Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ezt konkrétan arra mondtam, hogy nem mindenki a bakelitnél fogva szedi ki azokat a csöveket - én sem Hiába 100éves, annak egyben kell lennie! Ezért akarok opcionálisan egy szép rácsot majd az erősítőmre (hogy ne nyúlkáljanak "bele"), eleve úgy alakítom ki a dobozát… Az is lassan elkészül, már alig várom
sturbi!
A foglalatok amiket küldtél, ugye már panelba forraszthatók? Csináltam egy ilyen rajzot, így egy többerű kábellel a főnanelra lehet kötni.
Csak egy tanács: A 4-es, 5-ös lábakat ne húzd sehova, hanem tegyél oda egy forrpontot a láb mellé, és azt kösd a lábra (4,5 a fűtés) és akkor egyszerre oda kösd a fűtőfeszt. Mert ha így hagyod, meg fogja szórni a többi vezetősávot, és brumm lesz a vége. És a fűtés vezetékeit sodord össze. Remélem érted, hogy hogyan. Mint ahogy itt is vannak a vezetékek.
Szép kis NYÁK-terv, de ez nem szokás csöves technikában. Ez megmagyarázhatatlan gerjedések melegágya, felejtsd el a megoldást.
Csak azért akarom panelra, mert azon könnyebb forrasztgatni, mint a foglalaton, és kicsit nagyobbra szabva a rögzítés se lesz gond.
Miért nem teszed egyből a foglalatot a megtervezett panelba? ugyanazt éred el vele, mint így, csak akkor nem lesz gerjedés és brumm áldozata.
És úgy sokkal egyszerűbb, hogy csak 1 panel van, és benne a foglalat kapásból, aztán már csak a csövet kell beledugni, ha a megfelelő feszültségek (fűtés, anód) rendben megvannak a foglalat lábain.
Hát jó. Igazad van. Holnap bevásárolok hozzá, és akkor az alkatrészek méretei alapján lehet csinálni...
Ebbe mekkora teljesítményű ellenállásokat kell/érdemes rakni?
Szerintem ha úgy vásárolsz, akkor 2W-osakat (100%, hogy nem húz át), kondikból meg 400V-osokat.
Jól gondolom, hogy 0,5w a katódba meg 1w bőven jó?
Én mindenhova 0,6W-os fémréteg ellenállást tettem.
Már közben megkaptad a választ, tehát én is csak annyival egészítem ki, hogy 1W körüli ellenállásokkal csinálnám, és a katódellenállásnak egy 5W-ost tennék, és akkor biztosan nem lesz gondod, vagy hagyod a katódellenállást (a katódot a testre kötöd direktbe) és fix negatív rácselőfesszel állítod be a munkapontot. De mondjuk ilyen kicsi teljesítményű végfoknál nem lesz számottevő az a teljesítmény is, amit feleslegesen elfűtesz a katódellenálláson.
Tekertem még egy kicsit a toroidra, hogy legyen elég előfeszültségem a megnövekedett anódfeszültséghez.
Este már csak arra maradt időm, hogy a 6E5P-t megpróbáljam tetródába kötni. A munkapontot nem állítottam be pontosan, csak egy 39 Kohmos ellenállással felhúztam a kb. +380V-os tápra a gyorsítórácsot, és hidegítettem a föld felé egy 220µF-os kondival. A meglévő 220ohmos hidegített katódellenállással pedig párhuzamosan kötöttem egy 470 ohmos /2W-os huzaltrimmert. Így valóban jobban kivezérelhető kapcsoláshoz jutottam. Az érzékenység megháromszorozódott, a kimenőjel 12Veff környék vágott, és nem hasasodott, mint korábban. A 11,2Veff kimenőjelhez a bemeneten 0,58Veff bemenőjel kellett, így a 6C33C-t 69Veff vezérőjellel hajtva a kimenő primer tekercsén 128,5V-ot mértem. A jel torz volt, de egészen másként mint eddig, (a tetróda nem volt belőve megfelelően, sejtem, innen a torzítás), leginkább a háromszög jelnél látszott a torzulás (nem fényképeztem, de valami hasonló volt, mint amit rajzoltam.) A jövö héten több időm lesz ezzel foglalkozni, mert nem adtam még fel a triódás vezérlést sem. Van azért valami, amit nem értek: ha a 6E5P triódába kötve ezekkel a beállításokkal az 51K ellenállásra képes akár 100Veff jelet is torzítatlanul leadni, miért nem képes mégsem megfelelően kivezérelni a 6C33C-t?
Sziasztok!
Kicsit off-os, amit írok, így megadom neki a megfelelő színt! Szükségem lenne egy darab ECF80, két EF184, illetve négy darab E88CC típusú csőre, vagy ezek közeli megfelelőjére. A kérdésem afelé irányul, van-e valamelyikőtöknek ilyen eladó, és/vagy a börzén találkoztatok-e ilyen típusokkal? És ha még újak is lennének... :hide: :finom:
Philips E88CC Special Quality (gold pin) van néhány, tudok adni! PCF80 is van, annak soros fűtés kell. (PM)
Érdekes E88CC ből nekem is philips SQ van, a tied aranyozott lábú?
Igen, de ott is van, hogy Gold Pin.
Egyébként a Special Quality az nem véletlen van ráírva!
Sziasztok!
Tegnap este beindult a GU50. Az egyik oldalon kontaktos az előfokcső foglalata, így az ma cserélve lesz. A másik oldal szól, brumm nincs egy kicsi sem, de ha a hangerő le van véve vagy maximumon van, akkor semmi zaj, ha a kettő között van, akkor mintha gerjedne valami. Erre van valami ötlete valakinek? Ez alapján készült, minden a megadott értékű. Annyi változás van, hogy a bemenetnél még van egy 470nF-os kondi és azelőtt van az 50kOhm-os hangerőszabályzó poti.
Nekem akkor csinált ilyet amikor a fémváz (ház) nem volt a földre kötve, vagy esetleg a potinak a fémváza.
Nem gerjedés volt hanem inkább zúgás.
Hát nekem a vázban sok fém nincs, max a csavarok. Majd megpróbálom lekötni a poti fém vázát a testre, hátha akkor nem zúg. hasonló volt, mintha szabadon lenne a bemenet és onnan szedne fel valamit, de hát be volt kötve a bemenet és jel is volt rajta.
Nekem is van egy db Ph. Spec. Q, az is aranyozott
én is erre gyanakszom ...
hangerőszabályozó potméter értéke is lehetne nagyobb, és feltétlenül fémházas!
Sziasztok
Tegnap megjöttek az alkatrészek a djhans féle PCL86-hoz. Lenne pár kérdésem. A földelést hogy oldjam meg? Van egy nagy kondim amiben van 3 kondi és van neki 3 kivezetése, a háza gondolom a -. A 3 ellenállást a kondi lábaira fogom forrasztani. Ott kialakítok egy közös pontot ahova majd bekötöm a nyák földelését. Van egy 2*12mH-s fojtóm azt hova tegyem be a trafó elé vagy mögé? A fűtést simán rákötöm a csőre, ha búg akkor majd berakok 2 ellenállást. A belső kábelezést fali UTP kábellel oldanám meg szerintetek az jó bele? Ahol 2 ér megy egymás mellett ott összecsavarnám őket.
Szia ! A Jani féle kapcsolást már eléggé sokan utánépítettük ! Személy szerint én is megépítettem DJ hans PCL86se . Ha szétnézel a topikban akkor találhatsz egy - két építési receptet hozzá . A fojot azt beteheted az elenálások helyett de bőven elegendő az eredeti CRC szűrés hozzá ?
Idézet: A két ellenálást már előre tedd bele , a cső közepelését azt azért ajánlom 2 darab 100 ohm a közepe a testre a két széle a fűtő feszre . Az UTP kábel erei azok jóklesznek a belső drótozáshoz ? Ami azt illeti azért vastagabb szigetelésű vezetéket használnék ! Összesodorni a fűtés vezetékét szoktuk és lehetőleg a legrövidebb távon vezesd ! „A fűtést simán rákötöm a csőre, ha búg akkor majd berakok 2 ellenállást”
Pont a te képeidet nézegettem, átlátható a belseje, meg mindenről csináltál fotót tökéletes az ötletlopkodáshoz.
A csöves nyákon miért van 4 fóliakondi? A kimenőn lévő eredeti vezetékek egy kicsi vékonyabbak mint az UTP kábel ezért gondoltam rá hogy jó lesz. A 2 100Ohm-os ellenállást akkor még az elején berakom. Idézet: Csak 3 darab van amik a kapcsolási rajzon is szerepelnek : 47 nF a bemeneten , 100nf a csatolásban, és 4,7 nf a visszacsatolás! Amit negyediknek nézel az a téglatest alakú az a katód ellenálás 150 ohm 2 Watt , az azért került oda mert ami azt illeti elég sok alkatrészt a fiókból építkezünk ! Ami van othon kéznél azt már nem kell megvenni „A csöves nyákon miért van 4 fóliakondi?”
Közben amikor már beindítottam mindkét oldalt már mást produkál. Alapból teljesen zajtalan, de max hangerőn jön elő a búgás. Amikor meg egy oldal ment csak, akkor ha megnyomtam lefelé a poti tengelyét, akkor megszűnt a búgás. Szerintem hibás a poti. Amúgy is cserélve lesz, mert véletlenül eltörtem az egyik részét, így most csak monóba van kötve. Két kép, hogy most hogy állok. Brumm amúgy nincs benne semmi, pedig a fűtés nincs kiközepelve. Ezen nagyon meglepődtem, amikor bekapcsolva semmi brummot nem hallottam. Olyan, mintha be sem lenne kapcsolva.
A kimenő trafód vasai azok EI? vagy valami más , a képen nem igazán látni . Mekkora légrést állítottál be rajta ? A GU nak mennyi a nyugalmi árama ? Ott közép tájt van még egy csőfoglalat gondolom valamiféle Zöld cső lessz benne ?
Köszi, olyan kiöntött fóliakondi formája volt ezért nem ismertem fel.
Igen Ei trafók, kb 11cm2-esek, légrésnek egy fénymásolópapírt tettem be. A végcsövek nyugalmi árama kb 90mA. Középen majd a múltkor mutatott EM80 lesz, csak még kell majd a meghajtás neki. Meg még valami jó kis trafótakaró is kell, mert így nem maradhat. Viszont arra még nincs ötletem.
Ami a lényeg ! hogyan tetszik a hangja , mi róla a megitélésed ? A trafó takarókról lenne egy - két elképzelésem , ami azt illeti itt is látható kocka és nem kocka sok sok dobozka ! :hide: Ötleteket talán lehet belőle faragni , Bár ezek mind 2mm -es vaslamezből készültek ! farigcsálni már elég nehézkes lenne .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |