Fórum témák
» Több friss téma |
"Egy kapu nyitásáról van szó."
Ebben az esetben nem biztos hogy kell a D-tároló! Legtöbb mágneszár nem szereti ha hosszabb ideig üzemel. Általában 6-8 másodpercig elég működtetni a mágneszár tekercsét. ![]()
Rosszul értetted.
Nem mágneszár ,hanem LADA motor...az ajtó ki és be csukását végzi az áramkör. Tehát a csengőt megnyomom ,akkor a FET húz ,ami kapcsolja a relét ,a relé meg erre vagy arra indítja a motort ,ami csukja illetve zárja a szárnyakat! A szárnyak végállás kapcsoló segítségével lesznek pozicionálva. Módosítom. Amint látom a mellékelt rajzodon ,a 4013 már fordított polaritást eredményez...?!
Te jó ég!
Lehet, hogy én ittam sokat? Mekkora kaput kell nyitni egy LADA motornak, hogy húz ez a FET, biztos huzatos. Bocs bocs ![]()
Valóban! Ez egy teljesen más rendszer lesz.
![]() Igen a Q és a -Q- ellentétes kimenő jelet adnak.
Hello!
A 4013 másik felével meg lehet csinálni a monostabilt... üdv! proli007
Nem nagy kaput ,14V-tal el sem hiszed milyen gyorsan kinyitja! Van fent youtube-on videjó róla ,igaz akkor még én dugdostam a kanócokat ,de működött ,igaz volt egy kis hibája akkor még ,de most már akadály nélkül nyit zár!Meg is kerestem neked a videót ,itt meg tudod nézni
![]() Akkor JANI ,a fentebb írt kapcsolásod akkor ehhez a megoldáshoz nem lesz jó? JAAHHH ,és mielőtt elfelejtem ,Boldog Új Évet Minden Fórumozónak ![]() ![]()
Igaz! :yes:
S én sem szeretem parlagon hagyni a "felesleges" áramköri részeket. Csak, a téma címe... ![]()
"Akkor JANI ,a fentebb írt kapcsolásod akkor ehhez a megoldáshoz nem lesz jó?"
De az is használható. Csak tesztelni kellene... Viszont ez talán egyszerűbb...
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ebben a kapcsolásban hogy tudom növelni az időzítés nagyságát?
Mondjuk növeled a 220 µF értékét. Vagy a 47 kohm-ot növeled az 555-nél.
Köszönöm!
ehhez használható akkor az oldalon lévő monostabil kalkulátor, ha jól sejtem, ugye?
Igen, jól használható.
Üdv Mindenkinek!
Ebben a formában uj vagyok az oldalon.Régóta keresgélek egy kapcsolást,de egyik sem ugy működött ahogy nekem kellene. 12v os áramkör,egy relét12v50mA folyamatosan huzva tart a tápfesz bekapcsolásától, akikapcsolás kb 5 perc mulva legyen a bemeneten megjelenő +12V esetén ami folyamatosan jelen van. Ha valaki tud ilyen kapcsolást,vagy hol lehet találni,kérem segitsen. Előre is köszönettel.
Hello!
Elég nehezen tudtam kihámozni, mit szeretnél. De 5 percre már nem szoktunk 555-öt használni.. üdv! proli007
Üdv proli007!
Bocsi hogy ide irtam, de ezt én nem tudtam. Köszönöm a kapcsolást,megépitem,azt szeretném kérdezni:az R1 ellenállásra a bemenetnél hogyan lehet +jelet adni,mert csak azt tudok,külünben át kellene vezetékelni az egéssz gépet amibe beszeretném épiteni .Tehát +folyamatos jel inditsa az idózitést. Előre is köszönet
Hello!
Ez pontosan így működik. Amikor a tápfeszültség bekapcsol, C2 kondi törli az U2b-c tárolót. Erre a számláló törlődik, és a relé behúz. Mikor a bemeneten megjelenik a +12V feszültség, abban a pillanatban bebillen a tároló, a számláló törlése megszűnik, és az el kezd számolni. Azaz, elkezdődik a késleltetés. Ha az idő lejárt, a számláló kimenete magas lesz, a relé elejt. A számlálást, a D3 dióda leállítja, így a számláló ebben az állapotban marad. Mind addig, míg a tápfeszültséget újra ki nem kapcsoljuk. A bemeneti jel ez után akár fennmarad, akár többször megjelenik nincs már jelentősége. (R1-R2-D1) csak a CMOS bemenetének védelmét szolgálja. Ha az áramkör zavarérzékeny lenne, (mert a vezérlő jel nem határozottan jön meg..) akkor a C2-vel párhuzamosan kötött kondival lehet csökkenteni ennek hatását, avagy az "illetéktelen" indításokat. (Mert ugye nem tudom miről vezérled, hogyan és mi célból..) üdv! proli007
Üdv!
Köszi a választ, így már értem, pontosan erre van szükségem,már elkezdtem az alkatrészek beszerzését meg nyák tervezését.mire használom:kiskerti öntözőberendezésben egy forgó dob 12V-os motorral húzza be az öntözőfejeket,beérkezéskor egy végálláskapcsoló leállitja a motortés ez a kapcsoló dja a jelet a késleltetónek,hogy a szivattyu később álljon le.a terület vége is rendesen meg logyen locsolva. Mégegyszer köszönöm a kapcsolást,majd jelentkezem ha megépitettem.
Hello!
Első hallásra, akkor működni fog. Ha kapcsoló adja a 12V-ot, és motor is van a közelben, akkor tegyél a bemeneti 100kohm-ra egy 1µF-os kondit. Jobb a békesség. üdv! proli007
Sziasztok!
Szükségem lenne egy olyan időzítőre, ami miután egy kapcsolóval ráadok 12V-ot azonnal húzzon meg egy relét, és 12mp mulva engedje ki. Ehhez a monostabil multivibrátort szeretném alkalmazni, csak nemtudom, hogy ez hogy valósítható meg, csináltam egy rajzot, de nembiztos hogy jó. Szóval utánna miután elengedett a relé, és lekapcsolom róla az áramot, és akkor ha utána megint rákapcsolom, akkor újra húzzon meg, és 12mp mulva engedjen ki. És mindenképpen egy kapcsoló adott, nem egy nyomógomb. Köszi előre is! ![]()
Ha a trigger bemenetet (2.láb) állandóan negativra kötöd, akkor a relé addig húz, ameddig tápfeszültséget kap az áramkör, tehát igy nem felel meg az elvárásaidnak.
A rajzon látható módon viszont helyesen fog működni. A kapcsoló zárása után egyből indul, mivel a triggerbemenetre van kötve egy 100nF kondi, ami nem tud csak lassan feltöltődni, mert 100k keresztül van a pozitivra kötve. Igy egy kis ideig alacsony feszültség van a kettes lábon, és indul az időzités. Miután lejárt az időzités, a relé elejt. Ezután ha kikapcsolod, akkor a 100nF a 100k ellenálláson keresztül az 555 felé kisül, és lehetővé teszi az újbóli inditást. A kettő védődiódára szükség van, enélkül reteszelődhet az 555.
Itt egy egyszerű 555-ös bekapcsolás késleltető kapcsolás.
A kimeneti tranzisztort PNP-sről NPN-esre kell cserélni. Jásd mellék...
Sziasztok!
Kicsit rosszul írtam, bocsi mert mulajdonképpen az lenne a lényeg hogy egy ajtó kinyitása zárja az áramkört, és akkor elkezd húzni a relé és miután becsukom az ajtót, akkor nyissa az áramkört, és még utánna is húz a relé 12 mp-ig, akkor elvileg így jólenne a sima monostabil multivibrátor is. Tehát az az áramkörzáró nyomógomb az 1 áramkörös. Akkor most mit csináljak? Köszi! Idézet: „Akkor most mit csináljak?” Először is érthető formába fogalmazd át a problémádat. Az ajtó nyitásától kezdődően kell a 12sec késleltetés, vagy a becsukástól kell számolni? Nem mindegy, mert az ajtó akár nyitva is maradhat az időzités lejártán túl is. Az ajtókapcsoló nyomógomb? Külön kapcsolója van a tápfeszültségnek, vagy a nyomógomb állapotváltozása helyezi tápfesz alá az időzitőt is?
Kicsit trükközni kel ha 555-el akarod megoldani. Mert a 2-es lábon csak a lefutó élre fog indulni az időzítés. Azaz nyitáskor és záráskor is létre kell hozni egy lefutó élt a 2-es vezérlő láb számára...
![]() Azaz vagy frekvencia kétszerező kell az MMV elé. Vagy két ellentétesen vezérelt MMV-t kell összekapuzni...
Egy pár frekvencia kétszerező kapcsolás. Bővebben: Link
Sziasztok!
A mellékelt kapcsolással van egy kis gondom. Konkrétan az, hogy fordítva működik, mint kellene neki. (gondolom én) Az 1-2 lábak között mérem a feszültséget, kúszik is lassan felfelé. A kimenetet mérve kiadja a magasat. Amikor eléri a küszöböt a kondi, a kimenet átmegy alacsonyba. Nem fordítva kellene működnie ennek? Nekem olyan kapcsolás kellene, ami késleltetve húz meg, és magasan tartja a kimenetét, amíg táp van a kapcsoláson. Amúgy jó lenne a kimenetet is úgy átvariálni, hogy ne nullát kapcsoljon a kimeneténél, hanem a fázist. Erre van ötletetek? Előre is köszi!
Megnézegettem a mellékelt kapcsolást, ez gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint amit én belinkeltem.
Tényleg nem értem, mi a fenéért működhet nálam fordítva a dolog. De tényleg: amíg az idő le nem telik, addig magasat mérek a 3-as lábon, utána lemegy nullára. ![]()
Na, ma is megállapítottam, hogy éjszaka nem kísérletezünk. Bocsi a hülyeségért, a kapcsolás jól működik, csak én nem jól próbáltam.
A lényeg: a kimenetét leddel próbáltam, amit a negatív táphoz kötöttem le. Utána megnézve a kapcsolást jöttem rá, hogy a másik irányban van a triak, tehát az a pozitív táphoz van fixen kötve, így jól fog működni. Rátettem a triakot, és tényleg... A kimenet átvariálása viszont tényleg érdekelne: ne a nulla menjen a kimenetre, hanem fázist kapcsoljon oda.
Sziasztok!
Szóval egy nyitó nyomógomb van egy kocsiajtóban, ami kapcsolja a 12V-ot az izzóra, és amint becsukom az ajtót akkor kikapcsolja, mivel nyitja az áramkört a nyomógomb. És az lenne a lényeg, hogy vagy 12s-el később kapcsolódjon le a világítás. Szóval a legjobb az lenne, hogy amikor kinyitom az ajtót, akkor elkezdjen világítani a lámpa, és miután becsuktam, (tehát a a nyomógomb kinyitott) attól kezdve kezdjen el 12s-et számolni és utána kapcsoljon le a világítás. Ez hogy kivitelezhető legegyszerűbben? Köszi! ![]()
Hello fórumozók!
Én egy 555 PWM kapcsolásban szeretném a segítséget kérni. A barátomnál (google) amiket találtam valamiért nem működtek. A legfőbb gond az volt hogy én rgb led-ekhez szeretném használni aminek a negatív lába a közös és 3 pozitív van a színeknek. És ha én a 3 kapcsolást megépítettem és a testet közösítettem akkor nem működött. Ha valakinek csinált mát ilyet vagy tud egy kapcsolást összedobni akkor ne tartsa vissza magát. ![]() ![]() ![]() Előre is köszi Üdv:zsoltii90 |
Bejelentkezés
Hirdetés |