Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   158 / 507
(#) hibbantpasi válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

A fúrógép 600Wos Black és Decker , 20 éves.
Felvett teljesitményét nem tudom megmérni,ha igaz ,amit ráirtak ,50% -ot biztos tudott produkálni a generátor.
(#) mokuli hozzászólása Dec 2, 2009 /

Össze állítottam proba mérésre mit tudhat egy tekercs,csak azt nem tudom hogy egyen áram méréskor össze vissza mutat a műszer (egyen irányítaní kéne) söt lassan tekerve többet mutat.

20091202.jpg

(#) mokuli hozzászólása Dec 3, 2009 /

Szerintetek mekkora egyenirányító kell ehhez a tekercshez?Meg fogom probální vasmagos verzióval is,kiváncsí leszek a különbségre.
(#) Tirex válasza mokuli hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Állítsad a műszert váltó áramra és úgy mérd meg a feszt.
Egyenirányítóval valamivel kevesebbet fogsz mérni. Szerintem elég pár amperes egyenirányító is.
(#) mokuli válasza Tirex hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

A tekercs melyík végére célszerű tenni?

Ha egy tekercs, akkor úgy teszed rá az egyenirányítót, hogy az egyik végét az egyik váltó pólusra, a másik végét meg a másik váltó pólusra. Majd a pozitív és negatív pólusokon mérsz egyen feszt.
(#) jani5 válasza athor77 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Mind a két állórész ha jól számolom 16 tekercsből ál. Ez 18-pár mágnessel 8 fázisú! A szemben lévő tekercseket tudod sorba vagy párhuzamossan kötni, ezért van 8 db egyenirányító abban amiről mintáztad a tiédet.

Váltóáramnál 1v-ot mértem kézzel tekerve
(#) athor77 válasza jani5 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

"Mind a két állórész ha jól számolom 16 tekercsből áll"

Csak egy állórész van.
A képen a tekercsek nincsenek sorba-párhuzamba kötve.
A kezdőpontok csillagba, a végpontok pedig az egyenirányítók egy-egy váltójára.
A + ill - pedig körbe majd úgy kivezetve.
Így csak 2 tekercs fölött van teljesen mágnes az adott pillanatban.
Így hogyan változik a teljesítmény a 4 fázishoz képest?

Mind két mágnes tárcsa fent van? A képen nem látni rendesen.
Mindenesetre az 1volt az sokkal több lesz, ha minimalizálva lesz a légrés és 2 mágnes tárcsa között fog lenni a tekercs.

Fent van a két tárcsa,ferritmágnessel.Most csináltam vasmagostekercset még rögzítení kell kézböl lassan forgatva is jóval többnek néztem.
(#) jani5 válasza athor77 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

A 4-fázisut hány pár mágnessal és hány tekercsel gondolod?
(#) athor77 válasza jani5 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

A tekercs az marad 16 db a mágnes meg 36db (18/pár)
Szerintem marad a 8 fázis legalábbis ennél.
Talán majd később csinálok a mágneseknek másik tartót ami 32 db (16/pár) mágneses lesz.
Azzal már össze tudom hozni a 4 vagy fázist.
(#) jani5 válasza athor77 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

Szerinted a 16 db tekercshez hány pár mágnes kell hogy 4 fázist kapjál?
(#) zolika60 válasza jani5 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

A fázisok száma csak a tekercsek számától és bekötésétől függ. A mágnesek száma lényegtelen ebből a szempontból.
(#) erbe válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

Ha nem egyezik meg a mágnesek száma a tekercsek számával vagy nem osztható maradéktalanul a tekercsek száma a mágnesekével és nem szinkronban érik őket, nem lehet összekötni több tekercset 1-1 fázisba.
Ekkor annyi fázis lesz, amennyi tekercs van.
Pl. a korábban említett 16 - 18 ilyen felállást eredményez.
(#) zolika60 válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

Csak az számít, ha jól gondolom, hogy az azonos fázisba kötött tekercseken ne legyen ellentétes irányú gerjesztés.
(#) erbe válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

"Csak az számít, ha jól gondolom, hogy az azonos fázisba kötött tekercseken ne legyen ellentétes irányú gerjesztés."

Próbáld meg elérni, ha nincs 2 olyan tekercsed, amit egyszerre ér a mágnes!
Ha páros, akkor még szerencse, mert 1-1 szembelévő tekercset össze lehet kötni, azaz 8 fázis lehet a 16 tekercsből. Mágnest nem célszerű páratlant feltenni, de pl. a kínai generátorban 51 tekercs van és 20 mágnes, ami 51 fázis. Nincs 2 olyan, ami megfelelne az összekötésnek. Generátornál meg nem igazán szokás Zegzug kapcsolásokat alkalmazni.

Az se követelmény, hogy ne legyen ellentétes irányú gerjesztés, csak nincs értelme.
(#) athor77 válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

Igen a 16-18 felállásnál 2 tekercs van ami fölött pont ott a mágnes.
Egyet viszont nem értek?
A képen akkor a 16 tekercs az 16 fázis?

Ha igen akkor jobb-e a hatásfoka így.
Az biztos hogy sokkal könnyebben indul mintha több mágnespár érkezne a tekercsek fölé az adott pillanatban.

Azért kérdezek ennyit mert még a mágnesek sincsenek fixálva csak a tapadóerő és a plexi tartja a helyén.
A tekercsek menetszámát sem döntöttem még el csak a 0,315-ös drót és az x db mágnes a fix.
(#) erbe válasza athor77 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

Légmagos generátornál teljesen mindegy, hol és hogyan vannak a tekercsek, az semmiképpen sem ragad. De nem is ér sokat.
Teljesen mindegy, hogy 16 vagy 8 fázisnak van bekötve a forgatás - mágnesek szempontjából.
1.) 16 fázishoz kétszer annyi dióda kell.
2.) 8 fázisnál a sorba kapcsolt tekercsek kétszer akkora feszültséget produkálnak. Ehhez kell méretezni a menetszámot.
A tekercsmintán nem látni, hogy ténylegesen hogyan vannak összekötözgetve a tekercsek. A 8 Graetz = 32 dióda alapján lehet 16 fázis, de lehet 8 fázisú is. De 8 fázis teljeshidas egyenirányításához 16 db dióda elegendő.
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

Pedig nem mindegy hogy hogyan vannak a tekercsek. Nálam ugyanannyi tekercs és mágnes van, rákötöttem egyenirányítás után egy izzót és a forgatás közben a tekercsek felett egy bizonyos ponton úgy megtorpant mint a fene. Lekötöttem az izzót, megpörgettem a szerkezetet, visszakapcsoltam az izzót és az egész kócerály le akart táncolni az asztalról, olyanokat "rúgott" Úgy hogy marhára nem mindegy!!!
(#) Riggs válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

Csak alátámasztani tudom a tapasztalatodat! Ha több tekercset sorba kötünk, akkor a mágneseknek pontosan azonos időben kell az egy fázisban lévő tekercsek fölé érni (pont itt következik be a szinusz nullátmenet), különben tényleg nem ér semmit az egész. Tehát azért van egy kis kötöttség a dologban, amihez illik tartani magunkat, ha eredményt akarunk elérni. Akkor lehet lazább a dolog, ha minden egyes tekercset külön egyenirányítunk. Ilyenkor szoktak azonos számú tekercset illetve mágnest használni.
De pl 3 fázisú elrendezésnél a szokásos tekercs- mágnes arány: 9-12 , 12-16 stb...
Engem is eléggé meglepett mikor a 3 fázisú generátoromat megforgattam, és egyenként kötöttem be a fázisokat. : 1 fázisnál lazán lehetett forgatni terhelésnél is. 2 fázisnál sokkal nagyobb erő kellett, de ha ment mind a három fázis, bele kellett kapaszkodni a tengelybe. Csak valószínűsteni tudom, hogy ilyenkor a kiszorított erővonalak már egymásra is hatnak, fékezőerőt produkálnak, azaz a hatásfokot rontják. Valószínű azért van mert már elég közel vannak a mágnesek egymáshoz. De lehet, hogy rosszul gondolom és rosszul becsülöm meg a 3-szoros erőt a 3 fázisnál.
(#) athor77 válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

"A tekercsmintán nem látni, hogy ténylegesen hogyan vannak összekötözgetve a tekercsek."
Elég érdekesen.
A készítője itt írja le a bekötéseket.( az egész oldalon )
Én azt veszem ki belőle hogy a tekercsek egyenként vannak egyenirányítva.
Vagy tévedek?
(#) jani5 válasza athor77 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Mivel a tekercsek tekercselési iránya azonos, kezdő kivezetésük a csillgponton keresztül össze van kötve, az egymással szemben lévő tekercsekben indukált feszültség ellentétes irányú a mágnesek elhelyezkedése végett (É-D D-É) így a két szemben lévő tekercsben indukált feszültség összeadodik.
(#) kingkey válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Ennek Lenz papa az oka: ha indukáltál áramot, az ellene dolgozik az őt létrehozó mágneses térnek.
Vasmag, vagy légmag, mindegy.
Ha abszolút simán menne, nem termelne semmit sem.
(#) jani5 válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Bizony nagyon nem mindegy. Neked az összes tekercsen ugyanabban az időpillamatban van maximális teljesítmény. Ez nagyon meg tudja rángatni. Ezért tartom jobbnak a többfázisút. Ekég 3-4 fázis és már szinte nem is rángatja.
(#) pudding1 válasza kingkey hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Kösz már én is rájöttem, csak jeleztem hogy az egyenletes termelés és a generátor gyors szétveretése között alkalmanként csak egy tekercs vagy egy mágnes a különbség.
(#) athor77 válasza jani5 hozzászólására (») Dec 6, 2009 /

Akkor a tekercseket úgy csinálom meg hogy marad a 16 tekercs de a kivezetéseket szabadon hagyom.
Így ha a nem válik be a 18 pár mágnes akkor vissza tudom kötni 4 fázisra és 16 pár mágnesre.
(#) weend hozzászólása Dec 7, 2009 /

Sziasztok!
Nekem ezt hozta a mikulás.
(#) erbe válasza athor77 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Ez mi? Ki a szerző, és melyik a leírás (az egész oldalon)?
504411 delmur82?
Az a néhány sor összefoglalja a lényeget.
Aszerint a tekercsek csillagba vannak kötve és teljeshidas egyenirányítással egyenirányít (ha ő nem is úgy nevezi). Sokágú csillagba.
Következő: »»   158 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem