Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   55 / 67
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia Patexati!
Alaposabban megvízsgáltam a kar és mágneskar viszonyait, a kar méretére koncentrálva. A 175mm-es karhossz 1mm-es nyákból készült, 4mm széles kialakitása mellett igaz. Így az elérhető freki 15-16Hz. A 2mm-es nyáknál, a többletsúly miatt, jóval nagyobb ellensúly kell, de így 9-11Hz-re esik le a rezgési frekvencia. Mértem! Ez nagyon kevés, és még nincs minden plusz tömeg elhelyezve a rugókaron. (Kis mágnes, és a legvégén a megszakitás vezérléshez is kell valami.)
Gondold át, és szervezzük újra a karral kapcsolatos problémák megoldását. A rugó szabad hosszát csak a legvégső esetben változtatnám meg.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia! Kell a 175mm nem túl hosszú? Megcsinálom akkor mit küldtél nyákot arra Valószínű nem gyártom le inkább szelek egy 180mm-es panelt rácsavarozom és csípőfogóval megyek lefelé rajt tanulmányozva az erőviszonyokat
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia!
Nem fontos a 175mm-es kar, lehetne 155 is, de nem sokat nyernénk rajta. 2-3Hz javulás, a 2mm-es nyákból. Jó ötlet egy teszt nyákdarab, azzal szépen be lehet "hangolni" a méretet. Kellene mérni ilyenkor a frekit, akkor látható, hogyan is változik az arányokkal.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Most melózok sajna de lehet ebédszünetben megyek haza és összerámolom a deszkamodellt és ráteszem a mechanikát és méricskélek délután! A nyák 5mm-nél nem igen lehet keskenyebb bár biztos megoldható lenne de arra is gondolni kell,hogy a tartása is megmaradjon ne "kacsázzon"
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Azért furcsa mert a sima 145mm-es mi a hagyományos mechanikán van az 16Hz-re volt képes nálam Mérted üresen kar nélkül mennyit megy a mechanika 28 Hz körül kell neki menni
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia!
Ez azért lehet, mert a rugólemezes kar nálam jóval nehezebb lett. Emiatt is csökkent le a frekvencia ennyire. Jó hír viszont, hogy egy 155-160mm-re kiegészitett 2mm vastag kar, szépen "ketyeg" 16Hz-en. (Te készitetted, azzal megy most). A szabad rugóhossz 34mm, ezért is kisebb itt a frekvencia, de talán 160mm-es karhosszal mégis elfogadható. Az a gond, hogy a teljes egyensúly, csak igen nagy tömeggel érhető el, ekkor lesz kevés s freki.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia! Sajnos nem tudtam kísérletezni mert egyéb dolgaim akadtak a melóhelyen holnap én is kísérletezek kicsit! Kíváncsi leszek az én mechanikámra Én a Webinas féle rugót raktam bele a szabad rugóhossz kb 25mm ez kevés szerinted? Nálad elég hosszú az a 34mm milyen rugó?? Hozzáteszem eddig is kb ekkora hosszon ment ezért is nem tudtam hosszabbra hagyni a bereszelés miatt! A túlságosan nagy amplitudó sem jó mert kövérek lesznek a számok!
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Amit csináltam kart először az jó volt minden tekintetben és azon gondolkoztam,hogy a hosszt úgy kellene megállapítani a karnál,hogy a rugó kb középen hajlik vegyük ezt alapnak és a rugó közepétől lemérem a kar végéig eső távolságot és ezt rámérem az új mechanikára is ellenkező irányban és megmérem a felfogatásig eső távolságot ezt összeadom így jönne ki a körülbelüli optimális hossz! Nálam olyan 160-165 lenne kb
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia!
Úgy néz ki, ez a 160-165mm lesz az ideális hossz, itt is annyi van a mechanikán. Ezzel elfogadható a frekvencia is, 16-17Hz között rezeg, és 2mm-es a kar, 5mm széles. Az ellensúly is megfelelő lett. Szerintem tovább nem érdemes vele kisérletezni, éles próba (üzem) kell hozzá.
- Leraktam alulra egy optikai kaput, de pont a másik oldalára kell majd át tenni, mert tükrözve van a kiírás
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia! Holnap legyártom a kart! Ki fog derülni! 15Hz ha megvan az már jó!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia!
A főtartó tőkét magasabbra kell változtatnom vagy 20mm-rel, mert nem fér el az optókapu lent. (Holnap).
Egy 16f84-el működő panel hajtja most, ez csak óra kijelzést tud, azt is nehezen, de nagyon szépen írja ki az időt. (Csak 2 gomb van, óra, perc csak előre állítással). Nagyon kezdetleges, de pont ezért az egyszerüségéért szeretem. Néhány felvételben erről. 18Hz-en rezeg.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Szia! A mai napom ráment a kar legyártására de kész van ledek is bent vannak DVD csati is bele van forrasztva stb! Sajnos indulok dolgozni és nem tudom magammal vinni mivel kell még egy panel a szalagkábelnek a csatlakozáshoz Még nem rezgettem meg majd talán holnap már nincs rá időm! Szia!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Szia!
Kicsit növeltem a főtartó oszlop magasságát, így most elférnek majd a szenzorok több helyzetben is. A faanyag még mindig az egyik legjobban kezelhető fő alkatrésze az órának, és igen hatékonyan csiilapitja a keletkező zajokat is. Néhány kép az összeállításról.
- Ha kézzel leszoritjuk az asztalhoz, és jelentősen növekszik a kitérés amplitudója, akkor még nincs egyensúlyban a két kar egymással. Csak néhány mm-ert, (1-2), szabad változni a kitérésnek erősebb leszorításra is.
Szia.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Szia!
Addig állítgattam és változtattam az ellensúlyt, amig a legoptimálisabb nem lett az egyensúly. Teljesen nem lehet összehangolni, ahoz minden alkatrészt "gyári" kivitelben kellene megcsinálni. Egy előlap félét is raktam most a kar elé, nagyon közelre, így már elfogadhatóbb lett a "kinézete" is. A panel állítva, hátul kerül(t) elhelyezésre, itt nem lesz gond a nagyobb NYÁK panel mérete sem, van hely felfelé bőven.
Még néhány kép a működő Wand clock-ról, egyelőre így marad a mechanika felépitése.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Szia! Én is kísérletezgettem de tényleg elég nagy súly kell alul! Már bánom,hogy a 2mm-es panelból csináltam a kart! Holnap lesz az indítás most marattam ki a megfelelő illesztődarabot mi egy 10 pólusú tüskét alakít át közvetlen a szalagkábelhez! Nagyon jónak tűnik ez a megoldás holnap teszek is fel képet róla szerintem jobb mint a gyári! Nem is kínlódom külön kábelokkal meg egyebekkel a nyákhoz egy átalakító és a szalag megy végig mivel elég a hossza is! Ez a legtöbb DVD-ben egyforma ez bent a jó! Egyelőre nagyon spécinek találom de majd kiderül! Szerintem baj lehet a kereszt irányú egyensúlyozással is de nem tudom még rendesen megítélni mivel most csak egy deszkán van egy satuba fogva csak néha kiveszem kézbe meg támasztom próbáltam a súlyt eltalálni de jóval nagyobb a vártnál számomra Freki 12-15 Hz ig terjed majd próbálom még! A nyák hasonló elhelyezésén gondolkoztam én is de én amit tettél előlapot arra gondoltam,hogy felfogatom úgy,hogy a mechanika még elfér és rugótörésre is gondolnák,hogy ne tegyen kárt a szerkezetben ha bekövetkezik! Így a ha burkolom az egészet akkor a kar is középre kerül! Lehet alul a talpban vízszintesen is a nyák de ez ha végleges lesz!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Szia!
A hosszabb kar valóban nagyobb ellensúlyt igényel. A keresztirányú elhajlás nem számottevő, már elég régóta müködik igy mechanika, de arra is volna jó megoldás. Itt:
Ez egy lehetséges elrendezés, a rugó hosszanti középvonalára épitett lengő közdarab. (Járom). Igy lehetne a kart egy közös középvonalra szerelni a rugó felező síkjával. Itt is az a baj, hogy plusz tömegek épülnének be, emiatt is csökkenne jelentősen a frekvencia.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Szia! Igen ismerem az a fajta megoldásodat is! Mindegy ezt elindítom és gyártok egy ugyanilyen kart amit küldtél panelt abból is és összevetem! A csere kb fél perc lesz Így is akartam ha unalmas tudok más más színű és kombinációjú karokat felszerelni! A kábel nagyon könnyű és nagyon flexibilis,vékony,keskeny szerintem nagyon jó de holnap meglátod! Kersztirányban megoldás lehetne az ingasúlyt kihozni derékszögben egy közdarabbal a karral szintbe bőven elbírja úgy is a mechanika a többletsúlyt!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szia!
Minél többet kerül szóba a kiegyensúlyozás kérdése, annál több féle megoldása is elképzelhető lesz. A keresztirányú, a kar ellentétes oldalára kerülhet, (vele szemben), és ott ellensúlyként is megállná a helyét. (Nem ott lenne az ellensúly ahol most van). Csak azt kell kitalálni, milyen módon szereljük majd oda. Természetesen, jó a közdarab beíktatásával is. Ezt még érdemes lesz tovább gondolni, így lehetne a rugólemezt az oldalirányú elcsavarodása ellen is jól megvédeni.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
A képek.
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Még pár.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szia!
Na ez már tényleg nagyon profi lett! Az a levezetés különösen tetszik, annyira megbízhatónak látom. Az egész összeállítás mechanizmusa nagyszerűen van kialakitva, gratulálok. (Mennyin "ketyeg")?
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szia! Most 14Hz de nincs belőve nem érek rá ma már majd pár nap múlva! Még nem lesz végleges nem csinálok neki tartót mert nem látom értelmét ezért van csak deszkán!( kaptam egy kupac számítógépet lesz egy állandó összerakva végre a műhelybe is!)
(#) Panhard válasza patexati hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szerintem 14Hz bőven elég, sőt... Én ezt az órát úgy akarom megcsinálni, hogy "örökös" legyen. Ne kelljen minden héten hozzányúlni valamiért, mert nálam éjjel-nappal menni fog, és halk is legyen, aludni is lehessen mellette. Remélem összejön. Van egy propeller Clock-om is, azt 2006 nyarán csináltam, azóta megállás nélkül megy. Aludni is lehet mellette, mert semmi hangja nincs.
Üdv!
(#) patexati válasza Panhard hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Ha ez kész lesz hidd el,hogy nem igen kell karbantartani csak néha esetleg leportalanítani de még arra is akad orvosság! Ez a szalagkábel szerintem nagyon sokat fog bírni mivel egyenletesen hajlik és a foglalatnál a visszahajtás kegyetlen erős tartást is ad! Valójában csak a kábel hajlik csak megfelelő hosszt kell majd beállítani! A kitérést és a frekvenciát szinte nem is befolyásolja! Következő lépés a mechanika kiegyesúlyozása estleges átalakítása (nem kizárt egy teljesen új modell de mit lehet ezen kell kikísérletezni,hogy jó e mivel nem vagyok sajna fizikus Ha találok egy jobb megoldást nem számít amit megcsináltam megy a süllyesztőbe készítek egy újat nálam ez csak szabadidő kérdése más nem igen tud befolyásolni ha van megfelelő idő! (a nyákterveket volt,hogy 18 órát csináltam csak a biológiai szükségletek idejére álltam le pár percet) van ki pihent agyúnak nevez de szerinetem ez nem türelem (az nekem is elfogy néha) hanem kitartás! Ha megunom és nincs hozzá kedvem elmegyek a haverokkal iszunk pár sört és felfrissül az agyam mert alapban mindig jár valamin Utóirat: Türelem a hülye emberekhez kell kik megkeresnek egy javítási melóval és ha elmegyek megcsinálni megmagyarázza ,hogy is van és miért úgy mer ő nem úgy meg minden!
(#) Panhard válasza patexati hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Valószínű én is szalagkábelt fogok tenni majd, egyenlőre most még vezetékek vannak.
A mechanikával kapcsolatban nem lenne az jobb, ha a kar egy síkban lenne a rugó közepével? (arra gondolok, amikor alul van rögzítve a rugó, és a másik felén van a mágnes és a kar) Akkor nem érné a rugót csavaró erő, nem kellene kiegyensúlyozni annyira, és könnyebb lenne az egész rész, ami mozog, ezáltal nagyobb lenne a frekvencia.
(#) patexati válasza Panhard hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Ha elkészíted megtudod mekkora erő kell a stabil kitérés és freki eléréséhez (satuban befogva az is befolyásolja ha az asztalt lenyomom) ezért van ez a másfajta megoldás mi egy áttörésnek ígérkezik de még kísérleti stádiumban van sajna nagyon nehéz lesz olyan mechanikát tervezni mit teljesen ki tudunk centírozni hossz és kereszt irányban! A hossz irány az megvan de a keresztirány is tekeri az egészet és sajana nem olyan egyszerű mint egy propeller óránál hanem sokkal bonyolultabb és nehezebb ez a feladat Ez elméleti szinten nem dönthető el csak az látja tudja kinek van működő prototípusa! Igaza volt janocsinak mikor írta ,hogy ötlet van bőven de senki nem mutat fel semmit! Persze nem te mert neked minden elismerésem ,hogy elkészítetted a nyákot meg egyebeket nem kis munka még utánépíteni sem nem egy hobbi áramkörnek számít már! és reméljük te is beszállsz ebbe az őrült projectbe
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Sziasztok!
Mechanikai problémák elemzése a hagyományos, vagy "gyári" elrendezések sajátosságairól egy Wand Clock felépítésében.
A mechanikai felépítés meghatározó egy ilyen eszköz működésénél. Ha kicsi a frekvencia, (4-8Hz), még nem szaladgál el az asztalon, és nem is zörömböl még annyira. Viszont, már megjelenik a hatás-ellenhatás törvénye, amit nem akarok itt levezetni, azt inkább a fizikai ismereteknél olvassuk át újra. Lerögzítés nélkül nem lehet működtetni nagyobb frekvencián, (10-25Hz) mert egyszerűen nem rezeg, csak rezonál az egész szerkezet. Kézbe véve az eszközt, rendkívül erős remegést tapasztalunk, amit semilyen módon nem lehet csillapítani, csak nagy tömeg ráhelyezése, vagy csavarszorítóval az asztalhoz rögzítve szűnik meg. Nem kell fizikusnak lenni ahhoz, belátható, hogy ez erősen függ a mindenkori frekvenciától, és az amplitúdó nagyságától. Leszorítva azonnal beáll az amplitúdó, és jól működik a rezgés. Egy elég nagyméretű lapra szerelve, (5* akkora, mint az óra optimális méretű talpa, vagy 4-6kg tömeg elhelyezése a talpában), talán már jól működne a mechanikai szerkezet. (Ekkor már a zaj is kezd jelentősen felerősödni). Emiatt lett átgondolva, és kipróbálva néhány kísérleti verzióval is levizsgálva, hogyan lehetne kiküszöbölni ezt az igen zavaró jelenséget.
- Ha két karra osztjuk el a rezgő tömeget, jó esélyünk lehet arra, hogy kioltják a keletkezett ellenirányú erőiket. Ezt sem hiszem, hogy külön kellene megmagyarázni, annyira azért nem bonyolult az egész törvényszerűség, hanem, ezt megvalósítani lett igen komoly feladat, de szerintem jó úton járunk Patexatival...
Sziasztok!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Szia!
Addig gyötörtem az első verziós f886 Wand mechanikát, meghajtó áramkört,, amig egyre jobb nem lett a duplex, vagyis a kétírányú kijelzés rajta. (A Wandról kapja a szabályzott tápot!) Ez feleannyira sem "mocorog" mint az újabb f886 áramkör, pedig szinte ugyanaz a felépitése. Teljesen át kell nézni a rezgésvezérlő, vagy meghajtó áramkört, mert (Hp41C szerint), nemcsak a programban, itt is lehet valamilyen probléma a mocorgást illetően.
Ennek most különösen tudok örülni, mert még annyira sem mocorog, mint amennyit a videón láthatunk.
Néhány felvételben, és egy videón a duplex kiírásról.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Szia! Én most pár napig nem igen érek rá semmire annyit dolgozom (most is) de ha lesz időm megvizsgálom! A vezérléssel lehet valami lehet,hogy begerjed vagy nem tudom ez nekem is megfordult a fejemben régebben írtam is Egy olyan átírás a programban miben felcserélnénk a hall vezérlését másik portra mondjuk a páramérőre azt könnyű lenne átalakítani és megnézni ott is jelentkezik ez a mocorgás A hallt kizárom mert nálad optokapuval sem jó! Szerintem a rezgető szól bele a dolgokba ha külön van nálad a panelje akkor szinte biztos!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Szia!
A rezgésvezérlő külön panelre van építve itt, de a tápot a Wandról kapja. Próbáltam mindenhogy, külön szab. tápról is a vezérlőt, de nem változott a kijelzés minősége. Az viszont meglepett, hogy ez az első verzió ennyire szépen kezeli a kétirányú kijelzést, mig az újabb sajna nagyon rosszul. Ott is próbáltam külön rezgetőáramkörrel a vezérlést, de ugyanaz maradt a helyzet. Még nem jöttem rá mi okozza, de addig nem nyugszom, mig meg nem találjuk a hiba okát végérvényesen. (Azt hiszem komolyan át kell mérni minden lehetséges helyzetben, hogy hol keletkezik ez a nem szabályosan lüktető modulácció a vezérlőbe.)
Szia.
Következő: »»   55 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem