ebet, akkor felvilágosítalak, mielőtt még butaságokkal szemetelnéd tele a témát, hogy:
1. Nekem semmi közöm a H2000-hez. Ettől függetlenül jó hangszórókat árulnak, főleg azon az áron, mindegyik többszörösét éri a kifizetett pénznek. És nagy tévedés, én nem akarok piacot találni nekik, a piac régesrég megvan, évi 10 000 darab fogy belőlük, szerintem ez nem kis mennyiség, a SAL és MNC korában, de ugye az Eminence-nek mindenképp sokszorosa hazai viszonylatban. 2. Terhelhetőség. Jelenleg is javítok 380mm-es JBL hangszórókat (ez már nem Em. színvonal...), 100mm-es csévével, és gyártani is bármikor tudnék ilyet, ugyanis megvannak hozzá a saját szerszámaim, alkatrészeim. 3. Van olyan ember aki jobban összerakja a dobozokat, mint én, szval ehhez nem kell értenem, ehelyett bármikor ki tudom számolni a doboz belső rezonanciasorozatait, vagy az előlap diffrakciós hatásait, eseteleg képes vagyok nem csak a program gombját nyomkodva mérezetni, hangolni egy b-reflex dobozt, vagy neadjisten tölcsért, és ennek semmi köze a HiFi-hez, mert ahogy már írtam, ugyanúgy érvényes PA-ban is. Legfeljebb nem figyelnek rá egyesek, de nagyon rosszul teszik, mert ezen a szabályrendszeren büntetlenül nem lehet átlépni. Különben is, a hangsugrázóépítést nem lehet asztalosmunkává silányítani, bár néhányan megpróbálják ezt a látszatot kelteni. 4. Idézet: „itt van az úrnak több ezrer hozzászólása” Ez mutatja hogy nem kevés időt-energiát fordítok arra hogy a megfelelő irányba tereljek kezdőket, és segítsek nekik. Ráadásul úgy, hogy tudom is miről van szó. Illetve mi miért működik úgy, ahogy. Bocsássa meg a világ, hogy nem netről vadászott tervek értelmetlen újraépítgetésével, próba-szerencse alapon töltöm a drága időm. Létezik ettől értelmesebb elfoglaltság is. Ebben biztos vagyok. 5. Idézet: „Ha valaki ennyre aktív akkor hogy tud effektíven a hangosítással foglalkozni” Hm, tény, hogy van egy olyan munkám is, de amellett javítok, gyártok és még van vagy két-háromféle elfoglaltságom. Nem alszom túl magam, annyi igaz. 6. Idézet: „Már ne haragudj shala de bele bele néztem néhány fórumban és mintha nem igazán lennél elfogadott személy sehol sem” Ez megint tévedés, vagy inkább hazugság. Talán nem olvastál eleget. 7. Idézet: „Biztos szaktekintély vagy de, minden tettrekész fiatalt inkább eltántorítasz az örökös furkálódással.” Ha megmutatod, hol van általalm lerva akár egyetlen sor, idézem: "furkálódás", akkor adok neked egy lengőcsévét. Én sosem furkálódok, és senkit nem riasztok el, legfeljebb az ész nélküli fűrészeléstől, és próbálgatástól, vagy rossz, kidolgozatlan, vagy hibáktól hemzsegő tervek utánépítésétől, ésszerűtlenül, és elfogadhatatlanul drága hangszóróktól, ezt viszont bármikor vállalom, mert a "tettrekész" fiataloknak nem abból lesz tapasztalatuk, hogy: "fűrészport szipogatnak kísérletezés közben, vagy harcolnak a táblaanyaggal egy szűk hideg helyen másodmagukkal, derékszeget és egyéb szögeket vagdalva" (ami eleve értelmetlen, mikor létezik minden kisebb városban egy lapszabászat, ahol legalább mm pontossággal feldarabolnak mindent...) Szóval a tapasztalat nem itt kell, tanulni nem ezt kell, hanam azt, hogy hogyan építsen valaki ésszel hangsugárzót, hidd el, kb. 102-szer nehezebb, mint a beszúrófűrészt tartani, mert előbbinél gondolkodni kell, és sajnos a "tettrekész fiatalok" nagy többsége kissé elszokott ettől a tevékenységtől. Nagy részük annyira, hogy nem jut el az Ohm-törvényig, és az ált isk. 7.-es fizikáig sem. Persze mit ad Isten, pont ők akarnak hangsugárzót építeni. Ilyenkor azért legalább szólni kell, ha tévedéseket, vagy butaságokat írnak, mert ha senki nem szól, azt hiszik, hogy az, és úgy a jó, amit ők tudnak, a konyhafizika nyelvén.
Természetesen de azért én cirrussal értek egyet ,még al ezárás előtti hozzászólásában. (tudod te hogy miről van szó) ha pedig semmi közöd a H2000-hez akkor a második pontodban miért magyarázod hogy mit javítasz. én mem azt mondtam hogy te nem vállalsz hanem hogy ők nem vállalnak.
Több időt nem érsz meg nekem Vigyázz ne hogy elszámold a tekercset a sok fórumozás mellet. mrex
Nos fogalmam nincs róla miről írsz. Az egész elég nagy zagyvaság, de azt tudom, hogy amit én írtam, arra bizonyíték van, szemben a te furcsa, alaptalan és hamis vádaskodásaiddal, kötözködéseiddel, mindenféle szakmai tartalom látszata nélkül. Egyébként pont azért magyarázom, mert én csinálom. Pontosan. Jelenleg épp Cirrusnak javítok hangszórókat. Ha már slusszpoént akarsz, akkor tessék itt van.
Idézet: „Több időt nem érsz meg nekem Vigyázz ne hogy elszámold a tekercset a sok fórumozás mellet. mrex” Viszont Nem értem, nem fér a fejembe, mire fel ez a magas ló.... Megkérdezzem, hogy mi az indok amivel olyan magaslatokba sikerült emelkedned, ahonnan már nincs időd egy általad kreált szóváltással foglalkozni, hanem miután bebizonyítottam hogy nem igaz, amit firkáltál, sértődötten hátat fordítasz, és itthagyod a saját "művedet". Civilizált viselkedésforma, igazán büszke lehetsz rá.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |