Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TP8452 IC-ből PC kormányt
Lapozás: OK   1 / 1
(#) jocy0823 hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Sziasztok! Van egy TP8452-es PC egérből való IC-m. Szerintetek ebből lehet PC-hez kormányt csinálni? Elvileg a számítógép és ez az ic is órajellel viszi az adatokat. ?
(#) Action2K válasza jocy0823 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Lehetne, de minek, ha nem kell hozzá. Elég oda egy sima 100K-s poti a GAME-port megfelelő lábára.
(#) jocy0823 hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Tudom hogy lehet Potméterekből is! De ilyen ic-ből szeretnék! Tudnál "kapcsolási rajzba és hogy hogyan dugjam rá a gameportra" ötletet adni?
(#) lidi válasza jocy0823 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Szerintem lehet. Ha elég sok ilyen ic-t összeszedsz, és összeragasztod kormány alakúra, akkor végül is csináltál belőle kormányt.

Viccet félretéve: nem lehet megcsinálni és kész. Ha értenél picit is az elektronikához, vagy a pc programozáshoz, akkor nem kérdeznél ilyen butaságot.
(#) Action2K válasza jocy0823 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Direktben nem jó ez az IC, mert ez elmozdulást mér. Nincs referencia pontja sem. A kimenete meg már soros kommunikáció.
Szóval olyan ez, mintha a citromfacsaróval akarnál krumplit hámozni.
(#) jocy0823 hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Na és miért nem lehet Lidi? Ugyan az az alapja mint a digitális kormányoknak! csak itt az infra jel viszi át a mechanikából az elektronikába a dolgokat!
(#) lidi válasza jocy0823 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Igazad van, meglehet csinálni csak át akartalak b...szni. Kell egy mikrokontroller, ami feldolgozza az IC-dből jövő soros jelet, majd átalakítja az USB HID szabványnak megfelelően. És akkor már fel fogja ismerni a PC játékvezérlőnek. Na most boldog vagy ?!
SzerK: Ja és tényleg, honnan fogja tudni ez hogy középen áll ?
(#) Ricsi89 válasza jocy0823 hozzászólására (») Dec 1, 2009 / 4
 
Látszik, hogy nem érted, amit itt akarnak mondani neked. A lényeg. A kormánynak tudni kell a pontos helyzetét, hogy tudja a játék mit is kell csinálni. Az egérben lévő IC max annyit csinál, hogy kiküldi, hogy az egér tengelye milyen irányban és mennyit mozdult el. A gépnek csak annyi kell, hogy az egeret milyen irányban és mennyivel mozgatták el. Szóval ha az egérben lévő lyuktárcsa elhalad a fotokapu előtt, akkor küld egy + jelet és ez azt jelenti, hogy 1 egységgel + irányba kell mozdítani a kurzort. A kormánynál pedig tudni kell a pontos helyzetét a kormánynak, nem csak azt, hogy mennyivel mozdult el, mert akkor honnan tudja a program, hogy hol van középen?Ezt egy egyszerű potméterrel szokták megcsinálni ,ahol is a poti középső állásában van alaphelyzetben a kormány, ás ha elfordítod, akkor változik a poti két széle és középső kivezetése közötti arány és tudja a gép, hogy milyen irányban mennyit mozdítottál rajta. Game portra még IC sem kell ,csak pár poti, pár gomb és kész a kormány elektronikája. A többi meg már csak rajtad múlik. Én is csináltam ilyet, működött tökéletesen, csak már nem lett megvalósítva a mechanikai kialakítása.
(#) watt válasza jocy0823 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Csak azt nem értem, miért gr89-nek adtad a pontot, mikor ő nem mondta el a kérdésedre a megoldást.
A megoldást lidi adta meg a #569430 válaszában(a saját fura stílusában). Még a nullázást is meg lehet oldani egy nullázó gombbal. Persze az más kérdés, hogy a megvalósítása meghaladja a képességedet, de ettől még a megoldás ez lenne. Főleg miután kijelentetted, hogy nem potisra akarod. Na mindegy...
(#) Action2K válasza watt hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Sőt, még az is megoldható, hogy a kormány középállását egy optokapu figyelje, s akkor már nincs semmi külön teendő a kalibrálással. Persze ekkor a kormány csak 700 fokban tekerhető, de ez még így is többszöröse a potis 270 fokoshoz képest. Arról nem is beszélve, hogy ez esetben minden egyes középreálláskor automatikusan kalibrálódna a kormány, s ezzel az esetleges menet közbeni félrepozicionálásból adódó elcsúszásokat is kiküszöbölnénk.
Viszont ha már teszünk bele mikrokontrollert, akkor meg minek bele a gyári egeres IC. Az optokapuk jeleit a mikrokontroller is képes feldolgozni. Ergo, megint arra lyukadunk ki, hogy:
Idézet:
„Lehetne, de minek, ha nem kell hozzá.”
(#) watt válasza Action2K hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Igazad van, és abban is, hogy jól működne az optikai szögelmozdulásdetektálás a középállás detektorral, bármivel ís oldanánk, meg.

Juteszembe, még a több mint egy fordulatos kormányelmozdulás is megvalósítható lenne, közelítve ezzel a valós autók működéséhez!
(#) Action2K válasza watt hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Nem tudom, hogy a több mint egy fordulatot hogyan érted, de én 700 fokról írtam, ami 20 fok híján két fordulat. jobbra-balra 350 fok. A valódi autóké talán plusz egy fordulattal több (sok-sok km-t levezettem, de sosem számoltam még meg). Ismervén az autós játékokat, szerintem, oda még ez a két fordulatos is bőven elég.
(#) lidi válasza watt hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Nem vadászom nagyon a pontokra, csak felidegesített, hogy hót nem ért semmihez, de nem fogadja el a választ, miszerint nincs értelme annak amit akar. De biztos csak egy gyerek.

Régebben én is akartam optos joyt építeni, sok optokapuval helyettesítve az állandóan elkopó, kontaktos ellenállás pályát. Aztán persze megjelentek a boltokban a kormányok jó minőségű potival. Pl Logitech Formula force. Soha nem volt gondom a kormány potival. Bezzeg az újabb Logitech Momo -ban már optikai az elfordulás érzékelés, és néha bizony elmegy a középállás.


Van itt aki szokott szimulátorozni amúgy ? Egy LFS menetet összehozhatnánk.
(#) Ricsi89 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Viszont a potis megoldással is meg lehet csinálni a többfordulatú kormányt. Csak egy fogaskerekes áttétel kell a kormány és a poti közé és máris nagyobb lesz az elfordulás. Így még finomabban is lehet irányítani a szimulátorban az autót. Ha csak egy 1:2-es áttételt rakunk be, akkor máris 540 fokot lehet tekerni a kormányon.
(#) watt válasza Action2K hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Idézet:
„Nem tudom, hogy a több mint egy fordulatot hogyan érted,”

Hát úgy, hogy addig tekerem balra, hogy több mint egyet fordul. Itt ugye van egy előny, hogy nem akad meg a kormány soha.
Ha PIC számolja az elmozdulás és érzékeli az irányt is, akkor nem gond lekezelni a nullérzékelő jelét fordulat számláló jelként is. Ha PIC vezérelné, akkor meg lehetne oldani, hogy állítható legyen az elfordításhoz tartozó "kerékelfordulás szöge" így hozzá lehetne hangolni a mai szerencsétlenül programozott játékokhoz a kormányt, hogy irányíthatóvá váljanak. Sokat bosszankodtam régebben, hogy egy ilyen játék szimulátornak nevezett csodában alig lehet az úton tartani az autókat. Szép lenne ha a valóságban is ilyen nehéz lenne vezetni!
(#) watt válasza lidi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Én is építettem egy optós joyt, de sokat szenvedtem vele, mert a mechanika elkezdett szétkopni és nem volt már az igazi. A game portok kompatibilitása sem volt túl fényes. Az elv viszont jó, csak megfelelően kellett volna kivitelezni a csatolást, amit idő és érdeklődés hiányában nem tettem meg, így az újabb PC-men nem ment pontosan. Ma a legdrágább forsfeedback-es logitechben is potik vannak. Jól bírják valóban.
(#) Ricsi89 válasza watt hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Az miért előny, hogy nem akad meg a kormány? Megpörgetem és a szimulátorban az autó mit fog akkor csinálni? Ha többfordulatost akarsz és teszel egy nullérzékelőt, akkor minden 360 fokos elforgatásnál nullázni fogja, hacsak nem áttétellel csinálod meg, de akkor is kell valami végállás. Szerintem.
(#) lidi hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
Ja, a több fordulat nem előny, legalábbis köridőben nem. Max élethűbbnek lehet nevezni. De az igazi versenyautók is a lehető legdirektebb kormányzással készülnek.
(#) Action2K válasza lidi hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Viszont, ha jól tudom, ott 140-150 fok körüli csak az elmozdulás a két végállás között.
(#) watt válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Igazad van, de ez nem motolla, hogy megpörgesd.
(#) Marvinn hozzászólása Dec 10, 2009 /
 
Nem akarok belekontárkodni, de szerintem nem gond a null helyzet meghatározása. Ha van mikrokontroller akkor a bekapcsoláskor mintavételezést csinál. Egyszer kell a null helyzetet beállítani, a kalibrációkor, minden, kikapcsoláskor elmenti az utolsó helyzetet eepromba. Menet közben meg sima változó. ezzel a szöget is ki lehet számolni stb. persze rotary enkóderrel megoldható pikk pakk, de azért nem árt ha van fizikai végállás is 2x 3x 360 fok után, akár a mikrokontroller is megállíthatja x fordulat után, de akkor már kell motor is. Kis motor elég egy retesz zárásához.
(#) lidi válasza Marvinn hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Akkor elmondom hogy néz ki egy gyári kormány:

A középállást egy reflex opto nézi a kormánytengelyen levő fényvisszaverő csík segítségével. A pozíciót pedig a golyós egérből ismert lyukas tárcsával számolja.
A végállás pedig sima mechanikus.

A te megoldásod is jó lehetne de drága. Méghogy motorral működtetett retesz, meg inkrementális rotary encoder. Ezek mind drága dolgok, a gyáriak meg a lehető legolcsóbban próbálják megoldani. Nem tudom hogy értetted, hogy elmenteni eepromba a középállást, de mivan ha valaki kikapcsolt állapotban eltekergeti ?
Amúgy nem is kell középállás érzékelő sem, elég megtekerni jobbra balra, és megszámolni a lykakat, majd osztani 2 vel.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem