Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   746 / 2208
(#) mark.budai válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 23, 2009
Ha henger alakú jó, és nem akarsz vele sokat dolgozni, akkor Dávidnak írj!
Bővebben: Link
(#) rhesus23 hozzászólása Okt 23, 2009
Van valakinek tapasztalata vagy észrevétele ezzel a kapcsolással? Ha érdemes megépíteni ez lenne a következő!
(#) kocos hozzászólása Okt 23, 2009
Nincs valakinek egy vagy két fölös L414 triodája?
(#) Ricsi89 válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 23, 2009
Hát nem igazán jó a kerek, mert nincs hely, hogy külön tegyek mindegyikre. Valami egyszerű kell nekem.
Más: Bemértem az erősítőt és csak kb 6W-ot adott le 10Ohm-on. Lehet csökkenteni kellene az előfeszt?
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2009
Egy picivel többre számítottam. Az egyik oldal egy picit torzít valamiért, de amikor még csak próbálgattam deszkamodellen, akkor nem csinálta. Majd ezt még megnézem mitől lehet és a potit a bemenetről meg kihajítom, mert egy kalap f... Amúgy elég rendesen fűt. Minden jó meleg benne.
(#) CIROKL válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 23, 2009
Idézet:
„Amúgy elég rendesen fűt. Minden jó meleg benne”
Hát igen a GU50 az szépen fűt , ezért elég bátorság fa dobozba építeni ? De még nem késő csinálj a dobozra szellőző furatokat !
(#) Ricsi89 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 23, 2009
Sajnos már nincs lehetőségem, hogy fémet szerezzek ,így maradt ez a megoldás. Ment majdnem két órát, de nem vészes. A tápban a szűrőellenállások és a csövek katódellenállásai amik fűtenek. Ezek vannak a dobozon belül. Lehet, hogy a trafók közé beiktatok pár nyílást, ott úgysem fog majd látszani.
(#) sturbi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 24, 2009
Mérd meg 8 ohmon is, mert ha arra van méretezve a kimenőtrafód, akkor arra is leadja ugyanazt a feszültséget, sőt egy kicsit többet is, mert javul a szimmetria a helyes illesztésen a kicsit felülilesztetthez képest, és az úgy már 7,5-8 W.
(#) MrMarcee hozzászólása Okt 24, 2009
táptrafóhoz lenne kérdésem: szét akarok szedni egy trafót, és áttekerni. de a vékony fémlemezek összevannak rgasztva. ha flexel szétvágom, majd a végén összeheggesztem, akkor veszít vavlamit a trafó az "erejéből"?
(#) CIROKL válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 24, 2009
Idézet:
„ha flexel szétvágom, majd a végén összeheggesztem, akkor veszít valamit a trafó az "erejéből"?”
Ja hogy veszit - E ? Bizonyára akkor ha ezt teszed mehet a Méh-be . Inkább próbáld más módszerrel szétszedni , valamiféle festék oldószer , nitrohígító STB !
(#) MrMarcee válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 24, 2009
Rendben. És hogy rakom össze utána? Mert ha sikerül szétválasztanom a fémlemezeket, akkor öszemár nem ragadnak. vagy ez nem gond?
Ha jól értelmezem akkor ez a vas csak ragasztva volt semmiféle csavar ill összeszorító bilnics nem volt rajta ? Mert ha netán ilyen akkor inkább keress másikat a feladatra ezt meg hagyd meg ugy ahogyan van !
(#) PetAd válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 24, 2009
Próbáld meg késsel szétfeszíteni őket. Én már úgy 2 trafót szedtem szét. Utána össze kell szorítani őket valahogy, mert különben rezegni fog.
Csatoltam képet. ilyen. kalapáccsal meg csavarhúzóval néhány lemezt szétválasztottam már... más megoldást nem tudtam...
(#) mayky válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 24, 2009
Ha agyon van impregnálva, akkor csak egy lehetőség van a csévét lefűrészelni róla és a lemezeket egy késsel leszeletelni. Csévét azt tudsz csinálni, vagy venni (eximtrade)
Összerakásnál, meg műgyantát vagy lakkot, esetleg sűrű olajat (ez is jól tapad) raksz a lemezek közé. Ha rendesen meg tudod tömni, akkor impr. nélkül sem fog zavaróan búgni.

Ja hogy ez nincs csavarozva, hát marad a műgyantázás.
Egy gyors kérdés : mit is akarsz ebből a vasból ? mayk leirta hogyan tudod szétbombázni , bár az összerakás az már érdekesebb . Ezt szerintem csak ujra impegrálással lehet zajmentesre csinálni .
(#) mayky válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 24, 2009
Idézet:
„Ezt szerintem csak ujra impegrálással lehet zajmentesre csinálni .”

Ezt szerintem is :yes:
Sőt ehhez kellene valami összeszorító szerkezetet is csinálni pl. szögvasból.
táptrafót csöves erősítőhöz.
(#) MrMarcee válasza mayky hozzászólására (») Okt 24, 2009
és ha oldalról átfúrom, és egy csavarral összeszorítom?
(#) mayky válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 24, 2009
Az is egy lehetőség, de akkor azt most kellene csinálni. De így jobb lenne, mert ugye most nincs semmi a mágneses erővonalakban. (pl. 4 lyuk)
Ha átfúrod, akkor szétszedés után minden egyes lemezt sorjázni kell, mert ugye ideális esetben a lemezek el vannak szigetelve egymástól. Szóval tökölősebb munka, mint néhány pill szorítóval, satuval összeszorítani impregnálás és összerakás után.
(#) CIROKL válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 24, 2009
Idézet:
„Amúgy meg az eredeti kerete ami összeszorítja,, tehát ha új csévét kapna, akkor a lemezek épek maradnak, és így a kerete ezután is összefogja.”
Zoli ! ennek a trafónak ha te ismered ? akkor tudod hogy csak a keret felfogatásra szolgál semmi másra ? De valóban maga a lemezek minősége az hagy némi minőségi problémát ! MrMarcee: Megint csak azt tudnám mondani hogy inkább keress olyan vasmagot amit egyszerűbben szét ill össze tudsz majd rakni , meg azért egy kicsit jobb minőségű vas sem ártana .
(#) PetAd hozzászólása Okt 24, 2009
Üdv
Megtekertem a fűtést a trafóra, 16VAC lett, ha jól számoltam akkor egy 5Ohm-os ellenállás kell a csőhöz. Jól számoltam ki az ellenállást? A cső fűtése 14.5V 300mA.
Azért akarok bele ellenállást, mert itt olvastam valahol, hogy akkor nem izzik fel az elején hirtelen a fűtőszál.
(#) Imi65 válasza PetAd hozzászólására (») Okt 24, 2009
Ez így van, de ezzel az előnyök véget is értek. Az ellenállás elég rendesen fog melegedni (legalább 2W-os legyen).
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 24, 2009
Ja! Ez a vas elég silány minőségű, amit azzal "javítanak", hogy nincs kifúrva. így egy jó alsókategóriába sorolható. Egyébként ahogy mondod Zoli, újralemezelés után be a keretbe, aztán blugy blugy be a denszeszeben oldott sellakba, vagy , ha soha többé nem akarjuk szétzsedni, akkor két komponensű. pl PUR lakkba. Én pl minden hálózati trafómat impregnálok densezszeben oldott sellakban, minimum 24 óráig. Szépen bugyborékol De egyébként is lakkozok mindn sort, és soronkénti szigetelés is van
először a keret, aztán a trutyi Aztán a kemence

mint újdonsült transzformátor gyártó segédmunkás, megismertem egy két sorozatgyártási módszert
Már aki. Mi jó minőségű vassal dolgozunk
Akkor mondok valami vicceset! EI 96, kb 10 cm2 vaskeresztmetszet . 160 VA 40 Celsius fok üzemi hűmérséklet. 2..3 Tesla indukció
Ei78/35 63 VA ! Régebbi katalógusok 35 -re írják maygar Dinamólemezzel
EI150, 30 cm2, 3,3 kVA (!)
Bár nem is erősítőbe valók, mert kicsit szórhatnak

Egyébként a szín nagyon megtévesztő ! A szigetelt oldala sötétszürke ( a galvanikus úton felvitt szigetelőanyagtól ), a másik oldala "rendes" acéllemez színű. De a 111-es, 0,35 mm-es - a gyártó legjobb minsőségű vasa - is ugyanígy néz ki. Csak törik Fura, a régi jó minőségű vasaknak a színük is más volt, valamint nem homogén volt az anyag, hanem mintha "szemcsés" lett volna .. ehhez sajnos nem értek, hogy miért ...
Egyébként ha mond aza név valamit, hogy WAASNER ? Na ugyanazt a lemezt hazsnáljuk, csak nem a WAASNER vágja ki, és árulja, hanem egy másik cég, de a maga a lemez ugyanott készül, és feltekercselve árulják
(#) rockersrac hozzászólása Okt 24, 2009
Közeljövőben kapni fogok ,, pár" cuccot ismerősömtől,íme a lista Amihez az van írva hogy smd szerű foglalat,az gyanús hogy rimlock foglalat akar lenni,csak az illető akitől kapom ezeket a cuccokat,nem igazán ismeri az elektroncsöveket! Mindegy! Én jól fogok járni!
(#) bakos13gab hozzászólása Okt 24, 2009
Sziasztok!

Nemrég összeraktam az Ágoston könyvben lévő egyszerű OTL fejlhallgató erősítőt, E88CC-kel. Ehhez szeretnék tanácsot kérni, mert jelneleg még nincs saját táptrafója, hanem sorbakotött szekunderű toroiddal hajtom (106V AC). Illetve AC fűtést kap. Alapjáraton van benne egy erőteljes brumm, de mellette szépen szól. Az anódköri szűrésre 2db 330µF-os kondi és egy 1µF-os MKP szolgál, illetve beraktam velük párhuzamosan 22Kohm-os ellenállást a kondik lekapcsolás utáni kisütésére.

Az első ötletem az volt, hogy a fűtést DC-re cserélem, ehhez találtam az alábbi kapcsolást. Erről szeretném a véleményeteket kérni, illetve még tervezem az anódköri szűrőkondik nagyobbra cserélését (szert tettem 2db 680µF/250V-osra).
(#) CIROKL válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 24, 2009
Jó kis lista ! Van benne használható cső bőven ! Az ECC81 -et nem akarod elcsrélni ?
Következő: »»   746 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem