Fórum témák
» Több friss téma |
A mély 38cm szerintem nem hazudhattak tul sokat, mert már régebben is vettem ebböl a márkából, leteszteltük, és nem volt sok eltérés a gyári adatai, és a mértek között. A magasrol nem tudok semmit, csak hogy a gyári adatai:1", 106db, 30watt rms, 60watt nominal, 5khz-20khz, ilyen típusu magassugárzót még soha nem használtam, még nem építettem hangfalat driveres tölcsérrel. Egy haveromnak van rgy ehez hasonló driverje, de az nagyon jol megy!
Azért szerettem volna drivert használni, hogy nagyon eros magasátvitelem legyen. Mil lenne ha a driver helyett 2db piezót tennék 1 hangfalba, es ha párhuzamosan kötnék 2 piezót a mélyre?
Adtatok a hangszóróra 300W/50Hz szinuszt? Szép lehetett...jó kis erősítő, 50V a hangszórón...az erősítő trafója sztereó esetén 7-800W...
Rakj 2-őt, úgy biztosabb, nagyon fog szólni, 106dB érzékenység az szép, a mélynek nézd meg, van vagy 88-92dB... Csinnbumm lesz, üvegtörés szerű magasakkal, buliba tökéletes. Üdv Inhouse
Bocs de nem tudom, h mi az a 300w/50hz szinusz? a melyet a haverommal próbáltuk ki, nem tudom hogy az erösítő trafója hány wattos, annyit tudok hogy a márkaneve EV, meg hogy külföldről vette, nagyon drága volt. a haveromnak több durva erősítője van, meg hangfala, meg melyládája, de ö ebből él... , több discoban is használják a cuccait, mert ki szokta bérbe adni őket.
A pizonak csak 98db az érzékenysége. Vagy nem arra mondtad h rakjak belölle 2-őt?
Ja es a melyhangszóró 97db es. es proel márkáju.
Akkor mit mértetek? Milyen adatok egyeztek eléggé?
300W/50Hz szinusz egy olyan jel és teljesítmény viszony, amit elvileg bírnia kellene egy 300/600W-os hangszórónak (persze hozzávaló ládában). Az 50Hz a legütősebb freki az átlagos mélyeknél. Az előbb még 106dB-t írtál...az mi volt? Ha kettőt raksz párhuzamosan, akkor sem fogja jobban bírni, inkább sorosan kellene megpróbálni a 106dB-est, mert az elég érzékeny, kisebb teljesítménnyel is nagyobbat fog szólni. Még lehet, hogy arányos is lesz a magas hang a mélyhez, de hogy középen luk lesz, az szinte biztos... Üdv Inhouse
Ha valami normalis magastartományt akarsz, semmiképp ne duplázz magashangszórót. ha mégis emellett döntesz, lesz egy fura iránykaraktered, és frekvencia, ill. hallgatási pozíciótol függő kioltásokkal kell számolnod.
106db es a Driveres tolcsér, amit a multkor vettem.
De a piezok csak 96db-esek. azt kérdeztem, h jobb lenne ha a driver helyett 2darab piezot tennek a ládába?
Ha piezo a magas és csak egy 38cm-es mély van mellé, akkor már nem oszt, nem szoroz a dupla magas által okozott interferencia...
Az egész projekt gáz, 38cm-es mély kétutas hangfalban már önmagában reménytelen... Annyi a változó az egyenletben, hogy nem lehet biztosat mondani neked. 1 magassal lehet, hogy nem lesz jó, lehet, hogy sorra leégeted majd, főleg, ha lesz piszkálva a hangszín poti... a piezók 96dB-e kevésnek tűnik, de a piezók általában mégis üvölteni szoktak, csak nem szólnak szépen. Persze a drivereknek a tölcsér miatt van olyan jó 106dB-es értéke. Ide a piezó is jó lenne, mert köze nincs a lineáris, hanghű hangvisszaadáshoz ennek az amorf hangfalnak...talán jobban bírnák, mint a tölcséresek... Üdv Inhouse
Mivel vagja a piezo az alsobb frekiket ? ( van benne egy ollo?).
A piezo meretei miatt nem adja le a melyhangokat csak nagyon kis hatasfokkal ,de attol hogy nem hallatszik rajta a melyhang meg szepen kiegetheti. Az olcso szimpla cuccokban csak egy kondenzator van sorbakotve a piezo-val ami leszuri a melytartomanyt.A melysugarzo impedanciaja megno a magasabb frekvenciakon igy az aram szepen folyhat a piezo fele . Igy megvan egy egyszeru "hangvaltas". Kicsi hazi cuccoknal bevalt kapcsolas ( legfobb a kis koltseg miatt) a melysugarzo es a csipogo kozott egy szep "lyuk" keletkezik ez eppen egy "Loudness" gorbe ami szep lagyan zummogon szol halkan es ami a kedves vevonek eppen nagyon tetszik. De ez a helyzet nagy eronel , hangositasoknal nem OK.
Ha egy kondi, akkor a magasakat vágja, nem? Nagyobb freki, kisebb impedancia.
A soros kondi nem.
The piezo tweeter does not require a crossover network. Since the t...power. Üdv Inhouse
A vele párhuzamosan kötött mélyhangszó mélyeit nem vágja. Én erre értettem.
A mélyét nem, csak a sajátját.
Üdv Inhouse
Ok, de ha már duplázza, akkor egymás fölé tegye a magashszeket.
a piezos rendszernek is kell váltó többnyire, csak másféle. altalaban az emelkedő impmenet kompenzálása a feladata, és a piezo hangnyomásának illesztése.
Persze, érdemes azért rakni elé.
Az egymás fölé rakás miért jó? Geometria alapján fölé, a két szélére raknám, az interferencia miatt lenne jobb egymás fölé? Láttam már olyan autót is, ahol egy 30cm-es mélynyomó volt hátul a csomagtartóban, elöl pedig 2 csipogó a műszerfalon...na az még ennél is durvább volt, lévén ott 80-120Hz és pár kHz között tényleg nem volt semmi... Üdv Inhouse
Minél kisebb a két magashsz között a távolság, annál magasabb frekvencián jelentkeznek az erősítések, kioltások.
egymas fölé pedig az iránykarakter miatt érdemes.
Végülis logikus.
Bár ezen a projekten ez sem segít... Üdv Inhouse
Hello, az a kérdésem, hogy 4darab 4ohmos hangszorot ossze lehet ugy kotni, hogy az eredo impotencia 4ohm legyen? Vagy 4darab 8 ohmos hangszoroval meg lehet oldani, h vegül 4ohm legyen? ( hangválto nélkul)
Sziasztok!
Nem tudom mit problémáztok, hogy kijöjjön egy adott impedancia egy erősítőre: 1. Ha az erősítő tranyós, akkor nem baj hogy 4 Ohm helyett 8 Ohmot kap. Mivel legroszabb esetben ekkor fele teljesítmény jön ki, egy otthoni alkalmazásban úgysem számít (otthon úgysem hajtod maxon). A valóságban a hangszóró impedanciája úgysem 8 Ohm, hanem össze-vissza ugrál a frekvencia függvényében. Ha persze ti maximiális kihozható teljesítményre mentek, akkor érdemes a cuccoknál mindent számításba venni. Mert lehet, hogy az erősítőből kihoztok max teljesítményt, de mit ér ha a hangszóró érzékenysége rossz, vagy ha a hangfal által kiadott frekvenciamenet silány (hiányzik valamelyik tartomány), vagy rosszul tervezett a láda... Lehet ezeken sokkal több fog múlni. 2. Ha az erősítő csöves, legtöbbször a kimenő trafón van több szekunder, és tudtok illeszteni. Ha nincs több szekunder és a csöves erősítő kimeneti része pentódás, és rendesen meg van tervezve, akkor úgyis elviseli a hangszóró működés közbeni kb tízszeres impedancia változását. Amíg nem hajtod maxon addig el fogja viselni a kétszeres névleges impedanciájú hangszórót. A pentóda szempontjából a rákapcsolt impedancia nem kritikus (Forrás: Csornai László - Elektroncsövek és félvezetők alkalmazása) A csöves erősítőt jó esetben úgy tervezeik, hogy valamilyen ugrálást elbírjon.
Ez így jó szerintetek? Nagyon kezdö vagyok elektronikából.
Mi az hogy 4 hangszoro ?.Negy egyforma vagy negy kulombozo hangszoro mindenfele meretu es mindenfele hangsavra?.
szoval jo lenne ha pontosssan monfdanad hogy mit is akarsz. Hangvalto az nem letezik , nem valt senki es semmi hangot .Illeszto szurok leteznek de ezek nem az ugyanabban a savban mukodo hangszorok osszekotesehez valok. 4 egyforma /ugynaolyan tipusu hangszorot osszekothetsz igy: kettot sosossan =>4+4=8Ohm , masik kettot is sorossan =>4=8Ohm . A kivezetesek szrint : A>-- ( - ,+) <--->(-,+)-- A masik ketto ............C>-- (- ,+) <--- >(-,+)-- Majd az A-C es a B-C pontokon osszekotni na most ezt a ket 8Ohm-ot parhuzamossan 8||8=>4 Ohm. 4 darab 8 hmos ( egyforma ) hangszorot nem lehet 4 ohmra osszekotni . Ehez mar transzfomator kene.8-->4 Ohmra.Vagyis a negy hangszorot osszekoni a fent emlitett modon es adodok egy 8 Ohm-os hangfal .Ehez egy transzformatort tenni ami illeszti a 8Ohm-ot a 4Ohm-os kimenethez.A trafo megfelelo ereju kell hogy legyen. Az atviteli savot a transzformator minosege /tervezese befolyasolja.
Sziasztok, olyan kérdésem lenne, hogy van 1 házimozim 5X 15W-os 4 OHM-es hangszórókkal és 1 75W-os 8OHM-es mélyládával van szerelve, de a mélyláda ha nagyon felhúzom, torzít, és ezért nagyobbra szeretném cserélni h élvezhető legyen a minőség, én 1 sal vagy valami hasonló autóba szerelhető subcsőre gondoltam, ami olyan 300W környékén mozogna, de úgy tudom ezek 4OHM-osak, h tudnám megoldani h szépen szóljon és ne legyen baja, vagy ráköthetem, csak ne adjak nagy feszültséget?
Válaszotok előre is köszönöm ÜDVEti
Elektonikát is tanultam iskolában.
Tehát, Ohm törvénye szerint a soros kapcsolásban összeadódnak az ellenállás értékek, de viszont párhuzamosan máképp fest a dolog. Egy tört alakú képlettel kell a számítást elvégezni! Ezért az eredő R-s nem pontosan annyi lessz! Alapjában véve okos a kapcsolás, de végellenállás az előbb említett dolog végett egy kicsit változik. Csaba.
Az a "tört alakú képlet" a következő:
1/Re=1/R1+1/R2+1/R3+1/R4..... Vagyis az eredő ellenállás reciproka egyenlő a párhuzamosan kapcsolt ellenállások reciprokainak összegével. Két azonos értékű ellenállás párhuzamos eredője az érték fele, három azonos értékű ellenállás párhuzamos eredője az érték harmada stb. lesz. Így a jelzett kapcsolás eredő ellenállása 4 Ohm lesz. (Csak azt nem értem, ha nem tudod pontosan a választ, akkor miért nem nézel utána, mielőtt írsz?)
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy van egy 8ohmos erősítőm,és 4ohmos hangfalat szeretnék rátenni.Ez hogyan működne,lenne-e valami baja valamelyiknek,vagy át kell-e alakítani a hangfalat, esetlegesen milyen teendőim lennének a zavartalan működés eléréséhez. Köszike!
Hello hello. Van két drb (50w-os 8ohm-os 30"-as) régebbi tipusú hangszóróm. Szeretném rákötni "ideiglenesen" egy 2x15w-os 4 ohm-os erősitőre. Hogy lehetne bekötni h szépen szóljon? Eléggé kezdő vagyok, úgyhogy azt is szeretném megtudni hogy, mijen teljesitményü erősitőt vegyek a 2drb hangszóróhoz.
A segitséget előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |