Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   4 / 241
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Nem értem a kétkedésed a műgyanta/lamináló fólia miatt... nem hátra lenne amugy is??? Vagyis az üveg lenne elöl, és a többi a cella mögött.. akkor mindegy, hogy elszineződik-e... nem? Akkor miért lenne vége a panelnek?
Eredményekre nagyon kiváncsi vagyok.. a sziló alatti érdesítést akartam javasolni, de minimum oldószeres tisztítást...
(#) fassenkugel válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
én is ugy láttam hatra megy és az üveg meg a panel között nincs semmi.
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Meg kell néznem, de úgy emlékszem hogy az a gyári videó amit néztem ott az üvegre került egy fólia, arra a cellák aztán a hátsó (általában koszosfehér) fólia, de most bogarat ültettél a fülembe. A cellák mögé persze hogy mehet akármi annak nem gond az elszíneződés.
Ezzel a vizezéssel jól kiszúrtam magammal, mert maradhatott benne egy egész minimális. Szemből semmi nem látszott a penelon, de élből nézve egy vékony fátyol látszott a panel közepén, így most körbe kell vágnom, kiszellőztetni aztán vissza az egész. (Egyébként pont e miatt szimpi a mostani kivitel, mert ha hibázok akkor javítható) Kész az alu keret csak most nem tudom felszerelni az említett okok miatt. Most csinálom az adatfeldolgozást, hamarosan felrakom ide.
(#) pudding1 válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Naaaa. A mérés úgy készült hogy a 150W-os permanentes panelnek és a saját (névlegesen 130W-os) az adatait két külön mppt vezérlő regisztrálta. Az itt feltüntetett eredmények 3 órás mérési időszakra vonatkoznak 9.40-12.40-ig. (Azért csak ezt az időszakot néztem, mert a permanentes panel napkövető forgatón volt, az enyém meg fixen a falnak támasztva.) A vezérlő kétféle adatot ad meg, a panelek felől bejövő és az akkuk felé kimenő eredményeket. Arányosítottam a 150w-os adatait, mintha 130W-os lenne szintén, így jöttek ki az alábbi adatok: Permanentes: Bejövő max:88,17W Kimenő max:79,79W Átlag bejövő:73,26W átlag kimenő:67,52W.......................Saját: Bejövő max:88,16W Kimenő max:76,2W Átlag bejövő 66,34W Átlag kimenő 62,09W......................A saját panel eredményeit rontja hogy elég sokat császkáltam előtte, meg amikor kiderült hogy beázott a panel , sokat leárnyékoltam a törölgetéssel. Csatolom a grafikont ami akkor készült amikor le lett hűtve, majd amikor bemásztam a panel és a nap közé. Ettől függetlenül a kimenő adat (sötétebb vonal) remekül mutatja mennyire felment, majd vissza csökkent a teljesítmény. A grafikon 20 perc adatait tartalmazza. Szerintem a fenti eredmények nagyon jók ahhoz képest meg pláne hogy nem egy gyári panelről van szó.

HŰTÉS.JPG
    
(#) Riggs válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Az MPPT vezérlődet is a permanentől vetted? Jó dolog ez, hogy tud adatot menteni...
(#) pudding1 válasza Riggs hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
náluk ugy emlékszem nincs ilyen....a panelectronnál meg a gia solarnál lehet kapni.....meg a conradnál horribilis áron.
(#) Riggs válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Csak maga a töltésvezérlő is tud adatot menteni, vagy kell hozzá valamilyen kiegészítő cucc?
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
2 szóval lehetne összefoglalni: Nagyon Biztató!
(#) pudding1 válasza Riggs hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Sajna kell hozzá egy lcd-s kijelző és abban van sd kártyahely. Ez külön 14e ft kb. Csatolom a linket. MPPT remote panel
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
igazán akkor lett volna tuti ha nem áztatom el, mert így szét kellett szednem. Sajna ez a műsor 4 cellába került, pedig baromi óvatos voltam. Ahol egy minimálisat is hozzáért a cellához a keret sziloplaszt-ja azt nem is engedte el, úgy hogy rotty. Csere, aztán folyt köv.
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Van egy törött Korax panelom, azon meg tudtam nézni a ragasztást: Az üveg és a cella között is van ragasztó vagy fólia. (Hogy pontosan mi azt nem lehet megállapítani, mert csak 400 fok felé kezd olvadni és akkor már akármelyik lehet a kettő közül.) Gondolom azért így van megalkotva hogy a későbbiek folyamán semmilyen szennyeződés ne tudjon a cella és az üveg közé kerülni.
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
vagy inkább a hütés miatt van igy.
(#) fassenkugel válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 


ezt próbáld ki:

Átlátszó ragasztó üveghez és kristályhoz. Fény hatására keményedik. A teljesen megkeményedett illesztés víz- és mosogatásálló, ellenáll az UV-nak, egészen 125°C-ig olajnak, savaknak és alkáliknak. Üveg-üveggel való és üveg-fémmel való ragasztásához. Nem használható többréteges vagy biztonsági üveg ragasztásához.
(#) Riggs válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Köszönöm!
Beszéltem a permanentesekkel, van náluk MPPT vezérlő, csak azt mondják, hogy a kimenete nem használható csak relé vezérlésre. Tehát tölteni tökéletes, csak az akksitól elmenő ág nem faintos.
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Díjazom a lelkesedésedet, de ez semmire sem lenne elég ill amennyi kellene a gatyám rámenne A cella ugyanis a ráforrasztott "sin" miatt eleve nem fekszik fel az üvegre- egyenetlenül futja be a cin is-és ha ez nem lenne elég, rossz esetben még a cella is vetemedik. Ebből kiindulva minimum 2mm vastagsággal kellene számolnom az 1 m2-es panelon. A cellákat egyébként szerintem a tisztaság megőrzése végett ragasztják le, mert a hő nem teszi tönkre a panelt, de a por, a pára a kosz igen. Az már csak extra bónusz hogy a fóliázás miatt a hő is könnyebben távozik.
(#) pudding1 válasza Riggs hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Nálam már megfordult egy két vezérlő és nyugodtan állíthatom hogy a vezérlők többségének a saját vezérelt fogyasztós kimenete sz@rt sem ér. Úgy ahogy ők is mondták, relét rá és már mehet is. Relét meg úgy is akkorát tehetsz rá amekkora szükséges.
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
na utánanéztem a dolognak. valamit rosszúl gondolsz de nagyon. a cellákat ráteszik az uvegre és _háturól_ laminálják meg egy öntapadós fóliával. de különben ez van asokat emlitett videóban is.

a hordozó az üveg fedlap, se por se semmi nem megy alá.

az üveg és a cella között nincs semmi. hülyeség is lenne.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Nem tudom, muszály-e valami az üveg és a cellák közé... márcsak azért, mert elvileg nem feltétlen, de gyakorlatban egy rugalmas támasztás sokat jelenthet törés ellen is... és persze a hővezetés....

A rálaminálás6ragasztásra én kipróbálnék valami UV stabil (?) öntapadós fóliát vákummal, ami picit zsugordoik is hőre... első körben ... vagy ráküldeni egy réteg szilóra ... hmm... ha lenne kis időm, tesztelni kellene a metódusokat, ötleteket a törött cellákkal kicsiben... biztos van valami "kielégitő és kivitelezhető dolog" ... Ragasztani én amugy nem nagyon ragasztanék, akkor már tényleg inkább a sziló...
(#) dokidoki válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Helló.
Ebben a hozzászólásban írod, hogy a szalag jól forrasztható, probléma a cellával van.
Erre megoldás lehet, hogy kettő lépcsőben forrasztod fel, előtte a cellát fel kell ónozni forrasztóanyaggal és utána felforrasztani a szalagot is.
Ez sok esetben beválik, ha nehezen forrasztható anyaggal van dolgunk.
Egy cellán ki kell kísérletezni, hogy milyen teljesítményű páka, illetve forrasztási módszer eredményes a felónozásra.
Egyre inkább úgy érzem, hogy vennem kell ilyet magamnak, legyen mivel szórakozni, ha a szánkózást majd megunnám.
(#) pudding1 válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Az a baj hogy csak én próbáltam a forrasztást és így nehéz valamit bizonygatni...... A forrasztó állomás 50W és 450 c' . Ha ezzel rápöttyentek 2-4mm ónt a cellára és ráteszem a szalagot, az még forrasztható. Ha több ón van a cellán, úgy elviszi a hőt a cella hogy egyszerűen odaragadok, vagy nem tudom a szalagot a celláig leültetni, "púpos" marad. 70W-os pillanatpákával is próbáltam de hasonló volt az eredmény. A gondom az volt hogy már ettől a hőtől is vetemedik a cella és így nehezebb utána kezelni mert ha minden cella más irányba tekeredett akkor a végén baromi nagy lehet a légrés az üveg és a műanyag között, hogy nehogy valamelyik cella felfeküdve eltörjön............................Mégvalami: fassenkugel átsiklott rajta amit korábban írtam, de nem akarok vitatkozni így még egyszer utoljára: VAN EGY TÖRÖTT KORAX 165W-OS PANELOM ÉS MEGNÉZTEM, SZIKÉVEL VÁGTAM BELE A CELLA ÉS AZ ÜVEG KÖZÖTTI TELJESEN ÁTLÁTSZÓ ANYAGBA AMI HŐLÉGFÚVÓ HATÁSÁRA RAGACSOS ENYHÉN FOLYÓS HALMAZÁLLAPOTÚ LETT. EZ TÉNY, NEM FIKCIÓ ÉS NEM VALAMI NETES VIDEÓ.....................Milyen szánkózásról van szó? Itt napozni lehetett ma is.
(#) dokidoki válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Értem, az lehet a baj, hogy a 50w páka kevés, a 70 wattos pillanat pákának meg nincsen hőtartaléka, hamar lehűl de ráadásul könnyen túlmelegszik.
Simán lehet, hogy jó flux-al, és 100w körüli hőszabályzós masszív pákával könnyebben lehetne forrasztani.
Nem lenne túlmelegítve, ezáltal a vetemedés is csökkenne.
Megnéztem pár videót a youtubon, ott is látszott, hogy a tag megküzd a forrasztással. De még rendesen ónozva sem volt a páka hegye.... de feltűnt egy érdekesség, amit először megmosolyogtam. A fószer, nem egy vonalban illetve nem egy húzásból forrasztotta végig, hanem a két végéről kezdett bele. Gondoltam is, hogy marad majd neki egy pukli benne, de nem, sima lett és nem vetemedett.
Megnéztem egy gyári összerakást is, ott is valami hőre lágyuló fóliát sütöttek rá az üvegre helyezett cellákra.
A szánkózás, az vicc akart lenni, előre félek a hótól, mert akkor már nagyon nehezen tudom csinálni a munkámat tovább, ha beszorulok, akkor már csak a bütykölés marad. A napelem házi gyártása, igencsak kifizetődő szabadidős foglakozásnak látszik....
(#) pudding1 válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Azt a videót én is láttam ahol két oldalról kezdte el. Nekem már 2 centi kihagyás után is felpúposodik a hőtágulástól a szalag és nem lehet simára lenyomni. A végére egyébként egész belejöttem a forrasztásba, az a trükk hogy gyorsan folyamatosa kell haladni és e mellett az ónt is egy szabályos ütemben és mennyiségben kell adagolni. Gyakorlás kell hozzá és pillekönnyű precíz kéz. (sebészek előnyben) Az alapvető probléma a folyamatban hogy az embernek 2vel kevesebb a keze mint kellene, de kis gyakorlás után már bele lehet jönni. (Gondolom a netre is azokat a videókat teszik fel amikor éppen könnyedén sikerült végigforrasztani a szalagot, én sem égetném magam azzal hogyan kínlódok.) Na majd megpróbálok egyet levideózni hogyan csinálom én.(hadd vidámkodjunk rajta egy kicsit) Lassan kész leszek a hibajavítással és összeszerelem a végleges verziót. (ebben még nincs aktív hűtés, de azon még agyalnom kell) Aztán neki lehet állni a következőnek. Még van 250 cella úgy hogy egy darabig elleszek.
(#) dokidoki válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Igen, én is úgy érzem, hogy csak gyakorlás kérdése az egész. Ha megvan a trükkje mindennek, akkor már könnyen megy az egész.
No igen a videók, a mai világban, már nem kell filmesnek, vagy titkosszolgálati alkalmazottnak lenni ahhoz, hogy meghamisítsunk illetve átjavítsunk egy videót
Amit lejjebb írtam, komolyan gondoltam. Simán lehetne integrálni egy kollektort a panel alá. Igaz csak primitív módon, de többféle lehetőség van. Még a polikarbonát hordozó lapban is lehetne keringetni valamit.... Talán ez lenne a legegyszerűbb megoldás. Ha nem is minden cellájában, de minden 4-5. lenne összekötve csőkígyó szerűen ... Csak elmélkedek.
Akkor neked megvan a remek programod.... ez tök jó.
Fogadd a legsárgább irigységemet.
Megpróbálom addig ingerelni magamat, amíg nem csatlakozok hozzád az építésben.
(#) pudding1 válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Ha komolyan gondolod akkor keress meg privátban. Még akarok beszerezni panelt, csak a mostani szállítmányból még tartozik az ürge rengeteg dróttal, amíg az nincs lerendezve addig nem rendelek újabb adagot. Egyébként ez sem egy egyszerű ügy, mert az első 100db-ot tudatlanságból úgy sikerült rendelni hogy nem volt azonosítója, emiatt természetesen a posta le is nyúlta. Kapásból 70E. mínusz és még nem csináltam semmit! Azért kellett másodszorra többet rendelni hogy csökkentsem a veszteséget/db.
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
hát... ha le van laminálva hátulról akkor milyen por megy alá szerinted??
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Két malomban őrlünk....feladom.
(#) fassenkugel válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
egyébként azért vannak a fórumok, hogy megvitassák az emberek a gondolataikat. aki csak kinyilatkozni szeret az persze nem viseli a kritikát sem.

a forrasztásról: szerintem egy nagyobb teljesitmenyű szabályozható hömérsékletü pákát kellene venned. és más tipusú forrastó ónt választani. mert ha alacsonyabb olvadáspontút használsz talán nem dermed meg annyira hamar.
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Megvitatnám én csak TE vagy nem olvastad el amit én korábban írtam vagy félreértetted. Pont azt írtam hogy én nem akarok semmit sem az üveg és a cella közé tenni mert nem tudni bemattul e, hanem bőségesen elégnek tartom hogy a cellák valamilyen módon egy hordozó felületre vannak rögzítve a hátsó oldaluknál fogva, aztán a hordozó felület külső szélét végigkenem sziloplasztal, így rögzítem az üveghez. Ha jól csinálom akkor vízhatlan lesz és a por sem megy be, a cellás sem tudnak elmozdulni stb. Csak az jött ki az írásodból hogy az én fixa ideám a cella és az üveg közötti ragasztás holott csak arra utaltam hogy a korax gyárilag így készül. Nyugodtan meg lehet vitatni a dolgokat csak sajnálom az időt olyasmi miatt magyarázkodással tölteni amit nem is akartam megvalósítani, mert nincs meg hozzá a megfelelő anyagom. Kár hogy te csak kinyilatkoztatásnak véled az írásomat, sajnálom hogy ez a vélemény alakult ki rólam..........................Leginkább a hűtésre lennék kiváncsi mert arra egy olyan megoldás kellene ami minimális energiát fogyaszt, hiszen csak akkor van értelme alkalmazni ha meg is térül..................A lellák rögzítését meg lehetne oldani úgy is hogy az üvegre ráfektetem a már sorban összeállított cellákat, mert hatosával még könnyen mozgatható, aztán az összekötőket ott az üvegen összeforrasztani és az egésznek a tetejére egy méterszer méteres öntapadós fóliát borítani. Csak az a kérdés van e olyan öntapadós fólia aminek a ragasztója csak 100 fok felett kezdene lágyulni. (elvileg ha jó a panel akkor csak 55 fokig melegszik, de nem árt ha túl van biztosítva a dolog)
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Én is ilyesmi fóliásra gondoltam, tuti van ilyen, kérdés mennyibe van m2-e ....

Ha rendelsz még cellát, szólj majd előtte!!!
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
ok. Mennyi kellene?
Következő: »»   4 / 241
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem