Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   138 / 489
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Sziasztok!

Elreszeltem a körmöm, és a nyákot a belső körvonalig, de még mindig orrnehéz a rotor. Már a kontroller alatti felületekre viszek fel forraszt...
Az okozza a kiegyensúlyozatlanságot, hogy nagyon kevés forraszt használtam, illetve az LM358-nak nem tettem foglalatot?

Sziasztok
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Szia. Oké akkor elviekben rendben van a rotor, még addig várok amíg valaki ránéz a kicsit módosított nyáktrevre aztán majd elkezdem a dolgot.
A távirányítóról még annyit kérdeznék, hogy ott is található fehér vonal az is hűtőborda lenne a Bc337-en és a 78L05-ön? Mekkora elem megy a távirányítóba 9V-os ha jól olvastam? Esetleg nem lehetne 2db ceruzával valahogy működtetni? (Akár kis módosítás árán?)

névtelen.JPG
    
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Tegyél nagyobb kondit fekteve én még nem csináltam meg az 5mm-est de nehéz elhinni,hogy orrnehéz! Hát akkor a sima rtc-s milyen lehet ezen elég nagy majdnem dupla a súly janocsi többet tud mondani én majd jövőre! Sújt felül kell tenni szerintem lehet a foglalat megoldja
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Szia! Nem hűtőbordák csak olyan elcseszett makró volt! Ha elemről működik akkor a 9V-os -nál kell az 78L05 de úgy lemerül az elem pár nap alatt! Én 3 db miniceruzával csináltam meg 78L05 nélkül így nem merül le már hetek óta bent az elem de semmit nem gyengült! Ha így megy akkor a led áramkorlátozó ellenállását csökkenteni kell! Pl: az én távirányítómban egyszerűen rövidre zártam így lett bika erős és bírja is az ir led de ledfüggő!
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia. Akkor ha 3db mikro elemet használnék a 78L05-öt szedjem ki az aus-t és az ein-t kössem össze és az ir lednél csökkentsem az ellenállást?
De nem árt egy minimum érték nem? Nehogy mégis kinyírjam mekkorát tegyek be?
Ha jól látom 18db kapcsoló van milyen kapcsolókhoz készült a nyákterv? (Képet tudnál mutatni?)

névtelen.JPG
    
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia!

Majdnem egyensúlyban van, csak egy kiscsit sodródik, ha pörög. Veszek páratartalom mérőt, az is súly a másik oldalra. Aztán jöhet a további kiegyensúlyozás.

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia! A fejen is lehetne súlyozni esetleg nem az "üt" Ma jó kedvem van megkerült mit írtam,hogy eltűnt
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Mindenképpen az alkatrészoldalra kellene rakni a kiegyensúlyozáshoz szükséges plusz tömeget, hogy majd a berezgés, vagy rázkódás is kijavuljon.
Patexati szerint lehetséges, hogy a "közdarab" amely a rotort a fejdobhoz rögziti, ott isl lehet javítani annak a centirozásával. Egy plusz tömeget, (csavart), oda is feltehetsz abban az írányban, ahol könnyebb lehet a szerkezet, vagy éppen "lereszelni" onnan, ahol nehezebb még.
Szia.
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia. Kiszedtem a 78L05-öt a nyákterven. Az nem érint mást, hogy akkor 3db mikroelemmel fog működni? Mármint az ir led előtt ellenálláson kívül nem kell más ellenállást csökkenteni? Az ir led áramkorlátozó ellenállását 10 ohmra csökkentem a 33 helyett elég így vagy még ez is sok?
(#) c27 hozzászólása Dec 9, 2009 /
 
Janocsi lenne egy kérdésem. Ha videomotorral hajtom meg a rotort akkor a felfogatást hogy oldjam meg? A motoron 2db csavar van a rotoron a nyákterven 3 van.
Ha úgy jó , hogy 2db csavarral rögzítem a rotort akkor megnéznéd a nyáktervet amit picit átalakítottam, hogy 2 db csavarral fel tudjam fogatni a rotort a motorra?
Főleg súlyeloszlás miatt kicsit tolnom kellett az alaktrészeket. (A huzalozást remélem nem rontottam el.)
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia C27!
A nyákterv átalakítása jól sikerült, nem találtam hibát a 2 pontos felfogatása miatt. Hanem, a 3 pontos felfogatást át lehet egy közdarabbal 2 pontosra alakitani, így nem változik az eredeti terv. Egy ilyen "közdarab" alkalmazásáról rakok fel néhány fotót, ezt az f886-os új propellernél használtam fel.
Neked ez így nem szükséges, hiszen a nyák csak ezután készül majd el.
Szia.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia. Én is gondoltam ilyen közdarabra, de szerintem ez kicsit egyszerűbb így. Amúgy szép munka. Ilyen közdarabot meg csinálni hát nem tudom, hogy hogy csináltad, de le a kalappal. Még egy apró kérdés, hogy a ledeknél. Ha mondjuk a legbelső ledet nézed a forgástengelynél ott van egy 100 ohm-os ellenállás. A led és az ellenállás között ha jól látom az egy tranyó? Valószínűleg az, de nem lehet könnyű beforrasztani. (Ha jól látom egy npn tranyó. Olyat hol lehet venni?)
/Egyébként már lassan a kapcsolásokat át is nézem és a rotor és a bázis tiszta még a távit pontosítom és lassan nekifogok. Már a picprogramozás alapjait is nézegettem, de azzal fogok szerintem a leglassabban haladni mármint maga az égető megépítésével./
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia!
Az egy SMD (BC848) tranzisztor valóban, a LED-ek meghajtója 100 Ohm -os munkaellenállásokkal az emitterekben. Az ellenállásokat szintén SMD kivitelben találod. Ezeket az alkatrészeket nagyon könnyen meg tudod venni, vagy rendelni bármelyik elekrotechnikai boltban csak néhány Forint a darab/ára.
Könnyen be tudod forraszteni őket, egy nem túl meleg pákával, erre kell különösen figyelni.
Szia.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia. Oké, köszönök mindent. Akkor amint lesz időm belemélyedek a picégető építésébe. (A távirányítóval még patexatira várok aztán a nyákokat is elkészítem amint tudom). Majd jelentkezem még.
Szia.
(#) zolee1209 hozzászólása Dec 10, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
A propeller program- fejlesztőihez lenne kérdésem.
Szeretnék egy hasonló órát elkészíteni, de nem vagyok teljesen biztos a propeller programjának működési elvével...

Legfőképp a kijelzés része érdekel, mondom a saját elképzelésemet, és majd megmondjátok, hogy így van-e, nem így van, de jó, vagy teljesen rossz az elképzelésem.

Szóval. Van a forgó karunk, LED-ekkel megpakolva, amire szeretnénk különböző értelmezhető karaktereket kipakolni. Hogy stabil képet kapjunk, (legyen elsőre csak adott pontban egy LED felvillantása, de mindig ugyanott), mérnünk kell az óra fordulatszámát. Erre egy optikai érzékelőt használunk, nevezetesen egy fototranyót! Minden fordulat generál egy IT-t, innen tudjuk, hogy az óra körbeért, adott késleltetés után felvillantjuk a LED-et, és ezt csináljuk ciklikusan, vagyis egy LED pöttyöt fogunk látni.

Jön a másik rész amiben igazán nem voltam tuti.
Mit kell tennem ahhoz, hogy bárhol (adott lépésközzel természetesen) tudjak LED-et felvillantani?! Ismert az órám fordulata, tudom, hogy pl 60, vagy 100, esetleg 360 részre szeretném felosztani az egy fordulatot. Ehhez el kell osztanom a fordulatszámot x-szel, ami a felosztás száma. Így kapok egy számot, amiből tudom, hogy ennyi időközönként villanthatok fel LED-et, így egy körben 60, 100, vagy 360 felvillanást tudok elérni szabályos időpillanatokban. Ezekhez a felvillanásokhoz is egy timer-t használnék, ami számolja, mikor villanthatom fel a LED-et, és ha igen, akkor engedélyez.

Nos?! :pirul: De természetesen kíváncsi vagyok arra is, hogy a propeller clock-ban ez hogyan van megoldva! :yes:

Zoltán
(#) Hp41C válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Szia!

Valahogy így működik a program. Az eredeti forrást töltsd le, abban jól kommnetezték, mikor mi történik...

A fordulatszám helyett egy fordulat megtételéhez szükséges időt méri meg. Ha két egymásutáni mérés eredménye megegyezik (pörgés stabilizálódott), akkor az eredményből kiszámolja egy pontsor idejét, ill azon belül a felvillanási időt. 120 pozíciót használ. Az idő mérések alapját ugyan az a timer megszakítás adja.
A pozícionálás: A pozíció jelző fototranzisztor jele a külső megszakításra megy. A jelzéskor a kijelző első (esetleg offsetelhető) mintájának megfelelő ledeket bekapcsolja, megvárja a pont felvillanási idejét. Annak lejártakor kikapcsolja az összes led-et. A pontsor idejének lejártakor a soron következő mintát küldi a ledekre.
A programban négy megjelenítéssel kapcsolatos funkció fut le: A forgás idejének mérése, a kijelzés az előző számolás eredménye alapján, az előző mérés alapján az idők számolása és a megváltozott mintázat feltöltése. Ezek mellett fut még az idő számolása, az IR parancsok vétele, feldolgozása, (a mérések végzése), stb...

Szia
(#) zolee1209 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Szia!
Köszönöm, hogy válaszoltál! :yes:
Idézet:
„A fordulatszám helyett egy fordulat megtételéhez szükséges időt méri meg.”

Igen, két megszakítás között relatíve kicsi az idő, így azt pontosabban tudom mérni, mint fordulatszámot... Akkor lényegében minden tiszta. Én majd AVR-re írom progit, de majd megpróbálom átnézni a PIC-es forrást is!
Még egyszer köszönöm!
(#) Hp41C válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Szia!

Inkább azért méri az időt, mert nem kell a továbbiakban reciprokot számolni. 1200 ford/perc az 20 ford/s azaz egy fordulat ideje 50 ms.

Több AVR verzió is található a net-en...

Szia
(#) zolee1209 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Szia!
Ebből majd egy saját programmal ellátott HDD óra lesz, de mivel az elv azonos és nem voltam benne teljes mértékben tisztában, így itt kérdeztem meg. Youtube-on láttam róla videót, és megtetszett!
Bővebben: Link
(#) mrbini hozzászólása Dec 10, 2009 /
 
Helló!

Elkészült az órám és működik is, csak még egy kérdésem lenne.
Szerintem elég lassan forog, nincs valakinek ötlete hogyan lehet tuningolni pc ventilátort?
(#) janocsi válasza mrbini hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Szia Mrbini!
Ha olyan a venti áramköri felépítése, akkor a tranzisztorokat, (2 darab), cseréld FET-re. Ha minden a Hall IC-ben van integrálva, akkor a tekercsek közé itt is berakhatsz FET-et. Ez a megoldás segíthet.
Szia.
(#) mrbini válasza janocsi hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Hi!

Nem tranzisztoros.
Csak egy darab Hall ic van benne.
Úgy érted , hogy az ic kimenetére tegyek fet-et és az fogja kapcsolni a tekercseket?
(#) janocsi válasza mrbini hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Szia Mrbini!
Igen, egy-egy 100 Ohm -on a Hall kimenetekröl a FET Gate-jére, Source GND-re, Drain a tekercsek végére. A Gate -okat 1K Ohm -on a plusz tápra fel kell húzni. N csatornás kell hozzá! A tekercsek végeit kapcsolgatják a FET-ek a GND-re.
Szia.
(#) mrbini válasza janocsi hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Helló!

Értem köszönöm és esetleg ha ez nem válik be akkor milyen motorral érdemes kisérletezni.
(#) janocsi válasza mrbini hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Szia Mrbini!
Ha ez nem felelne meg, akkor kellene keresni egy régi videómagnót, abból az egész fejegységet kiépítve, meg tudod csinálni a jóval erősebb motorral.
Vagy található nagyobb teljesítményben is erősebb PC ventlllátor, legalább 3-4W-os kivitelben.
Szia.
(#) mrbini válasza janocsi hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
OK Köszönöm a segítséget.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Szia!

HIH3610 -et már nem lehet kapni, de a HIH4000 beszerezhető. A lábkiosztás azonos, a karakterisztikája egy kicsit eltér. Az osztóhoz 47k és 100k kell, a programban az offset-et egy kicsit módosítani kell. (+4..5).

Szia
(#) mrbini válasza janocsi hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Helló!

Még egy kérdésem lenne.
Nem tudod esetleg, hogy mekkora a max fordulat amirő még megy az óra?
Most folyamatos a kép csak szerintem még eléggé villog nem tudom, hogy ezt mennyire lehet megszüntetni.
Üdv
(#) patexati válasza mrbini hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Szia! Nyugodtan emeld a fordulatot bírni fogja! 1500-on nem vibrál az felett nagyon hangos és erős motor is kell hozzá!
(#) mrbini válasza patexati hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Helló!

Rendben köszönöm
Következő: »»   138 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem