Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   15 / 45
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

A legegyszerűbb mindent a gyerekre (nyuszira)fogni!
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

De hát én hüle vagyok a számítás technikához -- na meg persze mindig próbálok egyszerűen gondolkodni és persze mindig borul emiatt a "bili" A lökött gyermekem meg ilyenkor röhög rajtam .
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Ne aggódj!
Ismerős képlet. Majd apránként hozzászoksz.
(#) jandark válasza mpisti hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Szia Pisti!

Szintén,Kellemes ünnepeket kivánok mindőtöknek.Köszönöm a rajzot,megtanulmányozom.Néztem a hq-nál már nincs sajnos ez az ic,még a gogléban keresgélek..
Memorizálok mindent..
El is felejtettem,megkaptad az rt letöltéséhez az infót?

Üdv
(#) jandark válasza erbe hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Szia erbe!
A fórum hozászólásának a keresése egyszerü a beálitásokban..Megpróbálom a hozzászólásokat belinkelni.. Köszönet mindenért
(#) jandark hozzászólása Dec 25, 2009 /

Sikerült..Bárcsak minden egyszerü lenne

(Lajosnak):Nekem a számitógép van a kisujjomban,szegény nagyfater nem értett hozzá lovas volt világéletében (nem is hallottak róla)Viszont ha nekem egy lovat kellene befogni vagy megpatkolni...(vagy bekapcsolni a tirisztort)

Igy kerek a világ :yes:

(#) mpisti válasza jandark hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Szia Jandark!
Igen, megkaptam. Sőt, azóta Freedomocska barátomnak köszönhetően az ominózus évkönyv(többedmagával) is újból a birtokomban van. (köszönet érte ezúton is!)
A TCA 785 IC valószínűleg még beszerezhető, ha időm engedi, segítek az adaptációban.
(#) jandark válasza mpisti hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Örök hála
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Használd egészséggel ! Ami az egyik embernek "kacat" az még a másiknak érték lehet -- ezeket a könyveket is a tűzbedobástól mentettem meg annak idején költöztetéskor (pedig elektromos szakemberről van szó !). Még a sok "kacat" mellett elhoztam pld. egy 99%-ban kész hegesztő trafót + diódákat .
(#) mpisti válasza jandark hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Szia Jandark !
A melléklet egy komplett hegesztőgép vill.dok. tirisztoros szabályozással. Én nem "sasoltam"meg tüzetesen, de te ezt megteheted.
Nézd át,hogy minden alkatrész érték megvan-e a rajzon. A minőség nem a legjobb,de sajnos jobb most nincsen.
Remélem tudod használni a kapcsolási rajzot.Igaz, valami szláv nyelven van,de a rajznál ez mit sem számít.
(#) jandark válasza mpisti hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Szia Pisti!
Köszönöm a rajzot,sajnos tényleg hiányzik pár dolog..
A rajzon nincs a tirisztorok vezérlésére kötötti e2 x5 megnevezve,nem találtam az r2 értéket..
Maga az alapkapcsolással már nincs gond,pont azt nem látom innen ami a tirisztorok gate-jére megy..

Mi a véleményetek erről a nyitott vasról?
Rátekerhetem e a folytónak szánt huzalt?

A vasat képben küldöm.van belőle 3.3*4cm (13.2cm2)cséve 12cm hosszan,ill 7cm*4cm 12cm hosszan (28cm2)

DSCN7116.JPG

(#) mpisti válasza jandark hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Szia!
Hát, tényleg hiányos. De próbáld meg a mellékletben szereplőt. A 3 fázisú betáp ne zavarjon, megy ez 230V-ról is,ha jól méretezed.Mindenesetre elég érdekes megoldást tartalmaz.

sma250.pdf

(#) jandark válasza mpisti hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Elkészült a főtrafó fojtójának a tekercse.
A huzalkeresztmetszet 18.2cm2 lett,30menet..vas 35.7cm2. EI lemezes.
Kérdésem lenne a folytatáshoz:a lemezek viszarakását hogy a legcélszerübb?Tegyem visza EI részenkét öszeforgatva vagy?..Most ahogy szétbontottam ugy volt hogy a zöme e rész egyirányban volt középen az i rész rátéve majd a két végén 3-4 lemez volt oldalanként ami öszefogja a lemezeket,ha kell az I rész alá tehetek légrésként papirt vagy müanyag szigetelőlemezt amit több oldalon is láttam..(ami a dvd tápjában ill az autósmagnókban is van,ez védi a panelt a lemezhez érés ellen)..
Mi a véleményed/tek?
(#) jandark hozzászólása Jan 7, 2010 /

Kedves fórumtársak.Boldog sikeres ujévet kivánok mindőtöknek
(#) mpisti válasza jandark hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szia!
Bocsi, ha az említett képen szereplő vasról valamit félreértettem, de a 12cm nálam 120mm.
Tiszta pazarlás ilyen magot fojtónak elhasználni. Az imént említett képen szereplő vasak bőven megfeleltek volna.
De ha már elkészítetted a fojtót, akkor nincs mit tenni.
A lemezelést semmi esetre se csináld átlapolva, mert nagyon magas lesz a fojtó önindukciós tényezője.
Először berakod az "E" lemezeket szorosan, majd az "I"lemezeket csomóba fogva összefogatod a fojtót légrés beiktatásával.Először kb 3mm-es légréssel kezdesz. Az összefogató lemezekben a furatokat úgy készítsd el,hogy a légrést tág határok között tudjad változtatni.

Szia!
Teljesen igazad van :yes: benéztem a mm-ert..
Lett volna kisebb is de igyekeztem a megadott 35cm2-40cm2-t teljesiteni..A mikrótrafó valóban olcsóbb megoldás lenne ezzel szemben,viszont szük az ablaka oda a 30menetet egy hoszabb csévére tudnám feltekerni,ez is folymatba van hiszen gondolkozok 2db E vas öszeforditásában..A trafónak van öszeszedő kerete igy arra nagyobb furatot készitve a légrés variálható lessz.A 3mm-hez inkább papirt vagy müanyag lemez a jobb?
(#) mpisti válasza jandark hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szia!
A légrés anyaga bármilyen szigetelő anyag lehet, de lehetőleg ne legyen nedvszívó vagy éghető.Tehát prespán, bakelit,pabit, pertinax stb...plexi az ne legyen.
(#) Ge Lee hozzászólása Jan 7, 2010 /

A gyáriakban is kb. 3mm a fojtó légrése.
(#) Ge Lee hozzászólása Jan 7, 2010 /

Ez is egy triakos szabályzás

Ma idáig jutott a projekt.Öszeraktam a fojtót találtam egy 3as bakelit lemezt azt pont a méretre vágva és a keret lyukméretét egy számmal megbővitve az öszeillesztés sikeres volt..
Pár kép a mozzanatokról..

És még egy kép...

DSCN7243.JPG

(#) jandark válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szia.3as lett a légrés egy bakelitlap bevágásával..
Azt hiszem pont lejöttek az rt ujságok át is nézem azt amit belinkeltél..
A helyzet az hogy a fő trafó feszültsége kevés lenne az egyenirányitáshoz igy egy pótrafót készitek kiegészitésként,maga a főtrafó 44-48voltig szabályoz a mag tolásával..
Nem tudom hogy a triakos előszabályzás elbirna e mindkét trafóval,vagy hogy alakulna ha csak az egyiket szabályozná...
Sajnos a nyákterv a gyengém,mindent elkészitek amit tudok,de a tervezés az a gyengém..Ezzel kapcsolatban meg kell kérnem valakit..
(#) erbe válasza jandark hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Jó lenne, ha betennél már egy képet a tologatós vasmagos főtrafódról. Az, hogy eltolás közben a feszültség csupán keveset változik, semmit sem jelent. A mágneses sönt úgy változtatja a trafó karakterisztikáját, hogy a hegesztőáram min. és max. között változik. Ez esetben semmi szükség tirisztoros-triacos szabályzásra. Fojtónak meg bőven elég lett volna az általam javasolt mikrotrafó E része magában, I nélkül. Sok hegesztőben a fojtó szabadon álló I magon van.
Címed küldd üzenetben vagy mailben!
(#) jandark válasza erbe hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szia.Tettem fel..
(#581783) itt van,de mindjárt csinálok pár közelebbi képet.
A fojtóval az a helyzet ahogy Pistinek is megirtam hogy a 30menet nem biztos hogy elfért volna igy több szálból,vagyis visitva lehet,de gondolkoztam 2E öszeforditásán igy elférne..Gondoltam azért hogy amit Pisti irt a fojtóra vaskeresztmetszetet megfeleljen,a kisebb (volt 3fázisu trafó amit küldtem a képekben)I alaku vas ha nagyobb lenne keresztmetszetre akkor simán rátekertem volna,viszont,igy csak a kiegészitő trafó fojtója lenne jó rá..
Aztán,a jó az hogy vasat tudok beáldozni,lehet rajta alakitani,no meg a mikrótrafó 1es huzalából (22szálat öszefogva)könnyebben pocsékolhatok...Ugye ha drága fazonhuzalt kéne vegyek közben küldök privátot..
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szia!
"mágneses sönt úgy változtatja a trafó karakterisztikáját, hogy a hegesztőáram min. és max. között változik. Ez esetben semmi szükség tirisztoros-triacos szabályzásra. Fojtónak meg bőven elég lett volna az általam javasolt mikrotrafó E része magában, I nélkül."

Helyes megállapítás.
(#) erbe válasza jandark hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Ehhez bizony teljesen felesleges a triacos szabályzás!
A fojtó 30 menetéhez meg nem kötelező ragaszkodni. Az eredmény jelentős mértékben függ a vasmag keresztmetszetétől, alakjától. Félek tőle, hogy nagy vagmaggal, kicsi légréssel nagyon lefogja majd.
Több régi hegesztőben 2 leágazása volt a fojtónak, de a felsőt sose használták mert kevés áramot adott.

Itt vannak a megigért képek a főtrafóról..
Már sötét van kint ezért elnézést a sötét képekért..
A fótrafón a két tekercs közti söntlemezt tolja huzza egy menetesszár..

Ezt leirtam én is a kezdeteknél,igaz csak azt hogy a sönt álithatóságával változik a feszültség,persze az áramerősség is..
A fojtót ugy méreteztem hogy a cm2nek megfeleljek,aztán lehet később valamikor lecserélem a főtrafót nagyobbra,oda viszont már nem lessz gond a nagyobbsága..
Még a régi elven vagyok,ahova egy szeg kell ütök kettőt..
A főtrafó pont az ellenkezője alapján készült,ahova kellene két szeg egy is megfogja..
Nem rossz kis gép,de ha lehet megteszek mindent hogy jobb legyen..
(#) mpisti válasza jandark hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Szia!
Most sietnem kell, de remélem délután több időm lesz,akkor visszatérünk a feszültségváltozás kérdésére.
(#) jandark válasza mpisti hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Szia!
Köszi szépen,minden jól jön..
Következő: »»   15 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem