Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
A legegyszerűbb mindent a gyerekre (nyuszira)fogni!
![]()
De hát én hüle vagyok a számítás technikához -- na meg persze mindig próbálok egyszerűen gondolkodni
![]() ![]()
Ne aggódj!
Ismerős képlet. ![]() ![]()
Szia Pisti!
Szintén,Kellemes ünnepeket kivánok mindőtöknek.Köszönöm a rajzot,megtanulmányozom.Néztem a hq-nál már nincs sajnos ez az ic,még a gogléban keresgélek.. Memorizálok mindent.. El is felejtettem,megkaptad az rt letöltéséhez az infót? Üdv
Szia erbe!
A fórum hozászólásának a keresése egyszerü a beálitásokban..Megpróbálom a hozzászólásokat belinkelni.. Köszönet mindenért ![]()
Sikerült..Bárcsak minden egyszerü lenne
![]() (Lajosnak):Nekem a számitógép van a kisujjomban,szegény nagyfater nem értett hozzá lovas volt világéletében (nem is hallottak róla)Viszont ha nekem egy lovat kellene befogni vagy megpatkolni...(vagy bekapcsolni a tirisztort) Igy kerek a világ :yes:
Szia Jandark!
Igen, megkaptam. Sőt, azóta Freedomocska barátomnak köszönhetően az ominózus évkönyv(többedmagával) is újból a birtokomban van. (köszönet érte ezúton is!) A TCA 785 IC valószínűleg még beszerezhető, ha időm engedi, segítek az adaptációban.
Használd egészséggel ! Ami az egyik embernek "kacat" az még a másiknak érték lehet -- ezeket a könyveket is a tűzbedobástól mentettem meg annak idején költöztetéskor (pedig elektromos szakemberről van szó !).
![]() ![]()
Szia Jandark !
A melléklet egy komplett hegesztőgép vill.dok. tirisztoros szabályozással. Én nem "sasoltam"meg tüzetesen, de te ezt megteheted. ![]() Nézd át,hogy minden alkatrész érték megvan-e a rajzon. A minőség nem a legjobb,de sajnos jobb most nincsen. Remélem tudod használni a kapcsolási rajzot.Igaz, valami szláv nyelven van,de a rajznál ez mit sem számít.
Szia Pisti!
Köszönöm a rajzot,sajnos tényleg hiányzik pár dolog.. A rajzon nincs a tirisztorok vezérlésére kötötti e2 x5 megnevezve,nem találtam az r2 értéket.. Maga az alapkapcsolással már nincs gond,pont azt nem látom innen ami a tirisztorok gate-jére megy.. Mi a véleményetek erről a nyitott vasról? Rátekerhetem e a folytónak szánt huzalt? A vasat képben küldöm.van belőle 3.3*4cm (13.2cm2)cséve 12cm hosszan,ill 7cm*4cm 12cm hosszan (28cm2)
Szia!
Hát, tényleg hiányos. De próbáld meg a mellékletben szereplőt. A 3 fázisú betáp ne zavarjon, megy ez 230V-ról is,ha jól méretezed.Mindenesetre elég érdekes megoldást tartalmaz.
Elkészült a főtrafó fojtójának a tekercse.
A huzalkeresztmetszet 18.2cm2 lett,30menet..vas 35.7cm2. EI lemezes. Kérdésem lenne a folytatáshoz:a lemezek viszarakását hogy a legcélszerübb?Tegyem visza EI részenkét öszeforgatva vagy?..Most ahogy szétbontottam ugy volt hogy a zöme e rész egyirányban volt középen az i rész rátéve majd a két végén 3-4 lemez volt oldalanként ami öszefogja a lemezeket,ha kell az I rész alá tehetek légrésként papirt vagy müanyag szigetelőlemezt amit több oldalon is láttam..(ami a dvd tápjában ill az autósmagnókban is van,ez védi a panelt a lemezhez érés ellen).. Mi a véleményed/tek?
Szia!
Bocsi, ha az említett képen szereplő vasról valamit félreértettem, de a 12cm nálam 120mm. ![]() De ha már elkészítetted a fojtót, akkor nincs mit tenni. A lemezelést semmi esetre se csináld átlapolva, mert nagyon magas lesz a fojtó önindukciós tényezője. Először berakod az "E" lemezeket szorosan, majd az "I"lemezeket csomóba fogva összefogatod a fojtót légrés beiktatásával.Először kb 3mm-es légréssel kezdesz. Az összefogató lemezekben a furatokat úgy készítsd el,hogy a légrést tág határok között tudjad változtatni.
Szia!
Teljesen igazad van :yes: benéztem a mm-ert.. Lett volna kisebb is de igyekeztem a megadott 35cm2-40cm2-t teljesiteni..A mikrótrafó valóban olcsóbb megoldás lenne ezzel szemben,viszont szük az ablaka oda a 30menetet egy hoszabb csévére tudnám feltekerni,ez is folymatba van hiszen gondolkozok 2db E vas öszeforditásában..A trafónak van öszeszedő kerete igy arra nagyobb furatot készitve a légrés variálható lessz.A 3mm-hez inkább papirt vagy müanyag lemez a jobb?
Szia!
A légrés anyaga bármilyen szigetelő anyag lehet, de lehetőleg ne legyen nedvszívó vagy éghető.Tehát prespán, bakelit,pabit, pertinax stb...plexi az ne legyen.
Ma idáig jutott a projekt.Öszeraktam a fojtót találtam egy 3as bakelit lemezt azt pont a méretre vágva és a keret lyukméretét egy számmal megbővitve az öszeillesztés sikeres volt..
Pár kép a mozzanatokról..
Szia.3as lett a légrés egy bakelitlap bevágásával..
Azt hiszem pont lejöttek az rt ujságok át is nézem azt amit belinkeltél.. A helyzet az hogy a fő trafó feszültsége kevés lenne az egyenirányitáshoz igy egy pótrafót készitek kiegészitésként,maga a főtrafó 44-48voltig szabályoz a mag tolásával.. Nem tudom hogy a triakos előszabályzás elbirna e mindkét trafóval,vagy hogy alakulna ha csak az egyiket szabályozná... Sajnos a nyákterv a gyengém,mindent elkészitek amit tudok,de a tervezés az a gyengém..Ezzel kapcsolatban meg kell kérnem valakit..
Jó lenne, ha betennél már egy képet a tologatós vasmagos főtrafódról. Az, hogy eltolás közben a feszültség csupán keveset változik, semmit sem jelent. A mágneses sönt úgy változtatja a trafó karakterisztikáját, hogy a hegesztőáram min. és max. között változik. Ez esetben semmi szükség tirisztoros-triacos szabályzásra. Fojtónak meg bőven elég lett volna az általam javasolt mikrotrafó E része magában, I nélkül. Sok hegesztőben a fojtó szabadon álló I magon van.
Címed küldd üzenetben vagy mailben!
Szia.Tettem fel..
(#581783) itt van,de mindjárt csinálok pár közelebbi képet. A fojtóval az a helyzet ahogy Pistinek is megirtam hogy a 30menet nem biztos hogy elfért volna igy több szálból,vagyis visitva lehet,de gondolkoztam 2E öszeforditásán igy elférne..Gondoltam azért hogy amit Pisti irt a fojtóra vaskeresztmetszetet megfeleljen,a kisebb (volt 3fázisu trafó amit küldtem a képekben)I alaku vas ha nagyobb lenne keresztmetszetre akkor simán rátekertem volna,viszont,igy csak a kiegészitő trafó fojtója lenne jó rá.. Aztán,a jó az hogy vasat tudok beáldozni,lehet rajta alakitani,no meg a mikrótrafó 1es huzalából (22szálat öszefogva)könnyebben pocsékolhatok...Ugye ha drága fazonhuzalt kéne vegyek ![]() ![]()
Szia!
"mágneses sönt úgy változtatja a trafó karakterisztikáját, hogy a hegesztőáram min. és max. között változik. Ez esetben semmi szükség tirisztoros-triacos szabályzásra. Fojtónak meg bőven elég lett volna az általam javasolt mikrotrafó E része magában, I nélkül." Helyes megállapítás. ![]()
Ehhez bizony teljesen felesleges a triacos szabályzás!
A fojtó 30 menetéhez meg nem kötelező ragaszkodni. Az eredmény jelentős mértékben függ a vasmag keresztmetszetétől, alakjától. Félek tőle, hogy nagy vagmaggal, kicsi légréssel nagyon lefogja majd. Több régi hegesztőben 2 leágazása volt a fojtónak, de a felsőt sose használták mert kevés áramot adott.
Itt vannak a megigért képek a főtrafóról..
Már sötét van kint ezért elnézést a sötét képekért.. A fótrafón a két tekercs közti söntlemezt tolja huzza egy menetesszár..
Ezt leirtam én is a kezdeteknél,igaz csak azt hogy a sönt álithatóságával változik a feszültség,persze az áramerősség is..
A fojtót ugy méreteztem hogy a cm2nek megfeleljek,aztán lehet később valamikor lecserélem a főtrafót nagyobbra,oda viszont már nem lessz gond a nagyobbsága.. Még a régi elven vagyok,ahova egy szeg kell ütök kettőt.. A főtrafó pont az ellenkezője alapján készült,ahova kellene két szeg egy is megfogja.. Nem rossz kis gép,de ha lehet megteszek mindent hogy jobb legyen..
Szia!
Most sietnem kell, de remélem délután több időm lesz,akkor visszatérünk a feszültségváltozás kérdésére. |
Bejelentkezés
Hirdetés |