Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ha PP-t akarsz akkor szimmetrikusan érdemes a két csévén elosztani a tekercsrészeket, pl. két primer rész az egyik csévére kettő a másikra közéjük egy-egy szekunder, amit majd párhuzamosan kötsz. Ha elfér a csévéken 1500-1500 menet 0,25-ös dróttal (brutto), meg a szükséges szekunder kilógás nélkül, akkor már érdemes megpróbálkozni megtekerni kimenőnek (ezt előre ki kell számolni).
Üdv Sturbi! Potméter még nincs benne,a bemenet is csak a nyákon egy forrcsúcs,nincs még vezetékezve.Megpróbálom elkövetni az instrukcióidat,bár nekem ez egy kicsit meleg igy.Nem értek annyira hozzá,a szakmám is teljesen más jellegü,burkoló vagyok.Mindent a rajz szerint készitettem,mert nem látom át annyira, hogy bele merjek nyúlni.
..akkor már csak meg kell valakit környékeznem, hogy segítsen a menetszámok kiszámításáben
Oppá, 0,25-ös? Akkor nekem nem is jó a 0.15 a PCL86PP-hez? Remélem még időbe kérdezem .
Na, most hogy már nem maradt egyenirányító csövem, egy kicsit felfüggesztem a játékot, amíg a finomításhoz a kellékekre előteremtem az anyagiakat :sir:
Sok tapasztalatot szereztem, és örülök, hogy belekezdtem egy csöves erősítőbe, és be is fejezem, amit tudom (sőt, másikon is gondolkodok, de arra most pláne nincs keret - 6C33C-B PP OTL)…
0,15-öst én vékonynak tartom (kimenő primerjénél sokallom a 2,5-3 A/mm2 áramsűrűséget, 1-1,5 A/mm2 híve vagyok), de ha az van, azzal is meg lehet tekerni.
Mennyi az ablakod pontosan a csévén (milyen hosszan és milyen mélyen lehet rá tekerni), mekkorák a vasak pontosan (szélesség, vastagság, a kettő vas együttes magassága), hogy tudjam mekkora trafóról van szó ?
A poti helyett akkor van rácslevezető ellnállás gondolom, mert anélkül nyilván nem működne sehogy sem, na a vizsgálathoz ott kellene testre kötni a bemenetett (rácsot).
Más dokumentációm nincs , ezt nem csináltam meg .
Lehet másik nyákot tervezni hozzá , nem olyan nagy munka és akkor már 1-2 dologban változtatnék . Pl: C5 , C9 (4,7-10u) elkok helyén MKP kondit használnék . A bemenetén lévő trafó sem kell MM PU esetén (számodra sem ), ennek a helye is felszabadulna . Az eredeti nyák alapjai mentén simán meg tudod tervezni és a felszabaduló helyek miatt ésszerűbb méreteket kaphatsz .
EL82PP-re gondolsz? Vagy nekem túl nagy lesz a PCL82PP-hez a 8cm2-s vas?
2 darab egyenkent 4cm2-is E+I vasmagbol mit lehet kihozni? Esetleg fuggetlen futotrafokat erdemes csinalni belole?
Egy 4 cm2-es SU mag tud kb. annyit, mint egy 8 cm2-es EI. ECL/PCL 82-re gondoltam.
Szia, milyen az az SU mag, nem ismerem ezt a fajtat.
Kossz. Ha minden igaz sikerul szereznem 2 traforavalo ilyet. Amugy az e-mailekkel kapcsolatban, varom a valaszt.
Akkor akkora vaskeresztmetszet a teljesítmény miatt kell? Szóval ha van egy 14cm2-s vasm, akkor olyan, mintha EI-ben pl 22cm2 lenne?
Hát, sajnos későn tettem fel a kérdést, de nem baj, mert Köbzoli a helyszínen szerencsére kisegített , hogy a 0,15 az vékonka, így szereztem Galfy mester hozzájárulásával 1kg 0,25 ös huzalt, ezúton is előre köszönöm neki. Ez már biztosan megfelelő vastagság lesz. A cséve úgy lesz, hogy kettő SU48B csévéje és magja lesz eggyé alakítva, ez kb 7-7.5cm2-t jelent. Így 35*20 mm lesz a mag, kicsit több a cséve.
Üdv.
12ZS1L csővel lehet erősítőt építeni?(mármint hogy érdemes-e erősítőt csinálni vele?)
Olyat vettél? :csodalk: Vigyázzál vele, mert az leszárítja rendszerint az emberek jobb kisujját, és komolyabb esetekben még a bal lábán lévő középső ujjat is
Nem vettem,hanem ismerősömtől kapott csőadagban ilyen is van 6 darab! 5dobozos zsír új,még adatlap is van a dobozban! Miért szárítja le az emberek ujját?
Nemigen lehet így arányítani, 14 cm2 már nagyon nagy méret. 10 cm2 SU vas már általában 300 VA körüli trafónak elég 50 Hz-en. Nem a magkeresztmetszet, hanem a mágneses úthossz és a vas tömeg határozza meg mekkora egy trafó (a vas anyagán kívül). Magkersztmetszettel igazából csak hagyományos EI és M vasaknál szokás számolni az egyszerűség kedvéért.
Akkor a GU-nak 10W-ra mondjuk 8cm2-s hiperszil mag is elég lenne, jó frekiátvitellel, és szép mélyekkel?
Nem, de SU vasból valószínűleg igen. SM, SG, SE vasakból kb. duplája kellene, tehát 16 cm2 körül. A SU vasnak mások a geometriai arányai, mint a köznyelvben hipersilnek nevezett SM, SG, SE vasaknak, tehát egy fél SM az nem SU, csak kinézetre hasonló, SU-nál sokkal nagyobb a mágneses úthossz (kb. duplája).
Akkor azért lehet olyan kis méretben akkora teljesítmény. Ezeket mennyire érdmes gerjeszteni? Annyira, mint a hiperszilt (hálótrafó, és kimenő)? Ezekenek nincs köznyelvi nevük?
Közben megnézegettem milyen vasad is van valójában.
Tényleg SU 48 B-nek tűnik, az csak 44,5 W-os 50 Hz-en (100 W fölötti jobb lenne), megfelel kb. 6,5-7 cm2 lemezelt EI vagy M vasnak. Ha azt nézem, hogy a Beagnak jó volt az M65-ös vas 5,6 cm2 magkeresztmetszettel (32 W körül) az AE 110-es ECL 86-os PP erősítőjébe (10 W), akkor szerintem érdemes vele megpróbálkozni ha nincs nagyobb. A BEAG 2*1312 menetet tekert primernek (0,18-assal), neked is ennyi körül kellene.
Nem olyan kis méretűek azok, mert mégegyszer olyan hosszúak mint az SM-ek (csak a magkeresztmetszet kisebb). GU 50-hez SU75B, SM 102B illetve talán ezek "A" változataiban kell gondolkodni (inkább "B") ,vagy hagyományos vasnál EI 102 B-től felfele (20-25 cm2 inkább).
De a kényszer nagy úr, másképp is lehet közelíteni.
OK köszönöm a tanácsokat, kipróbálgatom a dolgokat amit mondtál, aztán majd megírom a fejleményeket.
Köszi még egyszer!
A PCL86-os csöveimet szeretném nagyjából összeválogatni, egy esetleges PP erősítőhöz. A kérdésem az lenne, hogy ha a katódáramot mérnék minden csőnél, ugyanolyan rácselőfesz és anódfesz melett az elég lenne? És ami közeli értéket ad az lehetne egy pár? Anódellenállásnak milyen értékűt tegyek? vagy ha ez az egész így nem jó, akkor hogy mérjem őket?
Adtam fel hirdetést SM102A hiperszil trafóra, ez szerintem elég lesz..
Jó lesz úgy, nem kritikus mekkora anódellenállást használsz ilyenkor, jó lesz pl. 1 Kohmos 2-5 W-os. 1K-hoz a tápfesz 250 V körül legyen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |