Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Csinálj C-R-C-R-C szűrésű tápot , ez a minimum ami kell és a feszültséged is csökkenni fog .
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni az EL84SE erősítő kapcsán amit építek, hogy szerintetek mitől gerjedhet? Hasonló topológiát építettem meg mint a rajzon van, az előerősítő részben egy picit más alkatrész értékekkel. Az 1k2 helyén 2,5k van, a 150 Ohm helyén 470ohm, és a visszacsatolás kb 2,2kohm. Viszont nincs kondi a visszacsatoláson, és katódhidegítő sincs benne. Az előfok ECC82-vel megy. A végfok részen a katódellenállás nem 150 Ohm, hanem 220 Ohm. Nagyjából ennyi a különbség, meg még annyi, hogy a két csatorna földje össze van kötve. Valahol mintha azt olvastam volna, hogy az ECC82 begerjed, ha túl nagy áramot engedek át rajta? ![]() Üdv Geri.
A visszacsatolást próbáltad már megfordítani ?
Itt egy szűkszavú adatlap róla.
ГМИ2Б
Már igy hogy pontos adatot irtam a google-ba megtaláltam az adatokat.még képek is vannak.Nem fogom tudni használni,ha valakinek kell oda ajándékozom.
Ajéndékozod?
![]() 90A anódáram? Ejjha! Csak a fűtése 437,5W!
Sziasztok!
Természetesen impulzusüzemű beállításban ekkora az anódáram. 2us impulzushosszal kell számolni.
Szia!
Most jó ez így! MŰKÖDIK! Mondtam én hogy meglehet ezt csinálni légszerelve? Hát nem hazudok én ![]() ![]() Gyakorlatban jobban megy mint elméletben,TINA meg LAYOUT programmal,ahogy azt már te is tapasztalhattad! ![]()
CHZ kolléga,még annyira megkérhetlek,hogy küldd el a NYÁK-ot a sztereó változatból?
Előre is nagyon köszönöm,beleszerettem a csöves korrektorba!
A monoból csinálsz 2 darabot és máris sztereó !
![]()
Az túl nagy nyák! akkora nem kell.
Nekem úgy lenne a legjobb,mint a Te nyákodon. Egy nyákon a kettő,és még kisebb is mint az eredeti NYÁK. ![]()
Köszi a választ!
Persze, de úgy is gerjedt. Az nem lehet baj, hogy a két kimenő szekundere össze van földelve? Mert akkor a két szekunder olyan mintha differenciálban működne nem? Az elméletileg összezavarhatja a visszacsatolást? Mi erről a véleményed? ![]() Idézet: Ezt a kérdést a mindenkori áramköri elemek határozzák meg vannak olyan kapcsolások amit egyszerűen nem lehet már kissebre tervezni ? Itt van egy bizonyos mennyiségű /számú / alkatrész mennyiség ami kell az áramkör működő képességéhez ! S mivel ez csöves áramkör még a konderzátorok méretein sem nagyon lehet spórolni . Próbálkozhatsz a nyák zsugorításával ? De ez azért szintén lehetséges további problémát okoz ! Gerjedés , brumm STB. Ha kissebb méretű csöves RIAA korrektort akarsz akkor vágj bele a 6F12P-korrektor építésébe , csövesből azért ettől kissebbet nehéz lessz találni ! Szintén ajánlom figyelmedbe a foto albumban látható képeket róla. „Az túl nagy nyák! akkora nem kell.” ![]() ![]()
Sziasztok, ma megmertem a kondijaimat...a 100+100µF-os kondin 124 es 127 µF-okat mertem. Ez realis?
Az elektrolitikus kondenzátorok tűrése általában elég nagy, elérheti a +50%-ot is. Ez teljesen elfogadott érték.
Üdv! Az utóbbi napokban volt idöm kipróbálható állapotba hozni az erösitőm, és mint hanggenerátor (50-100Hz)tökéletesen funkcionál,elég komoly jelszinttel,ha zenét is szeretnék hallgatni, mit változtassak rajta?
2W-os, testes szénréteg, ha jól sejtem. Régi, de szerintem jó darab.
Én nem fogom szétbontani, hogy kimenő legyen, pedig így már van két ilyenem. Nagyon sok, jó kimeneti feszei vannak, 250W-os ha jól emlékszem. Mindenképp csövesekhez lesz "labortáp" belőlük.
A szekunderek egyik felének testen kell lennie természetesen, mert ahhoz képest keletkezik a visszacsatolandó feszültség, az nem okoz gondot. Az viszont nem mindig mindegy, hogy hol van testre kötve az áramkörben, a korrekt kötés az, ha kettő vezetékkel van a visszacsatolás elvezetve a katódellenállásra (összesodrás nélkül), tehát az ellenállás testjére kötendő a kimenő testje. Ha a szekunderek másik végén véletlenül összekevered a két oldal vezetékeit, az már persze gondot okoz.
Mindenesetre nézd meg kikötött vissazcsatolással is, akkor megtudod van-e köze a gerjedéshez, visszacsatolás nélkül sem szabad gerjedni. Az erősítőket egyenként nézd és rövidre zárt bemenettel (csőfoglalatnál egy darab dróttal testrekötve a vezérlőrácsot). Alaposan nézd át, hogy nem csináltál-e valahova hurkot, ilyen legtöbbször testeléseknél szokott lenni (a két oldal egymáshoz kötése sem lehet hurkos). Az erősáramú test (végcsőé) nem mehet az előerősítő cső testjéről, csak fordítva (tehát a pufferről a végcső katódellenállásának testpontjára kell menni a vezetéknek, és onnan az előerősítő csőhöz).
Ez nem ugyan az a kapcsolás mint amit én építettem?
![]() Nem tudom,olyan fura ez a riaa! egy OPA-s krrektor túlvezérli a magnót a MASTER potmétert felére állítva. Ez a riaa feles MASTEREL a 10dB-t éri el. Ez volna a normális érték? Szerintem ennek jóval túl kéne vezérelni mint az OPA...
adatlap 1 adatlap 2adatlap 3(ez ráadásul orosz
![]() ![]() ![]() ![]()
Jó minőségű orosz fémréteg ellenállás, ezüstözött lábakkal, nyugodtan használhatod.
Ez a második már használhatóbb, de nem nekem lellett.
Jestét!
![]() Van ilyen trafóvasam /valahová megpróbálom betenni a képet/ de nem tudom igazán, hogyan lehet...lehet-e, érdemes-e erre kimenőt méretezni? Valami SU48B lehet ![]() ...vagy csak egy fojtóra elég?
szia, ugyan ilyenjeim vannak, én összerakok kettőt kettőt, így lesz 7-8cm2 em, ez már egy kisebb PP-nek jó.
...de nekem csak ennyim van
![]() ![]()
Az SRPP-nek növelni kellene az áramát 1 mA körülire először is, itt a vezérlőrácson 1,5-1,8 V kell (a 0,8 V szerintem elírás), ettől csökken a következő fokozat árama majd 2,5 mA körülre (az SRPP áramamát akkorára válaszd, hogy a következő fokozaton 2,5 mA follyon). A brummogás ettől valószínűleg nem fog különösebben változni, a kapcsolás jónak tűnik, szerelési probléma lehet. Míg munkapontba állítod az elejét nézegesd át a testeléseket, a 6C33C katódja (mármint a 1 ohm) úgy menjen a pufferre, hogy az előtte lévő testeken ne folyhasson ennek az árama még egy cm-es szakaszon sem. Kihúzott bemeneti csatlakozóval és letekert potival is van brumm ?
Érdemes rá kimenőt tekerni, SU vasból 3,9 cm2 magkeresztmetszet nem is olyan nagyon kicsi, valószínűleg elég egy EL84-es SE-hez, talán egy 82-es PP-hez is (ez most csak egy első gondolat, lehet hogy PP ügyben tévedek).
...ecl86 pp lett volna a perverz gondolatom, de még mindig nem tudom, hogy a tekercseket hogyan kell elhelyezni a két csévetesten!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |