Fórum témák
» Több friss téma |
Van bizony, többen is fejlesztettek, de iszonyat drága, és hardverkulcsos.
Nekem se sikerült "szereznem" A hozzávaló digitális térképadatbázis, bedig nálunk "bizalmas" minősítésű volt. Ha becsülni kell, akkor a googlet szoktam használni, de hát az elég gagyi, talajszint magasság nincs rajta, azt csak úgy nagyjából emlékezetből. Műsorszóráshoz még elmegy. (nehéz a nyugdíjas élete)
Van egy ilyen okos program. Talán használhatóBővebben: Link
Jónak tűnik, ki fogom próbálni. Sajnos nem tudni, hogy milyen térképet (adatbázist) használ, pedig ettől függ a használhatósága. Mindenesetre, műsorszórásra jó lesz igen nagy valószínűséggel, korrigálva a vételi hely körülményeivel. (hacsak nem a 10 em épület 2. emeletén az adónak háttal kell meghatározni, bár ez ránézésre is reménytelen.
Üdv valaki biztos tudna segíteni. Nos így ünnepekkor körülbelül karácsony és január első 2 hetén keresztül, valami oknál fogva be tudok fogni kábel tv csatornákat, általában vagy 20 csatornát. Ebből 5-6 szinte teljesen tökéletes színes csak cseppet szemcsés. A többi is jó szokott lenni csak fekete fehér. Mikor ez az időszak véget ér, akkor is megmaradnak a csatornák, csak leromlik nézhetetlenül a minősége. Kérdésem csupán az lenne, hogy van e mód megbuherálni az antennát legalább annyira, hogy a vétel egy kicsit javuljon. Jelenleg 2db erősítős lepkeantenna dolgozik egy tápról egymásnak háttal fordítva. Van é valamiféle lehetőség, szűrő vagy valami hasonló? Persze hogy kábel tv vagy műholdas szolgáltatás jön be azt nem tudom. Próbáltam még plusz szobai erősítős antennát is társítani de nem javult a helyzet. Valami tipp?
Bocs nem tudom csak én nem értem de hogy függ össze a lepke antenna a kábel tv-vel?
A másik döntsük el hogy kábel tv vagy sat tv műholdas vétel vagy földfelszini dologról beszélünl.?
Valaki a környéken antennára kapcsolta a kábeltévét. Vagy szándékosan, vagy véletlenül. Felénk is volt ilyen helyzet pár éve. Egy irányított antennával még a "adóállomás" is felkutatható.
de ennek szerintem kicsi az esélye
![]() ![]()
Szerintem NAGY az esély erre az kisugárzásos helyzetre. Egy T-splitter sokmindenre képes, ha avatatlan kezekbe kerül.
Találkoztam már ilyennel. Egyszerűen menj fel a tetőre, és azt a lepkeantennádat amelyikben a nagyobb erősítésű antenna erősítő van fordítsd be a legjobb vételre. Ne a tv adótoronyra, hanem valamelyik közeli szomszédod házát célozd meg.
![]() Amivel én találkoztam, ott a következő volt a helyzet: Elhívott egyik ismerősöm, hogy adjak már neki valamilyen tanácsot, hogy mégis milyen antenna erősítőt vegyen , mert egyhez ugyan valahonnan "hozzájutott", akkor összerakta, de most úgy fél év után jó lenne már ha a másik tv-n is ugyanolyan jó lenne a kép mint az egyiken. Amikor odamentem ![]() ![]()
A linkedre nekem ezt írja ki az opera:
Adathalász figyelmeztetés A lapot, amelyet meg akart nyitni, rosszindulatú szoftverek terjesztésével vádolják. Bármilyen szoftver erről a lapról veszélyes lehet. Az Opera Software nem javasolja ennek a lapnak a látogatását.
Nem az én linkem, én csak belinkeltem a címét a hozzászólásomba. Használj Mozillát. Az nem akadékoskodik.
Tisztelt Uraim (kadarist, Dudus, ZPking, pucuka)!
Először is vidám szilvesztert, és boldog új évet kívánok! Nagyon köszönöm a promlémám megoldásában nyújtott segítségeteket. Teljes a siker (majdnem)! ![]() Az előző napok iszonyú fárasztó antenna erősítős munkáját egy kis wellness -el próbáltam kipihenni, azért nem jelentkeztem... :yes: De érdemes volt időt fordítani rá, mert erőt merítettem és felvittem az antennát a fürdőszoba ablakba. ![]() Ami még egy kis korrekcióra szorul: - A stick saját progijában 6db kis pálcika jelzi a térerőt... Az összes jelez, ennek ellenére néha kockásodik, akadozik a kép. Lehet, hogy most meg túl nagy a jelszint ? Még van itthon 2-3 napom, megpróbálok egy 75 Ohm-os változtatható attenuatort betenni, hogy vajon mi lesz, ha decibelenként csökkentem a jelszintet...? - Néha lefagy az egész gép (AMD2600+). Viszont ennek a dolognak egy 1,4GHz laptopon kell mennie. Meg kell néznem a proci terhelést mindkét progival... Dudus, már biztos nem kérem köncsön az antennádat, (köszönöm) mert ez is jó. Viszont tényleg körsugárzónak látszik, vagy legalábbis max. egy dipol karakterisztikájával rendelkezik. Minden esetre, a digitális kép sokkal jobb (a fentiek ellenére), mint ami a kábel TV-n jön.
Üdv!
Boldog Újévet kívánok én is minden fórumtársnak. Nem hiszem, hogy túlvezérlés lenne a probléma, esetleg a reflexiós környezet. Ilyen esetben jobb eredmény érhető el irányított antenna használatával, mondjuk a fürdőszoba ablakából az adó irányába felszerelve. (de ha lehet ne szilveszter éjszakáján csináld, mer akkor elég magas a vörös köd, szmog szintje, és még baleset lesz a vége. Maradj csak minél közelebb a föld felszínhez, az estleges hibás lépések következményei nem lesznek olyan súlyosak. Ilyenkor a vízszintes terjedés is jobb. A kezeket is bemeszelni) Lehet kockásodás a számítógép sebesség problémájából is, ezt gondolom némi kísérletezéssel el lehet dönteni
A csatolt kapcsolásnak ki lehetne valahogy terjeszteni az erősítési sávját? Sajnos alapból csak a 6...12-es tv csatornákat erősíti amint már nem igazán használnak.
Üdv!
Ez egy szélessávú erősítő, elég nagy erősítéssel. A felső határfrekvenciát a szórt kapacitások, és a felhasznált tranzisztorok határfrekvenciája korlátozza. Azonban a nagy ft -jű, nagy határfrekvenciájú tranzisztorok használatánál megnő ugyan a felső határfrekvencia, de a szórt kapacitások , és a nagy erősítés miatt gerjedékeny lesz az erősítő, ezért célszerűbb hangolt szélessávú erősítő (csak UHF sávra) használata.
Igen, így nem érdemes átalakítani. Inkább keresek egy erre a sávra valót.
Szia!
Javasolnám a MAR-x (MAR-1;... MAR-6;... MAR-8) tranzisztorok használatát. Nem írtad a kívánt frekvenciát, és jelszintet, de ezek DC-8GHz tartományban is működnek. A Mini-circuits gyártja őket, de az alábbi linken több adat van, mint a gyártó honlapján. Bővebben: Link Jónéhány erősítőt csináltam, már velük. Ki lehet választani a típust a szerint, hogy milyen szempontot akarsz előtérbe helyezni: - erősítés ? - magasabb freki ? - alacsony zaj ? - nagy dinamika ? - nagy kimenő teljesítmény ? A javasolt NYÁK tervhez minden képpen érdemes ragaszkodni, a hidegítő kondikkal együtt ! (gerjedés veszély) Az erősítőket lehet kaszkádolni is, ha kell. De... gondold meg... Ha csak egy sávot akarsz erősíteni, akkor elé-mögé külön dobozkában (vagy legalábbis nagyfrekis szereléstechnológiának megfelellően kialakított kis kutricákban) elhelyezett szűrőkkel lehet. Esetleg szükség lehet impedancia illesztésre is. Sok sikert ! ![]()
Köszönöm az eddigieket. Nos a helyzet a következő a közvetlen szomszéd UPC-s de ő tavaly még nem lakott itt ilyenkor és akkor is volt ez az adás. Sima kábel az van az utcába, de hogy melyik ház a legközelebbi ahol még van azt nem tudom. És írtam is, hogy minden évben ebben az időszakban jelentkezik ez a jelenség, kizárnám, hogy valaki mindig ugyanakkor buherálja a kábelt. Viszont nem messze van egy ház ahová anno telepítettek magas oszlopra érdekes antennákat, nekem egy helyi átjátszó állomásnak tűnik, nagyon furcsa paraboláival kiegészítve. Arra viszont gondoltam esetleg, hogy nem lehet az a dologban, hogy a szolgáltató ad plusz csatornát az ügyfeleinek ilyenkor és ebből adódóan tudom befogni őket (nem a reklám helye de pár csatorna ami bejön: helyi tv, cartoon network, viasat3, MTV, sportklub, eX, VIVA, CNN, AXN, COOL, stb.) A számítógép ha megy, az zavarja a jelet más elektromos készülék nem.
Ez nem valami kiforrott kapcsolás,elég gerjedékeny és a munkapontja is labilis.
Kedves Kadarist és Elektrorudi!
Azt hiszem erősen félretájékoztattátok egymást a digitáélis TV vétellel kapcsolatban. Az a helyzet ugyanis hogy digitális sugárzás KIZÁRÓLAG A BP SZÁVA U-i toronyrül történik sehonnan máshonnan Budapesten. Ami pedig a laptophoz alkalmazható USB s dvb-t vevőre vonatkozik ott is csak akkor van vétel ha a Száva u toronyra valamiféle rálátása van a készülélknek a 6-dB körüli antenna nem sokat ér, és az ezen a freklvencián levő antennajelet erősiteni SZINTE LEHETETLEN AMATŐR ESZKÖZÖKKEL!! A z erősitő torzitása és a nemkivánt jelek által okozott mindeféle harmonikus torzitások ezt lehetetlenné teszik. Tehát: vagy rálátás, vagy igen jó minőségü antenna, de erre a Hirsmann rácsos antenna a legmegfelelőbb.- Az pedig egy kissé eltévedt gondolat hogya z USB s vevővel bármilyen analóg vétel lenne, kivéve ha a vevő alkalmas az analóg vételre IS! A digitális módon sugárzó adókkal egy frekvencián semmiféle földi sugárzás nincsen, a KÁBEL TV hálózatokból is kiirtották azokat a csatornmákat amik a földi digitális sugárzásra használnak. mivel ott zavarok okozói lehetnének., FONTOS: a TVB antenna és a vevő közötti kábel feltétlenül un. TRISCHIELD (háromrétegü árnyékolásu legyen, ) ellenkező esetben olyan zavarokat szed fel hogy nem lehet használható jeleket kapni belőle. itt a fórumozók ugy látom erősen erősitő"mániásak, pedig ha tudnák hogy mekkora gond egy szélessávi vagy egy csatorna erősitő előállitása akkor bele sem kezdenének. Üdvözöl beneteket: Dorner László
Szia!
Amit leírtál az.... Erre mit lépsz? Bővebben: Link Egyébként azt senki sem állította (főleg én nem), hogy analóg adás digitálissal egy frekvencián lenne.
Még annyit, hogy analóg adás digitálissal ki lehet sugározni egyazon frekvencián. Ezt úgy hívják, hogy "simulcast". Magyarországon is van ilyen adóállomás.
Erősíteni is lehet az UHF-sávú frekvenciákat elég egyszerűen. Nem mikrohullámokról van szó.
Kedves Dömös,
Nagyon köszönöm a hozzászólásodat. A háromrétegű kábel használatát mindenképpen megfontolom. Bár én inkább súlyosan szennyezett ipari környezetben használnám, de lehet, hogy igazad van... ebben nincs konkrét tapasztalatom. Tudom, hogy a jó antennát nem pótolja egy erősítő. Ezért nem is mániám, csupán egy lehetőségként próbálkoztam vele, bízva abban, hogy a zaja kisebb, mint az olcsó USB stick vevőkészüléké. A többi észrevételeddel nem értek egyet. Egy antenna erősítő készítése technikailag nem okoz különösebb gondot, mert az eszközeim jobbára megvannak hozzá (értsd: szint mérő, teljesítmény mérő 10GHz-ig, spektrum analizátor 300MHz-ig, wobbler szkóp 1GHz-ig). Tehát a határ csak a csekély tudásom és az egyre csökkenő lelkesedésem... :no: Egyébként tapasztalatom szerint, CAD szoftverekkel (Serenade, MicroWaveOffice) tervezett erősítőket, műszerezettség nélkül is nagy biztonsággal (80%-90%) el lehet készíteni 2-3 GHz-ig.
A mindig tv.t közönséges olcsó erősitős lepke antennával lehet fogni az országban 70%os lefedettséggel Uhf sáv felső részein.Ez 7db.adást jelent,melyet a gerincadók sugároznak.Nem nagy ügy fogni akinek van mpeg dekódere hozzá.Az erősítőkre analóg/digitális jel vétele szempontjából,lényeges hogy ne legyen túlvezérelve,vagy nagyon zajos pl.a nagy erősítés miatt.20dB.nél nagyobb erősítés szükségtelen,mert akár szélessávú lepke is rendelkezik 10-14dB.nyereséggel uhf en.
Jut eszembe készítettem is pár képet, a minőségéről a kép nem teljesen adja vissza a valóságot. Jól látszanak a szemcsék amik általában valamilyen rendszer szerint vannak a képen, mintha valami zavarná a jelet. A fölső kép az azért tettem föl, hogy az a tökéletes kép (rtlklub), illetve tettem föl olyat is ami színesen nem jön be, persze ilyen több is van. Az antennaforgatás nem segít, a házimozi az FM rádiójához is erről a rendszerről kapja a jelet, de ennek leválasztása sem változtat semmit. A Tv finomhangolása krumplinudli csak ront a helyzeten. Bár lehet a jelforrás is hibás és hiába is szeretnék azoktól a fránya szemcséktől megszabadulni
![]()
Nézd, lepkeantennával egész jól be lehet "lőni" az irányt. Nem elég csak fordítani, hanem fordítás közben fel-le mozgatni, polaritásváltás, mert nem biztos pont jó, lehet hogy a két polaritás között van valahol..... ..... Te most nem egy TV adót, hanem egy kábel kisugárzását veszed, itt a polaritás bármi lehet, a horizont sem a horizonton van, mert a távolság kicsi. Lehet hogy a föld alatt kell kerseni a jel forrását. Vagy a csillagok közt. Itt bármi előfordulhat.
Rendben megpróbázom bár, a legközelebbi oszlopon felfedeztem egy kábelvéget amin 4 csatlakozás van fejjel lefelé, a tipikus koax kábeles csatlakozásokkal. Lehet, hogy itt a titok de akkor lefelé kell döntenem az antennát mivel alacsonyabban van. De már nem ma az is biztos, nem megyek föl a padlásra
![]()
Sziasztok!
Az lenne kérdésem, hogy ha 3 adást 2 különböző adótoronyról, 2 antennával szeretnék fogni, akkor milyen eszközre van szükségem (pl. közösítő), hogy az antennák ne zavarják egymást? (Adások frekvenciái: adótorony1: 487 MHz, 535 MHz, adótorony2: 567 Mhz.)
Szia!
Neked egy ilyen UHF-UHF közösítő kell. Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |