Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   169 / 507
(#) Riggs válasza Tirex hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Igen , normális. Két tárcsával még jobban megfogja.
(#) Tirex válasza Riggs hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Ezek szerint akkor nekem nem is kellene az alsó mágnestárcsa? Ezzel az egy tárcsával is meg van a szükséges fesz ahhoz, hogy töltsön. Vagy az alsó tárcsa mégis kell? Komoly dilemma.
(#) Riggs válasza Tirex hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Minden képpen kell a másik tárcsa is, különben nem fogsz tudni teljesítményt kivenni belőle. (az erővonalak kiszorulnak a tekercsen kívülre)
(#) kry100 hozzászólása Jan 3, 2010 /

Sziasztok

Építek egy függőleges tengejű szél generátort
belső lapátok 150cm x 70cm
kölső (álló) lapátok 150cm x 70cm
A segítségeteket kérném hogy mekkora generátort,
és mijen tipusút kössek rá , hogy a legjobb teljesítményt elérjem

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Dzsos válasza kry100 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Mivel ennél a tipusnál nem kell tartani a túlpörgéstől szereld össze csak ugy generátor nélkül,mérj fordulatot és utána könnyeb generátort választani.
(#) pudding1 válasza Tirex hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Ha nincs még meg a pénz a másik tárcsára való mágneshez és van hozzá ingerenciád, csináld meg a másik tárcsát a mágnesek helyett vas kockákkal, az is zárja a mágneses köröket.
(#) sziriusz válasza kry100 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Üdv Kry100!
A mozgó levegőből úgy lehet levenni teljesítményt, hogy valamit meghajtunk vele. Elméletileg akkor lesz a legnagyobb a levehető teljesítmény, ha a levegő sebessége egyharmadára csökken le a szerkezeten. Vita mindíg abból van, hogy milyen típusú szerkezet közelíti meg legjobban ezt az elméleti értéket.
A levehető teljesítmény tehát függ a gép nagyságától, és egy kicsit a gép típusától. Felteszek egy táblázatot, ami tartalmazza ezt az elméletileg levehető teljesítményt 1 négyzetméteres működő felületű géphez.
Én nem olvastam a hasonló gépek optimális fordulatáról sehol sem. Én szerintem, az elméleti részből következik, hogy a kiválasztott géped akkor fogja a legnagyobb teljesítményt leadni, ha a gyorsjárási tényezője 0,33. A szélkerék kerületi sebessége ekkor a szél sebességének egyharmada, ebből számítható a használandó fordulatszám tartomány, amit megnövel egy picit a külső lapátsor.
Tehát előre megmondható a szélkerék két fő paramétere. Ha ez tetszik, akkor jöhet a kisérlet, aminek értéke eléggé el szokott maradni az elmélettől.
A felrakott prospektusban szépek a teljesítmény adatok. A hozzá tartozó szélsebesség van itt nálunk? Ez a gond mindíg.

(#) mokuli válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Hát szomorú vagyok az egyém 70%körül van(ha a képlet megállja a helyét).4 méter átmérő Pld.:30km/h szélsebessénél 30 a tengelyfordulat.Pedig elég erősnek érzem.
(#) sziriusz válasza mokuli hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Üdv Mokuli!
Nem értem az elszomorodásod okát. A fordulatod kicsi, de a teljesítményed attól függ, hány négyzetméter szél felületet fogsz be munkára. A te gépednek nagyobb a nyomatéka, mint egy gyorsan forgó szárnylapátosnak! A teljesítmények viszont közel azonosak.
A fordulatod maximuma az, amikor a kerék kerületi sebessége megegyezik a szél sebességgel. Ez csak terheletlenül éri el, ekkor nincs a keréknek munkavégzése.
A másik véglet, ha a nagy terhelés miatt áll, ekkor sincs munkavégzése a keréknek.
Az állás és a max fordulat között az általad mért fordulat környékén van a 30 km/órás szélnél maximális teljesítmény leadás! Szerintem jó munkát végeztél!
Minden szélsebességél levenni a max teljesítményt csak komoly elektronika bevetésével lehet megcsinálni.
A hatásfokról meg eszeme jut két saját okosság:
- a legrosszabb hatásfokú szélgép, amit nem csináltak meg.
- A nem idéális hatásfokkal meg azt pocsékolod, ami ingyen van.
Nem emlékszem, hogy láttam volna a fórum képei között e géped. Ha nincs ott, légy szíves, tedd már fel majd!
(#) glaady hozzászólása Jan 4, 2010 /

Valaki kérem számítsa ki, hogy hány amper nyerhető ki a következő generátorból: 12tekercs 60 menettel, 1mm átmérőjü drót, 2x12db mágnes(40x20x10), 500 rpm és hány volt? gondolom ezen a fordulaton már nem csak 24 v-ra képes. Hálás lennék érte. Köszönöm
(#) foxi63 válasza glaady hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Szia!
jelentősen befolyásolja a légrés is a leadott teljesítményt, szerintem így nem számolható ki. a drót kb 2.5A tud ( x12) az 30A.A fesz pedig a kerületi sebességtől, a légréstől a mágneses térerőtől (ezt sem tudjuk) függ.
(#) mokuli válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Én is ebben biztam.Van egy kép elég gyenge 549104 hozzászolásban,majd teszekfel jobbat.A kerekem ezt üresben tudja még nincs jó generátorom.Egy idősebb bácsi csinálta de meghalt mielött befejezhette volna.Most egy potkocsin van 3.6m a teteje a tervem az hogy ha már termel vagy még egy rotorszint ha elég ez akkor 6m meg emelem.
(#) mokuli hozzászólása Jan 5, 2010 /

Kaptam egy címet ahol műgyantát lehet vásárolní:www.ablonczy.hu
(#) pözsó hozzászólása Jan 5, 2010 /

Szakértő Urak! Figyelmesen olvasgatom az írásaitokat és felmerült bennem egy kérdés. Sűrűn lakott területen nehézkes a magas toronyra épített kerék elhelyezése, viszont van szinte állandó uralkodó szél, huzat. Mi lenne ha a melléképületet úgy alakítanánk ki, hogy a szelet nagy felületen összegyűjve és egy fix helyen telepített kereket hajtana meg? Egy tölcsért képzelek el, ami a melléképület tetején, oldalán lenne. Próbálok rajzot készíteni és felrakni. Milyen ötlet?
Üdv: Pali
(#) mokuli válasza pözsó hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Az enyém Siófokon volt panelek közt kb4-5m-en.
(#) sziriusz hozzászólása Jan 5, 2010 /

Üdv Dzsos!
A generátorod oszciloszkópos mérése érdekel, majd írd már meg az eredményt.
Széllel hajtott vízszivattyúm tavaszra készen lesz! A szivattyúmról majd küldök képet, elrettentő példának! A szakma szabályai szerint készült el, működik. Példa arra, hogy lehet szivattyút csinálni sok munkával.
Közben a fejembe vettem, hogy megpróbálok kialakítani egy széllel működő, olcsó és könnyen elkészíthető vízszivattyút. Ennek érdekében már kész egy kút is hozzá, és egy szivattyú kemény 3 órai munkával. Remélem lesz időm és erőm azt is megcsinálni. A terveimet, elképzeléseimet szívesen elmondom. Érdekes téma egy szélkerék és szivattyú összeillesztése. Nem tudom, lehet-e itt a fórumon mondani, vagy menjünk át magán beszélgetésre?
Még egy kérdés: Te az áramot hogy vezeted le az oszlopról a forgás miatt?
(#) sziriusz válasza glaady hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

A generátorodnak ez a terve, vagy már készen van?
(#) barta68 hozzászólása Jan 5, 2010 /

Üdvözlök Mindenkit!

Abban kérnék segítséget, hogy vásároltam egy 1000W-os szélgenerátort, ami szerintem túl nagy fordulatszámon forog. Próbaképp összezártam a generátorból lejövő 3 vezetéket, de túl sokat az sem fékezett rajta.

Tudja valaki, hogy ez hiba, vagy sem?
Mi okozhatja?
Van erre megoldás?
A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv.
Attila
(#) mex válasza barta68 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Ez kevés infó. Mekkora erősségű a szél, mekkora az a túl nagy fordulatszám, milyen tipusú a generátor, mekkorák a lapátok, váltófesz jön-e le a generátorból (márcsak az esetleges diódák épsége miatt kérdezem), gyárilag van-e fékezése, ha van akkor mechanikus vagy elektromos?
Egyáltalán gyári a generátor?
(#) barta68 válasza mex hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

kedves Mex!

Igen, a generátor gyári, kínai gyártmány, de a gyárat nem tudom.

Típusa: FD 1000/48V
A lapát átmérője 3 m
A generátorból váltófeszültség jön le a töltésvezérlőig.
Gyári fékezés van benne, a töltésvezérlő végzi elvileg a fékezést, elektromosan.
A szélerősséget nem mértem, de a met.hu szerint 60-90 km/h lehetett.
A fordulatszámot sem tudom sajna, de a lapátok ilyenkor szinte nem is láthatóak, annyira pörög.
(#) mex válasza barta68 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Igy már talán tudok mondani valamit rá.
Abban az esetben, ha a generátor nem állandómágneses kivitelű, akkor valóban hatástalan a három fázis összezárása. Gerjesztett forgórésznél a töltésvezérlő fékezéskor is kiadja a gerjesztést, de a fázisokat beterheli, és igy már tud csökkenni a fordulatszám. Ehez viszont az egész rendszert:töltésvezérlő, akkubank, stb ki kell épitened.
Enélkül nem megy.
Ha van rá lehetőséged mérj a fázisok közt feszültséget, egyáltalán jön-e le valami a töltésvezérlő nélkül. Egyúttal ki is derül milyen rendszerű a generátorod.
(#) Dzsos válasza barta68 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

az Fd 1000/48 egy kinai állandómágnesű generátor.
de miért kéne csökkenteni a fordulatot?Drasztikusan fog a teljesítmény is csökkeni!
Rezonál vagy miért akarsz változtatni?Nekem volt FD 500 ,nem rossz szerkezet az.Nekem nem rezonált nem volt hangos.
(#) Dzsos válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Sajna még nem tudtam rá mérni,a szeles napon a napelemekkel voltam elfoglalva,most meg ép hogy csak néha teker akkor is lassan igy nem tudok mérni,de megfogom tenni.
Az egyiknél esztergáltam rézgyürüket és vettem lada szénkefetartót(filléres dolog).Az a gond,hogy már kéttszer is besült a szénkefe.És akkor csak két fázis "dolgozott".A légmagosnál egyszerűen csak bekötöttem az oszlop alján 3fázisu dugaljjal és ha rátekekeredne az oszlopra egyszerűen kitekerném,de eddig még sohasem tekeredet rá,hol erre hol arra fordul.Porbálok majd képeket felrakni róla.
A viz szivattyús témát szerintem itt boncolgasuk,szerintem mást is érdekelhet.Mivel szélkerekes téma és sporolni is lehet ha nem villanyos szivattyút használunk erre a célra.
(#) pudding1 válasza barta68 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Ha összezártad a vezetékeket és nem állt neki azonnal rezonálni az oszlop és lassulni a kerék akkor azokon a vezetékeken nem jön le semmi. Nálam fd 300-as van, ha összezárom akkor szétveri a házat mire megáll. Valószínűleg a csúszógyűrűs részt kellene ellenőrizned először. Ha ott minden oké akkor a generátort le kell szedni és megpörgetni hogy termel e valamit. (Ha nem jön le áram, nem fog működni az elektromos fékezés sem , fékezés nélkül pedig egy ekkora lapát csúnya dolgokat tud csinálni ha túlpörög. Ezeknek az fd típusoknak az elsődleges gyengéje a szénkefe-csúszógyűrű páros)
(#) mex válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Üdv.
Lehetne esetleg rajzot, vagy fényképet találni ezekről a tipusokról? Irtad a szénkefét, csúszógyűrűt (de olvastam, hogy állandómágnesesek). Érdekelne a belső kialakitásuk.
(#) pudding1 válasza mex hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

A csúszógyűrű nem a gerjesztés miatt van hanem a generátor által termelt áramot hozza le és így nem tekeredik fel a kábel. Az fd-300-asról a honlapomon találsz képeket.(www.pudding1.fw.hu) Lehet hogy a csúszógyűrűs részről nincs fenn kép, de hamarosan pótolom. (Én pont ezt a csúszógyűrűs vackot vágtam ki a kukába, azóta nincs gondom.)
(#) sziriusz hozzászólása Jan 5, 2010 /

Vezeték lehozása fentről:
A mellékelt fénymásolt lap majdnem ötven éves irodalomból származik. Már akkor megnézték, éves szinten hány tekeredés marad a vezetékben. Szerintem:
A vezetéket simán az oszlop közepén kell lehozni. Ott bírja a tekeredést, és ha alul van egy villásdugós csatlakozó, azt néha ki kell húzni, és magától kitekeredik
(#) sziriusz válasza pözsó hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Más is gondolt ilyesmire....
http://hg.hu/blog/8071-szeleromu-a-hazteton
Itt a tető irányítja rá a szelet a berendezésre.
(#) pudding1 válasza pözsó hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Pont ilyenek voltak az első függőleges szélgenerátorok, jó pár száz évvel megelőzve a vízszintes tengelyűeket. Csak egy iszonyatosan rossz képet találtam, nem érdemes ide feltenni, de a lényeg hogy egy komplett épület volt aminek az egyik oldala teljesen nyitott a másik pedig tölcsér szerűen szűkülő oldalfallal vezette be és gyorsította fel a szelet.
(#) pözsó válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Nem pont erre gondoltam, de ez a nagyház tetejére lene jó. Köszönöm segítségedet.
Következő: »»   169 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem