Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Sziasztok!
Megjöttek az ingyé LT termékminták! LT1037 és LT1115! Csak a riaa korrektorhoz megvan a kapcsolásom is! Viszont abba LT1028 való. De ha jól hallottam,jó bele az LT1028 is!
Itt a saját tervezés görbéje és a HFM-1 görbéje! Most már kacérkodom a gondolattal hogy megépítem az enyémet!
Nem igazán működik a dolog! Szerintem ez olyan mint ha egy verset magyarról angolra fordítok és valaki meg visszafordítja magyarra! Tuti hogy rá sem lehet ismeri az eredeti versre!
Örülök, hogy sikerült! Gyorsak voltak!
LT1028 helyett jó az LT1115.
Nekem bejövős a HFM1.
Tettszik a hangja!
Rájöttem hogy lehet a különböző görbéket egymásra pakolni!
Itt egy összehasonlítás a különböző korrektorokról.
Megpróbálom én is akkor.
Küldenél egy TINA sch-t valamelyik korrektorodról?
Multisim-ben összeraktam a HFM-I-et. Próbálkoztam a Tina-val is, de abba nem valami korrekt a szimuláció.
Raktam a bemenetre egy "anti RIAA" kapcsolást, így be tudtam állítani a lineáris frekvencia menetet.
Közben én is kiszenvedtem.
A HFM1 elé oda van téve az anti RIAA. A kapcsolás a képen, a másikon pedig az átvitele. Az az antiRiaa most már jó, a másik a netről volt, persze hogy rossz volt...
Szia!
Mindent neked köszönhetek,nélküled nem találtam volna rá a cégre. Találtam egy kapcsolást,vajon ez jó hozzá? Kapcsolás csatolva
Na kijavítottam az eredetit. A felső kondi értéke volt rossz, 1,6nF kell oda.
Az amit a rajz ábrázol, az egy hibátlan anti RIAA, meg is építhető és akkor össze lehet hallgatni a RIAA-kat, CD-ről... Igazán sajnálom, nem szándékosan csinálom, hidd el. A http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_512841.html?highligh...512841 -ben amit anti RIAA-ként használtam, az egy nehézkes, de szétválasztott hálózattal van megvalósítva, az teljesen pontos, de nehézkes vele a TINA-ban dolgozni. Ezzel könnyebb.
EZ a jó. Kérem a moderátort, hogy javítsa ki, nem tudom mi van ma velem.
Itt van egy excel fálj, amiből ki lehet olvasni, hogy melyik frekvencián mennyinek kellene lennie az átvitelnek.
Itt van a két kapcsolás. A tranyóst nem én terveztem egy régi hifis könyvből van.
Ez a Belcanto korrektora! Fentebb van az átvitele.ITT!
Közelíti a HFM1 átvitelét, kicsit több a mélyemelése, a magasaknál már szinte egyforma. A tápot nem kell ennyire bonyolítani mert a stabkockák már jobbak a tranyós szűrésnél.
Na ezt elcsesztem!
Kicsit kevesebb a mélyemelése! Sorry! Rossz görbét néztem
Az átvitel, és a kapcsolás PDF-ben, ha nem lenne meg a Multisim valakinek.
Érdekes, hogy kétféle korrekcióval lenne a HFM1?
A bybqsf átvitele.
Nem. A korrekciós tagokon már én változtattam, hogy egyenes legyen az átvitel.
Az eredeti korrekciós tagokkal így fest a HFM-I átviteli jelleggörbéje anti RIAA-val.
Elég régen foglalkoztam már ilyesmivel, de mivel kicsit izgatott a dolog, elkezdtem számolni. Tudtommal a RIAA 3 töréspontot definiál, 3180us, 318us és 75us időállandókkal, és ezeket a töréspontokat lehet számolni is, nem kell kísérletekkel kitalálni az alkatrészértékeket.
A dolgot kétfelé szedtem, az első fokozattal előerősítés, és a 75us-os töréspont valósul meg, a másodikkal a 318 és 3180us-os töréspontok és további erősítés. Azért választottam invertáló fokozatot, mert itt a végtelenben az erősítés nem fog 1-hez konvergálni egy aluláteresztő jellegű fokozatnál sem. A kapcsolást MS10-ben teszteltem, elég szépen igazodik a korábban közölt anti-RIAA-hoz is, bár nem vagyok róla meggyőződve, hogy az valóban ezeket a töréspontokat tartalmazza. Persze biztos nem a legjobb esetleg más szempontokból így a dolog, de a töréspontoknak mindenképpen a helyükön kell lenniük.
Elnézést a fénykép minőségéért, csak telefon van most nálam... És itt a Multisim állomány is, ha valaki akar bogarászni vele.
És te mennyiből hoztad össze?
Csak úgy kíváncsiságból...
Akkor van nyákod is hozzá?
Odaadnád,mert az akkor biztos hogy működik! Az sem baj,ha az egész készülék nyákja! Ha layoutban van meg,akkor rakhatod LAY file-ban is. Ha nem,akkor valahogy importáld,és én lemásolom
Lehet az,hogy rossz az eredeti nyák?
Nem tudom úgy összekötögetni,hogy egy másik vezetőt ne kéne rajta keresztül vinni.
A belcanto nyákja kétoldalas.Ami egy komplett előerősítő.
Benne van az elektorban amit küldtem.Ha nincs szólj, elküldöm.
Szeretek együtt gondolkozni másokkal. Egy rúgóra jár az agyunk, ha megnézed én is szétszedtem az aktív antiRIAA-ban a töréspontokat és elemi módon hoztam létre, hogy tuti legyen.
Igen, láttam azt a megvalósítást is. Megint kénytelen vagyok Elliot egyik projektjére hivatkozni, ő ott egy elég elvetemült dolgot valósít meg: a phono bemenetet line bemenetté alakítja egy anti-RIAA hálózattal (persze nyilván jel-zaj viszonyról ne is beszéljünk...).
Ellenben kiszámolt hálózatokat ad közre, ezekkel is leteszteltem a délelőtt megrajzolt korrektoromat: az ideális értékekkel megépített hálózatot (1 milliohm a nulla helyett) a bemenetre téve +/-0.1dB-en belül van a frekvenciamenet 10Hz-35kHz tartományban, és 100kHz-nél is 0.5dB-nél kevesebb az eltérés (ez már lehet a "lassú" OPA miatt is); az aktuális és alternatív értékekkel is +/-0.2dB-en belüli a 10Hz-35kHz sáv, tehát elég jók azok a hálózatok is, ráadásul az alternatívban az alkatrészértékek is szimpatikusak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |