Fórum témák
» Több friss téma |
A 4 ohm-os használható 8 ohm-ra?
Mondjuk eléggé veszélyes kapcsolás! 180V DC már komoly áramütést tud okozni. :shocking:
Nagyon nem értek ,hozzá de szerintem egy védelem lenne, ami "leveszi" a bemeneti jelet , ha a kimeneten DC-lenne.
Így van ,csak épp 7293-ról lenne szó. Zoka fórumtárs meg is épített egyet itt ezen a fórumon is megtalálható.
Valamint szerintem az IC negatív visszacsatolását is macerálja.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Készítettem egy 2.1 erősítőt 2xTDA2030 és TDA7294 sub-nak. A baj ott van, hogy először minden részt külön leteszteltem (külön a bal oldali TDA2030-ra kötöttem +-12VDC, utána a Jobbra, végül TDA7294-re +-24VDC, természetesen külön mindegyikre saját hűtés az elővigyázatossá végett) és minden működött ![]() A probléma azután kezdődött, amikor az egészet EGY hűtésre raktam, szigetelés nélkül. ![]() Megtekercseltem egy trafót +-13VDC és +-35VDC, rákötöttem az erősítőre, és a TDA7294-ről stabil zúgás jön, kinyomja hangszórót, lemértem, 2V-ot ad rá folyamatosan. Gyorsan kikapcsoltam, kiforrasztottam a helyéről, külön hűtéssel, külön táppal uj NYÁK-ra tettem. Azonban most a régi +-24VDC-vel próbálkoztam, ugyanaz, hangszóró kinyomva. +-12VDC-nél is ugyanaz. Kérdésem a következő: ki lehet dobni a 7294-est? Mi volt a probléma? Túl sok volt a feszültség? Szerintem szerint kell hogy bírja Vagy az hogy közös hűtésen volt mind a 3 IC?
Nekem volt ez a problemam a tda 7293-al.Kinyomta a hangszorot.Nekem nem jott helyre pedig +-24V-ot kapot.Szerintem elszalt az oka lehet hogy maradt a kondikban aram mikor atszerelted(en is jartam mar igy ezert mindig ki kel sutni a kondit vagy elenalast tenni ra).Meg probald hatha helyre jon de nem sok eselyt latok.Szigetelten ted ra a bordara mind a 3-at nem lesz baj,az is lehet hogy szigeteles nelkul tetted ra az Ic-ket egy bordara es meghalt a tda7294.Remelem segitetem
![]()
Kösz a gyors választ ImiDj!
Igen, szigetelés nélkül raktam rá mind a 3-mat közös hűtésre. Utólag belegondolva tényleg ez lehetett a probléma, mert így a 12V és a 35 V "-" részét rövidrezártam!!! ![]() Tehát vehetek egy újat, igaz? A képeket azért hagytam nagyfelbontásban, h olvashatóak legyenek, de ha ez probléma, legközelebb odafigyelek! Másnak is ugyanez a véleménye mint ImiDj-nek?
A TDA7294 hátlapja negatív tápfeszen van. Szerencse , hogy nem dobta le a sapkáját. Szerintem az IC :bummafejbe:
Én is elpukkasztottam így egy IC-t..
![]() ![]()
Köszönöm a segítséget mindenkitől! Lenne azonban még egy kérdésem: a TDA7294 ugyanugy 70W-ot ad le +-12VDC-ről, mint -+35VDC-ről, csak több ampert vesz fel? És a torzítással mi a helyzet? Változik, ha lejjebb engedem a tápfeszültséget?
12 voltról max 25wattot lehet kivenni ebből az ic-ből.A torzítás meg nálam nagyobb volt 12 volton mint 42-őn.
Van az adatlapon egy görbe: power supply vs. output power. Vagy valami ilyesmi.
Bocsi h megint zavarok...
De most nézem h a hangszóró 50W@12Ohm! Az IC adatlapján csak 4 és 8 ohm-ra találtam adatokat. Tudom h ezzel is fog szólni, csak halkabb lesz. Arra vagyok kíváncsi h a +-35V elég neki h torzításmentesen le tudja adni az 50W-ot? Vagy emeljem feljebb 1-2 volttal? Azért kérdem mert nem sok kedvem van megint hozzá nyúlni a transzformátorhoz ![]()
Akkora feszültség elég lesz neki. Amúgy a trafó hány wattos?
Nem tudom hány wattos, egy régi tv-ből vettem ki. Itt egy kép róla, ilyen jó lesz?
Nekem is volt ilyen trafom.Igy a kepbol nemtudom hogy 150W vagy 250W.En ara tipelek hogy 250W-os.Merd le vasmag magasagat meg szeleseget egy meteresel es akkor bisztosat tudunk mondani.Amugy akarhogy eleg lesz ha 150W is.En ugyanugy Tda7294-hez tettem ilyen regi tv-bol trafot.Az orosz tv-bol banyaztam ki
![]()
Ezek a méretek, amugy honnan lehet kiszámolni hány wattos, és hogy elég ehhez az erősítőhöz?
Hogy latom a vasmag az 40x20mm.Na most 4x2=8 az egyik oldalt es a masik is ugyanenyi.Szoval 8+8=16.Ez az ertek kell nekunk mert 16x16=256W.Ha a vasmag(ahol megvan tekerve a rez huzal)5x2cm akkor a W-ot ugy szamolod ki:5x2=10 es 10 a gyokon ami 10x10=100W-os trafo(javitsatok ki ha tevedek).A mi esetunkben ezt dupla vasmagos ezert kell kulon kiszamitani a vasmagot es egyutesen megszorozni
![]()
Kösz ImiDj, akkor az a lényeg h egy ilyen trafó elég nekem! Amugy valami ilyesmiről van szó?
Amúgy mennyi amperre van szükség TDA7294-nél? Milyen vastag legyen a drót, amit rátekerek? 1mm átmérőjű elég?
Most ezt nemtudom pontosan megmondani de szerintem eleg lesz sztereo erositohoz.Jobb lenne 1.5mm-es de ez is megfelel szerintem.Tudtam hogy hany ampere milyen vastag drot jar de mar elfelejtetem.A tda fel tud venni akar 6A is de ahoz mar hangero is parosul
![]()
Huuh az jó lenne, valami táblázat vagy ilyesmi! Közben észrevettem, h az egyik TDA2030as is elszállt, ugyhogy vehetek azt is!
![]() De már nem akarom félbehagyni, már sok munkám benne van. Ha kész lesz majd rakok fel képeket. Jó a fórum, kösz mindent! Üdv: Kaz0
Helló! A TDA7294 +-22 V ról tud működni,vagy mindenféleképpen +-30V kell neki? Kösz
![]()
Szia!
Minimum +-10V. maximum +-50V kell hozzá.
Bocs hogy belekotyogok de +-43 fole nem menek.Az adatlapon +-40V a max
![]() ![]()
Talaltam egy tablazatot Bővebben: Link.A 4-ik tablazat az.1mm az 3A-ert 1.5mm az 6A-ert tud.Remelem segitetem.Ez romanul van de le van jol irva meg tablazatokal es jol jon egy ilyen tablazat
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |