Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   162 / 507
(#) glaady válasza erbe hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Szia!
A tárcsa átmérője 40 cm és 1mm-es dróttal csinálnám a tekercseket. Úgy számolom 18 tekercs 100 menettel még belefér. Elég lesz a 12db 40x20x10 mágnes ekkora tárcsán?
(#) erbe válasza glaady hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

"Elég lesz a 12db 40x20x10 mágnes ekkora tárcsán?"
Elég. De mire?
(#) glaady válasza erbe hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

A 800 Wattra, 500 fordulaton
(#) erbe válasza glaady hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

A tekercselés elvben elbírja. De hogy a valóságban mit produkál, sokban függ attól, mennyire laposra tudod készíteni a tekercseket. 100 me 1-es huzalból, az már komoly köteg. Nagy lesz a légrés, kicsi a gerjesztés.
Számításaim szerint tekercsenként a 100 menetben azon a fordulaton 3,5-4 V közötti feszültség keletkezik. A 14 volthoz legalább 4-et össze kell kötni, amit csak akkor tehetsz meg, ha szinkronban működnek.
A 18 tekercs ehhez eleve nem jó, vagy 16 vagy 12 kell. Ha négyesével sorba kell kötni őket, negyedére csökken a kivehető áram. 20 tekercsnél 5*4,7 A =23,5 A 14 volton ez csak ~330W. 20 mágnessel *1,6666 ~550W.
Itt már komolyan fűteni fog a tekercs. Lesz kb 150 W veszteségi teljesítményed.
(#) zolti hozzászólása Dec 14, 2009 /

sziasztok!Átmágneseződött egy vasdobozom.
Kérdés.: szerintetek hogyan lehet demagnetizálni?
Tekercs körbe váltóárammal? fagyasztás?Köszi előre is az ötleteket
(#) gulyi88 válasza zolti hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

fagyasztás helyett hevítés beválhat.
-- T curie hőmérséklet --
(#) Krisz03 válasza zolti hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

A tekercses megoldás is jó, én így szoktam lemágnesezni a csavarhúzókat. 230V/24V-os trafót szoktam egy 24V-os, mag nélküli tekercsre kötni, berakom a csavarhúzót a tekercstest közepébe, bekapcsolom a szerkezetet, és lassan húzom ki a csavarhúzót, majd mikor már jó 30cm-re eltávolodott, kikapcsolom a szerkezetet.
(#) mokuli válasza Riggs hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Ha jól tévedek már egyszer feltetted a 12 tekercs 16 mágnes rendszerű generátor bekötését.Lassan oda érek én is.Ez volt az?Fent hagyom de ez 18 mágnes.
(#) Riggs válasza mokuli hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Biztos, hogy nem ez volt, mert nekem 3db egyenirányító híd van rajta. Ezen a rajzon nem nagyon igazodok ki.
Én is kérdeznék: Nem tudtok valami jó beszerzési forrást szigetelt kábelre? 20m távolságra kellene elvezetni a generátor töltővezetékét. 6-10mm˛ vastagságú kellene, de igen húzós az ára. Köszi!
(#) Dzsos válasza Riggs hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Riggs csak kábel jó vezeték nem ?
(#) Riggs válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Ha minden kötél szakad, akkor marad a vezeték, (mármint két külön ér, ha ugy értetted) csak hát a kábel jóval védettebb ls masszívabb is. De azért nincs kedvem 10-20 ezret kiadni 20 m kábelért.
(#) jani5 válasza athor77 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Valami hasonlóak lesznek az erővonalak. Túl nagy a légrésed. Azért írtam hogy én kiemelném a mágneseket.

erővonal.JPG

(#) erbe válasza mokuli hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Végigkövettem, úgy látom, jó a bekötés.
(#) jani5 válasza mokuli hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Az alsó egyenirányítóra dolgozó tekercsek jók, a felsőre dolgozók nem jók.
(#) erbe válasza jani5 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Igazad van. Az alsó piros fordítva van.
(#) zolti válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Köszönöm,hogy válaszoltál.de curie hőmérsékleti pontot ismerem.Itt egy elektronikai eszközre gondoltam (tekercs,váltó-egyen -fesz mivelhogy nagyon érzékeny a magasabb hőmérsékletre.
(#) zolti válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Szuper én is ilyenre gondoltam de egy kicsit necces egy 30cmx30cm-es dobozzam megoldami
(#) athor77 válasza jani5 hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

És ha nem kiemelt mágnest hanem duplamágnest alkalmazok.
A kettő egymáson már elég magas.
Csak 8 db-ot kell beszereznema 2x2x12-höz.
(#) mokuli válasza Riggs hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Sanos nem tudok én sem,nekem minimális kell.Le rajzolnád a tekercseid hogy kötötted be köszi.
(#) solah válasza Barret hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

nekem is ilyen motorom van és énis szélgenerátornak akarom használni megnéztem az adatait és kb 1200-1500-as fordulat kell 14 voltra,kb 5 amper ez már jo csak azt kellene elérni hogy a szélkerék lassuforgásával a motor minnél nagyobb fordulaton menjen lehetöleg 1500 fölött.1:5-ösátételtajánlották nekem is
(#) pudding1 hozzászólása Dec 16, 2009 /

Napok óta fúj a szél. Végre rendesen termel a rendszer. Nálatok mi a helyzet?
(#) athor77 válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Fent vannak a múlt hét szerdai adatok nálad.
100 km/h nál mennyit nyomtak?
(#) pudding1 válasza athor77 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Fenn vannak, a Dec. mappában. Nálam mondjuk nem volt ekkora a szél, de így is összejött 4,671Kwh.

dec9wind.jpg

(#) jani5 válasza athor77 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Úgy is jó lesz, sőt még egy kicsit nől a kivehető teljesítmény is.
(#) jani5 válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Felénk (a Bakony alatt) napok óta teljes szélcsend. A hópelyhhek, (már amikor esik,) szinte függőlegesen hullanak a földre.
(#) athor77 válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Az már szép teljesítmény.
Ebből (KORONG MÁGNES D 18x5 mm 317 ft/db)
a fajta mágnesből van készleted?
(#) pudding1 válasza athor77 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

1db (viszont van 20x3-as 29db és 22x5-ös 12db)
(#) sziriusz válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Bemérnéd nekem, hogy mit tudnak ezek a mágnesek majd a generátorban? A bemérés szerintem biztos beletelik pár órába, de csak néhány laposvas kell hozzá. Ha megtennéd, elküldöm a szisztémát, és azt, hogy a generátornál miként lehet felhasználni az eredményt.
(#) athor77 válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Azért azt kérdeztem mert ha lett volna 6 db (ennyi hiányzik hozzá)akkor meg tudtam volna csinálni a dupla mágneses kiemelést amit jani5-tel beszéltünk.
(#) athor77 hozzászólása Dec 17, 2009 /

Valaki említette nemrég a léptetőmotorokat, most a kollégákkal rámértünk egyre hát megdöbbentem.
Csavarbehajtóval alig forgatva is 3V, a max fordulaton pedig 14-ig elment.
Nem gondoltam volna hogy ennyit tud.
Következő: »»   162 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem