Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CPLD, FPGA - Miértek, hogyanok
Kivancsian varom az eredmenyt.
Én egy akciózott S3A eval-al kezdtem.
Korrekt, gyors, de minimál board. Az első program megírása a nehéz, amíg megérti az ember a XILINX ISE menetét. Utánna már mintha mikrokontrollert programoznék. Ez a board pont erre volt elég, hogy tudjam, hogy érdemes vele foglalkozni. Főleg a sebessége miatt. Más előnyt most nem nagyon tudnék felsorolni, max a rengeteg IO láb, de ez eddig nem volt hiány. Nos ezt az S3A-evalt hamar kinőttem. A 34+ láb kevés volt, úgy, hogy nincs rajta RAM. Sokáig tanakodtam, saját vagy kész boardot vegyek. Berendeltem egy S3 Startert amcsiktól (ennek van kb 100 IO-ja szabványos(!) hüvelysoron). Elég kacifántos a történet a postával / vámmal / hibás küldéssel-hiánnyal, de a végére lett 1 db S3 starter 1000 , JTAG3 és pluszba 1db S3 starter 200 grátisz. Irtam rá progikat, kicsit-nagyot, VGA-sat. Korrekt a cucc. Most terveztem én is a saját demó cuccot a tapasztalatok alapján, természetessen ez TQFP 2 réteggel. (XC3S400 5C) Saját vasalással se lenne gond a 0,5 mm, hisz 0,4 mm lábtávolságú csatlakozókat is marattam már. De szerintem ezen a szinten már megéri a panelgyártatás, és a forrasztásgátló lakk.
Nos, próbálkoztam. Előre fújt maradék bakelitos nyákon próbáltam. Leszámítva hogy eléggé rossz minőségben nyomtatták ki a fóliát (nem volt eléggé sötét a festék), és a porszemeket, végül sikerült elfogadhatóan elkészíteni.
(Ja a nyákon senki se keressen értelmet, ez direkt ilyen összevisszaság). Majd valamikor kibányászok alaplapból valami hasonló IC-t és megpróbálom beforrasztani.... :yes: Mondjuk, valóban megfontolandó hogy itt már lehet hogy megérné legyártatni.
Nem rossz (mint altalaban. De ezt mar tenyleg gyartatni kellene. Ha egy ket hiba megis lesz a vezetosavokban, javitani nehez lenne. Ezen tul meg sok elonye van a gyarinak, mint tudjuk.
Mindegy. Megtervezni megtervezem, aztán megpróbálom elkészíteni. Ha sikerül, akkor örülök ha nem akkor legyártatom
Ezt nem rég gyártattam.
0,5-ös 100 lábú Bár ez XMega procihoz készült.
Sikerült megterveznem a nyákot, az este elkészítettem.
Első ránézésre nincs hiba az FPGA körül, sikerült normálisan kimaratnom. Most már a beforrasztás lesz az érdekes. (és még nem tudom hogy maga az áramkör működni fog-e) Bocs a nagyfelbontású képért, de itt most muszáj volt...
Hali!
És hol vannak a táphidegítők ? A hátoldalon ? Van elég belőlük ? Üdv. Zoli
A hátoldalon vannak, megy egy jó vastag 3.3V-os vezetősáv. Arra lesz rákötve (a furatokon keresztül). Remélem eleget terveztem belőle oda, de majd kiderül.
Azért vannak a túloldalon, mert egyszerűen nem fért volna el a fölső oldalon. 0.3-mas vezetősáv szélességnél kisebbet nem kockáztattam meg, mert valószínűleg nem sikerült volna. Amúgy éppen most sikerült beforrasztani az FPGA-t. Annyira nem volt nehéz
Kepet Mi lesz belole?
Idézet: „Amúgy éppen most sikerült beforrasztani az FPGA-t. Annyira nem volt nehéz” Örülök hogy sikerült. Volt gyakorlat előtte, vagy egyből beforrasztottad ? A panel elég átgondoltnak tűnik, van néhány cucc rajta (már a kétoldalas furatgalván nélkülihez képest). Mintha VGA csatlakozót látnák a panelon. Mire készülsz ? A tápok külön panelon vannak ? Üdv. Zoli
gtk: Ez most egyelőre egy demoboard-szerűség lesz.
eltexto: Az SMDzéssel nem volt bajom, csak még 0.5mm lábtávú IC-t sose forrasztottam be. Végülis sikerült mindenféle csodapaszta nélkül, csak ónszivó harisnyát használtam. Igen, az VGA csati, majd kiderül mire lesz jó még A kapcsolása gyári demoboardok keveréséből készült el. Lesz rajta bootflash,1MBx8bit 100MHz-es SRAM, VGA kimenet, RS232, PS2 csati, 8LED, 8 kapcsoló, 4 gomb, meg 30-40 IO kimenet. Kezdésnek elszórakozok vele... A táp az alján van. Egy LM1117-essel állítok elő 2.5V-ot, meg MCP1612-vel 1.2V-ot meg 3.3V-ot. A panelnak majd külső stabil 5V kell... Még nincs beforrasztva alulra semmi, mert ki kéne fúrnom a nyákot, de nincs 0.8mm-esnél vékonyabb fúrom most...
Szep ! Milyen VGA DAC-t hasznalsz?
Semmi komoly, csak ellenálláshálózat...
Én még csak gyári nyákra forrasztottam TQ144-et. TSOP II -44 ből viszont már forrasztottam ilyen fotos nyákra. Akkor én korlátozó sávokat ragasztottam közvetlenül az IC-k lábai mellé párhuzamosan, olyan 26mm széles papirszerü ragasztószalaból, hogy ne szaladjon fel a vezetékekre az ón (home made lotstop). A ragasztószalag valami Schuller Ehklar 4520. De mintha láttam volna Tesa-ban is. Azt hiszem a festéskor ezt használják takarásra éleknél, szegélyeknél. Mi a ram tipusa ? Én csak 32 lábat számolok. Nálam az 512Kx8 volt 44.
Üdv. Zoli
Hehe, ezt nagyon benéztem
Tényleg, csak 128k×8bites. Nem is tudom hogy sikerült ennyire elnéznem. Meg hogy amikor terveztem tisztában voltam-e vele... Na mindegy így is elég lesz sok dologra... A típusa Samsung K6R1008V1D.
Meg megkerdeznem, jol latom 3S200 -as van benne?
Hali !
Jut eszembe. A tápok leválaszthatóak pl. jumperrel ? Mert én először mindig a tápokat szoktam feléleszteni és utána forrasztom be az értékes alkatrészeket. Vagy ha bent van már a cucc, akkor szab. tápról fokozatosan emelve a bemenő tápot, figyelve a fontos feszültségeket. Üdv. Zoli
gtk: igen. 3s200 van benne, abból is csak 144 lábú. Kezdésnek elszórakozok vele...
eltexto: Nem voltak beforrasztva az átkötések a két oldal között, így a tápot se kapott. Kipróbáltam a tápokat, működtek rendesen. Végül összeforrasztotttam teljesen. Este jutottam el oda hogy rá merjem kapcsolni a tápot az FPGA-ra, mindenféle füst nélkül sikerült Kipróbáltam egy asztali gépen Digilent-es LPT portos programozóval. Elindítottam az Impact-et, és megtalálta a bootflash-t meg az FPGA-t Tudtam deviceID-t meg mindent kéregetni, meg volt valami egyéb projectből valamilyen flash-be való fájl a gépen, azt sikerült is rátölteni, meg kiolvasgatni. A panelon világít a DONE lábon lévő LED, szóval úgy néz ki hogy be tudja olvasni az FPGA indulás után a kódot. Eddig biztatóan néz ki, majd holnap megpróbálok írni rá valami ledvillogtató kódot. Veszek chip***ben egy Digilent USB-JTAG progamozót hozzá, aztán tudok a saját gépemen próbálkozni vele...
Szia!
Na ez már fél siker! Már csak a belevalót kell megalkotni . Továbi eredményes fejlesztést! Üdv. Zoli
Megvettem a programozót, nem volt olcsó, de legalább működik
Sikerült írni rá egy egyszerű kódot , ami a kapcsolók állását rakja át LED-ekre. Egyelőre ennyi elég volt mára 1-2 kép róla, nagyjából be vannak forrasztva a dolgok...
Szep lett. Feldobta a topicot Tovabbi jo feljesztgetest!
Na egész jó lett.
A tüske aljzatokat hogy forrasztottad be a felső oldalra ? Mibe nyomulsz? schematic ? vhdl? verilog? Üdv. Zoli
Idézet: „A tüske aljzatokat hogy forrasztottad be a felső oldalra ?” Kellett hozzá egy hosszú, vékony hegyű (weller) páka, amivel be lehet férni a lábak között. Veriloggal próbálkozok, változó sikerrel Teljesen más mint egy mikrovezérlőt C-ben vagy assemblyben programozni...
Idézet: „Teljesen más mint egy mikrovezérlőt C-ben vagy assemblyben programozni...” Mindenfele programozasi stilust (C, ASM) el kell felejteni, es processzekre bontott parhuzamos vegrehajtasban gondolkodni.
Én a VHDL-t preferálom több-kevesebb sikerrel.
A párhuzamos feldolgozást én is figyelembe veszem, de én mindig hozzáképzelem hogy kb. mit fog eredményezni egy sor vagy process, milyen lehet a kapuáramkörös képe. Sokat segít a report, az RTL, Technologie schematic-ok átnézése. Üdv. Zoli
jobbat mondok, az előzőeket is felejtsed el, és koncentrálj arra, hogy itt tulajdonképpen áramkört építesz
gondolkodj flip-flopokban és logikai kapukban
Sziasztok!
(Orommel tapasztaltam, hogy itt is vannak CPLD-FPGA kedvelok,) A napokban vettem egy SPARTAN-3E STARTER KIT nevu boardot, de sehol sem talaltam dokumentaciot a rajta levo CPLD-rol. (melyik laba melyik LED-re vagy kapcsolora van kotve, peldaprogi, stb) Nagyon szepen megkoszonnem, ha valaki tudna ebben segiteni. Jozsi
Szia !
A CPLD alapbol tartalmaz egy configot, ami a Platform Flasht kezeli, egyebek mellett. A panelon talalhato FPGA es a CPLD bekotesek a user guide-ban megtalalhatoak.sp3e user guide A CPLDre vonatkozoak pedig pontosabban a "XC2C64A CoolRunner-II CPLD" menu alatt talalhatoak.
Sziasztok! Látom kicsit nőtt a forgalom itt mostanában, ennek örülök!
A Sparkfun-féle Spartan 3E Breakout and Development Board-dal kapcsolatban van valakinek tapasztalata ? Nem sokat volt időm foglalkozni vele, az a gondom, hogy nem bírom rávenni, hogy a konfigot tárolja le az SPI flashben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |