Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   745 / 2208
(#) klemo86 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 21, 2009
Ezt konkrétan arra mondtam, hogy nem mindenki a bakelitnél fogva szedi ki azokat a csöveket - én sem Hiába 100éves, annak egyben kell lennie! Ezért akarok opcionálisan egy szép rácsot majd az erősítőmre (hogy ne nyúlkáljanak "bele"), eleve úgy alakítom ki a dobozát… Az is lassan elkészül, már alig várom
(#) MrMarcee hozzászólása Okt 21, 2009
sturbi!
A foglalatok amiket küldtél, ugye már panelba forraszthatók?
Csináltam egy ilyen rajzot, így egy többerű kábellel a főnanelra lehet kötni.

foglalat.png

(#) mark.budai válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 21, 2009
Csak egy tanács: A 4-es, 5-ös lábakat ne húzd sehova, hanem tegyél oda egy forrpontot a láb mellé, és azt kösd a lábra (4,5 a fűtés) és akkor egyszerre oda kösd a fűtőfeszt. Mert ha így hagyod, meg fogja szórni a többi vezetősávot, és brumm lesz a vége. És a fűtés vezetékeit sodord össze. Remélem érted, hogy hogyan. Mint ahogy itt is vannak a vezetékek.
(#) Imi65 válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 21, 2009
Szép kis NYÁK-terv, de ez nem szokás csöves technikában. Ez megmagyarázhatatlan gerjedések melegágya, felejtsd el a megoldást.
(#) MrMarcee válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 21, 2009
Csak azért akarom panelra, mert azon könnyebb forrasztgatni, mint a foglalaton, és kicsit nagyobbra szabva a rögzítés se lesz gond.

foglalat2.png

(#) Gubán_Gábor válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 21, 2009
Miért nem teszed egyből a foglalatot a megtervezett panelba? ugyanazt éred el vele, mint így, csak akkor nem lesz gerjedés és brumm áldozata.
És úgy sokkal egyszerűbb, hogy csak 1 panel van, és benne a foglalat kapásból, aztán már csak a csövet kell beledugni, ha a megfelelő feszültségek (fűtés, anód) rendben megvannak a foglalat lábain.
(#) MrMarcee válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Okt 21, 2009
Hát jó. Igazad van. Holnap bevásárolok hozzá, és akkor az alkatrészek méretei alapján lehet csinálni...
Ebbe mekkora teljesítményű ellenállásokat kell/érdemes rakni?
(#) mark.budai válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 21, 2009
Szerintem ha úgy vásárolsz, akkor 2W-osakat (100%, hogy nem húz át), kondikból meg 400V-osokat.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 21, 2009
Jól gondolom, hogy 0,5w a katódba meg 1w bőven jó?
(#) djhans válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 21, 2009
Én mindenhova 0,6W-os fémréteg ellenállást tettem.
(#) Gubán_Gábor válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 21, 2009
Már közben megkaptad a választ, tehát én is csak annyival egészítem ki, hogy 1W körüli ellenállásokkal csinálnám, és a katódellenállásnak egy 5W-ost tennék, és akkor biztosan nem lesz gondod, vagy hagyod a katódellenállást (a katódot a testre kötöd direktbe) és fix negatív rácselőfesszel állítod be a munkapontot. De mondjuk ilyen kicsi teljesítményű végfoknál nem lesz számottevő az a teljesítmény is, amit feleslegesen elfűtesz a katódellenálláson.
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Okt 22, 2009
Tekertem még egy kicsit a toroidra, hogy legyen elég előfeszültségem a megnövekedett anódfeszültséghez.
Este már csak arra maradt időm, hogy a 6E5P-t megpróbáljam tetródába kötni. A munkapontot nem állítottam be pontosan, csak egy 39 Kohmos ellenállással felhúztam a kb. +380V-os tápra a gyorsítórácsot, és hidegítettem a föld felé egy 220µF-os kondival. A meglévő 220ohmos hidegített katódellenállással pedig párhuzamosan kötöttem egy 470 ohmos /2W-os huzaltrimmert.
Így valóban jobban kivezérelhető kapcsoláshoz jutottam. Az érzékenység megháromszorozódott, a kimenőjel 12Veff környék vágott, és nem hasasodott, mint korábban. A 11,2Veff kimenőjelhez a bemeneten 0,58Veff bemenőjel kellett, így a 6C33C-t 69Veff vezérőjellel hajtva a kimenő primer tekercsén 128,5V-ot mértem. A jel torz volt, de egészen másként mint eddig, (a tetróda nem volt belőve megfelelően, sejtem, innen a torzítás), leginkább a háromszög jelnél látszott a torzulás (nem fényképeztem, de valami hasonló volt, mint amit rajzoltam.)
A jövö héten több időm lesz ezzel foglalkozni, mert nem adtam még fel a triódás vezérlést sem.
Van azért valami, amit nem értek: ha a 6E5P triódába kötve ezekkel a beállításokkal az 51K ellenállásra képes akár 100Veff jelet is torzítatlanul leadni, miért nem képes mégsem megfelelően kivezérelni a 6C33C-t?
(#) zolee1209 hozzászólása Okt 23, 2009
Sziasztok!
Kicsit off-os, amit írok, így megadom neki a megfelelő színt!

Szükségem lenne egy darab ECF80, két EF184, illetve négy darab E88CC típusú csőre, vagy ezek közeli megfelelőjére. A kérdésem afelé irányul, van-e valamelyikőtöknek ilyen eladó, és/vagy a börzén találkoztatok-e ilyen típusokkal? És ha még újak is lennének... :hide: :finom:
(#) klemo86 válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 23, 2009
Philips E88CC Special Quality (gold pin) van néhány, tudok adni! PCF80 is van, annak soros fűtés kell. (PM)
(#) magitor válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 23, 2009
Érdekes E88CC ből nekem is philips SQ van, a tied aranyozott lábú?
(#) klemo86 válasza magitor hozzászólására (») Okt 23, 2009
Igen, de ott is van, hogy Gold Pin.
Egyébként a Special Quality az nem véletlen van ráírva!
(#) Ricsi89 hozzászólása Okt 23, 2009
Sziasztok!
Tegnap este beindult a GU50. Az egyik oldalon kontaktos az előfokcső foglalata, így az ma cserélve lesz. A másik oldal szól, brumm nincs egy kicsi sem, de ha a hangerő le van véve vagy maximumon van, akkor semmi zaj, ha a kettő között van, akkor mintha gerjedne valami. Erre van valami ötlete valakinek? Ez alapján készült, minden a megadott értékű. Annyi változás van, hogy a bemenetnél még van egy 470nF-os kondi és azelőtt van az 50kOhm-os hangerőszabályzó poti.
(#) mayky válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 23, 2009
Nekem akkor csinált ilyet amikor a fémváz (ház) nem volt a földre kötve, vagy esetleg a potinak a fémváza.
Nem gerjedés volt hanem inkább zúgás.
(#) Ricsi89 válasza mayky hozzászólására (») Okt 23, 2009
Hát nekem a vázban sok fém nincs, max a csavarok. Majd megpróbálom lekötni a poti fém vázát a testre, hátha akkor nem zúg. hasonló volt, mintha szabadon lenne a bemenet és onnan szedne fel valamit, de hát be volt kötve a bemenet és jel is volt rajta.
(#) kocos válasza magitor hozzászólására (») Okt 23, 2009
Nekem is van egy db Ph. Spec. Q, az is aranyozott
(#) kocos válasza mayky hozzászólására (») Okt 23, 2009
én is erre gyanakszom ...
hangerőszabályozó potméter értéke is lehetne nagyobb, és feltétlenül fémházas!
(#) PetAd hozzászólása Okt 23, 2009
Sziasztok
Tegnap megjöttek az alkatrészek a djhans féle PCL86-hoz. Lenne pár kérdésem.
A földelést hogy oldjam meg? Van egy nagy kondim amiben van 3 kondi és van neki 3 kivezetése, a háza gondolom a -. A 3 ellenállást a kondi lábaira fogom forrasztani. Ott kialakítok egy közös pontot ahova majd bekötöm a nyák földelését. Van egy 2*12mH-s fojtóm azt hova tegyem be a trafó elé vagy mögé? A fűtést simán rákötöm a csőre, ha búg akkor majd berakok 2 ellenállást. A belső kábelezést fali UTP kábellel oldanám meg szerintetek az jó bele? Ahol 2 ér megy egymás mellett ott összecsavarnám őket.
(#) CIROKL válasza PetAd hozzászólására (») Okt 23, 2009
Szia ! A Jani féle kapcsolást már eléggé sokan utánépítettük ! Személy szerint én is megépítettem DJ hans PCL86se . Ha szétnézel a topikban akkor találhatsz egy - két építési receptet hozzá . A fojot azt beteheted az elenálások helyett de bőven elegendő az eredeti CRC szűrés hozzá ?
Idézet:
„A fűtést simán rákötöm a csőre, ha búg akkor majd berakok 2 ellenállást”
A két ellenálást már előre tedd bele , a cső közepelését azt azért ajánlom 2 darab 100 ohm a közepe a testre a két széle a fűtő feszre . Az UTP kábel erei azok jóklesznek a belső drótozáshoz ? Ami azt illeti azért vastagabb szigetelésű vezetéket használnék ! Összesodorni a fűtés vezetékét szoktuk és lehetőleg a legrövidebb távon vezesd !
(#) PetAd válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 23, 2009
Pont a te képeidet nézegettem, átlátható a belseje, meg mindenről csináltál fotót tökéletes az ötletlopkodáshoz.
A csöves nyákon miért van 4 fóliakondi? A kimenőn lévő eredeti vezetékek egy kicsi vékonyabbak mint az UTP kábel ezért gondoltam rá hogy jó lesz. A 2 100Ohm-os ellenállást akkor még az elején berakom.
(#) CIROKL válasza PetAd hozzászólására (») Okt 23, 2009
Idézet:
„A csöves nyákon miért van 4 fóliakondi?”
Csak 3 darab van amik a kapcsolási rajzon is szerepelnek : 47 nF a bemeneten , 100nf a csatolásban, és 4,7 nf a visszacsatolás! Amit negyediknek nézel az a téglatest alakú az a katód ellenálás 150 ohm 2 Watt , az azért került oda mert ami azt illeti elég sok alkatrészt a fiókból építkezünk ! Ami van othon kéznél azt már nem kell megvenni
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 23, 2009
Közben amikor már beindítottam mindkét oldalt már mást produkál. Alapból teljesen zajtalan, de max hangerőn jön elő a búgás. Amikor meg egy oldal ment csak, akkor ha megnyomtam lefelé a poti tengelyét, akkor megszűnt a búgás. Szerintem hibás a poti. Amúgy is cserélve lesz, mert véletlenül eltörtem az egyik részét, így most csak monóba van kötve. Két kép, hogy most hogy állok. Brumm amúgy nincs benne semmi, pedig a fűtés nincs kiközepelve. Ezen nagyon meglepődtem, amikor bekapcsolva semmi brummot nem hallottam. Olyan, mintha be sem lenne kapcsolva.
(#) CIROKL válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 23, 2009
A kimenő trafód vasai azok EI? vagy valami más , a képen nem igazán látni . Mekkora légrést állítottál be rajta ? A GU nak mennyi a nyugalmi árama ? Ott közép tájt van még egy csőfoglalat gondolom valamiféle Zöld cső lessz benne ?
(#) PetAd válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 23, 2009
Köszi, olyan kiöntött fóliakondi formája volt ezért nem ismertem fel.
(#) Ricsi89 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 23, 2009
Igen Ei trafók, kb 11cm2-esek, légrésnek egy fénymásolópapírt tettem be. A végcsövek nyugalmi árama kb 90mA. Középen majd a múltkor mutatott EM80 lesz, csak még kell majd a meghajtás neki. Meg még valami jó kis trafótakaró is kell, mert így nem maradhat. Viszont arra még nincs ötletem.
(#) CIROKL válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 23, 2009
Ami a lényeg ! hogyan tetszik a hangja , mi róla a megitélésed ? A trafó takarókról lenne egy - két elképzelésem , ami azt illeti itt is látható kocka és nem kocka sok sok dobozka ! :hide: Ötleteket talán lehet belőle faragni , Bár ezek mind 2mm -es vaslamezből készültek ! farigcsálni már elég nehézkes lenne .
Következő: »»   745 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem