Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Az anódot - ellenállás nélkül - kötheted a +130V-ra. Mivel katódkövetőt építesz belőle, ezért annak kell munkaellenállás. A munkaellenállás a katód, és egy kb -300V-os pontra csatlakozik. Ehhez a rajzhoz már csak a két katódköri ellenállás kell.
Ne kapkodj, ilyet ne rajzolj, hogy az anódra -300V-ot kapcsolsz. Azzal a 6C nem működne.
Janival szeretjük az ilyen meghallgatásos dolgokat. Bár nekem most (megint) semmim nincs. De a fülem az mindig nálam van.
Igen, ezek a hallgatások, nagyon tanulságosak is lehetnek, én is örömmel hallgattam Jani PCL-jét, megjegyzem ott döntöttem el, hogy újra nekifutok. Nem bántam meg az biztos.
Na, ez jó volt!
Csak nem készül hozzád Müszi kolléga? Vagy Te hozzá? Vagy marad a posta?
Oké, akkor most ismét nagy baromságot írtam, furcsálltam is, mert ilyenről még nem hallottam, hogy -300V-ot tennék az anódra, de végre van egy rajz
Ami mondjuk rá nagyon jól jön, mert reggel 7 óta csinálom, és már nagyon hulla vagyok, szóval mégegyszer elnézést, hogy ilyen hülyeséget írtam. És mostmár egy életre megjegyeztem, hogyan kell katódkövetőt építeni, mert eddig még nem volt dolgom katódkövetővel
Jani PCL-je igen tisztességesen megtervezett, megépített, remek hangú kis cucc. Engem nagyon megfogott a hangja, bizony "lezenélte" az EL84-est. Nekem továbbra is probléma a kis teljesítménye, ezért nem építek ilyet magamnak (bár egy PP-n már azért el lehetne gondolkozni, Hapro mester jóvoltából nálam járt ECL82 PP 7W-ját már éppen elégségesnek találtam, csak az meg elég gyengén szólt [ inkább pocsékul]).
Nem baj, Gabi, azért valaki mindig figyel rád. Az 1. rajzzal bizony hazavághattál volna valamit, a 2. "csak" szimplán nem működött volna. A 3. viszont már valószínűleg egész jó lesz.
Egy negyediket én is rajzoltam hirtelen, növelendő az egyértelműtlenséget, valószínűleg ilyen nyomon tolulnék a cél felé, ha elvetemülendnék ilyen merénylet irányába.
De ugye nem 6c33c-t használnál meghajtócsőnek. Hanem egy PL50x-ast vagy egy EL34-est, 6l6-ot stb., persze az igazi az 4 db 300B lenne
Esetleg 6c4c ?
A mellékelt karakterisztika szerint nemigen állna be a munkapont. A 350V-os (-) tápfeszültségből a cső katódján kb. -120V feszültséget várunk. Ekkor az anód (katód) áram 100mA-t is meghaladja, a feszültségesés a katódellenálláson 350-120=270V. Ez egyébként 33W-nál is több. Ez nem lehet a cső előfeszültsége, mert az olyan -40V lenne, vagyis kb. -160V, ami nem egyezik a jelen -350V-al.
Azt sem értem, miért kötöd a fékezőrácsot az anódtápfeszre....
Véleményed szerint 7cm2 hiperszil vasakkal érdemes lenne PP-t építeni, ha igen mely csőből?
Sajnos nekem is kevés a 2-3W-
Inkább 10cm2, bár hipersilnél elég lehet a 7 is. PCL86-tal készült mostanában valakinek ilyen ketyeréje. Ha ütősebbet akarsz, ajánlanám a PL500 PP-t. Ha még inkább, akkor most esek majd neki a 6P45Sz-PP-nek.
Az a baj hogy ilyen magom van csak, leginkább abból szoktam építkezni ami van, törekszem a költség hatékonyságra, amennyire lehet, persze egyszerűbb lenne megvenni egy új vasat, amilyet akarok, de ezt sajnos nem tehetem meg. Egy PCL86 PP-vel mekkora teljesítmény érhető el, és nagyjából mekkora teljesítményű táp trafót igényel?
A 10W könnyedén összejöhet, 120VA talán már elegendő.
Éppen az 1953- 1958 körüli Rádiótechnikák is alkalmasak kitünő irodalomnak, én akkor voltam gimis, akkor építettem életem első komoly erősítőjét, egy PPP-t
Hát az már bőven elegendő lenne. De ehhez kell összeválogatott csövek, meg negatív előfesz is ugye?
A csöveket nem kell feltétlenül válogatni (persze, hogy jobb eredményt ad a válogatás, de ahhoz nagyszámú egyed kéne), akkor állítható előfesz segít a a csöveket azonos munkapontba hozni. Válogatott csövek esetén nem feltétlenül kell előfesz.
Azért annyira ne tarts az előfesz előállításától, a fűtőfeszültségéből könnyedén megoldható.
Értem, köszönöm az információt, egyenlőre még úszkálok a friss SE mámorában, meghát még be kell fejeznem, de a gondolatok már keringenek a következő körül
Jani most konstruált egy EL84 PP-t. Nem tudom, beindult-e már a menetzárlatos kimenő, de nála ezt meg is lehet hallgatni, ha elkészül.
Üdv
nem tudja valaki hol lehet nagyon olcsón EL34-et venni előre is köszönöm
Még nem tekertem újra a menetzárlatos kimenőt. Már letekertem róla a huzalt, üres cséve. A másik csatornáé viszont még egyben van, azzal monoban meg tudja hallgatni. Nincs mostanában időm nekifogni a tekerésnek Egyébként nagyon jól szólt mielőtt meghalt a kimenő. Minőségben szerintem rávert a PCL86 SE-re. Teljesítményben meg ég és föld...
Nekem sajnos annyira régi Rádiótechnikáim nincsenek.
hirtelen nem értettem miért írod, de visszaolvastam 3,5 évet üdv
Nem lenne rossz, egy EL84 PP dehát ahhoz kevés a 7cm2-es kimenő, tudod amit mutattam neked, abból kettőt összeépíteni hiperszilnek. Az úgy 7cm2, de Imi szerint épphogy egy PCL86PP
Szia!
a stereo lenne a legjobb! Most a PCH 802-re kötöttem rá a 9V-os fűtőfeszt,izzik is! Mathew mondta,hogy anód feszültségnek jó lesz 30V is,de kicsike lesz a kimeneten a teljesítmény. nagyobb feszültséget nem tudok rákötni,mert nincs trafóm. Egyenlőre beélem ennyivel,kezdő csöves vagyok!
A rajz a beírt értékekkel rossz, biztos nem állna be a munkapont. Igazából csak azt akartam szemléltetni, hogy "emeletes" táppal is lehetne próbálkozni (az alsó csövek rácslevezetői sem lennének így jók. Amúgy szerintem erős túlzás a 6C33C meghajtásnak, én inkább 6C19P-vel próbálkoznék, de hasonló megoldással mint amit felrajzoltam). A fékezőrácsot a katódhoz kell képzelni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |