Fórum témák
» Több friss téma |
A fúrógép 600Wos Black és Decker , 20 éves.
Felvett teljesitményét nem tudom megmérni,ha igaz ,amit ráirtak ,50% -ot biztos tudott produkálni a generátor.
Össze állítottam proba mérésre mit tudhat egy tekercs,csak azt nem tudom hogy egyen áram méréskor össze vissza mutat a műszer (egyen irányítaní kéne) söt lassan tekerve többet mutat.
Szerintetek mekkora egyenirányító kell ehhez a tekercshez?Meg fogom probální vasmagos verzióval is,kiváncsí leszek a különbségre.
Állítsad a műszert váltó áramra és úgy mérd meg a feszt.
Egyenirányítóval valamivel kevesebbet fogsz mérni. Szerintem elég pár amperes egyenirányító is.
Ha egy tekercs, akkor úgy teszed rá az egyenirányítót, hogy az egyik végét az egyik váltó pólusra, a másik végét meg a másik váltó pólusra. Majd a pozitív és negatív pólusokon mérsz egyen feszt.
Mind a két állórész ha jól számolom 16 tekercsből ál. Ez 18-pár mágnessel 8 fázisú! A szemben lévő tekercseket tudod sorba vagy párhuzamossan kötni, ezért van 8 db egyenirányító abban amiről mintáztad a tiédet.
"Mind a két állórész ha jól számolom 16 tekercsből áll"
Csak egy állórész van. A képen a tekercsek nincsenek sorba-párhuzamba kötve. A kezdőpontok csillagba, a végpontok pedig az egyenirányítók egy-egy váltójára. A + ill - pedig körbe majd úgy kivezetve. Így csak 2 tekercs fölött van teljesen mágnes az adott pillanatban. Így hogyan változik a teljesítmény a 4 fázishoz képest?
Mind két mágnes tárcsa fent van? A képen nem látni rendesen.
Mindenesetre az 1volt az sokkal több lesz, ha minimalizálva lesz a légrés és 2 mágnes tárcsa között fog lenni a tekercs.
Fent van a két tárcsa,ferritmágnessel.Most csináltam vasmagostekercset még rögzítení kell kézböl lassan forgatva is jóval többnek néztem.
A 4-fázisut hány pár mágnessal és hány tekercsel gondolod?
A tekercs az marad 16 db a mágnes meg 36db (18/pár)
Szerintem marad a 8 fázis legalábbis ennél. Talán majd később csinálok a mágneseknek másik tartót ami 32 db (16/pár) mágneses lesz. Azzal már össze tudom hozni a 4 vagy fázist.
Szerinted a 16 db tekercshez hány pár mágnes kell hogy 4 fázist kapjál?
A fázisok száma csak a tekercsek számától és bekötésétől függ. A mágnesek száma lényegtelen ebből a szempontból.
![]()
Ha nem egyezik meg a mágnesek száma a tekercsek számával vagy nem osztható maradéktalanul a tekercsek száma a mágnesekével és nem szinkronban érik őket, nem lehet összekötni több tekercset 1-1 fázisba.
Ekkor annyi fázis lesz, amennyi tekercs van. Pl. a korábban említett 16 - 18 ilyen felállást eredményez.
Csak az számít, ha jól gondolom, hogy az azonos fázisba kötött tekercseken ne legyen ellentétes irányú gerjesztés.
"Csak az számít, ha jól gondolom, hogy az azonos fázisba kötött tekercseken ne legyen ellentétes irányú gerjesztés."
Próbáld meg elérni, ha nincs 2 olyan tekercsed, amit egyszerre ér a mágnes! Ha páros, akkor még szerencse, mert 1-1 szembelévő tekercset össze lehet kötni, azaz 8 fázis lehet a 16 tekercsből. Mágnest nem célszerű páratlant feltenni, de pl. a kínai generátorban 51 tekercs van és 20 mágnes, ami 51 fázis. Nincs 2 olyan, ami megfelelne az összekötésnek. Generátornál meg nem igazán szokás Zegzug kapcsolásokat alkalmazni. Az se követelmény, hogy ne legyen ellentétes irányú gerjesztés, csak nincs értelme. ![]()
Igen a 16-18 felállásnál 2 tekercs van ami fölött pont ott a mágnes.
Egyet viszont nem értek? A képen akkor a 16 tekercs az 16 fázis? Ha igen akkor jobb-e a hatásfoka így. Az biztos hogy sokkal könnyebben indul mintha több mágnespár érkezne a tekercsek fölé az adott pillanatban. Azért kérdezek ennyit mert még a mágnesek sincsenek fixálva csak a tapadóerő és a plexi tartja a helyén. A tekercsek menetszámát sem döntöttem még el csak a 0,315-ös drót és az x db mágnes a fix.
Légmagos generátornál teljesen mindegy, hol és hogyan vannak a tekercsek, az semmiképpen sem ragad. De nem is ér sokat.
![]() Teljesen mindegy, hogy 16 vagy 8 fázisnak van bekötve a forgatás - mágnesek szempontjából. 1.) 16 fázishoz kétszer annyi dióda kell. 2.) 8 fázisnál a sorba kapcsolt tekercsek kétszer akkora feszültséget produkálnak. Ehhez kell méretezni a menetszámot. A tekercsmintán nem látni, hogy ténylegesen hogyan vannak összekötözgetve a tekercsek. A 8 Graetz = 32 dióda alapján lehet 16 fázis, de lehet 8 fázisú is. De 8 fázis teljeshidas egyenirányításához 16 db dióda elegendő.
Pedig nem mindegy hogy hogyan vannak a tekercsek. Nálam ugyanannyi tekercs és mágnes van, rákötöttem egyenirányítás után egy izzót és a forgatás közben a tekercsek felett egy bizonyos ponton úgy megtorpant mint a fene. Lekötöttem az izzót, megpörgettem a szerkezetet, visszakapcsoltam az izzót és az egész kócerály le akart táncolni az asztalról, olyanokat "rúgott" Úgy hogy marhára nem mindegy!!!
Csak alátámasztani tudom a tapasztalatodat! Ha több tekercset sorba kötünk, akkor a mágneseknek pontosan azonos időben kell az egy fázisban lévő tekercsek fölé érni (pont itt következik be a szinusz nullátmenet), különben tényleg nem ér semmit az egész. Tehát azért van egy kis kötöttség a dologban, amihez illik tartani magunkat, ha eredményt akarunk elérni. Akkor lehet lazább a dolog, ha minden egyes tekercset külön egyenirányítunk. Ilyenkor szoktak azonos számú tekercset illetve mágnest használni.
De pl 3 fázisú elrendezésnél a szokásos tekercs- mágnes arány: 9-12 , 12-16 stb... Engem is eléggé meglepett mikor a 3 fázisú generátoromat megforgattam, és egyenként kötöttem be a fázisokat. : 1 fázisnál lazán lehetett forgatni terhelésnél is. 2 fázisnál sokkal nagyobb erő kellett, de ha ment mind a három fázis, bele kellett kapaszkodni a tengelybe. Csak valószínűsteni tudom, hogy ilyenkor a kiszorított erővonalak már egymásra is hatnak, fékezőerőt produkálnak, azaz a hatásfokot rontják. Valószínű azért van mert már elég közel vannak a mágnesek egymáshoz. De lehet, hogy rosszul gondolom és rosszul becsülöm meg a 3-szoros erőt a 3 fázisnál.
"A tekercsmintán nem látni, hogy ténylegesen hogyan vannak összekötözgetve a tekercsek."
Elég érdekesen. A készítője itt írja le a bekötéseket.( az egész oldalon ) Én azt veszem ki belőle hogy a tekercsek egyenként vannak egyenirányítva. Vagy tévedek?
Mivel a tekercsek tekercselési iránya azonos, kezdő kivezetésük a csillgponton keresztül össze van kötve, az egymással szemben lévő tekercsekben indukált feszültség ellentétes irányú a mágnesek elhelyezkedése végett (É-D D-É) így a két szemben lévő tekercsben indukált feszültség összeadodik.
Ennek Lenz papa az oka: ha indukáltál áramot, az ellene dolgozik az őt létrehozó mágneses térnek.
Vasmag, vagy légmag, mindegy. Ha abszolút simán menne, nem termelne semmit sem. ![]()
Bizony nagyon nem mindegy. Neked az összes tekercsen ugyanabban az időpillamatban van maximális teljesítmény. Ez nagyon meg tudja rángatni. Ezért tartom jobbnak a többfázisút. Ekég 3-4 fázis és már szinte nem is rángatja.
Kösz már én is rájöttem, csak jeleztem hogy az egyenletes termelés és a generátor gyors szétveretése között alkalmanként csak egy tekercs vagy egy mágnes a különbség.
![]()
Akkor a tekercseket úgy csinálom meg hogy marad a 16 tekercs de a kivezetéseket szabadon hagyom.
Így ha a nem válik be a 18 pár mágnes akkor vissza tudom kötni 4 fázisra és 16 pár mágnesre.
Ez mi? Ki a szerző, és melyik a leírás (az egész oldalon)?
504411 delmur82? Az a néhány sor összefoglalja a lényeget. Aszerint a tekercsek csillagba vannak kötve és teljeshidas egyenirányítással egyenirányít (ha ő nem is úgy nevezi). Sokágú csillagba. |
Bejelentkezés
Hirdetés |