Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Elnézést, hogy itt kérdezem meg, hogy megérkezett e a tegnapi válaszom? Valami van a levelezőmmel mert semmi nem jön át és nem is megy el.
Nézegetem itt az adatlapját a csőnek, mert jövő héten aligahnem én is előveszem a 33-asaimat, 45 W disszipációt fél katóddal is tud, ha jól látom 6,3 V fűtéssel, ilyenkor fél oldalt kell befűteni is vajon ? :rolleyes
Megérkezett, de annyira lepadlóztam attól, hogy a posta elnyelte a neked küldött csöveket, hogy regenerálódnom kell agyilag még pár napot.
Nehezen tudom feldolgozni, hogy a súlya és mérete miatt levélként is feladható csomagot azért nem ajánlatos levélként feladni, mert ha valaki a kézbesítés során értéket "szagol" belőle, akkor természetes, elfogadott dolognak számít ma, hogy lenyúlja, abból az apropóból kifolyólag, miszerint a levél feladásának nincs írásos nyoma (ablaknál feladásnál sem, mint jelen esetben), tehát a levél kézbesítés nem kötelesség a postánál, hanem lehetőség, "kegy". A postánál kapott magyarázatnak kb. ez a lényege.
Ehhez én nem vagyok elég okos, de úgy gondolom mivel a csövön belül eleve párhuzamosan kapcsolt mindkét elektróda így ez nem működne.
Viszont a kimenővel azt hiszem megtaláltuk a helyes irányt Így a felső 135 menet kiiktatásával csúcsvezérléssel 8,94Veff vehető ki 8 ohmon 1KHz-en torzítatlanul, és ez már majdnem 10W! Ekkor 209V-ra esik az anódtáp 230mA-nél, üresjárásban ez az érték 214V/200mA (az áramértékek csak kb. mert egy apró orosz deprez műszerről olvasom le nem egészen pontos söntel 1/10 értékben). Ha most letekernék egy szekundert és a következőből egy fél primert, akkor szimmetrikus lenne a menetszám. Elbírná a maradék 4 párhuzamos 115 menetes primer 0,48-as huzalból azt a 15W-ot 8 ohmon ha mégis kijönne belőle?
Szerintem azért azt is figyeld, hogy hogyan változik a mélyátvitel a primer menetszámok csökkentésével, nehogy átess a ló másik oldalára, hogy 1 kHz-en lesz 15 W-od de 30 Hz-en már nem.
-Hát, oda van írva a második karakterisztikához az adatlapon hogy "single-cathode operation, Uf=6,3V", úgyhogy gondolom működik, csak a fűtést nem tudom biztosan, hogy ilyenkor csak az illető katódnak kell-e "alágyujtani", szerintem igen.
A 4*0,45-ős (nettó) huzal tud folyamatos áramban 2,5 A/mm2 áramsűrűséggel 1,6 A-t, az szerintem még bőven megfelelő (1,6*1,6*8=20 (W)). A trafó szimmetriája is jó lesz úgy ahogy mondod, érdemes lehet megpróbálni.
Üdv!
nincs valakinek ötlete hol lehet Budapesten belül megfizethető áron El34-es csöveket szerezni? :help: Előre is köszi.
Továbbra is jó, az immáron majdnem 10W-on is 20 Hz-en a szinusz, csakúgy mint 50-60Hz en a négyszög. Ami úgy tűnik változott az a 10KHz és 20 KHz-es négyszögjel, eltünt az apró túllövés inkább kicsit lekerekült a sarka. Apró változásnak tűnik így szemre, de észrevehető.
Látom a katód közösen van kivezetve, úgyhogy fél fűtésre vonatkozik a görbesereg itt.
Sajnos ezért kénytelen az ember plusz 3-400HUF-ért tértivevényes, avagy ajánlott levélként küldeni a max 2kg-os "dobozlevelet" ! Sajnos a mai kor kalózai már nem a tengeren garázdálkodnak...
Hogy ez eszembe nem jutott!
Túrkevén meg el kellett magyarázni a postás néniknek az ablaknál, hogy igenis a Magyar Posta honlapján az áll, hogy két kilogramm alatt ajánlott küldeményt lehet feladni, ha befér az ablakon, és nem csomag árért, és igenis van olyan, hogy standard postacsomag ami (akkor) 830 Ft-ba kerül, nem kell egy 20x20x30 cm-es 3 kilós csomagért 1500 Ft-ot fizetnem ... Szóval ilyen is van
Hogy "Szinyórát", egy helyi "celebet" idézzem : "ÓÓÓÓ, Túrkeve egy külön báááolygóóó"
És a kimenő befért az ablakon? Vagy beszéltél Köbzolival fényposta ügyben?
Már "elintéztem" őket, meg faterom is - Ő adta fel - azóta nem pampognak
Nálunk ilyen gond nincsen. Előre kiszámolt pénzzel megyek oda amit a neten néztem ki. Mindig annyi is szokott lenni. Szerencsére nekem még nem volt gondom a postával
1200 Ft ? az hogy lehet, mert csomagként feladva 20 kg-ig 930 Ft és sokkal gyorsabb mint a levél, másnap a címzettnél van (általában)
Szia Zoli!
Kiszereltem két vonal illesztő E I trafót két Caston 100V-os 30W-os hangdobozból. Ezek áttekercselésével lehet kimenőt készíteni belőlük? :hide:
Én simán panaszt tennék a felettes szervnél, ahogy tettem is mikor a postás mégegyszer elkérte a címzettől, tőlem a 930 Ft-ot, amit már a feladónak kifizettem
Az éjjel letekertem a felső 135 menetet, és a felső primert, sőt az alatta levő szekunderből az egy rétegnyi 135 menetet, így kaptam egy szimetrikus elrendezésű trafót.
Most a 2Veff bemeneti 1KHz-es szinusz jelre 109Veff lett a primeren, és 9,55Veff a szekunderen 8 ohmal terhelve. Ez így már több mint 11W, sajnos nem 15, de már mutatja a változtatás helyes irányát. Így csúcsvezérlésnél, kb. 230mA és 207V, üresjárásban kb. 200mA és 213,5V az anóddfesz értéke. A 20Hz-s jel továbbra is szép, az 50-60Hz-s négyszög sem lett rosszabb mint volt, de ugye négyszögnél"zörgősebben szól a trafó, mert nincs rendesen összerakva. Ami most már jobban feltűnik, hogy a 10KHz-es négyszögnél eltönt az apró túllövés, helyette kb. ugyanolyan mértékben lekerekedett a sarka. A 20KHz-es négyszög szinte teljesen uyganolyan mint a 10KHz. Jelszintesés a szinusznál így szemre 30KHz környékén következik be. Egyenlőre eddig jutottam...
Többet ne tekerjél le róla, mert elszúrod a trafót, és visszatekerni már macerásabb. A leírásod alapján most jók az oszcillogramjaid (kicsit lekerekedő bal sarkok (ha jobbra fut a sugár)), tehát jó az illesztés. Továbbiakban, ha kevesled a teljesítményt, mégis inkább a tápon próbálj tornászni valamennyit felfele.
A valós teljesítményed már 15 W körül van, mert nem 8 ohmos a 8 ohmos hangsugárzó (legalábbis ritka az olyan, közepes frekiken 6 ohm körül).
Van valakinek tapasztalata a 6C4C-vel vagy 807-el? ( a gondom csak az ezekkel, hogy egy kicsit nehézkes beszerezni őket) Akarok egy egyszerű triódás SE-t és ezen a két csövön akadt meg a szemem. A kettő közül melyet ajánljátok? Ekkora teljesítmény elég lenne amit ezek tudnak. Más ötletek is jöhetnek.
A 807-es nem trióda (sugártetróda), és nem is igen jó triódás kötésben.
Tudom, hogy nem trióda, de ha nem jó triódának bekötve akkor marad a másik cső.
Szia
Elfogadható áron a Puskás börzén tudsz beszerezni csöveket. Ez a cső azonban nem az olcsóbb darabok közé tartozik. Hasonló teljesítményű csöveket találsz olcsóbban az Orosz ipar remekei között is.
Nos elkészültem a PCL86 PP-vel. Sajnos gerjed egy kissé bekapcsolás után kb 2-3 perccel el kezd növekedni az áram és puk puk puk formájában gerjed, és attól tartok, hogy ezek a lestrapált PCL86-osok is az oka hogy megfutnak a csövek. szerencsére van belőle vagy 80 db hát remélem találok használhatót bennük.
Persze át kell néznem a kötéseket mert csak az egyik oldala gerjed.
Jani barátom azt ecsetelte jóval régebben, hogy neki az 1/3-a volt problémás (gázos) a használt PCL86-osokból. Sajnos valószínű, hogy nem csak nála landoltak hibás kiépített példányok.
Még esetleg meg lehetne próbálni azt a ""csőjavításos" technikát hogy leégetjük a kormot a csillámról 5-600 V váltóval. Valaki itt egyszer linkelt egy ilyen oldalt.
Ja egyébként szépen muzsikálna ha nem dobolna egy idő után
Ha! Nekem 20-ból több, mint 10 gázos volt! nincs is már csere csövem :eek2:
Megtudnátok mondani hogy mennyi a PCL85-ös képkimenő impedanciaáttétele? Sehol se találtam meg a neten és itt se. Tudom hogy nem jó PCL85/6 hoz. Remélem minden tv-nél hasonló érték volt, mert nem néztem meg a tv típusát csak annyit tudok, hogy CCCP gyártmány, újkorában 7400 Ft volt és sárga műanyag volt a hátulján.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |