Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   141 / 489
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Szia!

Az eredeti kapcsolásban a tranzisztorok vezérelhető áramgenerátorok. Ha a kimenet alacsony, az áram ki van kapcsolva, ha magas, akkor (5-0,7)/ Re, ahol az Re az emitter és a föld közötti ellenállás értéke. Ez az áram folyik át a LED-eken. (Ha a bázisban is megvan a 10k, akkor a feszültség egz kicsit alacsonyabb lesz.) 4.3/100 = 43mA.

Egy pont az idő 120 -ad részében villan fel (közelítőleg). Ha az áramot is 120-ad részére viszed a kisérletezéskor, közel azt a fényerőt kapod, amit majd a forgás közben.

Szia
(#) Hp41C válasza mrbini hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Szia!

- Egy SMD kivitelű tranzisztor sokkal kisebb és mégis biztosítani tudja a 100mA led áramot is. A CD4066, CD4016 ekkora áramot nem tud kapcsolni. A két 14 lábú tokot nehezebb lenne behuzalozni.

- A szöveg a pic adat EEPromjában van. A 16F628(A)-ban 128, a 16F648A, 16F87, 16F88, 16F876(A), 16F886 -ban 256 byte adat EEProm van. Az elsőben egy, a többiben 2 szöveget tárol a program. A szövegek max. 127 karakter hosszúak lehetnek. A szöveg végét a 0x00 kódú karakter jelzi. Az 1. szöveg a 0x00, a második a 0x80 címen kezdődik.

Módszer:
A programozóddal olvasd ki a pic adat eepromját, változtasd meg a szöveget (a karakterek kódolása a CharGen.asm-ben található), írd be az adat eeprom memóriába az új szöveget. A programozás után az új szöveg jelenik meg...

Szia
(#) mrbini válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Szia!
Ic megoldás elvetve.
A pic 16F628 adatot kiolvasni ki tudom csak az asm nincs meg hozzá.
Van valami program amivel vissza lehet fordítani a hex-et.
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Helló. Most nézem a nyáktervet ott a ledeket kapcsoló tranzisztorok bázisai a pic lábaira vannak kötve egy az egybe. Csak az emitterekre megy smd ellenállás (a nyákterven 100ohm). Most akkor hogy legyen? 5-0.7=4.3V -> 4.3/2000 (2k ellenállásnál) 2,15mA. Ennek vegyem a 120-ad részét. 4.3V-nál akkora áram folyjon át a leden mint a 2.15mA/120? (Vagy rossz a gondolatmenet?)
(#) Hp41C válasza mrbini hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Szia!

Nem kell fordítani. Az égető programban szokott lenni valamilyen lehetőség az adatok átírására...

Másik megoldás, hogy a szöveget egy új projectben az EEProm területre beírod (DE "Szöveg"...). Lefordítod és csak az adat EEProm tartalmát módosítod...

Nem tudom, milyen programot használsz, a PicKit2 kezelő programja tudja mind a kettőt...

Szia
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Szia!

Jó a gondolatmenet, de inkább fordítva: A fényerőt állítsd be kísérletezéssel. A fényerőhöz tartozó áramot mérd meg, az ellenállást számold ki. Próbáld meg az így kiszámolt ellenállással. A rotorra az ellenállás 120-ad részének megfelelőt ültessbe (csak egy helyre) és póbáld ki...

Szia
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
De a piros és a zöld lednek más a nyitófesze. Mekkora feszt kapcsoljak a pirosakra és a zöldekre? Mindkettőre 4.3V-ot? (Gondolom 3 ceruzaelem is jó)
Hogyha 240kohmos ellenállás bizonyul jónak a kísérletben, akkor nekem egy 2K-s ellenállst kellene beültetnem a rotorba ugye? (Azon gondolkodok a legegyszerübb egy trimer ellenállás egy előtétellenállással sorba kötve ahol jó a fényerő kimérem multival osztom 120-al és akkor kész a megfelelő ellenállás. Gondolom így jó lesz nem?)
(#) mrbini válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Szia!
Pickit2 van de még csak ismerkedek vele, majd megpróbálom.
Köszi
(#) Hp41C válasza mrbini hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Szia!
A beállítás a képen....

Szia
(#) mrbini válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Szia!

Rendben köszönöm működik.
Még valami hogyan lehet kikapcsolni a feliratot és van még egy gomb a távirányítón ami nem igazán tudom mire való. Kikapcsolja a kijelzést és mást nem csinál.
(#) Hp41C válasza mrbini hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Szia!

Háromféle szöveges kijelzés van:
- Álló szöveg (Az eredetiben ez a mód nem érhető el.)
- Mozgó szöveg: Folyamatosan a mozgó szöveg jelenik meg. A gombjának lenyomásakor indul illetve a lenyomáskor áll vissza az idő kijelzése.
- Demo mód: Az idő kijelzése és a mozgó szöveg váltakozik. Percváltáskor indul a szöveg, a végénél ill. a perc lejártakor visszaáll az idő kijelzése. Ez utóbbiban, egész a legújabb verzióig, van egy hiba: Rendeben működik, ha a demo kilépés parancsot az idő kijelzés alatt kapja az óra. Ha a kilépés parancsot a szöveg alatt kapja, akkor a mozgó szöveg üzemmódba kerül. Ebből az állapotból a mozgó szöveg gomb megnyomásával lehet kihozni a régebbi verziókat.

Szia
(#) c27 hozzászólása Dec 23, 2009 /
 
Sziasztok. Készítem a nyákot 3. próbám, de 3-4 vonal nem látszik. A kérdésem, hogy filctollal berajzoljam az a 3 vonalat ami elig látszik vagy érdemes újravasalni? (Gondoltam, hogy ha átrajzolom filctollal és az elég akkor jobb lenne átrajzolni. Esetleg meg tudnátok mondani, hogy a edding 140s filctoll jó e ehhez valami ohp marker permanent van ráírva még.)
Előre is köszönöm a válaszokat. (Képet mellékelek róla. Egyébként a többinél is vannak pici hibák.)

rotor.jpg
    
(#) mrbini válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Szia!

Nekem csak a demó mód működik óra, szöveg és ez megy folyamatosan.
Van még egy gomb a távirányítón ami csak a kijelzést kapcsolja le de minden megy tovább.
Nincs esetleg egy javított programod?
(#) c27 hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
Sziasztok. Először is boldog karácsonyt! Másodszor megcsináltam a vasalást reggel. Vonalszakadás sehol se volt, de nem lett teljesen tökéletes ezért átrajzoltam 1x alkoholos filccel (marker permanent edding140s). Kérdés elég e így vagy mégegyszer razoljam e át? (Mellékelek néhány képet.)
(#) edison14 válasza c27 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Ez már elég lesz. Így sikerülnie kell. Amúgy nagyon szép lett.
(#) c27 válasza edison14 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Szia/sziasztok. Kész a távirányító és a rotor maratása. Szerintem tűrhető lett. (Bár a képek nem jó mindőségűek sajnos.)
Vonal szakadást sehol se látok, de erősen gondolkodok, hogy az egészet vékonyan átcínezzem. (Sajnos a forrasztással gondban leszek mert még nincs meg a forrasztópákám, de amint haladok valamire jelentkezem.)
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Ne bántsad főleg ha nincs megfelelő páka (azzal sem érdemes) mert még rosszabbak lesznek a sávok! A vékonyak nagyon hamar elégnek! Ha pillanatpáka vagy sima fűtőszálas van hosszú legyen a hegye és a lehető legkevesebb ideig forraszd! Gyantát törj porrá és acetont vagy denszeszt keverj össze vele és kend le ha beforrasztottad és lemostad (érdemes lemosni mert esztétikailag is szebb meg zárlatot is okozhat a ráégett gyanta stb)
(#) pittyu válasza c27 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Szia . Minden elismerésem a sok munkát a vasalásba befeccoló társaimnak.Sok kitartást és türelmet a munkátokhoz.Kicsit visszamegyek a múltba :Kézzel rajzoltam Brrrr. Elkezdtem egy bonyolultabb áramkör kedvéért a Layout 5 tel rajzolni.Húúú de jó , nyomtatás , vasalás, áztatás ,, K .. yád , csúnya , szakadt-- átónozom STB. A fotózás 2db UVB kompakt csővel ,8 perc. Leoldás (előhívás) maratás hidrogén /oxid +sósav 3--5 perc tökéletes tömör rézvezetékek a legvéknyabb részeken is. Én már a leg egyszerübb kis bagó paneleket is így csinálom . Hamarabb mintha vasalnám. És tökéletes minőségben ,sosem kell félnem egy kis panelhibától.
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Szia. Egy pisztoly pákám van sajnos. Egy forrasztópáka projekt is fut az órával párhuzamosan ezért a forrasztópisztollyal átcínezem a rotoron kívül az összeset a rotort meg majd ha kész lesz a páka. Nagyon véknyan akarom és csak alacsony hőmérsékleten így könnyebb is lesz majd beforrasztani a dolgokat. Ha elkészülök az egésszel akkor meg belakkozom a forrasztott részt. Így jó?
(#) c27 válasza pittyu hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Helló. Ez az első nyákom ezért csináltam vasalással és jóval olcsóbb is. Pénzbe alig kerül csak sok szabadidő és kitartás kell. Kis odafigyeléssel viszonylag jó minőségűt lehet csinálni. Sok tapasztalatot szűrtem le a mai munkám során. A filctul tökéletes javításra nincs alámaródás. Maratás előtt zsírtalanítani kell (erre késöbb jöttem rá mivel valahol nem marta le) a legjobb ezköz számomra a rozsdagátló volt. Pár másodpercig dörzsöltem és aztán már mehetett is a maratóba a filcet nem károsította. Az átrajzolás az tényleg nehéz ezt bevallom, de nem lehetetlen jó munkát csinálni (megjegyzem nagyon olcsón).
Persze amit mondtál az a legkényelmesebb és legprofibb módszer.
(#) pittyu válasza c27 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Végül is átesünk a mihez képest kategoriába. Leirom hogy megy nálam. Tehát van egy LAY formátum amit lézernyomatni. vagy fénymásolni kell.Most lézernyomtatható írásvetitő fóliára ( 45Ft /A4)rányomtatom ami a lapra fér , több példányban.Volt példa hogy rengeteg nyomat kellett Bináris óra, PIC riasztó, akkutöltő ATMEGA 8 al.Egy dobozba betettem 2 db 18 W os UW B kompakt csövet /1400 Ft / db/ és egy selejt skenner üveggel átvilágítom a fényérzékeny filmre. Nálam ez 8 perc.Utána a legolcsóbb lefolyótisztitóból (SZITI)(250 Ft 100 adag )Higitott oldattal előhívom (KB . 3 perc) Vizes lemosás után Sósav és 35% peroxid oldattal kimaratom , ez 3---5 perc alatt megvan. A vaskloridot már többet nem tűröm meg a portámon.500 Ft egy liter 35% os h.peroxid --fél évre elég, a sósav meg elég olcsó.Ha megakadsz írj üzit, fényképekkel, részletesen leírom hogy lehet tökéletes nyáklemezt csinálni.Cső:pittyu
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Szia! Vasalással mint leírtam neked is privátba tökéletes szinte foto minőséget lehet gyártani! Bővebben: Link A vezetősávok 0,4 mm szélesek vasalva készült! Elsőre sikerül szinte az összes (igaz rengeteget szórakoztam vele mire rájöttem) Próbáld ki azért írtam! Ne úgy "vasald" mert úgyis megfolyik! A nevem 1mm-es betűvel van a viszonyítás kedvéért a szár rész 5mm széles!
(#) lajos1969 hozzászólása Dec 26, 2009 /
 
Azt szeretném kérdezni hogy ez a panelterv jó e ?
A tranzisztorokhoz nem kell a 10k -os ellenállás?
(#) patexati válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Szia! Igen jó a terv! A 10K nem kell feltétlenül de élesztéskor ki kell próbálni tápról kontroller nélkül mert a 10K nélkül nem védi semmi a kontroller portjait az esetleges zárlattól stb!
(#) lajos1969 hozzászólása Dec 26, 2009 /
 
Köszönöm az információt
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Szia. Tudom majd kipróbálom legközelebb amit mondtál. Még van 2 kérdésem: a bázist körülveszi egy folytonos vonal ezt nem kell megszakítani? A másik, hogy a forrasztópisztolyba ha jól láttam vashely van(gyárilag) bele lehet tenni akármilyen sima vashegyet? Csak azért kérdezem mert akkor beletennék egy vékony hegyet kicsit kihegyezve. (Nincs itthon bolti hegy, de könnyen tudnék csinálni.)
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Szia!

Megszakíthatod a bázis körvonalát, csak akkor fontos, ha a motorra tekert trafó közelébe szereled...

Szia
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Inkább rézből csinálj egy hegyet és kb 45 fokosan reszeld le a végét nem hegyezd! Ha kezd elégni akkor csak meg kell reszelni és már ismét használható! A vas nem jó hővezető! A gyári pákahegyek is rézből készülnek csak van külső bevonatuk mert a réz hamar "rohad"!
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Az a gond, hogy a forrasztópisztoly helye gyárilag vas. Egy meghajlított vas ami rá van kötve a trafóra és a vas ellenállása miatt melegszik. Ha rezet teszek bele akkor valószínűleg leég a trafó.
A te távirányítódnak van burkolata?
A bázis körvonalát akkor ha a motor trafójának közelébe teszem akkor legyen folytonos?
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Szia!

Fordítva, akkor ne legyen folytonos, ha a trafó közelébe teszed..

Szia
Következő: »»   141 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem