Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt a rajzot nézd meg, így kell "szembefordítani" a két trafót! Bár itt két 6 voltos van benne az EL84-es cső miatt, mert az csak 6,3volttal megy az ecc 83- at lehet 12,6volttal és 6,3-al is fűtteni.
Értem, gondoltam, megnyugodtam! Elég nagy trafó.
Elvileg 500mA, illetve 750mA dugasztáp is elég lehet "esetleg még két csőhöz is"? / ha a 150mA-es csővel számolok. / Kizárólag alacsony feszben gondolkodom, ezért ha tudnátok bármilyen jó előfok kapcsolást, Ecc82 vagy ecc83-hoz. Ha egyetlen csővel is szép hangzás produkálható, az még jobb is lenne, jöhet!
Gyorsan és hamar felejtsd el az alacsony feszt. Csak kinlódni fogsz, nem úgy fog müködni (szólni) ahogyan annak kellene! Az előbb raktam fel egy db csővel ecc83-al egy kapcsolást. (alembic)
Hello!
Így van, vagy szerzel telepes rádiókhoz való alacsony feszültségű csövet...és azzal valahogy, de az sem az igazi, ahogy a kolléga írja. A csöveket nagy tápfeszültségre tervezték, ezzel nem lehet mit csinálni. Esetleg ilyen e(/p)cc 88 vagy 189 -el lehet valamit alkotni, az megy elég alacsony feszről is és tiszta is marad...dehát...az sem az igazi. Az alembic meg megint csak nagyfeszről megy, nem kell attól óckodni Köszönöm a "szembefordítást" szemléltető rajzot Remélem így már érthető. Ha meg mindenképpen alacsony feszültségről akarod járatni, ajánlom a j201 jfetet a cső helyett. Nem az igazi, de jobb, mint az agyonvisszacsatolt műveleti erősítő hang Zsolti
Aki kisérletezgetni akar az alacsony fesszel itt van egy gitár preamp próbálgatni. De a csöveket válogatni kell!
Hello!
Fűtésnek lehet. Az a baj a dugasztápokkal, amik ilyen egyszerűbb kínai termékek, hogy iszonyatosan terhelés függő a kapocsfeszültségük. Lehet arra az "óriási" terhelésre, mint a csövek fűtése már lehúzza kegyetlenül. De elvileg belefér. Még az jutott eszembe, ha óckodsz a a trafóktól, csinálhatsz egy egyszerű smps-t is, én megcsináltam egy pcl86SE elment róla, persze szerényebb munkaponti árammal, de bírta Bővebben: Link Egy régi proci hűtővel ment, nem melegedett nagyon a fet, bírta rendesen, itt ezt a pár mA-t nevetve bírja. Lomexben mindent kapni hozzá, ami fontos, gyors kapcsoló dióda, low esr kondenzátor a kimeneten. NPN nek bármilyen kis jelű megteszi. És így menetheted dugasztápról is a nagyfeszültségű tiszta csöves előfokozatodat Több híres cuccban is hasonló táp van, zvex stbstb, nem kell félni tőle, se zaj se semmi... Remélem tudtam segíteni, köszönet a rajzért a www.elektroncso.hu- nak Zsolti
Üdv!
A mellékelt kapcsolásban nem tudom, hogy a kondik milyen mértékegységben vannak megadva, és hogy melyik elkó.... Mellékeltem még 2 trafót, a jelölésükön elakadtam... egy csöves rádióban voltak...Budapest azt hiszem. Tudnám őket használni?
A nagyobbik hálózati a kissebb a kimenő. Fotót nem tudnál felrakni ezekről? Szerintem egy el84-el és egy ecc83-al nagyon jó kis PP gitárerősitöt össze lehetne barkácsolni, ezekkel a trafókkal ami a 15-25 wattos tranyós ic -s erősitőket lever! Persze megfelelö hangszóróval. A kondik:47pF-270pF .01=10nF .022=220nF
Az elektrolit kondi pedig + jellel jelölve.
Köszi!
Olyan csövek pont vannak! Nem a legjobb minőségűek a képek.. Ha valami nem látszik és szükséges kérdezz... A csövek is ott vannak.... mihez méréshez is...
ehhez az el84 - hez kell kimenőtrafó?
Vagy csak nagyobb teljesítményű erősítőknél kell?
A kondik min.-400 voltosak legyenek! A 25 mikrósnak elég 50 v-os kb. Szerzel valamilyen sasszénak való anyagot kb. 1mm-es alu vagy vas (én horganyzottat szoktam használni) kitalálod , hogy fér el a két tafo és a csövek ,úgy látom van benne EZ 80-as is ezt is bele rakhatod. A hálotr. kb 270-volt feszt ad le .ez egyenirányitva-pufferálva 1,4-el kell szorozni 378 voltra jön ki. Ugy,hogy azért vigyázni kell nem fogdosni a végét! A keresöbe írd be:tube-town.de. a felsö részen van egy olyan DIY- és abban TT sam -ot nézd meg, ott van komplett leirás+fotok. A másik :AX84. Igen kimenőtrafó kell hozzá! A vastagabb vezetékre jön a hangszoro.
Idézet: Ekkora feszülségnél nyugottan számolhatsz csak 1,3 -mal , ha 1,41 -el számolsz az a valóságban nem lessz soha annyi amennyi még üres járatban sem ! Csöves technikában a X -ó 1,3 270X1,3=350Volt Ez a nyers feszültség ezt még ha átengeded akármiféle szűrésen CRC akkor még ebből lejön min 30-40 Volt . Ha viszont csöves egyen irányítást csinálsz akkor akár 60-80 Volt is lejön belőle ! EL84se -nek kellene 300-320 DC „egyenirányitva-pufferálva 1,4-el kell szorozni”
Hát igen, terhelés alatt 30-40voltot szokott esni. Kösz a helyreigazitást.
De a rajz szerint ennek 150V kell... adhatok többet is?
Munkapontilag beáll az áram?
Nem muszaly kimenotrafo ha van nagy impedancias hangszoro de nem nagyon elterjedet dolog en csak regi "nepi" radiokba es olcso TV keszulekekben lattam.Amolyan sporolos megoldaskent.
A 4-8-16 Ohm-os hangszrokhoz kell az illesztotranszformator . A csoves erosito erobe nem lehet "jobb" mint egy ugyanolyan teljesitmenyu tranzisztoros erosito. Felteve hogy mind a ket erosito ugyanazt a teljesitmenyt kepes leadni "szinusz" modban es a tapegyseg korlatlanul ad aramot mind a kettonel a teljes kivezerleskor a trenzisztoros nagyobb erot adhat ki egy par szazalekkal. A kulombseg az igy nyert hangszinben van es az intermodulacios termekeknel. Csoves erosiitovel a "szinusz" hataron felett is egy elfogadhato hangot nyerunk a gitarjatekhoz . Tranzisztoros erositovel hatarolasnal sok paratlan harmonikus keletkezik plusz sok intermodulacios termek ezek "enharmonikus " torzitast okoznak ami nem szol szepen , de pld. Hevy Metal ,Hadcore stb..gitarosok zt is hasznaljak termeszetessen "poverchord" -al "one finger drop D" igy elkerulve a "terc" es az alap+cvint kozott az intermodulatio altal letrejovo diszonans hangzast . Tehat a Tranzisztoros tulajdonkeppen nagyob teljesitmenyt adhat le teljes kivezerlesnel csakhogy "hasznalhatatlan" a hang . Csoves erositi teljes kivezerlesnel egy ' lekerekitett" sarku jelet szolgaltat ( tehat kisebb kitoltesu mint a sarkos tulloveses tranzisztoros tulvezerles eseten) . Ez a lekerekitett jel keves paratlan harmonikust tartalmaz nagy tobsegbe a paros harmonikusok lepnek fel ami "szep harmonikus" torzitast ad. Eros csoves torzitasnal meg ra lehet ismerni egy akord jellegere. Tranzisztoros/doidas vagasnal teljes "kivezerlesnel " kivehetetlen jellegu az akord a rengeteg enharmonikus intermodulacios termektol. Intermodulacio az eredeti jelben nem letezo frekvenciakat termelhet a nagy baj hogy nagymertekben nem harmonikus viszonyba levo frekvenciak is eloallnak. HiFi uccokban a csoves erosites csucsokba kisebb vagy kellemesebb torzitast biztosit ami meg turhetove/elfoganhatova teszi a zene halgatast .
Melyik rajz ? Valamiről lemaradtam , visszaolvastam de az elmult beírásokban EL84 se erősítőt tárgyaltunk ! Annak meg 300-320Volt kell
A trafókkal együtt mellékeltem pdf-ben.
Bocs de a trafókkal egy előfok rajz van belinkelve ? Viszont a trafók azok meg egy rádióból kiszerelt trafók amik EL84-es csőhöz lenne jó tápegységnek meg kimenő trafónak. Ahhoz az előfokhoz ez a trafó nem megfelelő a maga 270 voltjával .Neked ehhez csak 140 Volt körüli trafó kellene ?
Látom te még annál az előfoknál tartasz amit felrartál
ahhoz nen kell kimenőtrafó ,de ha van hozzá egy végcső akkor kell a kimenőtr. Ha rajzon feltüntetett 150 volt kell neked akkor ejted a feszt ellenállásokon-szürőkondenzátorokon keresztül amíg elnem éred azt. De + egy 330k-és120k keresztül még kissebb lessz az anodáram söt elég kevésnek tünik.
azt eddig is tudtam, hogy az előfokhoz nem kell kimenőtrafó, csak ha a végfok is csöves...
ennél a kapcsolásnál
befűtöm 4-5 lábaknál 12,6V al 1-3/6-7 lábra adok 150V ot 2/7 lábakra pedig az elején a bemenetet, a második felénél pedig a 22nF os kondi lábát rakom. ???
Hello!
Amit még érdemes illetve kell(!) a tápegységhez hozzátenni, az egy kellő wattszámú ellenállás a puffer kondenzátorra! Ami kisüti, ha már nem kap delejt. Én 180k-t használok, de lehet bármekkora 220k, 470k stb, mindegy, de azért valami legyen szerintem. Ekkora egyenfesz nem móka. Nem nagyon fognék vele kezet. Erőlködőm megcsapott, de szerencse csak a bejövő AC Nem lenne ilyen jó a kedvem, ha a DC nagyfesz csapott volna meg Zsolti
A futés jó 4-5 láb
az 1-es-330k-6-os120k anódok-150v be menet 7-es-2-es volumebe a kondikon keresztül 3-as1,8k-,8-as1,8k+25mikrós elko 25-50voltos a többi kondi 250voltos min. legyen, de azt tudod, hogy a betápot egyenirányitani és szürni kell!
Megvan köszi!
A 25µF helyett ha nagyobbat rakok... mondjuk...47µF osat... vagy nagyobbat, az min változtatna? Az csak hidegítő kondi lenne nem?
Ja-ja-ugy jó!
Most értem haza, sajnálom ,hogy megálltál,- vagy megijedtél az SE (single-ended) kis erősitötöl! Mindened megvan hozzá,- mért nem lépsz rá? Egy olyan élményben lessz részed, ha megszólal ,hogy mindenben kárpótol! A csővesnél mindíg a végfok számít, a többi ,csak parasztvakitás- olcsójancsiknak való.
Ehhee
Akkor én olcsó jancsi vagyok és vállalom Nem értek egyet a végfok mindenek felett csöves legyen dologgal, de tény, hogy meg van a varázsa. Mikor a PP végfokozatom megszólalt, az előfok még habokban volt, de akkor is ráküldtem a gitárt és vagy egy órát püntyörögtem rajta Szóval tényleg nagy élmény, de szerintem a titok nem egészen ott van Most csinálok hibridet (cső elő , IC vég), még kísérleti fázisban van, de majd meglátom, legalább mítoszt rombolok a magam módján Zsolti
Sok sikert a kiprobáláshoz!
De ne lepődj meg ,ha nagyon fog búúgni!(vagy minekmodjam)-majd megprobálod megoldani ugye? majd kiderül! |
Bejelentkezés
Hirdetés |